Idea Natosta voi olla jonkin verran erilainen kuin mitä se järjestö tällä hetkellä oikeasti on. Ei varsinaisesti mikään yhtenäinen ja yksimielinen porukka. Jopa se 5. artiklan turvatakuu on kyseenalaistettu.
Trump ja Turkki keikuttaa Natovenettä niin paljon, että ihan syystäkin jengi suhtautuu varauksella ja kuulostellen asiaan. Niinistön ei kannatakaan kesken vaalipelin alkaa julistamaan mitään, vaan helpointa olla pidättyväinen asian suhteen koska kansakin on.
Toisaalta Suomihan on jo kuitenkin tuolla taustalla ihan aktiivinen Naton bff. Vuosia on jo sanottu, että Suomi ei vielä kuulu Natoon, mutta Puolustusvoimat kuuluu. Jäsenyyden kannattajat voivat olla rauhallisin mielin, toinen jalka on jo järjestössä. Periaatteessa hötkyily on turhaa, kun vekkulisti ja pokkana voidaan väittää olevamme puolueeton, mutta samaan aikaan natoillaan Afganistanisssa ja ostellaan natoyhteensopivia sotatarvikkeita.
Samaan aikaan muut spekulaatiot (puolustusliitto Ruotsin kanssa, EU:n yhteinen armeija) on sopivin väliajoin esillä, joten voihan se olla, että realistisia puolustusliittovaihtoehtoja onkin tulevaisuudessa useampi, ja Nato ei olekaan niistä se paras. Ratkaisu puolustusliitosta ei välttis osu Niinistön aikakaudelle, joten ei kannata ainakaan julkisesti hypätä poteroon. Niinistön rooli voi olla pitää kaikki vaihtoehdot auki, jotta tulevaisuuden Suomi ja suomalaiset voi tehdä niitä päätöksiä. Päätöksellä puolustusliitosta haetaan kuitenkin sitä, että seuraavat sata vuottakin Suomi säilyy itsenäisenä. Onko Nato pystyssä seuraavat sata vuotta? Ainakin Ruotsi pysynee tuossa vieressä...