Harhauttivatko terroristit viranomaisia PlayStationin avulla?
Epäiltyjen hallusta löytyi Forbes-lehden mukaan ainakin yksi pelikonsoli.
Terroristijahdin kiihtyessä eri medioissa on spekuloitu, käyttivätkö Pariisissa perjantai-iltana iskeneet terroristit keskinäiseen viestintäänsä PlayStation 4 -konsolia.
New York Timesin haastatteleman viranomaisen mukaan terroristit olettivat olevansa jonkinlaisen seurannan alla ja toimivat sen mukaisesti.
Forbes-lehden teknologiatoimittaja kirjoitti jo lauantai-iltana, että iskuista epäiltyjen hallusta olisi löytynyt ainakin yksi PlayStation 4 -konsoli.
Eri mediat ovat lainanneet ahkerasti Belgian sisäministerin Jan Jambonin lausuntoa.
Jambon sanoi viime tiistaina Politico-lehden terrorismia käsitelleessä paneelissa - siis kolme päivää ennen iskuja - että viranomaisten on kaikista vaikeinta päästä käsiksi PlayStation 4 -konsulin välityksellä tapahtuvaan viestintään.
Pelaajat voivat kirjoittaa maksimissaan 512 merkin pituisia viestejä konsulin avulla. Myös "chattailu" on mahdollista.
Forbes-lehden teknologiatoimittajan mukaan on olemassa hyvin hienostuneita tapoja, joilla terroristit voivat viestiä pelien välityksellä ilman, että heidän täytyy sanoa toisilleen sanaakaan. Esimerkiksi kaksi Call of Duty -pelaajaa voi kirjoittaa viestejä toisilleen kesken pelin tai iskusuunnitelma voitaisiin esitellä Super Mario Maker -peliä pelatessa.
Aikaisemmin tänä vuonna itävaltalaisteinin PlayStation-konsolilta löytyi pomminteko-ohjeita. Teinin väitetään käyttäneen konsolia viestiessään Syyriassa olleiden Isis-aktivistien kanssa.
Agentit soluttautuivat pelimaailmaan
Kyberturvallisuusasiantuntija Jarmo Limnéll katsoo, että PS4:n käyttö iskujen suunnittelussa ei olisi yllätys, sillä terroristit ovat tulleet varovaisemmiksi ja taitavammiksi erilaisten viestintäkanavien käyttämisessä.
- Samanaikaisesti on huomioitava, että myös turvallisuusviranomaisten kyky seurata erilaisia viestintäkanavia kehittyy jatkuvasti. Jatkuvaa kilpajuoksua tässä mielessä, Limnéll luonnehtii.
Kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvi (vihr) katsoo, että terroristit ovat aina viranomaisia edellä.
- Viranomaiset vain reagoivat.
Kasvin mukaan täytyy olla "aika tumpelo terroristi", että viestii tavalla, joka kiinnittää viranomaisten huomion.
- Esimerkiksi Instagramiin saa talletettua kuvan, johon on piilotettu viesti, jonka saa auki vain sellainen henkilö, joka sen osaa sieltä etsiä, Kasvi havainnollistaa.
- Tai gmail-sähköpostipalvelua voi käyttää siten, että tallentaa viestin luonnoksena, ja toinen henkilö, jolla on samat tunnukset, käy lukemassa luonnoksen, Kasvi jatkaa.
Potentiaaliset terroristit tosin tuskin käyttäisivät kovin herkästi sähköpostipalveluita, joihin tiedustelupalvelut voisivat päästä käsiksi. Brittitoimittaja Luke Hardingin kirjassa tietovuotaja Edward Snowdenista huomautetaan, että Osama bin Laden käytti sähköpostin ja puhelimen sijasta viestimiseen kuriiria.
- Tilanne on haastava turvallisuusviranomaisille, kun digitaalisia viestintäkanavia on yhä enemmän ja valtavista viestimääristä pitäisi pystyä löytämään myös esimerkiksi terroristien viestiliikennettä, kyberturvallisuusasiantuntija Jarmo Limnéll sanoo.
- Tilanne on haastava turvallisuusviranomaisille, kun digitaalisia viestintäkanavia on yhä enemmän ja valtavista viestimääristä pitäisi pystyä löytämään myös esimerkiksi terroristien viestiliikennettä, kyberturvallisuusasiantuntija Jarmo Limnéll sanoo. (PEKKA KARHUNEN/KL)
OLLI WARIS