Suomi rikkoo EU:n taloussääntöjä, varoitus tulossa
Suomi on joutumassa EU-komission tarkkailtavaksi velkaantumiskehityksen ja velan määrän takia.
EU-komission viime viikolla julkaisemassa talousennusteessa komissio arvioi Suomen julkisen velan kasvavan hälyttävästi. Ennusteen mukaan Suomen julkisen velan määrä ja julkistalouden alijäämä ylittävät EU:n kasvu- ja vakaussopimuksessa asetetut raja-arvot useana vuonna.
Komissio päättää huomisessa kokouksessaan, miten se reagoi Suomen talouskehitykseen. Ylen tietojen mukaan Suomi on saamassa vakavan varoituksen kriteerien rikkomisesta.
Suomi saattaa joutua tiukennettuun talousohjaukseen.
Tiukka talutusnuora luvassa
Ylen tietojen mukaan EU-komissio päättänee huomenna, että se laatii raportin Suomen taloustilanteesta. Sen jälkeen Suomella olisi muutama viikko aikaa selvittää komissiolle, miksi talousluvut ovat kehnot ja millä toimilla Suomi aikoo niitä kohentaa.
Komissio antaa Suomen tulevalle hallitukselle siis mahdollisuuden luoda nopeasti talouspolitiikka, jolla talouskehitys käännetään.
Jos selitys ei vakuuta komissiota, Suomi joutuu niin sanottuun liiallisen alijäämän menettelyyn. Se tarkoittaisi, että komissio ohjaisi Suomen taloudenpitoa suosituksin, ja Suomen pitäisi raportoida talousratkaisunsa EU:lle.
Jos tilanne ei korjautuisi, EU voisi rankaista Suomea tukirahojen menettämisellä.
Suomi, komission kasvava huoli
Suomi on ainoa maa, joka on saamassa EU-komissiolta nyt varoituksen.
Muutama maa pääsee eroon komission liiallisen alijäämän menettelystä, koska niiden talouskehitys on parantunut.
Ranska on ollut alijäämämenettelyssä jatkuvasti. Nytkin Ranska jatkaa komission tarkkailussa ja selittää talouskehitystään komissiolle jälleen kesäkuussa.
Suomi on EU-maista ainoa, jonka tilanne heikkenee hälyttävästi.
Suomen velka kasvaa kovaa vauhtia
Suomen julkisen talouden alijäämä oli jo viime vuonna yli kolmen prosentin rajan eli 3,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.
Tämän vuoden ennuste on 3,3 prosenttia ja ensi vuoden 3,2 prosenttia. Julkisen talouden alijäämä on suhdeluku, ja se kuvaa Suomen nettovelanottoa suhteessa bkt:hen.
Julkisen velan raja-arvo on 60 prosenttia suhteessa bkt:hen. Tänä vuonna Suomen velkaosuus nousee 62,6 prosenttiin ja ensi vuonna 64,8 prosenttiin.
Tähän asti Suomen velkaantumista on katsottu sormien läpi, koska Suomi on osallistunut Euroopan vakausmekanismin rahoittamiseen eli tukenut EU-maiden yhteistä kriisinehkäisyä. Se ei kuitenkaan kelpaa enää selitykseksi.