Pari kysymystä.
Kiinnostaa tietää, notta mistä johtuu hintojen nousun rivakka tahti?
Pohjalla on tietysti
perusinflaatio, energian hinta, kiinteistönhoitopalvelut, jätehuolto ja niin edellen - kaikki kallistuu aivan kuten kaikkialla muuallakin (kuten vaikkapa omakotitaloissa) -> sen päälle tulee kuitenkin vielä erinäisiä seikkoja, jotka vaikuttavat merkittävästi yhtiömuotoisen asumisen kustannuksiin:
- Asunto-osakeyhtiölain uudistuminen 1,5 vuotta sitten teki muutoksia joiden perusteella as oy:n palvelujen tuottajat (eritoten isännöitsijät) joutuvat tekemään entistä enemmän töitä ->
työmäärän kasvu siirretään luonnollisesti as oy:n maksamiin palkkioihin.
- Lisäksi laki kasvatti merkittävästi palveluketjun (isännöitsijä, hallitus) vastuita -> töitä ei uskalleta enää teettää omin voimin ja samalla näppituntumalla kuin ennen, nyt tarvitsee hankkia aina asiantuntijat paikalle, jottei joudu itse vastuuseen jos joku kosahtaakin projektissa metsikköön.
Asiantuntijoiden käytön määrä on räjähtänyt asunto-osakeyhtiöissä. Asiantuntijoiden käytön maksaa luonnollisesti loppupelissä yhtiön asukas / osakas.
- Asunto-osakeyhtiöiden kunnossapidon tulee nykylainsäädännön mukaan olla
suunnitelmallista. Tähän vaatimukseen voidaan vastata, kun tilataan tuhansien eurojen arvoisia kuntoarvioita yms. palveluita kiinteistölle.
Asiantuntijat mittailevat sitten kiinteistönne kuntoa ja
etsivät sieltä suurennuslasilla
korjattavaa. Suunnitelmallisuuden nimissä nämä myös
korjataan.
Aiemmin näin ei ole toimittu -> pikemminkin on korjattu sitten kun ihan pakko ja maallikkokin näkee, että on menny tuokin paskaksi.
- Em. suunnitelmallisuus johtaa siihen, että nykyään
korjataan "ennakkoon" sellaistakin jota ei muuten edes älyttäisi korjata. -> kustannuksia lisää.
- Korjauksia suunnittelemaan, mobilisoimaan ja tuottamaan hankitaan nykyään siis erinäisiä ammattilaisia, kuten insinööritoimistoja, suunnittelijoita, rakennuttamispalveluja jne.. joita ennen ei hankittu vaan isännöitsijä soitti tutulle urakoitsijalle, että käyppä laittamassa tuo jotenkin kuntoon. Enää se ei käy päinsä.
Jne jne jne... tuossa edellä vähän pintaa.
Nämä kaikki tekevät palveluketjuista koko ajan entistä raskaampia ja kalliimpia. -> loppulaskun maksaa asuja/osakas.
Eikös tuo omakotitalokin ole kiinteistö, jota ylläpidetään?
On toki, mutta omakotitalon omistajan ei tarvitse käyttää esim. em. palveluketjuja kiinteistönsä ylläpitoon. Vastuu kun on aina itsellä - eikä muille tarvitse tekemisistään vastata.