F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Muualla kuin Suomessa F1 on ollut TV-Urheilua jo kauan. Ruotsissa ensimmäinen suora Grand Prix oli vuoden 67 Monaco. Suomen ensimmäinen suora lähetys oli Monaco, mutta vasta 11 vuotta myöhemmin. Ruotsissa tv-seuranta ei aluksi ollut Suomea paljoakaan parempaa, mutta pian alkoi naapurissa koosteet olla yleisiä ja niinkuin Suomessa niin myös Ruotsissa tv-kanavien pomot eivät pitäneet moottoriurheilusta. Eräskin haastattelu oli aikanaan kun näytettiin Ruotsin tv:n kanavapomoa joka vihasi autourheilua ja ilmaisi sen suoraksi rahanhaaskaukseksi. Ja vielä suorassa paikallisen urheiluruudun lähetyksessä.

Kuitenkin kansa piti ja vaati kanavia näyttämään ajoja ja katsojien menettämisen pelossa Ruotsissa alkoi pian näkymään eri mittakaavalla lähetyksiä kuin Suomessa ja suoriakin lähetyksiä näkyi. Kaudella 78 lähetyksiä oli suoria useampi kappale ja suosio huipussaan. Ikävä kyllä Monzan jälkeen ei formuloita ymmärrettävistä syistä vähään aikaan näkynyt. Sittemmin hiljakseen kisoja alkoi taas näkymään ja muuan Johansson kun ajoi jälleen huipputiimissä niin suoria lähetyksiä näkyi. Lopulta seuranta taantui taas kun Stefanin urakin kääntyi laskusuuntaan. Aikoinaan esimerkiksi kaudella 90 Ruotsin tv näytti kauden avauksen, Brasilian ja Imolan suorana ja myös Monzan ja Estorilin kilpailun suorana. Useista muista kisoista tuli kooste.

Saksassa seuranta alkoi myös vuoden 67 kisasta ja lähetyksiä oli silloin tällöin harvakseltaan ja lopulta yleisemmin. Lopulta vuonna 1984 RTL otti lähetykset haltuunsa ja tv-oikeuksien hinta oli tuolta kaudelta 10 miljoonaa Saksan Markkaa. Sittemmin todellinen buumi tuli erään Schumin ajaessa Benettonilla ja kaudella 94 RTL kulutti eniten rahaa tv-kanavista. 100 miljoonaa Saksan Markkaa oli hinta televisionnista.
 

Saara

Faster Than You
Liittynyt
27.3.2008
Viestit
1215
Onneksi Englannissa lähetykset siirtyi BBC:lle, ITV:n mainokset ärsytti ihan suunnattomasti. Selostajat on ihan ok, yllättävän puolueettomia.

Coulthard sopii varikolle paremmin haastattelijana ja kommentaattorina kuin kuskina, häntä on aina kiva kuunnella. Eddie Jordan iso miinus, mutta sen jutut voi yrittää suodattaa pois.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Ruotsissa F1:den suorat seurannat alkoivat säännöllisesti kaudella 1971. Ruotsin lähetykset Suomeen verrattuna olivat monta kertaa parempia vaikka aluksi suoria lähetyksiä oli vähemmän. Etenkin live-suorien määrä verrattuna kokonaisiin jälkikäteislähetyksiin. Vuonna 1974 Ruotsissa live-lähetykset saavuttivat enemmistön ja pätkälähetykset olivat melkein olemattomia. Suomessa vuonna 1971 vain Monaco ja kauden päättävä kisa olivat koosteita ja muut mikäli niitä näytettiin olivat vain pätkiä. Vuosi 1974 Suomessa oli hieman parempi kun muutamia koosteita näytettiin ja pätkiä tuli jo vähemmän kun edeltävällä kaudella. Ruotsissa suoriin lähetyksiin siirryttiin menestyksen ja myöskin sen takia, että Ruotsissa ajettiin kisa. Ronnien kuoleman jälkeen Ruotsissa seuranta pysähtyi kuin seinään. SVT ei paljoa kisoja näyttänyt ja suorat lähetykset alkoivat yleistyä jälleen vasta kun Johansson ajoi Ferrarilla ja McLarenilla.

Sitten kausilla 1987-1990 lähetykset taantuivat ja kaudella 1990 Ruotsin telkka näytti vain Phoenixin, Interlagosin, Imolan, Monzan ja Estorilin suorana. 1991 lähetykset taantuivat aivan alatasolle. Suomessa myös näinä aikoina oli vaatimatonta seuranta kunnes Keke voitti. Ainoa ero oli aiempaan verrattuna vain tiedon lisääntyminen ja kisojen koosteiden näkyminen tv:ssä. Keken mestaruuden jälkeen Suomessa on ollut parempi kisaseuranta kuin Ruotsissa. Mielenkiintoista on myös, että joidenkin juttujen mukaan Suomessa ei ennen Keken mestaruutta näytetty yhtäkään live-suoraa lähetystä... aikoinaan ainakin Monaco näkyi (kaudesta 1978 eteenpäin) live-suorana.

Lehdet ja radio kertoivat myös kisoista. Joitakin radioselostuksen kisoja tuli myös. (Höyryn selostamina) Urheiluruudussa oli myös aihetta aluksi erittäin harvoin ja myöhemmin yleisemmin. Lisäksi myös muutama kisa (Österreichring, Dijon, Monza ja Las Vegas) tulivat kokonaisina jälkikäteen. Kaudella 1982 Monaco alkoi päivän ensimmäisenä ohjelmana TV2:sta vaikka sitä ei ollut kuulutettu niin kisa tuli telkasta aivan yllättäen.

Ainoa mitä ohjelmasta oli kuulutettu oli erään Urheiluruudun lopussa ollut (olisiko ollut Zolderin Urheiluruudun jälkeen?) seuraavan lähetyksen kuulutus TV1:stä klo 19... kyseinen kisa tuli myös suorana. Kaudella 1978 Monaco tuli myös suorana TV2:sta ja kisan kooste tuli samalta kanavalta illalla. Kaudella 1979 kisa tuli myös suorana päivän ensimmäisenä ohjelmana TV2:den puolella ilman erityisempää mainintaa kisasta ja Urheiluruudun jälkeen illalla koosteena. Kausille 1983-1987 YLE näytti Monacosta vain koosteen.

Pieni yhteenveto Suomen ja Ruotsin f1-kisoista:

Ensimmäinen lähetys: Ruotsissa Monaco 1965 ja Suomessa ilmeisesti Monaco 1966 tai 1967.

Ensimmäinen suora lähetys: Ruotsissa Monaco 1967 ja Suomessa Monaco 1978.

Pätkälähetykset päättyivät: Ruotsissa 1975 ja Suomessa 1977.

Kaikkiaan Suomella perinteet alkoivat myöhään, mutta yleistyivät nopeammin. Ruotsilla oli Ronnien kuoleman lisäksi huono onni siinä että SVT:n kanavapomot suorastaan halusivat lopettaa F1-lähetykset koska ne olevinaan maksoivat liikaa...:eek:
 

öö ruz

Speed for ever
Liittynyt
28.12.2002
Viestit
4294
Ruotsissa oli ajajakin Joakim Bonnier joka kilpaili jo 1956 ykkösissä. Voitti kisojakin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Tuohon aikaan televisiointi ei Ruotsissa ollut kovin kehuttavalla tasolla kuten ei oikein missään paitsi Englannissa ja muissa perinteisen F1:den maassa. Radiossa kuului jo tuolloin Ruotsissa kisoja tai ainakin pieniä raportteja.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Laitetaan Ruotsin f1-lähetyksiin lisäystä, että kaudella 1988 Belgian kisa näkyi SVT1:llä suorana lähetyksenä klo 15-17 eli Suomen ajassa klo 16-18.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Saksassa näytettiin aikoinaan omien kisojen ohella kausilla 1976-1983 myös Long Beachin kisat suorina. Syy johtui siitä, että kyseiset kisat tulivat Saksan aikaan keskellä yötä ja koska niille ei olisi ollut päivän ohjelmistoon paikkoja. Monacon kisat olivat myös Saksan tv:ssä yleisesti katsottuja.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Autosportilla törmäsin noihin Saksan ohjelmatietoihin. Kyseinen foorumi käsittelee tv-historiaa melko hyvin eri maiden osalta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Monza vuodelta 1970 oli ensimmäinen muun kilpailun suora lähetys Ranskan TV:ssä. Sitä ennen vain Ranskan kisoja ja Monacoa oli näytetty suorana. Ranskassakin suorat lähetykset 70-luvulla rajoittuivat vain kotikisaan, Monacoon ja sattumanvaraisesti valittuun kilpailuun joka useimmiten oli kuitenkin Monza. Osittain suoria lähetyksiä ja kisojen koosteita tv näytti useinkin. Pätkälähetyksistä kärsi Ranskakin, mutta vähemmän kuin Englannin tai Saksan vastaavat kanavat puhumattakaan Ruotsin tai Suomen tv:n vastaavista määristä.
 

turssi

Well-known member
Liittynyt
27.10.2010
Viestit
885
Brasseissa hauskat ja asiantuntevat selostajat. Lisäksi brasilialaiset kuskit yleensä nauhoittavat insertin tai toisen jostakin formuloihin liittyvästä polttavasta aiheesta.

Monipuolisimmat gridwalkit ja laajimmat näkemykset lajista kokonaisuudessaan laitan kuintekin bbc:n piikkiin.

Suomen Erkki Mustakari oli aikoinaan kyllä aika noloa kuunneltavaa.

Mielenkiintoista olisi katsella pari kisalähetystä muista Euroopan suurmaista, Saksasta, Espanjasta ja Italiasta. Tuskin pääsee BBC:n tasolle, mutta brasilialaisia voisivat uhata.

Pakollinen Wikipedia-linkki: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Formula_One_broadcasters
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Mielenkiintoista olisi katsella pari kisalähetystä muista Euroopan suurmaista, Saksasta, Espanjasta ja Italiasta. Tuskin pääsee BBC:n tasolle, mutta brasilialaisia voisivat uhata.
Silloin kun vielä RTL minulla näkyi, niin kyllä Saksan F1-tuotanto oli BBC:hin verrannollinen. Taisi tulla jopa pari tuntia ennakkolähetystä ennen kisaa.
 

Renngeist

Soldiers of Antisthenes
Liittynyt
24.4.2009
Viestit
18077
Sijainti
Syylien välissä
Silloin kun vielä RTL minulla näkyi, niin kyllä Saksan F1-tuotanto oli BBC:hin verrannollinen. Taisi tulla jopa pari tuntia ennakkolähetystä ennen kisaa.
1h 15min ihan laadukasta tuotantoa etukäteen, ja sitten noin tunnin jälkihöpinät vielä päälle. Hyvää tuotantoa on tosiaan.
 

Teoderik

Banned
Liittynyt
14.12.2008
Viestit
1032
Erikoista

Tällaista uutisoi HS:
"Television urheilulähetysten katsominen saattaa halventua, jos EU:n tuomioistuin katsoo televisiointioikeuksien maakohtaisen myynnin olevan vastoin EU-säädöksiä. Tällainen tuomioistuimen kanta saattaa johtaa siihen, että muun muassa urheilutapahtumien ja elokuvien televisiointioikeuksien maakohtainen myynti loppuu.

EU:n tuomioistuimeen päätynyt juttu alkoi siitä, kun eteläenglantilainen pubinpitäjä Karen Murphy tilasi kreikkalaiselta tv-yhtiöltä ohjelmakortin, jonka avulla hän pystyi purkamaan jalkapallon Valioliigalähetysten salauksen. Valioliigan tv-oikeudet Britanniassa omistava BSkyB haastoi Murphyn oikeuteen. Tv-yhtiön kortin hinta ylitti moninkertaisesti kreikkalaisen kortin hinnan.

Murphyn juristit ovat vedonneet siihen, että EU on yksi yhtenäinen markkina-alue. Tällä kannalla on myös asian tuomarikollegiolle esittävä EU:n tuomioistuimen julkisasiamies. Jos tuomioistuin päätyy samalle kannalle kuin julkisasiamies, esimerkiksi urheilua voisi nähdä televisiossa nykyistä halvemmalla."

Että jos tilaisi ne lähetykset sitten suoraan sieltä miestä halvimmalla lähtee.:thumbup:
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Tällaista uutisoi HS:
"Television urheilulähetysten katsominen saattaa halventua, jos EU:n tuomioistuin katsoo televisiointioikeuksien maakohtaisen myynnin olevan vastoin EU-säädöksiä. Tällainen tuomioistuimen kanta saattaa johtaa siihen, että muun muassa urheilutapahtumien ja elokuvien televisiointioikeuksien maakohtainen myynti loppuu.
Onko jossain selitetty miten oikeus katsoa muiden maiden lähetyksiä kieltäisi maakohtaisen myynnin?
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Kaudella 1981 ensimmäinen Concorde-sopimus solmittiin ja ensimmäistä kertaa sopimukseen tulleet maat joutuivat lähettämään F1:siä tosin mailla oli omat vapaudet lähetysten laajuudesta tuolloin vielä paljon laajemmin.

44 maata allekirjoitti Bernien kanssa TV-sopimuksen. Suomi mukaanluettuna. Tilaisuuden isäntinä toimivat Bernie ja Monsieur President eli Balestre. Suomen ja YLE:n edustajana toimi Seppo Kannas. Suomen osuus TV-rahan sijoituksessa arvioidaan olleen 40:s 44 maan joukossa.

Tuohon aikaan TV-rahassa kanavissa oli vain ääripäitä eli niitä jotka sijoittivat järjettömästi rahaa ja niitä jotka eivät sijoittaneet rahaa juuri lainkaan. Kannattaa muistaa kuitenkin se, että F1:stä nähtiin Suomessa vain 6 lähetystä ja Monacoa, Jaramaa ja Monzaa lukuunottamatta kaikki olivat koosteita. Näistä varmuudella vain Monaco oli suora.

Useimmissa kilpailumaissa oli enemmän suoria lähetyksiä ja jotkut maat näyttivät jo kaikki kisat kaudessa.

Yhteensä kaudella 44 maassa lähetyksiä seurasi 12 miljoonaa ihmistä eri puolilla maapalloa. Kaudella 1990 F1 oli ensimmäistä kertaa miljardiluokkaa. Täydelliset katsojaluvut olivat 0,5-1 miljardin luokkaa katsojien vähittäiskeskiarvon ollessa tuolloin jo vähintään 35 miljoonaa kilpailulta.

Kaudella 2000 katsojia oli maailmanlaajuisesti jo 5-6 miljardia ja keskiarvoisesti 350 miljoonaa 130 eri maassa. Concordeissa aina kauteen 1987 asti FISA:lla oli enemmän loppupelissä voittoa kuin FOCA:lla. Siksi Bernie perusti FOPA:n ja määräsi itselleen edullisemman voitonjaon joka muuttui kaudeksi 1991 uuden Concorden myötä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
Itävallan ORF lähetti ensimmäisen suoran lähetyksensä muista kisoista kuin Monacosta kaudella 1969. Nyrre sai kunnian toimia kisapaikkana. Omaa kotikisaa Itävalta näytti jo alusta alkaen suorana poislukien Zeltwegin yhtä kisaa kaudella 1964.

Itävallan lähetykset kasvoivat samoissa mittasuhteissa kuin Saksankin. Kaudella 1979 Itävallassa ORF televisioi ensimmäistä kertaa koko kauden kilpailut. Kaikkia kisoja ei kuitenkaan tullut suorina.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
ORF maksoi tv-oikeuksista kaudelle 1981 3 miljoonaa markkaa.
 

Palle

Well-known member
Liittynyt
20.5.2006
Viestit
157
Sijainti
Espoo, Finland
ORFista tuli mieleen: Mainitsit, että kaudella 1979 lähetettiin jo kaikki kilpailut, niin satutko CCMK, tai joku muukin tietämään onko näin myös Itävallan GP:n kohdalla? Tietääkseni tuolloin kuvaajat olivat lakossa, tai muuta taistelua käytiin ja siksi kisasta on aika vähän materiaalia jäljellä ainakin mitä itse olen nähnyt. Jonkun uutisklipin sain käsiini muutama kuukausi sitten, ja se olikin ensimmäinen videomateriaali jonka ko. kilpailusta olen nähnyt. Kamerakulmat tosin näyttivät joltain helikopterista ja varikkomuurilta kuvatuilta, joten ehkä nekään eivät ole virallista materiaalia vaan jonkun kesäroudarin taltioimaa?
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
13323
ORF näytti ensimmäisen saksankielisen alueen ulkopuolisen suoran lähetyksensä kaudella 1972. Tuolloin Ranskan kisa näytettiin suorana lähetyksenä. Toinen ulkopuolinen suora lähetys oli Englannin kisa joka katkaistiin 10 viimeisen kierroksen ajalta jostakin syystä. Itävallan kisoista tuli pieni virhe siinä kohdalla, että kaudella 1978 kaikki kisat näkyivät ORF:llä kaudessa.

Kaudella 1979 oli tuo surullisen kuuluisa kotikisan fiasko. Kisasta saatiin muutaman onnettoman helikopterikuvan ja varikkomuurin kuvaamisen lisäksi vain 7 varsinaista kisaminuuttia nauhalle sillä kameramiehet ryhtyivät lakkoon.:eek: Kaudella 1980 oli samanlainen fiasko pidennetyllä lähetyksellä. Sen vuoden kisa kuvattiin kuitenkin kokonaisena jälkikäteen. Vasta kaudella 1981 ORF lähetti jokaisen kisan suorana lähetyksenä.
 
Ylös