Yhdysvaltain presidentinvaaleissa saatetaan loppumetreillä nähdä vielä suuryllätys.
Jos tulos jää tarpeeksi tasaiseksi, vaaleja ei ratkaistakaan kansanvaalin perusteella, vaan kongressin edustajainhuoneen kabineteissa.
On myös pieni mahdollisuus, ettei seuraava Yhdysvaltain presidentti olekaan nimeltään Hillary Clinton tai Donald Trump, vaan suurelle yleisölle täysin tuntematon Evan McMullin.
Jos kukaan ei saa 270 valitsijamiestä
Utahissa tehtyjä kannatuskyselyjä on johtanut republikaanien Donald Trump, mutta Evan McMullin on ollut aivan lähituntumassa.
Yhdysvaltain vaalitilannetta analysoiva FiveThirtyEight-sivusto (siirryt toiseen palveluun) antaa hänelle 18–25 prosentin todennäköisyyden voittaa Utahin vaalin ja ottaa sieltä saatavat kuusi valitsijamiestä.
Vaalien tasaisuus voi antaa McMullinille mahdollisuuden
Presidentiksi valittava ehdokas tarvitsee taakseen vähintään 270 osavaltioittain valittavaa valitsijamiestä.
Mielipidemittausten perusteella demokraattiehdokas Hillary Clinton on ollut hyvin lähellä saada taakseen tuon tarvittavan määrän valitsijamiehiä. Lisäksi hänen tarvitsee voittaa vain jokunen ns. vaa'ankieliosavaltio.
Ehdokkaiden kannatuskäyrät ovat kuitenkin viime päivinä olleet hyvin lähellä toisiaan. Jos McMullin voittaa Utahissa, on täysin mahdollista, ettei kumpikaan pääehdokkaista saa tarvittavaa määrää valitsijamiehiä.
Tässä tilanteessa presidentin valinta siirtyisi Yhdysvaltain kongressin edustajainhuonelle, joka äänestäisi kolmen eniten valitsijamiehiä saaneen ehdokkaan kesken. Tämä poikkeuksellinen tilanne nähtiin Yhdysvaltain politiikassa viimeksi vuonna 1824.
Edustajainhuonetta hallitsevat tällä hetkellä republikaanit. Trump on kuitenkin puoluejohdossa erittäin epäsuosittu. Hillary Clinton saa taakseen demokraattien valitsijamiehet, mutta edustajainhuoneessa hän jäisi armotta tappiolle.
Jos päätösvalta siirtyy edustajainhuoneelle, suuri kysymys onkin, haluaisivatko republikaanit mahdollisesti vaihtaa Trumpin "hyväksyttävämpään" ehdokkaaseen, siis McMulliniin.
Evan McMullin on 40-vuotias entinen CIA:n agentti, joka on työskennellyt ulkomailla terrorisminvastaisissa tehtävissä. Hän erosi CIA:sta vuonna 2011 ja opiskeli yrityshallintoa. Tutkinnon saatuaan hän siirtyi investointipankki Goldman Sachsin palvelukseen.
Jonkin aikaa hän oli republikaaneihin sitoutuneena jäsenenä Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa tutkivassa Council on Foreign Relations -järjestössä, kunnes päätti huhtikuussa 2016 pyrkiä presidentiksi puolueisiin sitoutumattomana ehdokkaana.
McMullin on poliittiselta linjaltaan lähellä republikaaneja.
Hän kannattaa vapaakauppaa ja verojen alentamista. Hän vastustaa abortteja, mutta hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot. Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on hänen mielestään tosiasia.
Ulkopolitiikassa McMullin vetää kovaa linjaa. Hän vastustaa Iranin kanssa tehtyä ydinasesopimusta, haluaisi Yhdysvaltain puuttuvan tiukemmin Syyrian sotaan ja pitäisi Guantanamon vankilan toiminnassa.
McMullinin taustassa tärkeässä roolissa on hänen mormoniuskonsa. Hän on nuoruudessaan tehnyt lähetystyötä Brasiliassa.
McMullinin menestyksen katsotaan olevan ennen muuta pois republikaaniehdokas Donald Trumpilta. Tähän on herännyt myös Trump ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Mike Pence.
Viime viikonlopun kampanjatilaisuudessa Trump pilkkasi McMullinia, joka Trumpin mukaan on "joku joka juoksee ympäri osavaltiota [...] kahvilasta kahvilaan".
Pence jatkoi McMullinin lyömistä toteamalla, ettei kukaan ole hänestä kuullutkaan.
McMullin oli tyytyväinen saamastaan mediahuomiosta ja pääsi lyömään vastapalloon.
– Niin, et ole koskaan kuullut minusta, sillä silloin kun sinä olet ollut kauneuskilpailuissa ahdistelemassa naisia, minä olen ollut maailmalla taistelemassa terrorismia vastaan, hän twiittasi Trumpille.
Kahvilaviittaus sai häneltä myös nasevan kuittauksen Politico-lehden videohaastattelussa (siirryt toiseen palveluun).
– Hassua on, että suuri osa Utahin asukkaista on mormoneja, ja he eivät juo kahvia. Olemme tehneet nolla kampanjatilaisuutta kahviloissa. Jos Donald Trump olisi yhtään kiinnostunut osavaltiosta tai äänestäjistään, hän saattaisi tietää tästä jotain.
Törkeimmän syytöksen McMullinia vastaan esitti Trumpin kannattajana esiintynyt mies, joka tilasi automaattipuhelun 200 000 utahilaiseen kotitalouteen. Automaattipuhelussa kerrottiin, että McMullinin äiti on lesbo. Tämä pitää paikkansa, sillä hän on mennyt uusiin naimisiin naisen kanssa. Lisäksi viestissä annettiin ymmärtää, että McMullin on kaappihomo, koska hän ei vielä 40 vuoden iässä ole mennyt naimisiin.
Trumpin kampanja sanoutui irti tästä viestistä, kertoo The Washington Post (siirryt toiseen palveluun).
Jos McMullin voittaa Utahissa, tehdään historiaa
Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on erittäin voimakkaasti keskittynyt kahteen pääpuolueeseen.
Viimeksi muu kuin pääpuolueiden ehdokas on voittanut osavaltion presidentinvaalin vuonna 1968. Tuolloin Amerikan itsenäisyyspuolueen ehdokas George Wallace voitti muutamia osavaltioita.
McMullin on vieläkin erikoisempi tapaus, sillä hänellä ei ole minkäänlaista puoluetta tukenaan.
McMullinin voitto Utahissa on joka tapauksessa epätodennäköinen. Vaikka hän on ollut lähellä ykkössijaa monessa kyselyssä, suurimman kannatuksen hän on saanut vain yhdessä.
Hänellä on kuitenkin hihassaan yksi valtti hihassa: Myöhempien aikojen Jeesuksen Kristuksen kirkko eli mormonikirkko.
Utahilaisista noin 60 prosenttia on mormoneja. Lokakuussa Utahin suurimpiin kuuluva sanomalehti, kirkon omistama Deseret News julisti pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun), että Trumpin olisi luovuttava ehdokkuudestaan. Tämä oli vahva viesti osavaltion suurimmalle äänestäjäryhmälle, mormoneille, ettei heidän tule äänestää Trumpia.