Osittain asia selittynee sillä, että nykyään tiedetään ihmiskehosta enemmän ja sillä tavalla harjoittelumetodit saadaan lähemmäksi "optimia"...mutta loppu aika varmasti selittyy myös kaikenmaailman aineilla. Sekä uusilla sallituilla, että kielletyilläkin.
En todellakaan ole uinnin asiantuntija, mutta ennätystehtailu johtunee suurimmaksi osaksi kolmesta seikasta:
1. Uimapuvuista tehdään koko ajan parempia.
2. Altaista tehdään koko ajan nopeampia.
3. Uintitekniikoiden kehitys.
Tuo uintitekniikoiden kehitys (vielä nykypäivänäkin) oli itselleni yllätys. Jenkit ovat kuulemma erityisesti siinä monia muita edellä.
Niin, mutta ei tämä aineiden ja harjoittelun kehittyminen näy muissa lajeissa. Esim. juoksussa. Miksi uinti on poikkeus.
Itse asiassa valmennus ei ole juoksupuolellakaan hirveästi kehittynyt 30 vuoteen. Toki tiedetään enemmän, mutta aika pienestä on kyse.
Jos aineet kehittys, niin sekin näkyis juoksuissa.
Juoksuissakin ratojen pintoja kehitetään, mutta sen vaikutus on olematon, kuten voisin kuvitella altaidenkin kehityksen olevan.
Tuntuu erikoiselta, että uintitekniikka kehittyisi nykyäänkin niin nopeasti. Ennätyksiä kun on tehty varmaan ainakin 30 vuotta hirveällä tahdilla, joka ei tunnu hidastuvan. Tahdinhan pitäsisi koko ajan hidastua, kun mennään kohti optimi tekniikkaa.
Tuo tekniikan ja harjoittelun kehittyminen ovat kuitenkin ne ns. itsestäänselvät, eli todennäköisimmät vastaukset, mutta miksi tahti ei hidastu. Se tässä on outoa. Vai onko se hidastunut? Osaako joku kaivaa jotain vertailu dataa aikaisemmista Olympialaisista ja niissä tehdyistä ME tuloksista?