Englannin Grand Prix oli tietenkin Silverstonessa kilpaillun juhlakilpailunsa osalta erittäin tärkeä näytönpaikka Channel 4:lle ja sen harvalle kauden suorallekin lähetykselle.
Englannin Grand Prix on kotikilpailuna yleensä kerännyt Isossa-Britanniassa aina suuret määrät katsojia tai ainakin yleensä. Tosin Englannin Grand Prix ja sen katsojaluvut televisiossa ovat määräytyneet lähinnä kolmesta asiasta ainakin historiallisesti:
Ensimmäiseksi Wimbledonin mukaan
Toiseksi Englannin kesäsäätilanteen eli sateen tai harvinaisemman aurinkohellesään mukaan
Kolmanneksi ja tärkeimmäksi ehkä kaikkiaan brittiläisen ratamenestyksen tai suurkuljettajan mukanaolon mukaan
Niin paljon kuin olen joskus ja aika useinkin loppupelissä kritisoinut ja harmitellut Englannin katsojalukuja formuloista niin toistaiseksi harmittavasti en ole löytänyt erilaisten vielä uuttakin sukupolvea tavallaan nuoremman sukupolven näitä erilaisia nettilähetysvälineitä ja niiden katsojalukujen tai edes oletettujen käynnistysten määriä koska katsojalukuja niistä tai oikein kunnolla edes viitteitä niistä on ollut vaikeaa löytää. Samoin myöskään täydellisten suurten kansainvälisten maksutelevisiokanavienkaan maksukanavakatsojien lukuja.
Englantilaisia oheisseurantavälineitä F1:n osalle erityisesti ovat ainakin NowTV, All 4 ja Sky Go-palvelut joiden on kehuttu keränneen paljon katsojalukuja, mutta joiden lukuja ei ole harmittavasti kertaakaan saatettu julkisuuteen edes alustavinakaan viitearvioina...
Muutoin erikoista katsojaluvullisesti puhuttaessa Englannin Grand Prixistä tällä kertaa oli se, että Wimbledonin mielenkiinnon heikentyminen brittiläisittäin Andy Murrayn poisjäännin takia ei edes lisännyt F1:n katsojalukuja.
Viime vuonna katsojalukujen heikentymistä selitti osin myös se, että Andy Murray juuri pelasi Wimbledonissa ja osa katsojista ei jäänyt edes alustavastikaan tuolloin kanavalle jännittämään formuloitakaan ja tänä vuonna sitten ei näkynyt alustaviakaan katsojia tai pääosin tenniskatsojiakaan juuri kanavalla oikein edes sitä vilkaisuakaan enempää tavallaan.
Omituista oli myös se, että jälleen kerran Itävallan tapaan Channel 4 keräsi korkeimmat mainosvoitto-osuudet tällä kaudella ja useat muutkin maat keräsivät televisiolähettäjiensä osalta korkeimmat mainosvoitto-osuudet kanavilleen siinä miten formuloihin tulee vaikkakin itse katsojaluvut ja etenkin keskiarvot ovat olleet useissa Euroopan maissa muutamaa harvaa poikkeusta huomioimatta täysin pohjamudissa viime vuosina ja tänäkin vuonna.
Mainosten häiritsevyys on lievästi sanottuna Suomen ohella kiusa myös monissa muissakin maissa nykyään ainakin formuloiden aikaan tai näin ainakin sellaiselta tilanne vaikuttaisi olevan.
Joka tapauksessa kauden puoliväliin mentäessä ensimmäistä kertaa ainakin pieneen ikuisuuteen jos koskaan ei melkein yksikään F1-kisa Englannissa ole jäänyt näin usein ja peräjälkeen alle 3 miljoonan katsojan keskimääräisen katsojaluvun. Tällaista ei ollut esimerkiksi edes vuonna 2006 vaikka ei silloinkaan Englannissa voinut paljon katsojaluvuilla kehuskella.
Tämän vuoden Englannin Grand Prixin lopullinen ristiriitaisuus oli se, että keskikatsojaluku oli Englannin kisojen surkein vuoden 2006 Englannin Grand Prixin jälkeen ja samalla se oli huippulukua mitaten tämän vuoden katsotuin kilpailu ja huippuluvulla paras sitten Englannin Grand Prixin 2014 jolloin jäätiin juuri ja juuri alle 5 miljoonaan katsojaan 4,99 miljoonan katsojan huippuluvulla.
Keskikatsojaluku Englannissa oli siis vain 2,86 miljoonaa katsojaa kun viime vuonna se oli 3,10 miljoonaa katsojaa. Katsojahuippu oli 4,45 miljoonaa katsojaa jolloin se sitä mitaten olisi lyönyt Bahrainin kilpailun ja ollut vuoden katsotuin kilpailu ja tavallaan se tuota mittaria käyttäen nyt onkin.
F1:n osalta Englannissa näyttää katsojaluvut ja yleensäkin katsojakiinnostus koko lajiin muuttuneen kuten aikanaan muuttui 1970-luvullakin tai vaihtoehtoisesti hyvin 1960-luvun lopulta lähtien. Tuolloinhan puhuttiin siitä, että toukokuun riehasta tulee koko vuoden formularieha. 1970-luvulla kun hyvin usein mikäli Englannin kisa ei ollut se juttu kerran kauteen katsottaessa niin sitten Englannissa katsottiin kuitenkin aina poikkeuksetta sankoin joukoin vuodessa edes Monacon kilpailu.
Tosin aikanaan myös yleinen F1-seuranta lähetyksineen ei ollut lähimainkaan niin yleistä tai lähetysformaatit olivat kovin myöskin erilaisia tavallaan.
Silti kuitenkin keskivertokatsojan mielenmuutos lajin seurannassa yhä vähentyvään suuntaan on huolestuttavaa ja vanhempien katsojien kyllästymisen sijaan tavallaan sitäkin huolestuttavampaa ellei peräti hälyttävää on nimenomaan nuorten katsojien vähäisyys koska nuoria ihmisiä nimenomaan aivan viime vuosina ja niistä puhuttaessa ei oikein ole laji kiinnostanut paljoakaan elleivät ne ole sitten juuri niistä maista joille on tullut todella viime aikoina menestystä tai joiden menestyspotentiaali on oletettava kuten esimerkiksi Hollannin Max Verstappenilla joka sitten on tuonut hollantilaiset sankoin joukoin ruutujen äärelle.
Silverstonen tämän vuoden kilpailun aika-ajotkin olivat ylivoimaisesti keskikatsojamäärän osalta noin sitten vuoden 2006 jälkeen huonoimmat, mutta itse asiassa katsojahuipun osalta aika-ajon katsojaluvut olivat melko hyviäkin ja vain itse asiassa 100 000 katsojaa huonommat kuin vaikkapa vuonna 2014 Silverstonen sen vuoden viikonlopun aika-ajojen katsojaluvuista puhuttaessa. Keskikatsojaluku tänä vuonna siis oli vain 1,78 miljoonaa katsojaa, mutta katsojahuippu oli 2,64 miljoonaa katsojaa kun vuonna 2014 se oli 2,74 miljoonaa katsojaa ja katsojahuippu oli silti parempi kuin mitä parina viime vuonna Englannissa on ollut.
Englannista puhuttaessa tosiaan on ollut huolestuttavaa seurata lajin huonontumista katsojalukujensa osalta. Myös virheitä F1-kisan selostuksessa kuten myös F2 ja GP3-sarjan osalta on viime vuosina riittänyt myös F2-sarjan edeltäjän GP2-sarjan tapaan ja Hamilton-puolueellisuus tekee lähetyksistä suorastaan masentavia seurata kun aiemmista brittien superkuskeista erotuksena uusi sukupolvi ja varsinkin mitä nuorempi selostaja tai asiantuntija on niin ei tunnu näkevän ongelmia missään mitä Hamilton tekee niiden törkeydestäkin piittaamatta vaikka toki myös vanhempien polven selostajista on aivopieruja päästelleitä henkilöitä välillä häiritsevänkin paljon selostamossa.
Jotenkin viime aikoina on tuntunut, että myöskin virheistään huolimatta muuan Martin Brundle tuntuu olevan lähetysten ehkäpä paras henkilö ja vetäjä.
Brundle on osannut myös runsaasti kehua suomalaisia tavallaan jo Keken ajoista asti, mutta varsinkin jo Mika Häkkisen ajoista asti on enemmänkin kehunut kun kritisoinut viimeistään suomalaisia kuljettajia.
Brundlehan ennusti jo tavallaan hieman oraakkelimaisesti jo vuonna 1996 vuoden loppupuolella lopetellessaan omaa uraansa, että Mika Häkkinen on maailmanmestari 2 vuoden sisällä mikäli McLaren vain yhtään toimii ja mikäli Häkkinen ei olisi maailmanmestari niin GP-voittaja hän olisi ollut sen sisään ja sinä vuotena eli vuoteen 1998 mennessä mikä sekin oikeaan osui kun Häkkinen sitten ajeli voitosta voittoon tai oletettavasti voitosta voittoon vaikkakin joskus myös 151c-säännön rajoja hyväksikäyttäen ja niitä melkein rikkoen tai niitä rikkoenkin tavallaan ja myöhemmin saman vuoden lopulla Häkkinen olikin maailmanmestari.
Kuskijutuista puhuttaessa Englannissa on arvuuteltu onnistuneesti myös Charles Leclercin F1-mahdollisuuksia ja mikä ettei kun mies kerran dominoi alempia formulaluokkia ja miehelle vain löytyisi oikea paikka.
Unkarin kisa onkin viimeinen näytönpaikka Englannissa Channel 4:lle ennen kesätaukoa, mutta ristiriitaista tämä kaikki kieltämättä kyllä on kun välillä laji ei tunnu briteissä kiinnostavan ketään ja välillä taas kyllä. Toisaalta Lewis Hamiltonin uskomattomaan mahtiin ja ennätystehtailuun nähden katsojaluvut ovat kyllä tuntuneet romahtaneen.:frown: