Pokémon Go toi Tuijalle jättilaskun
Tuijan 9-vuotiaan pojan pokejahti päätyi kalliiksi luottokorttilaskuksi Lempäälässä.
9-vuotiaan pojan Pokémon-jahti toi kahdessa päivässä äidille 670 euron luottokorttilaskun.
Sovelluskaupan mukaan vastaavat ostokset eivät ole korvauksen piirissä.
Lempääläisäiti haluaa muistuttaa pokejahdin ikävästä kääntöpuolesta.
Ensin tuli puhelu luottokorttiyhtiöltä.
- Sieltä kysyttiin, olenko tehnyt ostoja johonkin Niang-firmaan. Sanoin, etten missään tapauksessa, lempääläisäiti sanoo Iltalehdelle.
Kun luottokorttiyhtiöltä kerrottiin 99 euron ostoksesta, kortti suljettiin.
Sen jälkeen myös yhdeksänvuotiaan pojan pokeri petti. Lempääläisäidille selvisi luottokorttiyhtiöltä tulleen oudon puhelun syy.
- Poika oli sen verran syyllisen näköinen, että sen (ostokset) sitten myönsikin. Sitten tulikin luottokorttilasku, jossa tämä kaameus selvisi: niitä oli peräti yhdeksän ostoa.
Looginen selitys
Tuijan yhdeksänvuotias poika oli ostanut lisäosia huippusuosittuun Pokémon Go -peliin Google Play -sovelluskaupassa. Kaiken onnettomuuden keskellä syykin on - ainakin pikkupojan logiikalla - varsin yksinkertainen.
- Hänellä on kaksoisveli, eikä 4G-yhteys toiminut. Tämän vuoksi hän ei jostain syystä saanut kerättyä niitä pokémoneja niin paljon. Hänen piti sitten kiriä kaksoisveli tietenkin kiinni vähän tällaisella epärehellisellä konstilla.
Laskua kahden päivän aikana oli ehtinyt tulla 670 euroa.
- Aika järkyttävä summa. Hinnoittelu on kyllä aika huima.
Vertailun vuoksi: netistä saa samalla - ja paljon pienemmällä - euromäärällä lentoja niin Australiaan, Yhdysvaltoihin kuin Aasiaankin.
Muutakin rahalla olisi voinut saada. Sen äiti kertoi myös pojalleen.
- Kyllä hän sitten pyysi siinä anteeksi, mutta sanoin, ettei se enää auta. Lisäksi Google Playltä tuli heti vastaus, ettei tällainen kuulu korvauksen piiriin.
Ikävä lieveilmiö
Tuija halusi ottaa yhteyttä Iltalehteen ikävän tapauksen vuoksi, etteivät muiden lasten vanhemmat saisi yhtä epämieluisaa yllätystä kohdalleen.
Esimerkiksi tässä tapauksessa luottokortti oli yhdistetty Google Playn sovelluskauppaan, josta lapsen oli helppo työ hankkia lisäominaisuuksia pokejahtiin.
- Eihän esimerkiksi (sovelluskaupan) salasanan resetointi ole tuollaiselle yhdeksänvuotiaalle temppu eikä mikään. Koodi tulee puhelimeen, ja kyllähän siinä äidin puhelin taitaa aika usein pöydällä lojua.
- Aion kyllä olla kuluttaja-asiamieheen yhteydessä, että miten tällaisissa perheen sisäisissä väärinkäytöksissä (voi menetellä).
Tällä hetkellä Pokémon Go on pojan osalta säpissä.
- Kun sanoin, että 18-vuotiaana saa pelata seuraavaksi Pokémonia, hän oli itku kurkussa. Hän siinä laski, että eikö hän yhtään saa pelata Pokémonia ennen sitä. Sanoin, että katsotaan sitä vähän myöhemmin.
Lempääläisäiti haluaa muistuttaa tarinallaan, että varomattomalle vanhemmalle peli voi tarjota myös ikävän - ja ennen kaikkea kalliin - yllätyksen.
- Kyllähän minäkin olin tyytyväinen, että poika ajeli parikymmentä kilometriä pyörällä päivässä, että tämähän on hyvä peli. Hänkin lähti veljensä ja kaverinsa kanssa illalla metsästämään. En tiennyt, että tähänkin peliin tällainen lieveilmiö liittyy, äiti huokaa.
SAMI KOSKI