Vanhoja rallikarttoja ja -reittejä

Ardex

Well-known member
Liittynyt
4.12.2018
Viestit
103
Toisaalta vuosien 1986 ja 1992 Ouninpohja-nimisillä erikoiskokeilla ei ole yhtään samaa tieosuutta keskenään.

Itse koen, että useimmilla erikoiskokeilla on tietty ydinosuus, joka on pakko olla aina mukana, ja siihen voidaan sitten liittää muita osuuksia. Esimerkiksi Ruuhimäen ja Myhinpään osalta tilanne on päivänselvä. Taas vastaavasti Hassi, Moksi, Parkkola ja jopa Vaheri ja Päijälä ovat sellaisia, joilla ei ole oikeastaan mitään pysyvää osuutta. Ouninpohja on ehkä jotain siitä välistä. Pitääkö ajaa sekä Okskulmantie että Ouninpohjantie, jotta voidaan laskea Ouninpohjaksi? Entä sitten tapaukset, joissa samaa reittiä on ajettu kahdella eri nimellä?
Täysin samaa mieltä, että ilman määrittelyjä, mikä tieosuus kuuluu mihinkin EK:hon, asiaa ei voi ratkaista, varsinkin jos reitit kiinnostaa enemmän kuin ns. "tavallista tallaajaa" (kuten yritin jo aikaisemmin sanoa).
Historian kirjoihin on joka tapauksessa viety EK:n nimiä (ainakin vuodesta 60 alkaen) ja niitä tässä yhteydessä tarkoitin, kun kysyin toiseksi eniten ajettua, olkoonkin, että ne eivät vastaa absoluuttista "totuutta". Kolmen kärki lienee kuitenkin melko selkeä?
Sen sijaan niihin kahteen muuhun kysymykseeni löytyy "totuus" ainakin sillä 97% todennäköisyydellä.
 

noodless68

New member
Liittynyt
8.4.2020
Viestit
3
1 ek:ta ja 2 ek:ta en muista. Niitä juuri haen.

KARTTA LÖYTYI. KIITOKSET MAJUNILLE!
 
Viimeksi muokattu:

henkka_ok

penkkapelle
Liittynyt
24.9.2008
Viestit
1008
Sijainti
Etelä-Pirkanmaa
Taas pukkaa tietovisaa, ja nyt kysytään jo lataajankin puolesta rallia, vuotta ja kartturia.

Itse en lunttaamatta kykene tunnistamaan kuin ek:n (ja sitä kautta toki rallin). 2:20 kesti vastauksen hakeminen.
 

Sörsselsön

Kui hianoo se sit on?
Liittynyt
28.10.2013
Viestit
4052
Sijainti
Parc Fermé
Onkohan paikka sama missä joku kaatoi f-cupin kisassa joskus 2010-luvun alkupuolella GT Corollan? (ja meni turhankin läheltä yleisön katselupaikkaa)
 

cesar

Well-known member
Liittynyt
21.10.2009
Viestit
339
Hyvä paikka oli tuokin viettää sunnuntaiaamua, mutta tämä Kumpulaisen Peten inkka on -10v tuosta ja Keski-Suomesta. Ei kuitenkaan Suurajopätkä, jos siis joku vielä haluaa arvuutella.
Itseä kyllä kiinnostaa missä päin erikoiskoe sijaitsee. Kangasniemiralli 2002 ja ek1?
 

cesar

Well-known member
Liittynyt
21.10.2009
Viestit
339
Kyllä, Olympiakyläpä hyvinkin. Taisin olla 2008 tuossa pelipaikassa penkalla.
Noniin, nyt sain kiinni missä mennään...eikös tuon 2:20 mestan jälkeen oleva vasen ole toiseen suuntaan pisto-oikea, joka mm. -12 cupin kisassa pelasi aika hyvin?
 

DC

Oi mieletöntä!
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
3070
Sijainti
Benjamin Franklin Parkway
Ennen kuin nostan itseäni omilla horinoillani yhtään sen korkeammalle, niin todetaan heti alkuun, että seuraavasta on ensisijaisesti kiittäminen jäsen Fiestaa, jonka huikean huikeasta arkistosta löytyy aivan mittaamattoman arvokkaita aarteita.

Vuorossa tällä kertaa vuoden 1990 Helsinki-ralli. Naisten SM-osakilpailu ja monellakin tapaa poikkeava ajan muista Helsinki-ralleista. Ensinnäkin, kilpailun ratamestari oli päättänyt vetää todellisen ässän hihasta ja piirtänyt kisan kolme (!!) ensimmäistä erikoiskoetta asfaltille. Näistä kahden ensimmäisen, nykykatsannossa täysin mahdottoman, erikoiskokeen osalta kilpailijoilla oli myöskin nuotittamismahdollisuus. Kuten todettua, mistään tavanomaisista pyörityksistä ei ollut kyse, vaan kilpailijat marssitettiin ensin Herttoniemen satama-alueen ja Viikin/Latokartanon hämmentäville yleisörykäisyille ja siitä vielä ihan ihka aidolle asfaltti-ek:lle.

Kisa polkaistiin tosiaan käyntiin Herttoniemessä ja tämän ek:n osalta reitin piirtäminen ATK:lla oli kieltämättä hieman haastavaa - satama-alueen ja junaraiteiden päälle kun on noussut neliöhinnoiltaan suorastaan kohtuuton asuinalue. Tästä otetaan mielellään palautetta vastaan; kiintopisteet olivat jokseenkin harvassa, mutta kehtaan väittää, että aika lähellä se kyllä on. Tosin, sillä huomautuksella, että rally-mapsin versio on se, joka reittikartan kääntöpuolella (kiitos tästäkin Fiestalle) on esitelty. VM:n kisaraportti (VM 10/90) tietää kuitenkin kertoa, että reittiä on vielä nuotituksen jälkeen - syistä joita raportti ei kerro - jouduttu muuttamaan, joten se, missä muodossa esim. Antsa Laine on Galant VR-4:llä tuolla alueella pyörinyt, jää toistaiseksi viimeistä vahvistusta vaille. Yhtä kaikki, Herttoniemen merellisistä maisemista oli jouduttava toisaalle, katsantokannasta riippuen joko Viikin, Latokartanon tai molempien alueelle. Tämä, jos mikä, on suomalainen versio RAC:n puistopätkästä par excellence. Ja eihän siinä toki vielä tarpeeksi, vaan tästä jatkettiin sitten reippaasti pohjoisen suuntaan ja Herman Onkimaan asfalttitykitykselle. Täytyy sanoa, että on ollut märässä syyskelissä aikamoinen puristus. Ei heikkohermoisille-leiman voi huoletta ainakin antaa. Ja ikään kuin siinäkään ei vielä ollut tarpeeksi, laitettiin kisan ensimmäisiksi sorapätkiksi etelän kisojen ei-niin-vakiovieraat Nordbo ja Arola. Kuten kuusi vuotta myöhemminkin, Nordbo söi kalustoa ja jopa suurin piirtein jokaisen Etelä-Suomen rallimetrin tunteva Timo Mäkelä töräytti Celicansa samaan puuhun, johon Janne Kinanen lähestulkoon katkaisi omansa kuusi vuotta myöhemmin. Pätkän alun kirraava vasuri söi mm. Seppo Mustosen Lancian yleiskilpailun kärkisijoilta. Arola, joka toisinpäin ajettuna teurasti useammankin auton edellisvuoden Junnu-SM-kisassa, ei sentään enää karsinut kärkiporukkaa samalla mitalla, mutta muilta osin tapahtumia kuitenkin riitti.

Lopulta kisan voiton vei lähes näytöstyyliin johtaja A. Laine ja naisten mestaruuskin meni Anne Vuoriolle Eija Jurvasen löydettyä Onkimaan tuttuakin tutummalta päätös-ek:lta hämmentävästi puun, johon taxi-Sierran sai kolautettua. Mutta siis, jos tässä oikein romantisoi, niin voi huoletta sanoa kisan kahden ensimmäisen pätkän edustavan maailmaa jota ei enää ole. Onneksi on kuitenkin henkilöitä kuten jäsen Fiesta, jotka ovat nämä vuodesta 2020 katsottuna suorastaan historialliset tapahtumat ovat malttaneet ja älynneet tallentaa.
 
Viimeksi muokattu:

Fiesta

Ralliperuna
Liittynyt
1.7.2011
Viestit
669
Sijainti
Porvoo
Kiitos kovasti kehuista. 👍 Kuten mainitsin niin ajatus silloin 30 vuotta sitten että ”säästänpä nämä” on useamman kerran jälkeenpäin tuottanut hyviä fiiliksiä kun noita vanhoja karttoja voi jakaa myös muiden karttahirmujen kanssa. 😊

Ja mahtavan selostuksen/referoinnin teit kisasta. Erittäin mielenkiintosta luettavaa. 👌
 
  • Like
Reaktiot: DC

Fiesta

Ralliperuna
Liittynyt
1.7.2011
Viestit
669
Sijainti
Porvoo
Kysellääs täältä niin saataisiin nuokin tuonne Rally-Mapsiin. Kaikki muut siellä oikeastaan onkin viikonlopun jälkeen.

Eli VP-Service ralli 2004 ja Puutalo ralli 2006?
 

Nikander

New member
Liittynyt
26.4.2019
Viestit
2
Ei keneltäkään löytyisi historian ensimmäisen f-cupin osakilpailun keski-uusimaa ralli 1991 karttaa?
 
Ylös