thInk sanoi:
No mikä se ero käytönnössä on?
Tarkoittaako systemaattinen kerääminen mielestäsi sitä, että sen jälkeen kaikki (ml. firmat) saavat sieltä haluamansa tiedot täysin vapaasti?
Siis mä totesin tuolla alussa, että tod.näk. antaisin dna -näytteeni rekisteriin, joskin asiaa olisi vielä harkittava lisää, koska siihen liittyy erinäisiä riskejä. Tietenkään systemaattinen keräys ei tarkoita mitään automaattisesti, kuten että firmat saisivat sieltä tietoja vapaasti. Yhteiskunta kuitenkin kehittyy ja ehkä eräänä päivänä poliitikot ovat sitä mieltä, että rekisterin tiedot voidaan myydä vaikka vakuutusyhtiöille, kansallisen edun nimissä.
Ero hajaisella keräämisellä vs. systemaattisella (kaikilta tiedot) on valtaisan suuri. Hajanaisella keräämisellä dna -tutkija pääsee kyllä yksittäisten ihmisten dna jäljille ja voi tehdä johtopäätöksiä yksittäisistä ihmisistä. Jos tutkijalla on sen sijaan käytössä kaikkien ihmisten dna:t, niin tutkimus pääsee merkittävästi syvemmälle - silloin voidaan tonkia yhden ihmisen lisäksi sen suku, saman kylän väki.. jne. Hyödyt tällaisesta rekisteristä voisivat olla suuria, esim. sen avulla voitaisiin pollata erittäin tarkasti perinnöllisiä sairauksia (kaikista on tiedot!). Mutta kuten tässä keskustelussa on tullut ilmi, on niitä väärinkäytösten riskejäkin olemassa. Jonain päivänä tähän asiaan ehkä joutuu ottamaan konkreettisesti kantaa, ehkä sitten tiedeämme enemmän riskeistä ja hyödyistä.