Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan asunto tulee suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuuden arvo ei ylitä arvoa 200 Bq/m3.
Radon (222Rn) on radioaktiivinen kaasu, joka kuuluu uraanisarjaan. Se syntyy uraanista (238U) useiden hajoamisten kautta. Radonia hajoamissarjassa edeltävä alkuaine on radium (226Ra). Radon hajoaa itse useiden välivaiheiden kautta, ja sarja päättyy stabiiliin lyijyyn (206Pb).
Ilmassa leijuvat radonin hajoamistuotteet kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin. Hajoamistuotteet tarttuvat keuhko*jen sisäpintaan, missä ne lähettä*vät alfasäteilyä. Keuhkojen saama säteilyannos lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Pienikin säteilyannos voi aiheuttaa syövän, joskin toden*näköisyys on tällöin pieni. Mitä kauemmin ja mitä suuremmassa radonpitoisuudessa oleskelee, sitä suurempi riski on.
Radonin ja keuhkosyövän välisestä yhteydestä on olemassa paljon eri menetelmin saatua tutkimustietoa. Tähänastisista tärkein on eurooppalainen yhteistutkimus (Darby et al. 2005. Radon in homes and risk of lung cancer: Collaborative analysis of individual data from 13 European case-control studies. British Medical Journal, 330, 23–227).
Tupakointi on keuhkosyövän suurin riskitekijä. Edellä mainitun eurooppalaisen tutkimuksen mukaan kolmenkymmenen vuoden asuminen noin 700 Bq/m3 radonpitoisuudessa kaksinkertaistaa riskin sairastua keuhkosyöpään 75 vuoden ikään mennessä. Pienessä radonpitoisuudessa elävällä jatkuvasti tupakoivalla henkilöllä on noin 10 prosentin todennäköisyys saada keuhkosyöpä, kun taas tupakoimattomalla tämä riski on vain noin puoli prosenttia. Tupakoitsijan riski 700 Bq/m3 radonpitoisuudessa on tällöin 2*10 % eli 20 prosenttia, ja tupakoimattoman samoin kaksinkertainen, eli yksi prosentti. Tupakoinnin lopettaneen riski on yhden ja kahdenkymmenen prosentin väliltä. Riski on sitä pienempi, mitä pitempi aika tupakoinnin lopettamisesta on kulunut.
Suomessa todetaan vuosittain 2000 keuhkosyöpää, joista radonin arvioidaan aiheuttavan noin 300. Tupakoitsijoilla radonista aiheu*tuva riski on siis suurempi kuin tupa*koimattomilla.
Tutkimuksissa ei ole havaittu, että radon aiheuttaisi muita terveyshaittoja kuin keuhkosyöpää. Se ei aiheuta allergisia reaktioita, huimausta, väsymystä eikä muita sen kaltaisia tuntemuksia. Radon ei myöskään vahingoita esineitä tai elintarvikkeita, joita säilytetään tilassa, jossa on suuri radonpitoisuus. Kun esine tuodaan pois tilasta, sen pinnalle kertyneet radonin hajoamistuotteet katoavat muutamassa tunnissa. Radonilla ei ole mitään tekemistä niin sanotun maasäteilyn kanssa.