Pitkään pohdittu kavereiden kanssa uutta kännykkäsovellusta.
Ideoita riittäisi mutta rahaa ei ole juurikaan laittaa kiinni siihen.
Nettidomainit varattu tuolle projektille, sekä logot, nimet yms. mutta siinähän se.
Mikä olisi helpoin tapa saada mobiilisofta markkinoille about nollabudjetilla?
Vai onko edes ns. helppoa tapaa ilman rahhoo?
Jospa kysyisitte neuvoa esim. paikalliselta elinkeinoyhtiöltä, Uusyrityskeskukselta tms.? Ainakin pääsisitte alkuun. Äkkipäätä tuntuisi siltä, että teidän olisi hyvä perustaa yritys asiaanne edistämään. Se olisi uskottava juridinen toimija joka suuntaan: rahoittajiin päin, sopimusneuvotteluissa mahd. jakelijoiden kanssa, asiakkaisiin päin jne. Samalla porukkanne keskinäiset vastuu- oikeus-ja velvollisuuskysymykset tulisivat selvitetyiksi. Miten käsitellään kunkin työpanos, rahoituspanos, voitonjako (mainosmiljoonat!) ja tappiot. Osakeyhtiömuotoinen toiminta erottaisi henkilökohtaiset taloutenne yrityksen taloudesta.
Mehe viittasi tuolla jo kannattavuuslaskelmiin. Ne pitäisi ensiksi tehdä, siis arvio kuluista ja tuotoista, useille ennustevuosille, eri skenaarioilla. Sitten teette liiketaloussuunnitelman, mikä on kirjallinen kuvaus siitä, mitä ollaan tekemässä, kenelle, miksi, miten, millä porukalla jne. Moisiin on olemassa valmiita pohjia, tyhjältä Excel-lakanalta ei tarvitse lähteä liikenteeseen. Nuo täytyy olla käsissä, jotta voi lähestyä rahoittajia. Se elinkeinoyhtiö voi auttaa noissa tuotoksissa.
Monilla elinkeinoyhtiöillä on myös asiantuntemusta peli- ja ohjelmistopuolelta. On kontakteja jakelukanaviin, oikeille messuille jne. Kenties pystyvät myös arvioimaan ideanne kantopintaa muutenkin. Idean esittelyä varten teidän olisi hyvä laatia aiheesta vaikkapa 10 dian Powerpoint esitys. Telkkarissakin nähtyihin pitchaustilaisuuksiin pitäisi laatia parin minuutin hengästyttävä englanninkielinen esitys. Sellainen henkäistään messuilla sijoituskohteita etsivälle rahoittajalle. Perinteiselle rahoittajalle esiinnytään suomen kielellä ja vähemmän hengästyttävästi.
Näitä mahdollisia "perinteisiä" rahoittajia ovat pankki, Finnvera ja Tekes. Finnverasta voisi irrota vähän lainaa ja sitten takauksia pankkilainalle. Tekesiltä puolestaan tukea tuotekehittelyyn. Tekesin rooli on muuttumassa siten, että alkavat myös riskirahoittaa innovatiivisia hankkeita.
Kaavailemanne kaltaiselle yritykselle ja ideoille on tyypillistä tilanteenne: ideoita on, muttei rahaa. Edelleen on tyypillistä, että tuotekehittely vie pari vuotta ennenkuin yhtään kassavirtaa alkaa syntyä. Puolet yrityksistä päättyy epäonnistumiseen: ei se nousekaan lentoon. Tästä ei pidä masentua, se kuuluu genreen. Puolet myy jollakin tavalla, ja vain kovin harvoista nousee Rovioita. Mutta toki se riski on olemassa!