Port ja muut makeat viinit

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Makiasta viinistä kyse siis.

Itsehän olen vasta hetki sitten muistanut, että moisiakin viinejä on olemassa. Lähinnä nuo makeat viinit on tullut tutuksi ruokaa laittaessa, Sherryn ja Madeiran muodossa. Viimeksi laivalla käydessä, sattui siellä olemaan tyrkyssä jotakin portviiniä ja sitähän löytyikin yllättäin kotona repusta kolme litraa :eek:. Erinomainen tarjous ollut ilmeisesti. Hyvinhän nuo on tuossa vieraiden kanssa maistellessa mennyt. Viinit oli Cockburn's Special Reserve ja Cockburn's Fine Ruby. Tiedä sitten, mihin "tasoon" nuo portviineissä sijoittuvat.

Tänään ajattelin alkosta ostaa sen, mikä on itselle ollut se mitä tiedän portviinistä, eli Old Invalid , koska sen muistan ennestään portviininä. Ilmeisesti on niitä ensimmäisä/suosituimpia suomessa jo pitkään olleena, koska myöskin edullisimpia tuotteita Alkon hinnastossa näyttääpi olevan. Mausta ei mitään käsitystä tuosta, jotenka maisteluun, niin tulee joku "pohja" tuohon portviinien tarjontaan.

Onko sinulla kokemuksia hyvistä portviineistä ja niiden mauista? Suosituksia?
 

kouvotsvoni

Banjottu
Liittynyt
30.1.1999
Viestit
89969
Sijainti
Corsica
Sherrystä tulee mieleen mummojuoma ja väkevistä viineistä itse tullut juotua lähinnä Gambinaa. Toivottavasti tästä oli apua.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Old Invalid tunnetaan myös Rullatuolirossona. Juu, ihan maistuvia pieninä annoksina.
 

lfb

Flavio
Liittynyt
8.2.2004
Viestit
9965
Sijainti
Helsinki
Sherry on oikein hyvää. Mitään merkkejä en kyllä osaa suositella.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Lasketaanko Koskenkorva makeaks viiniks, jos sen lantraa sokerivedellä?
Ei, mutta siitä saa aika näppärän perinteisen suomalaisen hedelmäboolin.

Ainekset:
2/3 Koskenkorvaa
1/3 Dry Vodkaa
1 kuivattu herne

Sekoita ainekset keskenään ja ja anna "levätä" noin kymmenen minuuttia, minkä jälkeen siivilöit herneen pois, jottei hedelmämaku käy liian voimakkaaksi.

Nautitaan taskulämpimänä.
 

toleranssisiipi

Langennut enkeli
Liittynyt
14.9.2003
Viestit
14061
Sijainti
SEKOS-marketin vihannesosasto
Ei, mutta siitä saa aika näppärän perinteisen suomalaisen hedelmäboolin.

Ainekset:
2/3 Koskenkorvaa
1/3 Dry Vodkaa
1 kuivattu herne

Sekoita ainekset keskenään ja ja anna "levätä" noin kymmenen minuuttia, minkä jälkeen siivilöit herneen pois, jottei hedelmämaku käy liian voimakkaaksi.

Nautitaan taskulämpimänä.
Kiitti vinkistä! Taidan tehdä tota jouluksi. Toi hedelmien määrä vähän mietityttää... Jos sen perinteisen kymmenen litran tonkan boolia laittaa, niin tuo hedelmämäärä lienee vähän ylimitoitettu.
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Kiitti vinkistä! Taidan tehdä tota jouluksi. Toi hedelmien määrä vähän mietityttää... Jos sen perinteisen kymmenen litran tonkan boolia laittaa, niin tuo hedelmämäärä lienee vähän ylimitoitettu.
Jos kyseessä on tosiaan noinkin pieni määrä, niin ehkä kannattaa vaan "käyttää" sitä hernettä siellä seassa. Minuutin korkeintaan tai ehkä mieluummin vähemmänkin. Voihan sitä aina maistella, josko hedelmän makua kaipaa lisää ja sen mukaan sitten toimia.
 

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11178
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
Onko sinulla kokemuksia hyvistä portviineistä ja niiden mauista? Suosituksia?
Jos makeista on kyse, niin mun mielestä hyviä eikä sikakalliita Alkon setistä on esim Krohn Lagrima (vaalea!) ja Ferreira Late Bottled Vintage. Tänään illalla tarkoitus tarjota vieraille aurajuustotäytteisten joulupiparien kanssa Luxemburgista Delhaizesta ostettua Barros Colheitaa...

Ja OoPeen juomasekoitus herneen kanssa kuuluu paremminkin syyskesän tunnelmiin. Nyt joulun alla hedelmän voisi tarkistaa?
 

OoPee

Nuori ikäisekseen
Liittynyt
2.6.1999
Viestit
81527
Sijainti
Far enough
Ja OoPeen juomasekoitus herneen kanssa kuuluu paremminkin syyskesän tunnelmiin. Nyt joulun alla hedelmän voisi tarkistaa?
Totta. Jouluversioon voisi herneen sijaan käyttää rusinaa, mutta kyseisen hedelmän koostumuksesta johtuen aika on vähennettävä ainakin puoleen.
 

tmoi

No niin
Liittynyt
28.2.2004
Viestit
19017
Sijainti
turkus
Totta. Jouluversioon voisi herneen sijaan käyttää rusinaa, mutta kyseisen hedelmän koostumuksesta johtuen aika on vähennettävä ainakin puoleen.
Siinähän vois uittaa samalla hetken jotain punasta marjaa, niin olis ihan glögistä.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Juustojen, varsinkin kovien ja voimakasaromisten, kanssa portit putoilee mulle. Vaikkei trockenbeerenauslese tai sauternes + roquefort -yhdistelmää hakkaa toki mikään.

Porteista ja sherryissä ei mulla ole suosikkeja. Niistä löytyy hienoja ihan laidasta laitaan vähän käyttötarkoituksesta riippuen. Vaaleeta ja tummaa, kuivaa ja makeeta. Kandee kokeilla erilaisia.

Lisäksi varsinkin ruokien kanssa, joille ei oikein mikään viini tahdo kunnolla sopia ruokajuomaksi, pelastukseksi käy kuiva(hko) sherry. Kuivuuden aste ruoan ominaisuuksien mukaan.

Jälkiruokaviinejä on hyviä vaikka kuinka. Marsalat ja madeirat on yleensä ihan kelpo settiä jälkkärinä sellaisenaan tai makean kanssa tai juustojen kyljessä. Halpojakin ovat.

Parhaat löytyy tietysti jo mainittujen (trocken)beerenauslese ja sauternes lisäksi kanadalaisista eisweineista.

Kaikki tietää toki tokajit. Niissä itse tykkään enemmän kolmen ja neljän puttonyosin kamoista. Eivät ole ihan niin siirappia kuin vitoset ja kutoset. Klassisia yhdistelmiä on perus creme brulee ja tokaj. Hampaat sulaa, mutta hyvää on.
 

Timo Toikki

Hepittäjä
Liittynyt
25.3.2010
Viestit
587
Juustojen, varsinkin kovien ja voimakasaromisten, kanssa portit putoilee mulle. Vaikkei trockenbeerenauslese tai sauternes + roquefort -yhdistelmää hakkaa toki mikään.

Porteista ja sherryissä ei mulla ole suosikkeja. Niistä löytyy hienoja ihan laidasta laitaan vähän käyttötarkoituksesta riippuen. Vaaleeta ja tummaa, kuivaa ja makeeta. Kandee kokeilla erilaisia.

Lisäksi varsinkin ruokien kanssa, joille ei oikein mikään viini tahdo kunnolla sopia ruokajuomaksi, pelastukseksi käy kuiva(hko) sherry. Kuivuuden aste ruoan ominaisuuksien mukaan.

Jälkiruokaviinejä on hyviä vaikka kuinka. Marsalat ja madeirat on yleensä ihan kelpo settiä jälkkärinä sellaisenaan tai makean kanssa tai juustojen kyljessä. Halpojakin ovat.

Parhaat löytyy tietysti jo mainittujen (trocken)beerenauslese ja sauternes lisäksi kanadalaisista eisweineista.

Kaikki tietää toki tokajit. Niissä itse tykkään enemmän kolmen ja neljän puttonyosin kamoista. Eivät ole ihan niin siirappia kuin vitoset ja kutoset. Klassisia yhdistelmiä on perus creme brulee ja tokaj. Hampaat sulaa, mutta hyvää on.
Sauternes-roquefort yhdistelman hakkaa sauternes-hanhenmaksa.

Tokajit on makeeta paskaa. Marsalat ja madeirat menee suoraan viemariin.

Tule kaymaan tanne niin juotan sulle pullon Muscal De Lunelia.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Sauternes-roquefort yhdistelman hakkaa sauternes-hanhenmaksa.

Tokajit on makeeta paskaa. Marsalat ja madeirat menee suoraan viemariin.

Tule kaymaan tanne niin juotan sulle pullon Muscal De Lunelia.
Jumalauta. Timo hifistelee.

Tokajit yhdistyy kans hanhenmaksaan, kun unkarinpellet syö sitä ku suklaata.

Toi Lunel on teidän seutuja eikö?
 

Il Tempo Gigante

Darth Father
Liittynyt
20.2.1999
Viestit
42723
Sijainti
Gamla Pedersöre huvudsocken
Haa

Sherrystä tulee mieleen mummojuoma ja väkevistä viineistä itse tullut juotua lähinnä Gambinaa. Toivottavasti tästä oli apua.
Jos Gambina on viiniä, niin moon vähintään Pyhä Ilmestys.

Itsehän en juurikaan pidä portviinin ja madeiran tapaisista väkevistä viineistä. En ole vaan opiskellut aihetta riittävästi. Ehkä jokin hyvä ja "paksu" jälkiruokavalkoviini voisi olla kokeilemisen arvoinen?
 
Ylös