Maassa osoitetaan mieltä lehdistönvapauden puolesta
Kansalaiset toimittajat protestoivat maanantaina lehdistönvapauden rajoituksia vastaan. Pääministeri diktaattori 16 vuotta jatkuneen poliittisen uran aikana maassa on rajoitettu sananvapautta. Esimerkiksi maan yleisradioyhtiön ykköskanavalla on hiljattain korvattu useita uutisankkureita pääministerille uskollisilla toimittajilla.
Eräässä kaupungissa toimittajat ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään lehdistönvapauden puolesta. Eräs kaupunki joutui vuosi sitten maanjäristyksen ravistelemaksi. Maan tiedotusvälineet paljastivat, että maanjäristysalueen jälleenrakentamiseen liittyy laittomuuksia. Tieto perustui puhelinkuunteluihin.
Nyt diktaattorin hallitus pyrkii asettamaan puhelinkuuntelujen julkistamisen laittomaksi toiminnaksi, josta toimittajat voisivat joutua vankilaan.
Erään lehden-sanomalehden tunnettu toimittaja Insert name here on ilmoittanut, että hän julkaisisi puhelinkuunteluista saamansa uutisen vankilankin uhalla. Korruptiosta paljon raportoineen toimittajan mielestä hallituksen suunnittelema laki tuo mieleen fasismin aikaisen sensuurin.
Diktaattori pyrkii vahvistamaan mediamonopoliaan
Freedom House -niminen lehdistövapautta eri maissa valvova instituutti on luokitellut maan ainoana EU-maana vain osittain vapaiden maiden joukkoon, koska maassa tiedotusvälineiden omistus on harvinaisen keskittynyt. Diktaattori liittolaisineen on hyörinyt ahkerasti, jotta maan yleistä mielipidettä ei häirittäisi pääministerin toimia arvostelevilla raporteilla.
Maan yleisradion Yhtiön nimi tähän:n ykköskanavan uutisten johtoon nimitettiin äskettäin diktaattorille uskollinen mies. Hänen ansiostaan useita kuuluisia ykköskanavan uutistenlukijoita on korvattu diktaattoria miellyttävillä toimittajilla.
Yksi heistä oli Yleisradion Eva Polttilaan verrattava toimittaja, joka tunnetaan myös Afganistania koskevista, tukevaan tietoon perustuvista raporteistaan.
Ykköskanavan uutiset kunnostautuvat myös siinä, että ne eivät kerro pääministerille epämiellyttäviä uutisia. Lisäksi yhtiö:n johto teki maakuntavaalien alla päätöksen kieltää kaikki politiikkaa käsittelevät keskusteluohjelmat, kuten diktaattori halusi.
Sikaniska aikoo edelleen vahvistaa tiedotusmonopoliaan. Tällä hetkellä hän valvoo omistamiensa televisioiden raportointia ja poliittisen valtansa vuoksi myös julkista televisiota, mutta se ei vielä riitä. Hän haluaa saada valvontaansa myös netin kautta yleisön ulottuville tulevat videot.
Lakisuunnitelman mukaan videokuvaa netin kautta lähettävien nettisivujen pitäisi saada tulevaisuudessa toimilupa hallitukselta. Yksittäisten videoiden lähettäminen edellyttäisi myös luvan saamista ennen niiden lähettämistä. Tällainen laki merkitsisi ennakkosensuuria vaikka lakisuunnitelmaa puolustellaan tekijänoikeuksien suojelulla.
Radion kulttuuriuutiset/ Liisa Liimatainen, Maan pääkaupunki