Mun käsittääkseni siihen valtakunnalliseen kilpailuun on osallistumassa kolmaskin ehdokas (jonka nimeä en tosin just nyt muista), jolla ei toki ole mitään mahdollisuuksia isojen puolueitten ehdokkaita vastaan. Kyse kuitenkin on nimenomaan siitä, että yhdellä puolueella on vain yksi ehdokas, niinhän se menee Suomessakin. Suomessa vaan on enemmän puolueita, jotka ei ole ihan marginaalissa.
Nythän käydään kahden suuren puolueen esivaaleja, ei oikeastaan mitään virallisia vaaleja. Varsinaisissa presidentin vaaleissa ehdokkaita on todella paljon, jopa kymmeniä, suurimman osan äänisaalis on kyllä olematon. Muistaakseni GWB tyhmempi sai ratkaisevat äänet sen takia, että USAn vihreisiin vivahtavan puolueen ehdokas vei riittävästi ääniä Kerryltä, olisiko ollut Kaliforniassa ja sen perusteella Bush kaikki sen osavaltion valitsijamiehet. Osavaltioissahan, ainakin pääperiaatteena on, winner takes it all. Toistakymmentä vuotta sitten miljardööri Ross Perot mietti lähtisikö riippumattomana ehdokkaana mukaan, gallupit lupasivat pähkäilyjen aikana 25-40 %'n kannatusta, mutta päätti kuitenkin skipata.
Nyt Michael Bloomberg, milljardööri ja entinen New York'in pormestari, on pähkäillyt ehdolle asettumista. Hän asettunee ehdolle, mikäli Trump tai muu kahjo on republikaanien ehdokas ja Sanders demokraattien. Bloomberg on kuulemma ajatellut laittaa tuossa tapauksessa 100 miljoonaa omaa rahaa kiinni kampanjointiin, lienee kavereilta löytyy vähän lisää.