F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
YLE näytti 1979 koosteessa nuo surullisen kuuluisat kuvat Itävallasta ja muissakaan maissa ei paljoa lähetystä nähty joten se muodostaa sinällään harvinaisen poikkeuksen tv-lähetyksissä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Norjassa kisoja on myös seurattu aikoinaan erittäin satunnaisesti. NRK lähetti ensimmäisenä suorana kisana Monacon 1970. Seuraavaa suoraa kisaa saatiin odotella kauden 1977 Hollannin kisaan asti.

Muita kisoja tuolla aikavälillä olivat Monacot 1971 ja 1975, Englannin ja Ranskan kisat 1972 ja tietysti Ruotsin kisat jotka näytettiin koosteena kauteen 1977 asti. Kaudella 1977 Hollanti, Ruotsi, Monaco ja jostain ihmeen syystä Fujin kisa Japanissa selostettiin suorana. Norjassa ei koskaan ole ollut f1-tason kuljettajaa mikä on pieni harmi.:dunno: Koosteitakaan kisoista ei usein tullut sillä kuskia ei ajanut niin ei näkynyt kisojakaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Etelä-Afrikassa tv-toimintaa vaikeutti se seikka, että E-Afrikassa ei juuri televisioita ollut. Vasta vuosina 1976-1979 tv-toiminta kehittyi F1:n suhteen.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
ORF lähetti myös erittäin vähän pätkälähetyksiä kaudessa verraten moneen muuhun johtavaan f1-maahan 70-luvuilla. Suorien lähetysten teossa ORF johti jopa BBC:tä 70-luvulla.

Ilmeisesti sen ajan Itävallan kanavapomojen mentaliteetti oli moneen muuhun maahan verratuna se, että kansan pitää nähdä kisat suorana.:alppu:
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Sen vuoden kisa kuvattiin kuitenkin kokonaisena jälkikäteen.
Jos nyt kuitenkin kuvattiin ihan suorana, mutta lähetettiin jälkikäteen? Vai ihanko ajoivat kisan uudelleen, kun kamerat eivät käyneet ensimmäisellä yrittämällä? :D
 

Teoderik

Banned
Liittynyt
14.12.2008
Viestit
1032
Jos nyt kuitenkin kuvattiin ihan suorana, mutta lähetettiin jälkikäteen? Vai ihanko ajoivat kisan uudelleen, kun kamerat eivät käyneet ensimmäisellä yrittämällä? :D
Jos ei ohjaaja ollut ihan tyytyväinen kaikkien suorituksiin ja halusi uusintaoton tai pari. Tai jos valaistus ei ollut ihan kohdallaan?:)
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuoden 1980 kisa lähetettiin Itävallassa jälkikäteen. Kuvaukset suoritettiin ajallaan, mutta suorana kisaa ei lähetetty ongelmateknisistä syistä.
 

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Itävallasta -79 on netissä pyörinyt alle 7 minuutin pätkä kilpailusta, joten ylen koosteen on täytynyt olla todella lyhyt jotta sen olisi voitu näyttää... :D

Eräällä ulkolaisella f1-kisojen keräilijällä on tuo Itävallan gp vuodelta 1979 tallella kokonaisuudessaan, mutta ilmeisesti lähde josta tuo materiaali on saatu, on toivonut että sitä ei levitettäisi millään tavalla eteenpäin...

Ja vieläkin ihmetyttää tuo kauden 1981 tilanne ainakin suomalaisten lähetysten osalta. Miten kaudella 1981 on voitu näyttää enemmän lähetysiä kuin vuodelta 1982? Tosin ei se ylen logiikka lähetysten kanssa ole mitään maailman järkevintä tuohon aikaan ollutkaan :D

Ja ne lähteet olis tosiaankin kivat, tää on ihan kohtuu mielenkiintoista materiaalia, mutta skeptiseksi vain vetää kun mitään konkreettista lähdettä ei ole olemassa, vain tälläistä kerrottua tietoa sieltä täältä...

Mut tsemppiä vaan etsinnöille...
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1982 ainakin kolme kisaa tuli ja lisäksi myös Österreichring ja Dijon tulivat. Zolderin lisäksi myös Zandvoort ja Brands Hatch tulivat. Näiden kisojen televisiointi oli varsin mielenkiintoista. Österreichring ja Dijon olivat vain osittain suoria. Kummatkin kilpailut näytettiin lopulta kokonaisina jälkikäteen. 81 lähetyksistä vain kaksi oli satavarmaa eli Monaco ja Las Vegas.

Kisapäivänä ei kummastakaan tullut muistaakseni muuta kuin urheiluruudussa ja kuuden aikoihin joku pätkä missä Keken kerrottiin ajaneen toiseksi ja toisella kerralla voittaneen kisan. Monza 82 ei ilmeisesti ole sittenkään tullut kokonaisena edes jälkikäteen vaikka täysin 100 % varma asiasta en vielä ole.

Zolder taas tuli koostena ilman mitään ennakkovaroitusta ja Zandvoort näytettiin myöhemmin koosteena kun YLE perui suoran lähetyksen Evertin ja Navratilovan tenniksen takia.

YLE:llä ei kauden 79 Itävallan kisasta kai edes ollut varsinaista kisakoostetta sillä tuo 7 minuutin homma näytettiin kausikoosteessa. Muutoin kisasta mainittiin muistaakseni vain urheiluruudussa. Toki mahdollinen koostelähetys on voinut tulla klo 19.30-20.30 TV2:sta jossa sen selosti Juha Jokinen.

Epäilen kuitenkin vahvasti. Muutenkin tuosta mitasta tuli lähes joku 70-luvun kisaklippi mieleen. Brands tuli osittain suorana kun Keke ajoi paalulle ja loppu pätkäistiin Keken keskeyttäessä.

Kyalamista ei toistaiseksi (siinä vaiheessa minun juhlakauden kooste on) näy tulleen lähetystä ja näin luultavasti myös oli. Koska eräässä VM:ssä juuri kritisoidaan YLE:n tv-politiikkaa ja arvostellaan näkymättömyydestä. Monaco sen sijaan näytettiin TV2:lla iltapäivällä suorana ja TV1:llä koosteena illalla. Sekin tuli ilman ennakkovaroitusta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Ruotsin televisio näytti Johanssonin huippuaikojen kisojakin varsin satunnaisesti vaikka välillä kisoja tuli varsin hyvinkin. Tässä joitakin kisoja vuosien varrelta:

Rio de Janeiro 1986: SVT1 näytti suoran lähetyksen kauden avauksesta.

Paul Ricard 1986: Näytettiin SVT1:llä suorana.

Hungaroring 1986: Näytettiin SVT1:llä suorana.

Österreichring 1986: Näytettiin SVT1:llä suorana.

Monza 1986: Näytettiin SVT1:llä suorana.

Adelaide 1986: Näytettiin SVT1:llä suorana.

Kaudella 1987 SVT näytti kisoja seuraavasti:

Spa ja Imola tulivat suorina SVT2:lla ja SVT1:llä suorana tulivat Monza ja Meksikon kisa.

Kaudella 1989 kisojen määrä romahti aiempiin vuosiin verrattuna. Tässä joitakin kisoja:

Rio de Janeiro: SVT2:n suora lähetys.

Imola: SVT2:n kooste.

Monaco: SVT1:den suora lähetys.

Paul Ricard: SVT2:den kooste.

Silverstone: SVT1:den kooste.

Hungaroring: SVT1:den suora lähetys.

Monza: SVT1:den kooste.

Suzuka: SVT2:den kooste.

Ruotsissa lähetykset huononivat suhteessa Suomeen noina vuosina. Lisäksi kaudella 1988 Span kisa tuli myös suorana Ruotsin kanavilta. Tosin niin huononi Johanssonin urakin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Vuonna 1985 RTL ja BBC maksoivat kukin 12 miljoonaa markkaa tv-oikeuksistaan F1:ssä. Kymmenen vuotta aiemmin kummatkin kanavat maksoivat vain 1,35 miljoonaa markkaa tv-oikeuksista.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1978 ITV lähetti muutaman kilpailun suorana selostajana Andy Marriott
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Puolassa ensimmäinen kilpailu f1:stä tv:ssä näytettiin vuonna 1977. Nimenomaan Monacosta. Ensimmäinen suora kilpailu oli Belgian kisa samalta vuodelta. Sittemmin kiinnostus F1:siin loppui ja vasta kaudella 1986 Unkarin kilpailun tultua mukaan niin lähetykset alkoivat. Todellinen buumi alkoi vasta Kubican päästessä ajamaan sarjaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Ranskan tv näytti suorana Fujin kisan lisäksi myös Interlagosin kisan kaudella 1976. Kisat olivat harvinaisia etenkin suorana Euroopan ulkopuolella. Osittain tämä syy johtui Eurovision ja F1:den sen ajan pomojen kuten Balestren ja von Metternichin tv-sopimuksista joissa vain Euroopan alueen kilpailuja voitiin televisioida suorana. Ulkopuolisten kisojen näyttäminen aiheutti riitoja tv-oikeuksista ja lähetysten toteutusten laadusta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kauden 1959 Monaco oli ensimmäinen kilpailu mikä televisioitiin Hollannissa. Toteutus teetettiin kolmella kameralla joista kaksi oli sijoitettu taktisesti korkeisiin paikkoihin ja yksi kamera oli asennettu kuvaamaan lähtösuoraa ja varikkoaluetta. Ensimmäinen suora Hollannin oma kotikisa oli vuoden 1963 kilpailu.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Kaudella 1976 tv-lähetysten ja etenkin suorien sellaisten johtavia maita olivat Ranskan TF1, Italian Programma Nazionale ja Itävallan ORF. Saksassa ja Englannissa oli toki myös suoria lähetyksiä ja paljon erilaisia ohjelmia kauden aikana, mutta niiden kanavien johtajilla oli omat syynsä olla näyttämättä kilpailuja.

ARD Deutsches Fernsehenin ja ZDF:n johtajat olivat huolissaan kustannuksista ja siitä, että televisioväelle ei makseta riittäviä korvauksia televisioinnista. Huolta aiheutti myös kuvaustekniikka ja se että niiden johtavat asemat saksankielisellä alueella oli mennyttä. Näiden lisäksi kaukokisoilla ei ollut usein omaa ohjelmapaikkaa.

Loppupeleissä Karl Holzamer oli erittäin myöntyväinen johtaja joka uudisti moottoriurheilun asemaa Saksan mediassa. Paremmin ainakin verrattuna Ruotsin vastaavaan tai Suomen Seppo Kannakseen. BBC:llä oli taas Eurovision normit ongelmana ja mainospelko sillä BBC oli yleisradioyhtiö ja ne halusivat mielellään rajoittaa mainontaa f1-kisoissa.

ITV taas halusi lisätä mainontaa ja nämä kaksi brittikanavaa kävivät tiukkaa vääntöä kisoista. Britannian grand prix 1976 taisi jäädä ilmeisesti jopa televisioimatta muuta kuin koosteena johtuen mainospelosta ja monista muistakin seikoista.

Kaikesta huolimatta joitakin kilpailuja kaudella oli mitä nämä kanavat eivät näyttäneet kuten esimerkiksi Hollannin kilpailu. Näyttämättä jättäminen johtui Hollannin tv:n omista vaatimuksista ja siirtokorvausmaksuista jotka nousivat liian korkeiksi yhdestä kisasta.

Eurovision normit olivat taas varsin tiukkoja ja niiden mukaan Euroopan ulkopuolisia kilpailuja haluttiin jättää televisioimatta suorana. Sopimusta rikottiin kauden aikana Interlagosin ja Fujin kisan kohdalla. Riidat ja televisiokanavien ympärillä aiheutunut rahan määrän kasvu loivat siemeniä myöhemmälle FISA-FOCA sodalle.

Monimutkaisuutta lisäsi vielä se, että F1:n toiminta ennen kautta 1978 oli varsin monimutkaista. Kansainvälistä hallintoa valvoi kreivi von Metternich ja kilpailutoiminnasta ja säännöistä vastasi Balestre ja nykyistä Bernien virkaa ja F1:n sen ajan rahamiehen ja televisiotoiminnan ja kaupallisen toiminnan virkaa hallinnoi Pierre Ugeaux ja kaikkien kolmen toiminta oli melkoista hyrskynmyrskyä.

Ugeaux ajautui riitoihin Eurovision kanssa ja myös Ranskan tv:n hallinnointipolitiikan kanssa. Sen seurauksena F1 oli kohtaamassa erittäin vaikean talouskriisin jonka selvitti lopulta katkeran kaksivuotisen kamppailun jälkeen Jean-Marie Balestre joka monen mielestä oli ollut todellinen F1:n pomomies jo erittäin kauan.

Samaan aikaan eräs nuori Brabham-tiimin tallipäällikkö Bernie Ecclestone ja nuori entisen kyseenalaisen poliitikon poika Max Mosley olivat nuoria ja keräsivät kokemusta poliittisiin kädenvääntöihin.:D
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Tuo ennen kautta 1978 edeltänyt f1:n hallinnointijärjestelmä on näin jälkikäteen verrattuna erikoinen siitäkin, että kukin piirijohtaja valvoi omia etujaan ja kaikki kolme johtajaa olivat aikoinaan melkoisen suurennuslasin alla tekemisistään. Max Mosleystä vaikutti tulevan ensimmäinen FIA:n johtaja ilman mitään suurta skandaalia, mutta toisin kävi kun saksattaret kävivät rentouttamassa poliittisesta paineesta kärsivää johtajaa.:D
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Max Mosleystä vaikutti tulevan ensimmäinen FIA:n johtaja ilman mitään suurta skandaalia, mutta toisin kävi kun saksattaret kävivät rentouttamassa poliittisesta paineesta kärsivää johtajaa.:D
Saksatar. Muut neljä olivat brittejä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15034
Ohoh... niin olikin.:eek: Sekin on vielä mielenkiintoista lisättävää, että kauden 1997 Concorden muuttuessa myös 10:nen paikan rahasumma oli suurempi kuin aiemmin ja monin verroin. Summa on noista vuosista kasvanut kolminkertaiseksi ja vuonna 1997 summa oli kasvanut kuusinkertaiseksi aiempaan verrattuna.

Tosin Bernien jättidiilit Canal+:ssan ja muutaman muun kanavan ja kanavakorporaation kanssa aiheuttivat sen, että rahasummia kyettiin nostamaan. Bernien omakin tilipussi lihoi merkittävästi. Kaudella 1993 Bernie sai kaudelta rahaa 47,5 miljoonaa dollaria ja kaudella 1994 47 miljoonaa dollaria. Kauden 1997 kymppipaikasta sai rahaa 12 miljoonaa dollaria.
 

kurski

Oisko minkä tyyppistä ?
Liittynyt
6.10.2009
Viestit
18448
Onneksi Englannissa lähetykset siirtyi BBC:lle, ITV:n mainokset ärsytti ihan suunnattomasti.
BBC jakaa ensi vuonna lähetysoikeudet maksukanava Sky Sportsin kanssa. BBC tulee ensi vuonnakin näyttämään formulaa, mutta vain noin puolet kaikista kisaviikonlopuista. Televisioitavien listalle ovat mm. Silverstone, Monaco ja kauden päätöskilpailu. Tämä sopimus kestää vuodet 2012-2018. Sky Sports sen sijaan näyttää kaikki mahdolliset sessiot kaikista osakilpailuista.
 
Ylös