Helsingin Sanomat julkisti vuonna 1999 fyysisen kunnon pettämisen tappavan varmimmin. (15.9.1999)
Huono kunto oli suurin riskitekijä vakaviin sairauksiin sairaustuessa esimerkiksi tupakointiin, kohonneeseen verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin sekä ylipainoon.
Huono kunto on riskitekijä sepelvaltimosairauksissa, aikuisiän diabeteksessa, ylipainoisuudessa, korkeassa verenpaineessa, osteoporoosissa...
- "Ei ole suomalaisten kunnossa kehumista"- Matti Heikkilä, Suomen urheiluopiston testauspäällikkö. Matin mukaan suomalaisten keskimääräinen fyysinen suorituskyky vastaa noin kuuden tunnin kevyttä toimistotyötä. Ei siis ihme että joka toinen valittelee jatkuvaa uupumista.
Fyysisen kunnon tärkein mittari on hapenottokyky, jos se heikkenee, elimistö ei kykene ottamaan vastaan ja käyttämään happea -> sydän joutuu pumppaamaan verta entistä nopeammin, kehon voimavarat hupenevat ja ihminen väsyy tämän seurauksena.
Jaksamispääoman hupeneminen alkaaa näkyä yritysten tuloksissa, kansantaloudessa ja Suomen kilpailukyvyssä, Matti Heikkilä toteaa.
Nykyisen tietämyksen mukaan vain noin kolmasosa väestöstä liikkuu riittävästi.
- Liian vähäisen liikunnan (=osasyy lihavuuteen) aiheuttamien suorien terveystaloudellisten kustannusten suuruusluokaksi arvioidaan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.
Tuki ja liikuntaelinvaivat aikaansaavat noin 2 miljardin euron työpanoksen menetyksen vuositasolla ja joka neljäs työkyvyttömyyseläke on myönnetty niiden perusteella (Vuori, 2007)