Port ja muut makeat viinit

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Jos Gambina on viiniä, niin moon vähintään Pyhä Ilmestys.

Itsehän en juurikaan pidä portviinin ja madeiran tapaisista väkevistä viineistä. En ole vaan opiskellut aihetta riittävästi. Ehkä jokin hyvä ja "paksu" jälkiruokavalkoviini voisi olla kokeilemisen arvoinen?
Itsellekkin tullut hieman yllärinä tämä. Vaimo joskus muutama (viis) vuos sitten, kun oltiin "vapaalla" Naantalin kylpylässä syömässä jne, kysys että otetaanko jälkiruoka viinit? !!!!! Siis mitkä?? Oli meikäläinen H Moilasena. Sillon join eka kerran, mutta nyt on vasta puolen vuoden sisällä tullu sellanen, hmmmm, pitäiskös maistella :D. Vähän niinku yks kaveri sanos, että kuka sitä jaksaa juoda pullollisen punkkua, kun juo pari lasii portviiniä :alppu:
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
En tajua näistä mitään. Alkoholijuomista käytän vain olutta ja väkeviä.
 

Jjusban

Newbie
Liittynyt
2.11.2000
Viestit
13447
Sijainti
(
Ihan vieressa joo.

Just paistoin viime viikolla raakaa hanhenmaksaa. Kristus kun on hyvaa. Sydan kiittaa.
Tähän sellainen huomautus, että sydämen vointia miettiessä ei nauti syödessä.
Kuollaan onnettomana joka tapauksessa, niin miksi ei inasen aikaisemmin. se on kansantaloudellisestikin paree.
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
Hieman olen maistellut.
Keräsin noin vuoden ajalta postauksistani osion "portviinit+ makeat viinit"

Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2008, pieni lasillinen vain.
Kyytipaloina jotain taatelikakkua, nektariinia, vadelmia.


Alkon tuotteista lie tai siis on hinta/laatusuhteeltaan huippua. Kohdalle sattui tuo ja eräs Kracher beerenauslesen Kuopion Sokoksen alakerran Alkossa.
O.375 pullo noin 17 euroa. Tuota ei kyllä juoda niinkuin siideria tai kaljaa tai edes kuin ruokajuomapunkkua. Muutama suullinen riittää.
Ehkä aavistuksen hieman liian makeaa, mutta sopivilla peräeineillä terävyyttä lisää ja makeutta vähäisemmäksi. Ei sitä usko ennenkuin maistaa, mitä homeisista rypäleistä tehdään! Käsityötä, niin hintaa voi pitää todella halpana.
----

La-iltana pienet maistelut järvenrannassa ( kuva ei sentään oma)
Mm. Kracher Trockenbeerenauslese Grande Cuvee no 6 2002
----

Helkkari, mitäpä tuota pullon pohjaa säästelemään. Saattaa vielä hapantua! ( On vielä täysikin pullo jemmassa!)

Porto Krohn Colheita 1961



Juu, on tumman suklaan kanssa aika "tyttöjen juomaa". :ahem:
"Juoksevaa aromaattista rusinaa, joka jää suuhun kummittelemaan pitkäksi aikaa" oli eka arvioni viime lauantaina.


Toinen pullon pohjan tyhjennys on nyt Old Invalid Portoa. ( Kesällä en portviiniä ota, jotenkin talveen kuuluu ennakkoluuloisesta mielestäni) Aika valjulta maistuu edellisen jälkeen.

----
Lokakuulla saa ottaa jo porviiniä!
Vaikkei vielä takkatulikelit olekaan...

Sandeman Old Invalid Porto
Ostin alkosta pullon ja kotona huomasin, että olikin jo yksi pullo jemmassa!

---

Hmm... Kun tulee ikää ja makuaisti "kehittyy", niin alkavat nuo viinitkin hieman enemmän innostaa. Ei sitä alle 3-kymppisenä... Silloin sitä oli tosiaan tosimies- josko nyt hieman lanua kuitenkin kossuun. Ei sentää aina!
Eikä pakko ole konjakilla tai viskilläkään makuaistiaan enää tujauttaa. Hennomatkin maut ihastuttavat. Näin taitaa tosimies vanheta...

Onhan tämä kuvan laitto hieman elvistelyä, mutta kun tuli parin viikon takaisten maistiaisten jutut ja kuvat s-postiin, niin...http://kotisivu.dnainternet.net/plintune/viinit2.jpg Varmaan olisi paljon opittavaa tuosta viinimaailmasta, mutta tuskinpa kuitenkaan täysin hullaannun.
Olen saanut hieman - tai aika paljonkin- etuoikeutetun paikan epävirallisessa viiniporukassa. Vetäjänä todellinen viini-ja ruoka-asiantuntija. Esim tuota sauternes-vuosikertaa ja hanhenmaksaa kerran osana menua...:ahem:
Pikkuhiljaa lisäoppia, muutama kerta vuodessa. Yleensä päätetään ilta noihin makeisiin.

Jos suositusta haluat, niin tuota Porto Krohn Colheita 1961.sta olisi vielä Arkadian myymälässä 11 pulloa. Käy ostamassa, tyyris on, mutta mielestäni siitä saa irti todellisen makunautinnon "vähemmälläkin kokemuksella".
 
Viimeksi muokattu:

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Juustojen, varsinkin kovien ja voimakasaromisten, kanssa portit putoilee mulle. Vaikkei trockenbeerenauslese tai sauternes + roquefort -yhdistelmää hakkaa toki mikään.

Porteista ja sherryissä ei mulla ole suosikkeja. Niistä löytyy hienoja ihan laidasta laitaan vähän käyttötarkoituksesta riippuen. Vaaleeta ja tummaa, kuivaa ja makeeta. Kandee kokeilla erilaisia.

Lisäksi varsinkin ruokien kanssa, joille ei oikein mikään viini tahdo kunnolla sopia ruokajuomaksi, pelastukseksi käy kuiva(hko) sherry. Kuivuuden aste ruoan ominaisuuksien mukaan.

Jälkiruokaviinejä on hyviä vaikka kuinka. Marsalat ja madeirat on yleensä ihan kelpo settiä jälkkärinä sellaisenaan tai makean kanssa tai juustojen kyljessä. Halpojakin ovat.

Parhaat löytyy tietysti jo mainittujen (trocken)beerenauslese ja sauternes lisäksi kanadalaisista eisweineista.

Kaikki tietää toki tokajit. Niissä itse tykkään enemmän kolmen ja neljän puttonyosin kamoista. Eivät ole ihan niin siirappia kuin vitoset ja kutoset. Klassisia yhdistelmiä on perus creme brulee ja tokaj. Hampaat sulaa, mutta hyvää on.
Pitääpi joskus tutustua tarkemmin noihin. Alkon sivustoilta hieman vilkaisinkin. Leuka lokasahti pöytään kun näin tuon

http://www.alko.fi/tuotteet/549957/?fromsearch=true

Onhan niitä näemmä hieman edullisempiakin, joten täytyy tutustua.

Old Invalidi tuntus olevan aika peruskuraa, joka sopii tuohon hinta luokkaan ilmeisen hyvin.
 
Ylös