Rallin tulevaisuus ja vihreät arvot

  • Viestiketjun aloittaja carl
  • Aloituspäivämäärä

Antti82

Well-known member
Liittynyt
27.5.2005
Viestit
1319
Ylipäänsä siinä ei ole mitään järkeä, että jalkapallon MM-kisoja viedään maahan, missä ei ole oikeaa jalkapallokulttuuria vaan stadionit jäävät tyhjilleen kisojen jälkeen. Saati sitten, että niitä ei ko. maassa pystytä kuumuuden takia pelaamaan normaalissa kesäkuun aikaikkunassa.
Ja onhan noita kisoja kritisoitu ihan järjettömästi. Niitä ei olisi ikinä pitänyt myöntää Qatariin, mutta koska Fifa on varmasti Fiaakin pahemmin korruptoitunut, niin sopiva määrä rahaa meni sopiviin taskuihin ja kisat on paskamaassa jossa liian kuuma ilmasto on ongelmista ylivoimaisesti pienin.
 

simc

Well-known member
Liittynyt
28.6.2013
Viestit
206
Tuo 2022 Racing towards a sustainable future-selvitys vaikuttaa epäsuhtaiselta. Lajien arviointikriterit ovat toki monipuoliset ja ottavat ympäristön lisäksi huomioon muitakin vaikutuksia:

- ISO-standardien ja muiden sertifikaattien käyttö (esim ISO 20121)
- Jätehuolto? Uusituvien energioiden käyttö? Kuljetukset?
- "Mahdollisuuksien tarjoaminen moottoriurheilussa vähemmistönä oleville ryhmille"?
- Hyväntekeväisyys?
- Paikallisten yhteisöjen huomioon ottaminen, vaikutus niiden talouteen?
- Verkostoituminen kestävän kehityksen järjestöjen kanssa?
- ylipäätänsä kestävän kehityksen strategian luominen ja raportointi?
jne.

Mutta (maallikon silmin) suppeasti esitetyt tulokset vaikuttavat ikään kuin massapostitetuista kyselylomakkeista napatuilta. Niihin vastaajat ovat raapineet vastauksia sen verran, mitä ovat jaksaneet ja keksineet. Arvioinnin parhaalla, Formula-E:llä knoppitiedot ovat hallussa, mutta suurin osa nollatuloksen lajeista (70 lajia 106:stä) on saattanut jättää kokonaan vastaamatta tai eivät ole vain hoksanneet esittää asioita oikeasta näkökulmasta.

Selvityksessä on mukana 106 eri moottoriurheilusarjaa, mutta sivujen 34-37 sarjalistaus käsittää vain 105 sarjaa. Tuloksissa sivulla 40 mainitu FIA Historic Sports Car Championship uupuu lisasta.


Selvityksen itsensä highlight-tekoina esiin nostamia saavutuksia:

> [EXTREME E:] this championship only offers 5 rounds per year, making their sustainability impact with stakeholders, local communities and promoters very limited compared to 12 races of the leader, ABB FIA Formula E, or 18 races of Moto GP.

Extreme E -sarjassa on vain viisi osakilpailua, mikä vähentää sen ympäristövaikutuksia suhteessa enemmän kisoja ajaviin Formula E- tai Moto GP-sarjoihin! 22 kisan F1-sarjaa ei mainittuna.

> [F1:] The broadcast centre at the Silverstone F1 Grand Prix 2021 was carbon neutral and part of the SkyZero documentary on how sport can reduce its environmental footprint.

Britannian GP:ssä tv-lähetyskeskus toimi hiilineutraalisti ja oli osana tv-dokumenttia päästöjen vähentämisestä. 21 muussa kisassa tätä ei siis tehty.

> [F1:] The Formula One platform was made available to 8 W-Series races in 2021.

F1 edisti tasa-arvoa naisten Formula W-sarjan oheisluokalla kahdeksana F1-viikonloppuna. Tosin kaikki kisat olivat Euroopassa ja USA:ssa (Itävalta x2, Iso-Britannia, Unkari, Belgia, Hollanti, USA x2), joissa tasa-arvo on jo valovuosia pidemmällä kuin lähi-idässä tai edes Etelä-Euroopassa.

> [F1:] Formula One has eliminated plastic bottles for staff, pledging to eliminate 1 million single-use plastic bottles in 2021.

F1 lopetti kertakäyttöisten muovijuomapullojen käytön tallihenkilökunnalta. Pomokerrosta ei lasketa.
3011505.0064.jpg
> [Moto GP:] Installs recycling and waste containers for proper disposal of tyres and fluids at each event.

Moto GP:ssä jokaisessa kisassa on järjestetty keräyskontit käytetyille renkaille ja nesteille. Muissa lajeissahan vanhat renkaat heitellään metsään ja nesteet nurkan taakse.

> [FORMULA E:] Awarded a 3-Star Accreditation under the FIA’s Environmental Certification Framework.
> [F1:] Formula One has achieved FIA 3-Star Environmental Accreditation.
> [FIA WORLD TOURING CAR CUP:] The championship has partnered with a third-party promoter that has a 3 Star FIA Environmental Accreditation to run each of their events

Kyseessä ei siis ole tämän selvityksen myöntämiä luokitus, vaan FIA:n omilla kriteereillään myöntämät tähdet. Lisätieto-pdf saatavissa täältä ,
Mutta vauhdilla on tuokin sepustus tehty. Sivulla 15 kolmen tähden vaatimukset jätteidenkäsittelystä ovat täsmälleen samat, kuin sivun 14 vaatimukset energian käytöstä. Minkähän mukaan 3-tähden akkreditoidut tahot ovat hakemuksensa jättäneet?

Toki osa alotteista ja hankkeista kuulostavat ihan hyvältä ja järkevältä.

> [F1:] 70 tonnes of freight have been removed due to a Remote Technical Centre, reducing technical cargo by 34% and 36% in staff travel.
> [NASCAR:] Internship programme offers college students from diverse backgrounds the opportunity to gain practical experience within the motorsport industry.
> [F1:] Formula One has eliminated plastic bottles for staff, pledging to eliminate 1 million single-use plastic bottles in 2021.

Mutta on harmi, jos yksin tuon selvityksen perusteella arvotetaan (ja vähemmäksi arvostetaan) eri lajeja.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3241
Sijainti
Lahti
Voisi sanoa, että paljon on tehtävää ennen kuin kantsii paukutella henkseleitä. Jostain sitä on kuitenkin aloitettava. Itse kunkin.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4995
Sijainti
Parc Fermé
Vihreisiin arvoihin (tai tässä tapauksessa jätteidenkäsittelyyn/kierrätykseen lähinnä) liittyen voisi todeta sen verran et mitä viime syksynä tuli koettua tuota huoltoparkkia työntekijän näkökulmasta (yhden teamin motorhomen purkutyöt)... Kun aina kritisoidaan sitä miten rallikansa sotkee paikkoja oluttölkeillä, grillijätteillä yms roskalla, niin kyllä sitä teamienkin jätehuollossa olisi parannettavaa. Tai ainakin tämän yhden teamin...

Keskellä Lutakkoa oli nimittäin ihan mukava määrä katkottuja nippusiteitä, energiajuomatölkkejä yms skeidaa ja pikkusälää...
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3241
Sijainti
Lahti
Ei luulisi olevan ihan mahdoton paikka moista organiseerata ihan omin voimin. Meneehän siihen aluksi vähän aikaa, mutta kun rutiinia tulee, homma nivelöityy ihan rutiiniksi muiden joukkoon. On se sitä paitsi paljon hauskempi lähteä huoltopaikalta/varikolta ja jättää taaksensa siisti alue, kuin että ei.
 

BudLightJaguar

Well-known member
Liittynyt
30.1.2012
Viestit
4455
Sijainti
Salo
Ei luulisi olevan ihan mahdoton paikka moista organiseerata ihan omin voimin. Meneehän siihen aluksi vähän aikaa, mutta kun rutiinia tulee, homma nivelöityy ihan rutiiniksi muiden joukkoon. On se sitä paitsi paljon hauskempi lähteä huoltopaikalta/varikolta ja jättää taaksensa siisti alue, kuin että ei.
Pienistä asioista ne lähtee. Esimerkiksi moni tupakoitsija voisi itsensä kanssa vaikka puoli minuuttia pohtia, miksi täysi aski mahtuu taskuun, mutta tyhjä ei? Edes sen aikaa, että roskapönttö löytyy.

Purukumeja ei onneksi heitellä samaan tapaan kuin minun lapsuudessani 90-luvulla, eivätkä edes tupakoitsijat pidä enää julkisella paikalla räkimistä kovin tyylikkäänä. Tosin tämän hetken vitsaus tuntuu olevan käytetyt maskit, vaikka kaupoissa ja muualla on ihan järjestään niille korvamerkattuja astioita.
 

Pärre

Well-known member
Liittynyt
15.4.2008
Viestit
3241
Sijainti
Lahti
Jos minulle olisi pikkupoikana siinä autojen ympärillä silmät ymmyrkäisinä pyöriessäni joku tullut sanomaan, että "hei tyyppi, haluatko tulla meille nälkäpalkalla hommiin? jos voisit siivota meidän jälkiä ja viedä roskia kierrätykseen, saat palkaksi hillua täällä, syödä ja kenties jotain tilpehööriäkin vielä mukaasi kun on päivä pulkassa, niin avot! mitä jannu sanot?". Jo vain. Vähän yhteisöllisyyttä siinä samalla. Kaikki voittaa.
 
Ylös