Tulojen tasaaminen

  • Viestiketjun aloittaja JOC
  • Aloituspäivämäärä

312T4

Lehtori
Liittynyt
2.2.2004
Viestit
14346
Sijainti
Chateau Latour 1982!!!
Meillä lapset syntyivät vaimon vielä opiskellessa opettajaksi; rahat riittivät muistaakseni ihan hyvin, vaikka minä olin vain töissä. Nyt meidän pitää kyllä molempien tienata, että selvitään veloista ja muista kuluista:nope:

Eka lapsi syntyi, kun me molemmat opiskeltiin ja ihan hyvin pärjättiin silloinkin:thumbup:
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Olisiko sinulla pmv antaa jotain viitettä, josta kävisi ilmi, että verojen alentaminen elvyttää taloutta tai vähentää työttömyyttä. Tämä ei käsittääkseni ole tutkimusten perusteella mitenkään itsestäänselvää. Verotuksen lasku ja työpaikkojen määrä ei ainakaan aina tai kaikissa yhteiskunnissa korreloi. Työttömyys säilyy verojen laskusta huolimatta. Eikös USAssakin katoa mm. Intiaan n. 100 000 työpaikkaa joka kuukausi ja yhä useampi näistä on osaamista vaativa työ.

Tämä ei sitten ollut poliittinen kannanotta vaan utelias kysymys, jolla haluaisin selvittää, että miten paljon erilaisia vaihtoehtoja on tutkittu ja pohdittu. Kuka tietää?
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Kyllä noita vaihtoehtoja on pohdittu jokaisessa maassa. Kyllä ne valtiovarainministeriön nuijatkin nämä asiat tajuavat. Jos olisi varma tieto siitä, että 5 prosentin verojen lasku toisi kuitenkin rahat takaisin, niin silloin se tehtäisiin. Yksi peikko on, että ihmiset eivät käytä lisääntyneitä tuloja kulutukseen vaan säästöön - tällöin veronalennus joudutaan paikkaamaan joko leikkaamalla julkisia palveluita tai velanotolla. Uskoakseni monet ekonomistit ja virkamiehet olisivat hyvinkin radikaalien toimenpiteiden kannalla, toisaalta he eivät joudu vastuuseen jos päätökset osoittautuvat vääriksi. Sen sijaan poliitikot joutuvat ja ehkä sen vuoksi haluavat edetä näissä asioissa askel kerrallaan, joka ehkä on ihan hyvä asia.

Sitä olen minäkin ihmetellyt, että mihin ne kaikki veromarkat menevät, kun itse ei pääse nauttimaan juuri mistään muusta kuin ilmaisesta kirjastosta ja tieverkosta.
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Willer sanoi:
Jos olisi varma tieto siitä, että 5 prosentin verojen lasku toisi kuitenkin rahat takaisin, niin silloin se tehtäisiin.
Tarkoitatko viiden prosentin laskua vai viiden prosenttiyksikön laskua?
 

Juhis

Well-known member
Liittynyt
11.6.2001
Viestit
2341
Sijainti
Joutseno
Willer sanoi:

Sitä olen minäkin ihmetellyt, että mihin ne kaikki veromarkat menevät, kun itse ei pääse nauttimaan juuri mistään muusta kuin ilmaisesta kirjastosta ja tieverkosta.
No niihin suomen "teknologianobel" -palkintoihin tietysti. Sen ansiosta kun menet ulkomaille, missä vain liikutkin, kyseisen maan kansalaiset kuiskailevat "Katso, suomalainen! Hän tulee sieltä korkean teknologian maasta! Maasta, jolla on varaa lahjoittaa miljoona veroeuroa miljonäärille!"

Voitko väittää, ettei olisi ollut sinulle siitä hyötyä? Seuraava teknologianobel menee Bill Gatesille koska keksi Windowsin.
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
Joo, mun mielestä aika vahva perustelu nykymeiningin huonoudesta on juuri tämä nykymeininki. Ei kai kukaan voi väittää että tällä hetkellä Suomessa verotus ja palvelut/sosiaaliturva olisivat missään järjellisesssä suhteessa toisiinsa.

Suomessa olisi tarvetta todella isoille rakenteellisille muutoksille, mutta vaikutusvaltaiset tahot pistävät kapuloita rattaisiin. Suomen kansantaloutta uhkaa monet ilmiöt, globalisaatio etunenässä. Perinteisiin konsteihin nojaaminen ei pitkässä juoksussa auta. Tällä hetkellä korkea verotus on taannut vain pahoinvointiyhteiskunnan jossa kellään asiat eivät ole kovin hyvin. Suurella osalla asiat on ihan päin persettä, ei ole tulevaisuutta tai koulutusta, mutta on päihde- ja mielenterveysongelmia. Ei niitä asioita saada kuntoon verottamalla niitä joilla on ennestään asiat edes jollain mallilla. Ottakaa nyt huomioon, että verottaja kouraisee pahasti jo siinä vaiheessa kun tulot on jossain 20000 euron tasolla. Se on pieni raha, vaikka yhteiskunta ajattelee jo että tuosta joutaa osallistumaan noin neljänneksellä yhteisiin menoihin.

Työnantajalle tällainen julliska maksaa jo, alasta riippuen, noin 35000-40000 euroa vuosittain pelkästään pakollisina kuluina. Kaveri saa käteen loppupeleissä vuosittain sen 15000 euroa kun koko potti on voinut olla se 40000. Tämä 25000 menee sitten siihen hyvinvointiin, mistä kaikkien pitäisi nauttia. Luulisi että tuolla rahalla kustantaisi oman ja lasten koulutuksen, sairaanhoidon ja vieläpä tulevaisuuden eläkkeen. Mutta onneksi valtio hoitaa tämän nappaamalla verot välistä. Ei tarvi siitä huolehtia. Koulutus on ihan OK, mutta joku voi olla pettynyt sitten eläkkeisiin ja terveydenhuoltoon.
 

Hurmurisija

Well-known member
Liittynyt
3.3.2002
Viestit
3307
Koulutuksen maksullisuus on sellainen asia, johon minun mielestäni pienellä Suomella ei ole varaa. Olisi tärkeää pyrkiä takaamaan koulutus kyvykkäille ja motivoituneille eikä niille, joilla on rahaa. Se olisi kai kaikkien etu.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Hurmurisija sanoi:
Tarkoitatko viiden prosentin laskua vai viiden prosenttiyksikön laskua?
Sillä ei oikeastaan ole väliä, koska pointti oli, että mikäli verojen alennuksesta saatava tulo korvaa veronalennuksen niin sen tekeminen on riskitöntä. Noin yleisesti, yleensä tarkoitetaan prosenttiyksikköjä..

Suomessa on niin huono ostovoima, että jos koulutus laitettaisiin maksulliseksi, niin se olisi omaan jalkaan ampumista. Suomen kilpailukyky perustuu pitkälti korkeaan osaamiseen ja halpaan työvoimaan (suhteessa koulutustasoon).
 

pmv

Well-known member
Liittynyt
22.8.2000
Viestit
5787
Sijainti
Perä-Pohjola
Ei se koulutus nyt niin mielettömän kallista ole aina. AMK saa yhdestä tekniikan alan opiskelijasta jotain 4500 euroa vuositasolla valtiolta. Sillä rahalla pitää koulutus kustantaa. Jos homman kokonaiskustannuksia katsotaan, niin sitten opintotuki kahdeksalta(8) kuukaudelta asumislisineen on noi 420 euroa. Yhteensä tämä tekee vuodessa 7860 euroa. Tämän kun kertoo neljällä, niin saadaan kustannukset yhdeltä opiskelijalta valmistumiseen saakka. Se on noin 31440 euroa. Nyt kun huomioidaan, että opiskelija tekee opiskeluiden aikana töitä niin että tuloraja ei mene rikki. Tuloja voi silloin saada 12000 euroa, josta maksetaan veroja ja TEL-maksua noin noin 1800 euroa. Opiskelija kustantaa valtiolle sellaiset 6000 euroa vuodessa. Neljän vuoden aikana tästä tulee 24000 euroa. Jos "takaisinmaksuaika" on 10 vuotta, niin se tekee korkojen kera vuodessa massiiviset 2640 euroa.

Toi on tietysti yksi laskukaava ja varmasti siinä on virheitä, mutta uskoisin sen olevan suuntaa antava. Pitempään eläneet voi sitten miettiä, että kokevatko he maksaneensa jo koulutuksen takaisin vai vieläkö ovat velkaa valtiolle?
 

Vesku

Maatalousneuvos
Liittynyt
14.6.2003
Viestit
5795
pmv sanoi:
. Pitempään eläneet voi sitten miettiä, että kokevatko he maksaneensa jo koulutuksen takaisin vai vieläkö ovat velkaa valtiolle?
En ole velkaa valtiolle!Litin latin killinkiä! Taisin jo joskus purkautua tästä veroprogressiosta. V--u, en tienaa enää valtion pussiin samalla lailla kuin ennen!
 

Tolerantti

Well-known member
Liittynyt
8.8.2000
Viestit
4704
Tästä kansalaisen kustannuksesta valtiolle vielä. PMV:n laskenta piti sisällään vain lukion jälkeisen koulutuksen hinnan. Kustannuksellinen jalanjälki on kuitenkin paljon laajempi. Keskiverto "ura" kaiketi näin:

- neuvolakäynnit, kymmeniä kertoja
- sponsoroitu päivähoito, 4 v
- peruskoulu, 9 v
- lukio, 3v
- ammattikoulu/ amk/ yliopisto, 4v
- terveyskeskuskäyntejä 2/vuosi

Koko tuon ajan kansalainen on verorahan nettohyötyjä, suunnilleen ikävuodet 0 - 25 v. Muistan nähneeni laskentaa siitä, milloin kansalainen on saanut maksetuksi veroillaan omat siihen astiset kustannuksensa ja josta hetkestä eteenpäin hän maksaa ikäänkuin yhteiseen hyvään. Se ikä oli lähellä 40:ntä, jos oikein muistan.

Sinällään armeijassa ihmisen ylläpitokustannus on kaikista pienin. Siis, kun vain pelkkä ylöspito lasketaan, ei koulutusta ja sen vaatimaa kalustoa jne.
 
Ylös