PuoliPöhkö
Well-known member
Tänne voi antaa salasanansa ja käyttäjätunnuksensa muiden arvioitavaksi.
Oletko niitä, joiden salasana on välkysti esim. "salasana" tai "Irmeli"
vai niitä jotka ovat kyhänneet insinöörimäisemmän ja kuivakkaan "18250rpm-1415sqr" tyyppisen kirjautumisen salaajan?
Nyt iloisesti sanat tänne arvioitavaksi!
Psssst! säilyy muuten samalla se käyttis ja salarak...sana täällä varsin kätevästi tallessa! :thumbup:
Oletko niitä, joiden salasana on välkysti esim. "salasana" tai "Irmeli"
vai niitä jotka ovat kyhänneet insinöörimäisemmän ja kuivakkaan "18250rpm-1415sqr" tyyppisen kirjautumisen salaajan?
Nyt iloisesti sanat tänne arvioitavaksi!
Psssst! säilyy muuten samalla se käyttis ja salarak...sana täällä varsin kätevästi tallessa! :thumbup:
Näin luot supervarman salasanan
Torstai 17.06.2010 klo 16:14
Syntymäpäiväsi, nimesi, lemmikkieläimesi tai numeroyhdistelmä 123456. Tällaisten salasanojen käyttö voi olla kohtalokasta. Oman mausteensa kitkerään soppaan tuo Facebook.
Tietoturvayhtiö F-Secure muistuttaa, että salasanat ovat arvokasta tietoa. Niiden joutuessa vääriin käsiin seurauksena saattaa olla henkilökohtainen ja taloudellinen katastrofi. Nimensä mukaisesti ne kannattaa pitää todella salassa.
F-Secure suosittelee käyttämään hetken vahvan salasanajärjestelmän kehittämiseen.
F-Securen tekemän tutkimuksen mukaan noin 20 prosenttia netin käyttäjistä Saksassa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa käyttää samaa salasanaa oli kyse sitten verkko-ostoksista, sähköpostista tai pelisivusta. Samoin noin 20 prosenttia kirjoittaa salasanansa paperille.
Toinen F-Securen kysely paljastaa, että keskimäärin noin 50 prosenttia kännykän käyttäjistä suojaa puhelimen salasanalla. Saksalaiset ovat tässä tietoturvatietoisimpia, sillä heistä 68 prosenttia käyttää salasanaa puhelimen lukitsemiseen. Huolettomimpia ovat britit ja amerikkalaiset.
Suomalaisista 52 prosenttia lukitsee kännykkänsä salasanalla.
- Nykyisin useat sivustot vaativat kirjautumista ja tämä houkuttelee käyttämään vain yhtä tai kahta salasanaa kaikissa verkkopalveluissa. Valitettavasti seuraukset voivat olla kohtalokkaat, sillä kokonainen verkkorikollisten armeija kehittelee koko ajan uusia keinoja salasanojen varastamiseksi ja hyväksikäyttämiseksi, sanoo Sean Sullivan F-Securen tietoturvalaboratoriosta.
Älä usko sähköpostiin
Rikolliset ovat F-Securen mukaan jo pitkään käyttäneet tekaistuja sähköposteja, joissa pyydetään vahvistamaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Näin vastaanottajia huijataan paljastamaan verkkopankkitunnuksia ja muita henkilökohtaisia tietoja.
Facebookin lisääntynyt suosio on tehnyt palvelusta rikollisia kiinnostavan kohteen salasanojen urkkimiseksi. Facebookin tunnusten avulla he toivovat pääsevänsä käsiksi käyttäjien sähköpostitileihin ja sitä kautta muihin luottamuksellisiin tietoihin. Samaa salasanaa eri palveluissa käyttävät menettävät eniten.
- Älä koskaan käytä sellaisia tietoja salasanoissa, joita paljastat Facebookissa, kuten syntymäpäivääsi, nimeäsi tai lemmikkieläimesi nimeä. Suosittelen uhraamaan muutaman minuutin järjestelmän laatimiseksi, jolla voi luoda turvallisia salasanoja. Tämä on erityisen tärkeää niissä verkkopalveluissa, missä on henkilökohtaisia tietojasi, Sullivan jatkaa.
Turvallisen salasanan saa yhdistelemällä kirjaimia ja numeroita.
Tässä muutama neuvo, kuinka luot turvallisen salasanan:
Kirjoita osa salasanasta ylös. Sen jälkeen sinun tarvitsee muistaa vain loppuosa. Se voi olla vaikkapa eräänlainen "pin-koodi".
Luo yhteinen "pin". Pidä se vain muistissasi. Kuvitellaan tässä, että koodi on "25".
Luo jokaiselle sellaiselle sivustolle, joka tarvitsee oman salasanan koodi, jonka avulla muistat salasanan. Esimerkiksi Amazonille koodi voi olla aMa ja gmailille gMa.
Jatka salasanaa satunnaisilla merkeillä. Niitä pitäisi olla vähintään neljä. Merkkiyhdistelmä voi olla vaikkapa 2299 tai xy76. Sinun pitäisi käyttää erilaisia satunnaisia merkkejä eri salasanoissa.
Kirjoita salasanan ykkös- ja kakkososa ylös ja talleta se sen jälkeen vaikkapa lompakkoosi. Tällä mallilla lompakkoosi voi päätyä esimerkiksi salasanaraakileet aMa2299 ja gMaxy76.
Kun käytät salasanoja, lisäät vain "pin-koodin". Muista jälleen, että pin-koodi on oltava vain muistissasi. Sitä ei saa kirjoittanut minnekään. Koodin "25" lisäämisen jälkeen sinulla voi olla esimerkiksi salasanat: aMa229925, 25aMa2299, gMaxy7625 tai 25gMaxy76.