http://www.iltasanomat.fi/maastohiihto/art-2000001135616.html
Yle haluaa maastohiihdon maailmancupin takaisin ohjelmistoonsa, neuvottelut ovat käynnissä.
Maastohiihdon maailmancup on kotimaisia osakilpailuja lukuun ottamatta näkynyt Suomessa MTV:n maksukanavilla kaudesta 2011–12 alkaen. Ilta-Sanomien tietojen mukaan aikakausi on hyvin lähellä päättymistään, ja Yle haluaa suosikkilajin takaisin omille jakelukanavilleen. MTV:n sopimus on katkolla, ja oikeuksienhaltija Infront kilpailuttaa paraikaa tarjouksia.
– Maastohiihdon maailmancup kiinnostaa Yleä, mutta ei mihin hintaan tahansa, kommentoi yhtiön sopimusneuvottelija, urheiluoikeuksien päällikkö Robert Portman.
Onko Yle jättänyt tarjouksen?
– En kommentoi.
Maastohiihdon tv-tilanne on ollut Suomessa erikoinen. Ylen lähettämät SM-kisat ja Suomen cup ovat keränneet jopa puolen miljoonan katsojamassoja, mutta maksukortin takana olevat maailmancupit – lajin kansainvälinen kärkituote – vain murto-osia tästä. Maailmancupia näkee Suomessa myös Eurosportilta ja Ruotsin SVT:ltä.
Portman muistuttaa, ettei kyse ole vain Suomen suosituimman pohjoismaisen lajin eli maastohiihdon näkyvyydestä.
– Infrontin tarjoamaan pakettiin kuuluvat myös mäkihyppy, yhdistetty, alppihiihto ja lumilautailu. Yhtiö haluaa ensisijaisesti myydä ne pakettina. En osaa sanoa, milloin asia mahdollisesti ratkeaa.
Jos Yle ja Infront pääsevät sopimusehdoista yksimielisyyteen, samalla varmistuu, että Yle näyttää myös hiihdon MM-kisat 2019 ja 2021. MM-kisoille on kuitenkin Suomessa kaikissa tilanteissa lainsäädännöllä taattu vapaa näkyvyys samoin kuin esimerkiksi Suomen otteluille jääkiekon MM-kisoissa.
Suomen Hiihtoliitto ei kuulu neuvottelujen sopimusosapuoliin, mutta maailmancupien vapaa näkyvyys ja varsinkin suomalaismenestys olisi erinomaista mainosta Lahden MM-kisoille, jotka hiihdetään helmi-maaliskuussa 2017. Hiihdon tarjonta kuitenkin lisääntyisi Ylellä niin dramaattisesti, että vaakalaudalle saattaisi joutua SM-kisojen ja Suomen cupien nykylaajuinen näkyvyys.
Maikkari voi olla toista mieltä, koska he menettäisivät taas yhden suurimmista vetonauloistaan ja tällä menolla heillä ei ole pian jäljellä muuta urheilua kuin Timanttiliiga ja formulat.Olis hyvä juttu. Mutta ei Suomista selostamaan. Eskola on hyvä.
Lehtosella leikattiin viime kauden jälkeen nilkka/akilles, eikä ihan onnistunut heti koko homma. Heikkisellä rasitus murtui selkänikama ja oli kanssa vesijuoksulinjalla aika pitkään.Kertoo, että jokin on mennyt pahasti vituralleen miesten maajoukkueen harjoittelussa, kun kaksi parasta mieshiihtäjää ovat toipilaita. Heikkinen ja Lehtonen eivät ole olleet syksyllä maajoukkueen mukana ja tässä on tulos.
Nyt maajoukkueen pitää olla tarkkana miten ensi kaudelle harjoitellaan.
Kyse on siitä kuinka nopeaa pystyy palautumaan treeneistä, ei niinkään määristä. Treenata voi kuka vaan niin paljon kuin huvittaa, mutta ei siitä ole mitään hyötyä, jos ei ehdi palautua välissä. Sundby on joko nuoresta asti harjoitellut kovaa tai sitten douppaa, kun pystyy treenamaan niin paljon. Jauhojärvi on sen ikäinen, että on jo myöhäistä nostaa treenimäärää Syndyn tasolle. Iivolle voi olla hyötyä tulevaisuuteen.Lehtosella leikattiin viime kauden jälkeen nilkka/akilles, eikä ihan onnistunut heti koko homma. Heikkisellä rasitus murtui selkänikama ja oli kanssa vesijuoksulinjalla aika pitkään.
Määrää on kasvatettu viime kaudesta ja esim. Niskanen ja Jauhojärvi ylikunnossa. Jos halutaan parantaa suoritustasoa, niin jotain pitää tehdä toisin kuin ennen. Nämä ylikunnot ja rasitushommat johtuu vain siitä, kun määrät on kovia, niin puhtaana urheileminen on aika taidetta.
Jos siellä joku Sundby heiluu koko kauden keulilla ja se treenaa yli 1000 tuntia vuodessa, niin jos sitä haluaa tavoitella, on treenattava saman verran tai eri tavalla.
Kyllä, ja siinä taas tulee esille se paljonko treenin harjoitusvaste/teho on? Huippukestävyysurheilijan harjoitukset ovat 80% rauhallista, pk-sykkeellä tehtävää treeniä ja 20% tehotreeniä. Jos tehoja nostetaan, ei palauduta ja vammariski on suurempi. Onkohan suomalaiset ottaneet riskiä, ja tehneet kovilla tehoilla treeniä tähän kauteen ja ensi kausi mennään sitten 'keveämmin' herkistellen.Kyse on siitä kuinka nopeaa pystyy palautumaan treeneistä, ei niinkään määristä.