Mitä eroa rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta on sillä kuka pankin omistaa?Kerro mulle mitä eroa on lainanottajalle, omistaako pankin edelleen samat omistajatahot kuin aiemmin vai valtio, joka on pankin konkurssin estänyt.
Ei se vaikeaa ole. Ongelma on siinä, että keskustelu on täysin teoreettistä (kuten myös tuo minun heittoni siitä, että sillä ei ole mitään merkitystä kuka pankin omistaa).Voiko tuo olla noin vaikeaa?
Rahoitusmarkkinoiden kannalta pankin omistajuudella ei ole kovinkaan paljon merkitystä. Pankkien maksama korko riippuu ensisijaisesti vakavaraisuudesta- Jos pankki on kuralla, niin korko nousee. Mikäli pankilla on taustallaan vahva selkänoja, esimerkiksi valtio, mikä on valmis takaamaan pankin vastuut, niin silloin riski on pienempi ja pankki saa lainaa pienemmin kustannuksin.Mitä eroa rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta on sillä kuka pankin omistaa?
Jos valtio omistaa pankin niin silloinhan kaikki vastuu kaatuu jo lähtökohtaisestikin veronmaksajien kontolle.
Ehdinkin jo vastata tähän.Rahoitusmarkkinoiden kannalta pankin omistajuudella ei ole kovinkaan paljon merkitystä. Pankkien maksama korko riippuu ensisijaisesti vakavaraisuudesta- Jos pankki on kuralla, niin korko nousee. Mikäli pankilla on taustallaan vahva selkänoja, esimerkiksi valtio, mikä on valmis takaamaan pankin vastuut, niin silloin riski on pienempi ja pankki saa lainaa pienemmin kustannuksin.
Jos oletetaan, että Törni, markoj, mosse ja oldez perustaisivat yhdessä pankin ja vaihtoehtoisesti suomen valtio, knoukka ja archie tekisivät saman, niin uskoisin jälkimmäisen joutuvan maksamaan rahasta vähemmän.
Aha, esimerkiksi RBS ja Nordea eivät voi toimia tuolla sektorilla.Me kaikki tiedämme, että valtion omistamalla pankilla ei ole mitään edellytyksiä toimia eurooppalaisilla tai globaaleilla rahoitusmarkkinoilla.
Nuo pankitko omistaa joku valtio?Aha, esimerkiksi RBS ja Nordea eivät voi toimia tuolla sektorilla.
Jos te kaikki sitte tiedätte niin antaa olla.Ei se vaikeaa ole. Ongelma on siinä, että keskustelu on täysin teoreettistä (kuten myös tuo minun heittoni siitä, että sillä ei ole mitään merkitystä kuka pankin omistaa).
Me kaikki tiedämme, että valtion omistamalla pankilla ei ole mitään edellytyksiä toimia eurooppalaisilla tai globaaleilla rahoitusmarkkinoilla.
Pankeissa tuppaa päätösvalta olemaan parinkymmen prosentin omistusosuudella. Nordeassa Sampo ja Ruotsin valtio neuvottelevat keskenään kaikissa merkittämmisissä asioissa.Nuo pankitko omistaa joku valtio?
Alunperin kysymys oli valtion roolista pankin ajauduttua kriisiin, mutta sinä vänkäsit tämän valtion jatkuvasti omistamien pankkien suuntaan. Ja perusongelmaan tuolla valtion interventiolla on ratkaiseva merkitys, jos se tehdään oikein.Tuolla mahdollisella valtion osaomistuksella pankissa ei myöskään ole ratkaisevaa merkitystä siinä perusongelmassa josta tämä keskustelu kumpusi liikkeelle.
Ok, puhutaan sitten pelkästä kriisitilanteesta.Alunperin kysymys oli valtion roolista pankin ajauduttua kriisiin, mutta sinä vänkäsit tämän valtion jatkuvasti omistamien pankkien suuntaan. Ja perusongelmaan tuolla valtion interventiolla on ratkaiseva merkitys, jos se tehdään oikein.
Vittu lue mitä täällä on kirjotettu, jos kerran oot kiinnostunut kommentoimaan.Ok, puhutaan sitten pelkästä kriisitilanteesta.
Miten tuo toimisi?
Valtio ottaisi vaikeuksiin ajautuneen pankin kaikki osakkeet haltuunsa ja pumppaisi sitten pankkiin niin paljon rahaa, että pankki selviäisi.
Sitten kun pankki taas olisi jaloillaan niin valtio myisi taas osan pankin osakkeista yksityisille markkinoille.
Miten tuo eroasi ratkaisevasti nykyisestä toimintatavasta?
Vai millaista toimintatapaa tarkoitat jos et kerran tarkoita sitä, että pankit siirtyisivät pysyvästi valtion omistukseen?
Vittu keskustele jos haluat. Jos ei kiinnosta niin ole hiljaa.Vittu lue mitä täällä on kirjotettu, jos kerran oot kiinnostunut kommentoimaan.
Juuri näin. Freddiessä ja Fanniessa ei ollut niinkään kysymys perinteisestä pankkitoiminnasta vaan puhtaasta asuntoluotottamisesta.USA:ssa Freddie ja Fannie olivat loistoesimerkkejä valtio-omisteisista pankeista. Kun homman takaajana toimi suoraan valtio, niin riskinotto oli sen mukaista. Ne kuukahtivat ensimmäisenä nurin kriisin alkaessa.
Itse asiassa ne ajautuivat kriisiin, koska Bushin hallinto päätti, että jokaisen pitää saada oma asunto. Olipa rahaa tai ei. Luontevaa oli pistää lähes ikiomat pankit jakamaan rahaa vallattomasti. Sijoittajien ei taas tarvinnut miettiä liiaksi riskiä, kun takaajana oli vain USA:n valtio ja sen veronmaksajat. Kaikki insentiivit päin...Minä en nyt ole olleenkaan varma, että mainitut yritykset ajautuivat kriisiin sen vuoksi, että valtio omisti niistä suuren osan. Huomattavampaa on se, että ne ajautuivat kriisiin siitä huolimatta.
Minusta valtion omistukseen yrityksissä liittyy sellainen illuusio, että valtio toisi jollain tavalla vakautta ja järkeä yrityksen toimintaan. Usein asia on juuri päinvastoin.Itse asiassa ne ajautuivat kriisiin, koska Bushin hallinto päätti, että jokaisen pitää saada oma asunto. Olipa rahaa tai ei. Luontevaa oli pistää lähes ikiomat pankit jakamaan rahaa vallattomasti. Sijoittajien ei taas tarvinnut miettiä liiaksi riskiä, kun takaajana oli vain USA:n valtio ja sen veronmaksajat. Kaikki insentiivit päin...