F1 Televisiointi muissa maissa

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Pitänee katsoa ja laittaa noita ORF:nkin katsojalukuja ennen pitkää tulemaan joskin harmittavasti tallella ei ole tietoja aivan yhtä kattavalla otannalla eri vuosilta toisin kuin Saksan vastaavien tv-kanavien näyttämien kisojen katsojaluvuista.

Englannissa Monacon Grand Prix ei kovinkaan kummoisia katsojalukuja kerännyt. Channel 4:llä ei totisesti ole ollut onnea suorien lähetystensä mielenkiinnon kanssa. Sochi ja Monaco osoittautuivat hyvin tylsiksi kisoiksi keskimääräiseltä ajattelukannaltaan fanien keskuudessa. Bakun kilpailu Azerbaidzhanissa tuskin tuottaa myöskään suorana lähetyksenä paljoakaan katsojia enempää kuin mitä Sochi ja Monaco ovat tuottaneet ellei sitten tapahdu jotain todella dramaattista, mielenkiintoista osin vieläkin uuden radan viehätyksen ansiosta tai sitten Lewis Hamiltonin paluuta voittokantaan.

Joka tapauksessa Monacon Grand Prix Channel 4:llä keräsi suoran lähetyksen osalta tällä kaudella 2,55 miljoonaa katsojaa keskimäärin ja katsojahuippu oli 3,53 miljoonaa katsojaa ja toisin kuin viime vuonna jolloin vain keskikatsojaluku oli huonoin sitten vuoden 2006 Monacon Grand Prixin Englannissa niin nyt myös katsojahuippu oli huonoin sitten vuoden 2006 Monacon Grand Prixin ja sanomattakin on selvää myös, että katsojaluvut olivat tänä vuonna Englannissa Monacosta puhuttaessa viime vuotta huonompia.

Aika-ajot vuorostaan Englannissa keräsivät myös huonot luvut vaikkakin viime vuotta parempia olivat silti varsinkin edes huippulukunsa osalta. Tosin viime vuoden Monacon aika-ajot olivat vähiten katsotuimmat Monacon aika-ajot Englannissa sitten vuoden 2006. Keskikatsojaluku tänä vuonna oli 1,42 miljoonaa katsojaa ja huippuluku oli katsojien osalta 2,23 miljoonaa katsojaa.

Montrealin kilpailu näkyy näillä näkymin Channel 4:n jälkilähetyksenä tai ehkä vain myöhäisillan koosteenakin mikä ei riemua juuri herätä. Katsojaluvusta puhuttaessa voisi ehkä veikata 2 miljoonaa katsojaa tämän hetken tilanteen perusteella Englantiin joskin viime vuonna katsojalukuja alensi väistämättä myös Jalkapallon EM-Kisat. Tosin Montrealin aikoihinkin on kansainvälistä jalkapalloa tarjolla briteille luvassa joten ei järin hyvältä näytä ilman ihmeitä senkään kilpailuviikonlopun katsojaluvut.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Monacon Grand Prix RTL:n osalta tällä erää itse asiassa oli kehuttava, mutta silti jotakin tunnelmaltaan vähän kylmäksi jättävää. Katsojaluvullisesti puhuttaessa jälleen alustavissa luvuissa katsojaluku käväisi korkeimmillaan 6,14 miljoonassa katsojassa laskien sittemmin ensin samaan viime vuoden katsojaluvun kanssa eli 5,81 miljoonaan katsojaan ja lopulliseksi katsojaluvuksi varmistui sittemmin 5,23 miljoonaa katsojaa mikä tekee kilpailusta tämän kauden toiseksi katsotuimman kilpailun toistaiseksi.

Viime vuoden Monacon kilpailun tapaan tämän kauden kilpailu oli kuitenkin katsotumpi kuin mitä esimerkiksi pari vuotta sitten ja kolme vuotta sitten Saksassa ja yhdessä vuosien 2016 ja 2017 Monacon kilpailut olivat katsotuimmat sitten vuoden 2013 Monacon kilpailun Saksassa.

Saksassa on viime päivinä ollut paljon huhuja liikkeellä siitä, että RTL:n pitkä taival olisi vihdoin ja viimein päättymässä osin erittäinkin järkyttävän tv-oikeusmaksun takia ja osin myös jonkin verran muuttuneen yleisilmeen ja kanavapoliittisen toiminnankin seurauksena. Mikäli RTL:n taival Saksassa televisioijana päättyisi niin päädyttäisiin jaettuun malliin näillä näkymin myös nykyäänkin maksutelevisiotoimintaa F1:n kohdalta Saksassa harjoittavan Sky Deutschlandin ja ARD:n kesken eli osa kisoista palaisi vapaille kanaville ja osa näkyisi vain maksullisilta kanavilta.

Vuosi 1990 oli viimeinen kausi jolloin ARD on näyttänyt F1:siä jolloin se näytti enimmäkseen niitä vuorotellen ZDF:n kanssa ja RTL näytti vain hyvin vähän sinä vuonna Saksassa formuloita vuoden 1989 tapaan ennen kuin se sitten hankki itselleen yksinoikeudet vuonna 1991...

Montrealin kilpailun osalta katsojaluvut Saksassa todennäköisesti tulevat olemaan viime vuotta paremmat kun nyt ei ole Jalkapallon EM-Kisoja viemässä katsojalukuja siltä pois. Joskin toki muuta kansainvälistä jalkapalloa on Saksassa televisiossa tarjolla mikä ainakin vielä aiemmin olisi hyvinkin voinut houkuttaa katsojat pois formuloiden parista.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Tämän vuoden Kanadan Grand Prix ei Englannissa kerännyt katsojia paljoa mitään. Ja tällä kertaa ei voinut syyttää Jalkapallon EM-kisoja katsojakadosta toisin kuin viime vuonna. Kilpailu näytettiin vielä kaiken huipennukseksi kokonaisena jälkikäteen hyvin myöhään yöllä Channel 4:llä joten katsojaluvut romahtivat melko odotetulla tavalla. Toki edes 2 miljoonaa odotin ja aika lähelle lukemia silti päästiin vaikka nyt luvut olivatkin huonoimmat kuin mitä viime vuonna tai vuonna 2006 näin esimerkiksi ja ylipäänsä todella pitkään aikaan.

Montrealin kilpailua tänä vuonna Englannissa seurasi keskimäärin 1,93 miljoonaa katsojaa ja katsojahuippu oli 2,80 miljoonaa katsojaa mikä oli ennätyshuono suoritus molemmilta kanteilta katsottuna tai ainakin todella pitkään aikaan ei ole näin vähän Englannissa katsottu Montrealin kilpailuja. Jälleen noin 20 vuoteen, mutta kenties 25-30 vuoteen varmasti tämän ja viime vuoden kisat yhdessä 2006 Montrealin kisan kanssa ovat vähiten katsotuimmat Montrealin kisat Englannissa.

Montrealin aika-ajo oli myös ilman muuta huonoin sitten viime vuoden tai 2006 katsojaluvuista puhuttaessa. Montrealin aika-ajoa seurasi tänä vuonna vain 1,22 miljoonaa katsojaa kun taas viime vuonna sitä seurasi sentään edes vielä 1,51 miljoonaa katsojaa. Ja keskimäärin vuosina 2008-2015 Montrealin aika-ajoilla oli edes 2 miljoonaa katsojaa ja vuonna 2015 peräti 3 miljoonaa katsojaa.

Hyvältä tilanne ei näytä eikä välttämättä loppuvuodesta Yhdysvaltain Austinin tai Meksikon Mexico Cityn kilpailun aikaan tilanne yhtään paremmalta näytä kun Channel 4 näyttää niistäkin näillä näkymin ilman suuria muutoksia pelkästään kokonaiset jälkilähetykset. Ainoa hyvä asia viime vuoteen verrattuna oli sentään kokonainen jälkilähetys eikä onneksi sentään viime vuoden myöhäisyön koostelähetys...
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Saksassa RTL vuorostaan nauttii katsojalukujensa osalta noususuhdetta. Montrealin kilpailu oli Saksan RTL:n osalta katsotuin Kanadan Grand Prix sitten vuoden 2013 ja lisäksi se voitti esimerkiksi katsojaluvullaan vuosien 2008 ja 2012 Kanadan Grand Prixin katsojaluvut ja oli muutamaa vanhan ajan Montrealin kilpailuakin parempi katsojaluvultaan.

Parhaimmillaan tarjottiin 6 miljoonaa jolla olisi menty jo vuoden 2011 Kanadan Grand Prixin ohi, mutta ei ihan sentään kuitenkaan. Katsojaluku laski alustavasta hehkutuksesta aluksi 5,88 miljoonaan katsojaan ja lopulta aina 5,11 miljoonaan katsojaan asti joka oli 1,3 miljoonaa katsojaa parempi kuin mitä viime vuonna oli joskin viime vuonna Jalkapallon EM-kisat veivät jonkin verran pois formuloilta potentiaalisia katsojia.

Juhannusta lähestyttäessä Azerbaidzhanin Bakun osakilpailu on mielenkiintoinen näytönpaikka koska radalla periaatteessa olisi ollut tänä vuonna näytönpaikka, mutta rengasuudistus ainakin omalta osaltani pakottaa vielä olemaan tuomitsematta rataa mahdollisesti huonoksi tai hyväksi. Periaatteessa voi tulla todella hieno kilpailu, mutta myös mahdollisesti huonokin.

Viime vuonna kilpailussa kieltämättä ensikisaksi riitti dramaattisuutta, mutta myös ehkä vähän kliinistä tylsyyttä ja juuri senkin takia olisi ollut hienompaa ensin nähdä lopullinen tulikoe radalta kapeammilla renkailla ensin mieluummin kuin leveillä renkailla.

Saksassa katsojaluvut näyttäisivät jatkuvan noususuhdanteessa, mutta Englannissa taantumus uskomattomasti Lewis Hamiltonin hienosta asemasta huolimatta katsojalukujen parissa tuntuvat huolestuttavasti jatkuvan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Englannissa Azerbaidzhanin Grand Prix tai Bakun Grand Prix tällä kertaa ihan täysin virallisena Azerbaidzhanin Grand Prixinä eikä enää eriskummallisena ja typeränä Euroopan Grand Prixinä tai sen osana keräsi briteissä itse asiassa juuri englantilaista formulaseurantaa ajatellen viime vuosilta mietittäessä todella hyvänkin katsojaluvun.

2,99 miljoonaa katsojaa katsoi keskimäärin ja katsojahuippu oli vuoden toiseksi korkein eli 4,31 miljoonaa katsojaa kun vuoden ylipäänsä suurin katsojahuippu toistaiseksi ja ehkä nykymittapuun mukaan muutenkin oli Bahrainin osakilpailulla alkuvuodesta Sakhirin radalla. Channel 4:n suoran lähetyksen osalta kehuja tosiaan riitti eikä selostuksessa itsessään paljoa moittimista ollut joskin jälleen Hamiltonin puhtaana näkeminen kaikesta miehen teoista radalla oli kyllä rasittavaa kuunneltavaa joskin ihmeenä en sitä tietenkään pidä.

Kilpailuviikonlopun aika-ajon lähetystäkin katsoi keskimäärin 1,59 miljoonaa katsojaa ja katsojahuippu oli 2,21 miljoonaa katsojaa mikä oli myös viime vuotta parempi Bakusta puhuttaessa joskin tietenkään ei kovinkaan paljoa.

Lewis Hamilton löi Bakun viikonloppuna Ayrton Sennan ennätyksen joskin brasilialainen olisi eläessään ja selvitessään Imolan 1994 kolarista vahingoitta (Ei lähes mitenkään teoreettisestikaan päähän osuneen ripustuksen kappaleen johdosta ja mikäli Senna olisi jäänytkin elämään kuin ihmeen kaupalla niin ura kyllä olisi ollut myös ohi varmasti vuoteenomaisena vihanneksena...:frown:) niin Senna todennäköisesti olisi saattanut hyvinkin saada vaikka yli 100 paalupaikkaa koska Senna oli kerta kaikkiaan uskomaton mies nimenomaan aika-ajajana silloin ajourallaan.

Vaikka voittoura Sennalla olisikin ehkä pian alkanut mennä ehtoopuolelle muun muassa nuoren Michael Schumacherin takia niin Senna oli kuitenkin äärimmäinen nimenomaan yhdellä kierroksella myös tavallaan veteraanivuosia kohti lähdettäessäkin mikä oli harvinaista kun yleensähän veteraanikuljettajat elleivät ole vain jostakin syystä yhden kierroksen vetoihin muuten erikoistuneet uransa aikana niin eivät yleensä esitä tietyn iän jälkeen lainkaan vakuuttavia yhden kierroksen vetoja kun kyvyt piilevät normaalisti siinä kisavauhdissa.

Hamilton on nyt hyvin lähellä myös Schumacherin paalupaikkaennätystä joskin Schumacherin ja vielä myös Sennankin aikaan ajettiin vähemmän kisoja yleensä ja lisäksi Schumacherin jälkimmäisellä uralla niin ikä kuin Mercedeksen kasvun vuodet estivät Schumin paalupaikkojen esiintymistä enemmänkin.

Toisaalta Schumacher ehkä todella olikin sitten kisoissa se mitä Senna oli aika-ajoissa eli todella huikea kaveri joskin Ferrarin ylivaltavuosina 2000-luvun alussa Schumi joskus tuntui vähän kyllä löysäilevän kun auto ja talli olivat niin masentavan ylivoimaisia, että vain Mersut ovat nykypäivänä olleet vielä sitäkin aikakautta ylivoimaisempia ja eivät aina ihan nekään tavallaan. Etenkin kun tuolloin vielä ajettiin vähemmän kilpailujakin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Saksassa RTL:n lähetyksessä Azerbaidzanin ensimmäisessä ihan ikiomassa selvän nimetyssä kilpailussa kun viime vuonna vielä sekoiltiin Euroopan Grand Prixin nimen alla niin Bakun kilpailussa tosiaan oli RTL:llä ilmeisesti pitkästä aikaa hieman teknisiä ongelmiakin välillä lähetyksessä.

Muuten selostajat kävivät aika levottomana ja myös suojelevana muun muassa Sebastian Vettelin harjoittamista törttöilyistä Lewis Hamiltonia kohtaan vaikka ainakin osin Hamilton yksinkertaisesti itse löi jarrut nykyajalle tyypillisellä tavalla pohjaan vähän turhan aikaisin ja Vettelin yksi osuma siten Hamiltoniin tavallaan vihastuessaan oli oikein, mutta Vettel osui kuitenkin toisenkin kerran ja juuri siitä toisesta osumasta mielestäni olisi jo melkein kuulunut antaa Vettelille ihan oikeasti jo sitä mustaa lippua.

Koska Hamilton oli tilanteessa kyllä typerys ja ansaitsi ojennuksen vaan ei edes hänkään ansaitse aivan täysin ylimitoitettuja ylimääräosumia vain räyhäämishengestä johtuen kuin miten Vettel esitti sen asian radalla.:thumbdown

Pahinta valkopesua Heppenheimin kultapojasta RTL:llä tuntui olevan sitten Charlie Whitingille julkisen kiroilun jälkeen Meksikon kisassa viime kaudet muistaen. Tuolloinkin yritettiin selitellä Vettelin vain käyneen paineilla vaikka ennen vanhaan tuollainen käytös olisi kyllä ollut aikamoisen sanktion paikka joskin Vettel ainakin tuolloin sentään anteeksi pyysi otteitaan.:frank:

Muutoin tietysti tuntui olevan vähän hakemista taas selostamolla joskin asiassa pysyttiin jälleen mikä itse asiassa oli melko hyvä asia RTL:n selostuksen tuntien ja tietäen viime vuosilta kun on mennyt huonompaan tai väsyneempään yleissuuntaan.

Itse katsojaluvusta puhuttaessa Azerbaidzhanin Bakun osakilpailua seurasi RTL:n alustavissa tiedoissa ja niiden perusteella ensin peräti 5,65 miljoonaa katsojaa, mutta luku laski sittemmin 5,14 miljoonaan katsojaan mikä sekin oli viime vuotta parempi katsojaluku ja verrattuna esimerkiksi Venäjän osakilpailuun Sotshiin, on Azerbaidzhanin Bakun osakilpailu selvästi tai melkein selvästi ympäri maailmaakin ollut suhteessa suositumpi osakilpailu katsojaluvuista puhuttaessa kuin mitä esimerkiksi Sotshin osakilpailu on ollut jo muutaman vuodenkin otannalla.

Tällä hetkellä niin Saksan kuin Englanninkin TV-katselijoiden osalta lajissa vaikuttaa siltä, että nousukiito alkaa kesälle kuuluvalla tavalla kun tulee seuraavaksi niin Itävallan Red Bull Ringin, Englannin Silverstonen kuin myös Unkarin Hungaroringin kilpailut ajettaviksi. Ikävällä tavalla tänä vuonna ei tosin ajeta Saksan Hockenheimissa mikä tietysti luo paljon painoarvoa juuri Red Bull Ringille kun sehän on ollut tavallaan saksalaisille se 'toinen kotikilpailu'.

Normaaleissa oloissa tilanne olisi luonut näin viime vuosien dominoivalla Mersu-aikakaudella ehkä vain vähän paremmat yleiskatsojaluvut, mutta nyt Hamiltonin ja Vettelin keskinäisen maailmanmestaruuskamppailun alkaessa muuttua toistaiseksi näiden herrojen väliseksi ja tiivistyessä jännitys kohoaa varmasti korkeammalle jos ei Englannissa niin ainakin Saksassa.

Kauden puolivälissä sitten todella näkee, että miten käy katsojalukujen vaikka ainakin Saksassa laji vaikuttaa nostaneen suosiotaan jos Englannissa ja monessa muussa maassa se on ollut taantumaan päin vaikkakin Hollannissa ja jopa Tanskassakin lajia vaikuttaisi seuraavan melkoisen suuri joukko yleisöä huolimatta muun muassa Max Verstappenin ja Kevin Magnussenin vaikeuksistakin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Englannissa Itävallan Grand Prix Red Bull Ringiltä ja välillä vieläkin nostalgisesti Spielbergistä puhuttaessa (Spielberg oli kutsumanimi kisalle myös A1-Ringin aikaan.) keräsi itse asiassa melko huonosti katsojia vaikka kisan piti olla katsojalukujen nostattaja ja tärkeä sellainen näin kesäkaudella.

Erikoista oli myös se, että käytännössä yhden kauden katsotuimman kilpailun jälkeen katsojaluvut käytännössä romahtivat. Channel 4:n koostelähetys tai paremminkin sanoen nykyään sentään kokonainen jälkilähetys ei tuonut juurikaan katsojia kilpailulle.

1,75 miljoonaa katsojaa katsoi keskimäärin ja katsojahuippu oli 2,33 miljoonaa katsojaa ja se oli Itävallan kilpailun paluun, varmasti vuosien 1997-2003 jälkeen huonoin katsojaluku ja melko varmasti huonoin sitten myös 1980-luvun Österreichringin tai tuolloinkin vaihtoehtoisesti Zeltwegin kilpailunimen alla kilpailleen radan jälkeen ilman legendaarisen huonoa Zeltweg Flugplatzin rataa huomioimatta vähiten katsotuin Itävallan Grand Prix koska huonoinkin kilpailu varmasti noin vuosien 1997-2003 ja 2014-2016 aikana ja melko varmasti sitten 1980-luvunkin keräsivät sentään aina edes sen kolme miljoonaa katsojaa huippulukunaankin.

Aika-ajoakin katsottiin erittäin huonosti Red Bull Ringin kilpailuviikonlopulta puhuttaessa. 1,09 miljoonaa katsojaa keskimäärin katsoi sitä ja katsojahuippu oli 1,38 miljoonaa katsojaa mitkä olivat erittäin huonoja katsojalukuja.

Itävallan kilpailuviikonlopun aikaan Englannissa oli toki paljon muita ohjelmia ja poikkeuksellisen mukavaa kesäsäätä eri alueilla maassa sen olosuhteet usein tiedostaen, mutta sekään ei paljoa anteeksi anna katsojalukujen surkeudelle nykypäivän Englannissa tavallaan.

Ainoa hyvä asia Itävallan kilpailun osalta Englannissa oli se, että muutaman muun maan tapaan itse kisalähettäjän mainosvoitto-osuus kanavalla oli parasta koskaan kyseisille kilpailuille jostakin ihmeellisestä syystä ja samalla jostakin kumman syystä katsojaosuus olisi voinut olla kisalle korkeampikin mikäli Englannin ja muutaman muun lähettäjän televisiokanavalla ei olisi ollut formulalähetyksen aikaan häiritsevän paljon mainoksia!:eek:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Englannin Grand Prix oli tietenkin Silverstonessa kilpaillun juhlakilpailunsa osalta erittäin tärkeä näytönpaikka Channel 4:lle ja sen harvalle kauden suorallekin lähetykselle.

Englannin Grand Prix on kotikilpailuna yleensä kerännyt Isossa-Britanniassa aina suuret määrät katsojia tai ainakin yleensä. Tosin Englannin Grand Prix ja sen katsojaluvut televisiossa ovat määräytyneet lähinnä kolmesta asiasta ainakin historiallisesti:

Ensimmäiseksi Wimbledonin mukaan

Toiseksi Englannin kesäsäätilanteen eli sateen tai harvinaisemman aurinkohellesään mukaan

Kolmanneksi ja tärkeimmäksi ehkä kaikkiaan brittiläisen ratamenestyksen tai suurkuljettajan mukanaolon mukaan

Niin paljon kuin olen joskus ja aika useinkin loppupelissä kritisoinut ja harmitellut Englannin katsojalukuja formuloista niin toistaiseksi harmittavasti en ole löytänyt erilaisten vielä uuttakin sukupolvea tavallaan nuoremman sukupolven näitä erilaisia nettilähetysvälineitä ja niiden katsojalukujen tai edes oletettujen käynnistysten määriä koska katsojalukuja niistä tai oikein kunnolla edes viitteitä niistä on ollut vaikeaa löytää. Samoin myöskään täydellisten suurten kansainvälisten maksutelevisiokanavienkaan maksukanavakatsojien lukuja.

Englantilaisia oheisseurantavälineitä F1:n osalle erityisesti ovat ainakin NowTV, All 4 ja Sky Go-palvelut joiden on kehuttu keränneen paljon katsojalukuja, mutta joiden lukuja ei ole harmittavasti kertaakaan saatettu julkisuuteen edes alustavinakaan viitearvioina...:(

Muutoin erikoista katsojaluvullisesti puhuttaessa Englannin Grand Prixistä tällä kertaa oli se, että Wimbledonin mielenkiinnon heikentyminen brittiläisittäin Andy Murrayn poisjäännin takia ei edes lisännyt F1:n katsojalukuja.

Viime vuonna katsojalukujen heikentymistä selitti osin myös se, että Andy Murray juuri pelasi Wimbledonissa ja osa katsojista ei jäänyt edes alustavastikaan tuolloin kanavalle jännittämään formuloitakaan ja tänä vuonna sitten ei näkynyt alustaviakaan katsojia tai pääosin tenniskatsojiakaan juuri kanavalla oikein edes sitä vilkaisuakaan enempää tavallaan.

Omituista oli myös se, että jälleen kerran Itävallan tapaan Channel 4 keräsi korkeimmat mainosvoitto-osuudet tällä kaudella ja useat muutkin maat keräsivät televisiolähettäjiensä osalta korkeimmat mainosvoitto-osuudet kanavilleen siinä miten formuloihin tulee vaikkakin itse katsojaluvut ja etenkin keskiarvot ovat olleet useissa Euroopan maissa muutamaa harvaa poikkeusta huomioimatta täysin pohjamudissa viime vuosina ja tänäkin vuonna.

Mainosten häiritsevyys on lievästi sanottuna Suomen ohella kiusa myös monissa muissakin maissa nykyään ainakin formuloiden aikaan tai näin ainakin sellaiselta tilanne vaikuttaisi olevan.

Joka tapauksessa kauden puoliväliin mentäessä ensimmäistä kertaa ainakin pieneen ikuisuuteen jos koskaan ei melkein yksikään F1-kisa Englannissa ole jäänyt näin usein ja peräjälkeen alle 3 miljoonan katsojan keskimääräisen katsojaluvun. Tällaista ei ollut esimerkiksi edes vuonna 2006 vaikka ei silloinkaan Englannissa voinut paljon katsojaluvuilla kehuskella.

Tämän vuoden Englannin Grand Prixin lopullinen ristiriitaisuus oli se, että keskikatsojaluku oli Englannin kisojen surkein vuoden 2006 Englannin Grand Prixin jälkeen ja samalla se oli huippulukua mitaten tämän vuoden katsotuin kilpailu ja huippuluvulla paras sitten Englannin Grand Prixin 2014 jolloin jäätiin juuri ja juuri alle 5 miljoonaan katsojaan 4,99 miljoonan katsojan huippuluvulla.

Keskikatsojaluku Englannissa oli siis vain 2,86 miljoonaa katsojaa kun viime vuonna se oli 3,10 miljoonaa katsojaa. Katsojahuippu oli 4,45 miljoonaa katsojaa jolloin se sitä mitaten olisi lyönyt Bahrainin kilpailun ja ollut vuoden katsotuin kilpailu ja tavallaan se tuota mittaria käyttäen nyt onkin.

F1:n osalta Englannissa näyttää katsojaluvut ja yleensäkin katsojakiinnostus koko lajiin muuttuneen kuten aikanaan muuttui 1970-luvullakin tai vaihtoehtoisesti hyvin 1960-luvun lopulta lähtien. Tuolloinhan puhuttiin siitä, että toukokuun riehasta tulee koko vuoden formularieha. 1970-luvulla kun hyvin usein mikäli Englannin kisa ei ollut se juttu kerran kauteen katsottaessa niin sitten Englannissa katsottiin kuitenkin aina poikkeuksetta sankoin joukoin vuodessa edes Monacon kilpailu.

Tosin aikanaan myös yleinen F1-seuranta lähetyksineen ei ollut lähimainkaan niin yleistä tai lähetysformaatit olivat kovin myöskin erilaisia tavallaan.

Silti kuitenkin keskivertokatsojan mielenmuutos lajin seurannassa yhä vähentyvään suuntaan on huolestuttavaa ja vanhempien katsojien kyllästymisen sijaan tavallaan sitäkin huolestuttavampaa ellei peräti hälyttävää on nimenomaan nuorten katsojien vähäisyys koska nuoria ihmisiä nimenomaan aivan viime vuosina ja niistä puhuttaessa ei oikein ole laji kiinnostanut paljoakaan elleivät ne ole sitten juuri niistä maista joille on tullut todella viime aikoina menestystä tai joiden menestyspotentiaali on oletettava kuten esimerkiksi Hollannin Max Verstappenilla joka sitten on tuonut hollantilaiset sankoin joukoin ruutujen äärelle.

Silverstonen tämän vuoden kilpailun aika-ajotkin olivat ylivoimaisesti keskikatsojamäärän osalta noin sitten vuoden 2006 jälkeen huonoimmat, mutta itse asiassa katsojahuipun osalta aika-ajon katsojaluvut olivat melko hyviäkin ja vain itse asiassa 100 000 katsojaa huonommat kuin vaikkapa vuonna 2014 Silverstonen sen vuoden viikonlopun aika-ajojen katsojaluvuista puhuttaessa. Keskikatsojaluku tänä vuonna siis oli vain 1,78 miljoonaa katsojaa, mutta katsojahuippu oli 2,64 miljoonaa katsojaa kun vuonna 2014 se oli 2,74 miljoonaa katsojaa ja katsojahuippu oli silti parempi kuin mitä parina viime vuonna Englannissa on ollut.

Englannista puhuttaessa tosiaan on ollut huolestuttavaa seurata lajin huonontumista katsojalukujensa osalta. Myös virheitä F1-kisan selostuksessa kuten myös F2 ja GP3-sarjan osalta on viime vuosina riittänyt myös F2-sarjan edeltäjän GP2-sarjan tapaan ja Hamilton-puolueellisuus tekee lähetyksistä suorastaan masentavia seurata kun aiemmista brittien superkuskeista erotuksena uusi sukupolvi ja varsinkin mitä nuorempi selostaja tai asiantuntija on niin ei tunnu näkevän ongelmia missään mitä Hamilton tekee niiden törkeydestäkin piittaamatta vaikka toki myös vanhempien polven selostajista on aivopieruja päästelleitä henkilöitä välillä häiritsevänkin paljon selostamossa.

Jotenkin viime aikoina on tuntunut, että myöskin virheistään huolimatta muuan Martin Brundle tuntuu olevan lähetysten ehkäpä paras henkilö ja vetäjä.

Brundle on osannut myös runsaasti kehua suomalaisia tavallaan jo Keken ajoista asti, mutta varsinkin jo Mika Häkkisen ajoista asti on enemmänkin kehunut kun kritisoinut viimeistään suomalaisia kuljettajia.

Brundlehan ennusti jo tavallaan hieman oraakkelimaisesti jo vuonna 1996 vuoden loppupuolella lopetellessaan omaa uraansa, että Mika Häkkinen on maailmanmestari 2 vuoden sisällä mikäli McLaren vain yhtään toimii ja mikäli Häkkinen ei olisi maailmanmestari niin GP-voittaja hän olisi ollut sen sisään ja sinä vuotena eli vuoteen 1998 mennessä mikä sekin oikeaan osui kun Häkkinen sitten ajeli voitosta voittoon tai oletettavasti voitosta voittoon vaikkakin joskus myös 151c-säännön rajoja hyväksikäyttäen ja niitä melkein rikkoen tai niitä rikkoenkin tavallaan ja myöhemmin saman vuoden lopulla Häkkinen olikin maailmanmestari.

Kuskijutuista puhuttaessa Englannissa on arvuuteltu onnistuneesti myös Charles Leclercin F1-mahdollisuuksia ja mikä ettei kun mies kerran dominoi alempia formulaluokkia ja miehelle vain löytyisi oikea paikka.

Unkarin kisa onkin viimeinen näytönpaikka Englannissa Channel 4:lle ennen kesätaukoa, mutta ristiriitaista tämä kaikki kieltämättä kyllä on kun välillä laji ei tunnu briteissä kiinnostavan ketään ja välillä taas kyllä. Toisaalta Lewis Hamiltonin uskomattomaan mahtiin ja ennätystehtailuun nähden katsojaluvut ovat kyllä tuntuneet romahtaneen.:frown:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Itävallan Grand Prix Red Bull Ringin radalla RTL:n kanavalla oli tänä vuonna tietenkin Saksan Grand Prixin ja Hockenheimin radan puutteen vuoksi saksalaisille tavallaan se nk. Kotikilpailu. Red Bull Ringin kilpailu keräsi tänä vuonna parhaimman mainosvoitto-osuutensa heti koko Itävallan Grand Prix-kilpailun paluun ja vuoden 2014 jälkeen. Kisa oli myös toiseksi katsotuin kisa aikavälillä 2014-2017 vaikkakin eniten katsotuin kilpailu on yhä nykyisen kilpailumuodon aikaväliltä puhuttaessa vuoden 2015 Itävallan Grand Prix.

Tänä vuonna RTL:n kanavilla Red Bull Ringin kilpailu keräsi 4,44 miljoonaa katsojaa kun vuonna 2015 esimerkiksi kisa keräsi 4,81 miljoonaa katsojaa. Silti tämän vuoden katsojaluku oli parempi kuin viime vuoden tai kolmen vuoden takainen katsojaluku.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Englannin Grand Prix Silverstonen radalta puhuttaessa Saksassa keräsi RTL:n kanaville hyvän katsojaluvun vaikkakin nuorten katsojaosuus oli pohjalukemissa. Kyseessä siis tietenkin tämän kauden kilpailu kun kisasta puhutaan. Alustava katsojaluku oli 5,11 miljoonaa katsojaa, mutta lopullista katsojalukua varten katsojaluvut laskivat 4,74 miljoonaan katsojaan mikä viime vuosien taustaa vasten on hyvä katsojaluku ja parempi kuin muutaman viime vuoden katsojaluvut ovat olleet. Itse asiassa tämän vuoden Englannin Grand Prix oli Saksassa katsotuin kilpailu Silverstonen radalta sitten vuoden 2013 ja suurin piirtein vain hieman vuoden 1996 Englannin Grand Prixiä huonompi katsojaluvultaan.

Saksassa näytetään ainakin innostuneen katsomaan lajia taas uudelleen Sebastian Vettelin hienojen otteiden myötä kun kerran Nico Rosbergin otteet olivat jossain määrin myös saksalaisillekin itselleen hieman vieraan oloisia. RTL:n osalta ennen kesätaukoa on vielä yksi näytönpaikka Unkarin Grand Prixin myötä, mutta useimpiin maihin ja varsinkin vaikkapa Englantiin itseensä verraten Saksassa ainakin katsellaan yhä formuloita varsin tyytyväisin mielin vaikkakin toki nekin tuntuvat olevan hyvin pitkälti sidoksissa Vettelin menestykseen ja välillä edelleenkin selostuksessa voisi olla parantamisen varaa.

Itävallan ORF:n katsojalukujen osuutta valotan todella paljon vasta kunhan tulee tuo kesätauko, mutta ORF:n omat katsojaluvut olivat 140 000 katsojaa paremmat kuin viime vuonna niin Itävallan oman kotikilpailun kuin myös Englannin kilpailun osalta ja mainosvoitto-osuus kasvoi 4 % edelliseen vuoteen nähden ja lisäksi myös nuoria katsojia on ORF onnistunut houkuttelemaan viime vuosina paremmin kuin mitä esimerkiksi RTL on kyennyt.

Toki silti ORF:n katsojaluvut ovat olleet jo vuosia verraten pieniä joskin sentään ihan pohjalukemia katsojaluvut eivät onneksi huonoimmillaankaan ole olleet enää vuosiin toisin kuin vaikkapa silloin kun Gerhard Berger lopetti uransa ja niitä seuranneina vuosina silloin kuin Alex Wurz ei osoittautunut ihmepojan maineen veroiseksi toisin kuin miten hehkutettiin.

Toki Itävallassa seurattiin toki myös Schumacherin veljesten ja pelkän Michaelin menestystäkin, mutta ORF:n katsojat eivät ole juuri koskaan menneet samalla tavalla Saksan RTL:n tai vastaavien kanavien katsojalukujen perään samalla tavalla kuin mitä esimerkiksi Saksan televisiokanavien katsojat suhteessa ORF:n suuntaan varsinkin vanhoina aikoina kun saksalainen selostus oli kiinnostukseltaan välillä varsin vaihtelevaa.
 

spotter90

Half Blind, Full Throttle
Liittynyt
8.9.2014
Viestit
9752
Sijainti
Helsinki
Englannista puhuttaessa tosiaan on ollut huolestuttavaa seurata lajin huonontumista katsojalukujensa osalta. Myös virheitä F1-kisan selostuksessa kuten myös F2 ja GP3-sarjan osalta on viime vuosina riittänyt myös F2-sarjan edeltäjän GP2-sarjan tapaan ja Hamilton-puolueellisuus tekee lähetyksistä suorastaan masentavia seurata kun aiemmista brittien superkuskeista erotuksena uusi sukupolvi ja varsinkin mitä nuorempi selostaja tai asiantuntija on niin ei tunnu näkevän ongelmia missään mitä Hamilton tekee niiden törkeydestäkin piittaamatta vaikka toki myös vanhempien polven selostajista on aivopieruja päästelleitä henkilöitä välillä häiritsevänkin paljon selostamossa.
Hamilton-puolueellisuutta on ollut hänen uransa alusta saakka. Oliko samanlaista hypeä Coulthardin, Buttonin, Herbertin tai Hillin aikana? Mansell-mania oli toista aikakautta.
 

mustakaari

"Se on juurikin näin"
Liittynyt
15.1.2001
Viestit
6788
Sijainti
Rysälä
Tulipa koettua brittimulkkujen suosiot. Kannustavat mieluummin Bottasta kuin Räikköstä. Meinasin kusta laukkuihinsa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Unkarin kilpailun osalta Englannissa oli katsojaluvullisesti sanottuna varsin masentavaa aikaa. Hungaroringin radalla ajettua kilpailua katsoi keskimäärin 2,65 miljoonaa katsojaa ja katsojahuippukin oli masentava. Varsinkin katsojahuippu oli masentava jos ei keskimäärä niinkään sitten olisi ollutkaan koska se oli suurin piirtein edes jotenkin viime vuoden tasoa. Huippuluku katsojien osalta ei sitten ollutkaan. Se oli 3,64 miljoonaa katsojaa.

Sanomattakin oli selvää, että ne molemmat luvut olivat huonompia kuin viime vuonna ja lisäksi huonompia kuin esimerkiksi vuosina 2006-2008 jolloin viimeksi Unkarin kilpailu oli melkoisen heikosti Englannissa katsottu kilpailu.

Paljoa ei pelastanut edes sekään vähättelyltä, että vaikka kisa olisi suoranakin näytetty Channel 4:llä niin katsojia ei olisi todennäköisesti paljoakaan tullut lisää kun tunnelma tuntui jokseenkin kovin tylsältä selostuksensa suhteen niin Channel 4:llä kuin jopa myös brittiläisten maksukanavien eli Skyn puolellakin.

Aika-ajon puolelta puhuttaessa nähtiin kuitenkin jostakin uskomattomasta syystä briteissä melko hyväkin keskiarvo ja kaikkein suurimmillaan katsojahuippu vastasi Abu Dhabin 2015 lukemia mikä olisi katsojahuipusta mitattaessa tarkoittanut katsotuinta aika-ajoa Englannissa kahteen vuoteen! Keskimäärin aika-ajoa seurasi siis 1,92 miljoonaa katsojaa mikä oli parempi kuin viime vuonna ja katsojahuippu oli 2,698 miljoonaa katsojaa Englannin katsojaluvuista puhuttaessa.

Kesätauko tosiaan on Englannissa nyt päällä, mutta jokseenkin katsojaluvut vaikuttavat olevan masentavasti laskusuunnassa ja jos eivät ole niin jostakin syystä Englannissa ei vain tunnu oikein kiinnostusta olevan lajiin tai sen suhdetta on vaikea havaita sellaisenaan kuin mitä aiemmin menestyvien brittikuskien osalta on voinut havaita muulloin kuin Lewis Hamiltonin aikakaudelta puhuttaessa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Saksassa Unkarin Grand Prix Hungaroringin radalta ja siitä puhuttaessa oli vuoden toiseksi katsotuin kilpailu tähän asti. 5,3 miljoonaa katsoi kilpailua RTL:n puolelta puhuttaessa ja samalla kilpailu oli katsotuin Unkarin Grand Prix sitten vuoden 2013 ja paljoakaan parantamisen varaa ei jäänyt siihen, että se olisi ollut sitä parempi ja nyt olleella katsojaluvulla se oli silti katsotumpi kuin vuosien 2012 ja 2009 Unkarin Grand Prix olivatkaan.

Myös vuosien 2007-2008 ja 2010 Unkarin Grand Prix eivät nyt niin hirveän kaukana edellä tämän vuoden kilpailun katsojaluvuista ollut joskin sitten esimerkiksi vuoden 2011 Unkarin Grand Prix sitten keräsikin jo 7 miljoonaa katsojaa ja vuoden 1995 Unkarin Grand Prix vaikutti olevan edellinen sellainen melko harvakseltaan katsottu kilpailu tavallaan koska sitten kerta kaikkiaan vuoden 1995 jälkeen Unkarin Grand Prix on ollut Saksassa melko suosittu tai pikemminkin oli ennen noin vuotta 2007 erittäin paljon katsottu kilpailu.

Kesätaukoon lähdettäessä katsojaluvut Saksassa ovat olleet läpi vuoden kasvusuunnassa ja aivan viime aikoina rohkaisevaa on ollut moniin muihin maihin verrattuna myös paikallisen nuorison kiinnostuminen uudelleen lajiin nimeltä F1. Mikä tuntuu olleen todellakin melkoisen vaikea tehtävä monissa muissa maissa saada kiinnostumaan nuoria katsojia samalla tavalla kuin aikaisempina vuosikymmeninä joskin muut viime vuosien poikkeukset ovat olleet lähinnä Hollanti ja Tanska omista tunnetuista syistään.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Viime vuosina Brasiliassa F1:n kiinnostus on ollut laskussa joskin tänä vuonna vielä pitkästä aikaa osin myös viime vuonna onnistuneen kisakatsojaluvun johdosta Brasiliassa on ollut vielä tavallaan ehkä viimeiset hetket kunnon F1:n kiinnostuksen suhteen. Laitan tähän joitakin lukuja muutamalta viime vuodelta kaikkiaan vajaan vähän yli 10 vuoden ajalta kokonaislukuina ja sen jälkeen kerron hieman vielä muita taustoja:

Luvut muutamalta eri TV-vuodelta ja F1-kaudelta:

2006: 90,136 miljoonaa katsojaa

2008: 118,6 miljoonaa katsojaa

2013: 59,3 miljoonaa katsojaa

2016: 70 miljoonaa katsojaa (Vuoden 2015 keskilukua en harmittavasti onnistunut löytämään, mutta kaksi vuotta sitten parhaiten katsotuin kilpailu keräsi Brasiliassa juuri ja juuri 70 miljoonaa katsojaa koko kaudella jolloin keskiarvo koko kaudelta lienee ollut todella huono...)

Muutama viime vuosi Brasiliassa eli noin 4-5 vuotta ovat olleet melko kehittyvää aikaa joskin huippuvuosiin nähden hiljaista ja vakavaa olemukseltaan kun uusia tähtiä ei vain näytä millään tulevan brasilialaisten kuljettajien osalta lajiin. Toisaalta paljon puhuvaa myös on ollut se, että viime vuosien katsojaluvut pyörivät huonoimmillaan suhteellisesti Emerson Fittipaldin ajovuosien tasolla ja tuolloin tietysti oli Brasiliassa vähemmän TV-katsojiakin kaikkiaan ja suhteellisesti muutenkin tilanne ei ole ollut järin kehuttava.

Myös Nelson Piquetinkin huonoimmatkin vuodet olivat katsojatunnelmaltaan Brasiliassa aivan erilaisia ja puhumattakaan sitten Ayrton Sennasta ja hänen ajoajoistaan. Sennan ajoajat tosin etenkin yhtään myöhemmin kuin Lotus-vuosien jälkeen olivat niin uskomattomia siinä maassa katsojaluvuiltaan, että melkein mielettömän tuntuisesti ainakin parhaimmillaan lähes koko Brasilia hiljentyi formuloiden äärelle kuin Senna ajoi...

Viime vuosina Globo TV:n mainosvoitto-osuus on 2000-luvun lopun ja vuosien 2009-2011 olleiden laskuvuosien jälkeen ollut kasvussa. Viimeisenä neljänä vuotena viidestä Globo TV on onnistunut saamaan mainosvoitto-osuutensa pysymään voitollisena ja vain 2013 oli todella huono mainosvoittojen osuusvuosi. Kuluneelta vuodelta eli 2016 tuli vuoden 2015 tapaan reilusti voittoa.

Viime vuonna Globo TV:n mainosvoitto-osuus oli rahallisesti 180 miljoonaa dollaria mainospaikoiltaan huolimatta brasilialaisittain melko vaisusta menestyksestä tavallaan. Samoin myös Globo TV:n kanavien mainosmyyntipaikat ovat olleet vuosina 2015-2016 täynnä ensi kertaa sitten 2000-luvun puolenvälin ja poikkeuksena vuoden 2008 formuloiden aikaan.

Myönteisenä puolena Brasiliassa viime vuoden katsojakeskiarvo kautta kohti on ollut suurin sitten vuoden 2011, tämän vuoden toistaiseksi jo pelkän puolivälin osalta on ollut jo suurempi kuin vuoden 2011 ja 2012 katsojakeskiarvot mikäli jälkimmäisen kohdalla katsojalukujen paraneminen jatkuu ja tällä hetkellä tämän kauden puoliväli on jo parempi kuin vuosien 2011 ja 2012 katsojalukujen puolivälit Brasiliassa siinä vaiheessa kautta kuin milloin mitenkin mentiin, tämän kauden Melbournen kilpailua on seurannut 25 % enemmän katsojia kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja tämän vuoden Espanjan Grand Prix on ollut katsotuin kilpailu Brasiliassa mitenkään sitten vuoden 2011!


Valitettava totuus on kuitenkin ollut se, että Felipe Massan menetettyä Ferrari-paikkansa on kuitenkin Globo TV:n oma kanavapolitiikka vaihtunut huonommaksi ja kanavan ohjelmatarjontaa on sinänsä formuloiden osalta karsittu.

Esimerkiksi Vapaita Harjoituksia kyllä näkee vieläkin Brasiliassa, mutta vain maksukanavilta ja vuodesta 2015 lähtien aika-ajotkin ovat harvoja poikkeuksia huomioimatta olleet vain maksukanavilta nähtävissä suorana lähetyksenä ja joko viime vuonna tai 2015 ensimmäistä kertaa reilusti yli 30 vuoteen F1-kisa joutui Brasiliassa siirtymään jalkapallon tieltä suoran lähetyksen osalta jolloin aivan kokonaan kilpailu oli nähtävissä Globo TV:llä vasta kokonaisena jälkikäteen.

Tätä ennen varmasti jollakin tavalla pätkitty F1-kisa Brasiliassa suoran lähetyksen osalta oli Detroit 1986 ja sitä ennen vuonna 1980 yksi kilpailu nähtiin kyllä tavallaan suorana Brasiliassa, mutta Globo TV:n äkkinäisten henkilöpolitiikkamuutosten takia ainakin yksi kisa nähtiin sinä vuonna kilpailevalta Bandeirantes-kanavalta käsin kun oikeuksien hallinnointikanava eli Globo TV ja selostaja sille kisalle (Muistaakseni saattoi olla hyvinkin Sennan vuosilta tuttu kaveri eli Galvao Bueno, mutta saattoi olla muukin.) eivät päässeet sopimukseen keskinäisestä työnjaosta jolloin sitten tämä selostaja selosti kilpailevalle kanavalle kun hänen kuvatuotantoyhtiön tarjous sinne oli parempi kuin mitä Globo TV oli halukas maksamaan.

Toki ennen pitkäähän tuon kiistan Globo TV selvitti ja vuoden 1981 aattona muuan Bernie Ecclestone sitten viimeistään varmisti nämä erikoisten sekoilujen loppumiset Concorden myötä vaikka joidenkin maiden kanssa kuten esimerkiksi Suomen kanssa Bernie sitten saikin temppuilla pitkän aikaa ja monta vuotta siitäkin eteenpäin...

Viime vuosina Brasiliassa katsojaluvut ovat siis olleet melko huonot, mutta voisivathan ne olla huonompiakin. Aika usein kisat keräävät sen 50-70 miljoonaa katsojaa ja usein enemmänkin.

Maksutelevision puolella maksukanavakulttuuri Brasiliassa on moniin muihin maihin nähden jopa Etelä-Amerikassakin todella kovaa luokkaa. Vaikka harvoin maksukanavat mitään julkaisevatkaan niin mainosvoitto-osuus Brasiliassa maksukanavapuolella (Muistaakseni se on Brasiliassa SporTV, mutta voi olla toki muukin kanava.) niin edellisinä vuosina maksukanavan mainosvoitto-osuus on ollut parhaimmillaan reilusti jopa yli 30 miljoonaa dollaria per kilpailu, mutta tämä tietenkin on ollut vain parhaiten maksettujen kilpailujen osalta ja useimmiten mainosvoitto-osuus on ollut pienempi.

Joskus jopa vain murto-osia tuosta 30 miljoonastakin dollarista. Tosin maksukanavilla tuo määrittely on muutenkin hankalampaa kuin vapaan televisiokanavan tai puolimaksukanavan puolelta puhuttaessa.

Toisaalta moneen muuhun Etelä-Amerikan maihin nähden Brasiliassa silti F1:stä on ylläpidetty arvokkaana perinnelajina ja televisiointi sinänsä maksutelevisiotarjonnasta huolimatta on ollut melkein näihin päivin asti tyydyttävällä tasolla.

Esimerkiksi muutamassa Brasilian naapurimaassa on esimerkiksi aika-ajojen osalta noudatettu sellaista formaattia, että vaikka periaatteessa maksukanava näyttää melkein kaikki suorat lähetykset aina vain tietenkin aika-ajojen osalta maksukanavilta niin tietyn määrän verran kauteen ja tätä ennen joitakin vuosia sitten vielä aika-ajoista oli aina nähtävissä suorana kuitenkin sen viimeinen osio eli kolmas osio.

Tämä oli kokonaisuudessaan aikaisemmin, mutta viime ja toissa vuonna ainakin siirryttiin formaattiin jossa näissä muutamalta nimeltä mainitsemattomissa naapurimaissa lähellä Brasiliaa oli mahdollista nähdä viimeisestä aika-ajo-osioista korkeintaan vain niiden loppuminuutit suorana vapailla kanavilla yleensä tärkeimmän kierrosta suorittavan kuskin mukaan (Eli käytännössä Felipe Massan ja mikäli Massa ei päässyt kolmanteen osioon niin käytännössä kärkikuskin kuten Sebastian Vettelin, Nico Rosbergin Lewis Hamiltonin tai niin näissä Brasilian naapurimaissa kuten myös Brasiliassa erityisesti hehkutetun Max Verstappenin osalta.) niin tästä kaudesta alkaen näissä Brasilian naapurimaissakin on evätty kaikki mahdollinen aika-ajoista näkymään pelkästään maksukanavilla vailla minkäänlaista mahdollisuutta edes pieneenkin vilkaisuun vapailla kanavilla.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Viime aikojen kilpailuista puhuttaessa Englannissa on nähty paljon katsojalukujen erikoisuuksia ja pieniä muutoksiakin.

Belgian kilpailun eli Spa-Francorchampsin aikoihin ei juuri mitään todella poikkeavaa tullut katsojalukuihin. Lämmin sää ja yleensäkin tuohon aikaan saarivaltakunnan ihmisillä olevat vastaavat työihmisten kesälomat ennen syksyn töitä aiheuttivat sen, että paljoa katsojia ei kilpailu kerännyt ainakaan keskimääräisen katsojalukunsa osalta vaikkakin huippuluku oli selvästi viime vuotta parempi.

Keskikatsojaluku oli vaivaiset 2,19 miljoonaa katsojaa Channel 4:llä mikä oli huonoin Belgian Grand Prix katsojaluvultaan sitten vuoden 2007 Belgian Grand Prixin joka myös kuului alakastiin Belgian Grand Prixien osalta Englannista puhuttaessa. Vuosien 2008, 2010 ja 2011 Belgian Grand Prix-kisojen osalta tämän vuoden kilpailu kuului niiden joukkoon katsojaluvuiltaan Englannissa vain huippuluvusta puhuttaessa.

Toki tämän ja viime vuoden kaltaista kriisiä lieventää se, että pitkään aikaan Englannissa ei ole juurikaan Belgian Span kisan aikoihin kisaa kovinkaan seurattu.

Katsojahuipusta puhuttaessa Channel 4:n kanavapomoilla tosin oli aihetta hymyyn kun koko ajan se vaihteli 3,1-3,3 miljoonan katsojan välillä pysähtyen sitten lopulta 3,49 miljoonaan katsojaan mikä on paras muutaman viime vuoden mittarilla mitatessa vaikkakin ylipäätään millään kilpailulla ei ole Englannissa päästy Belgian Spasta puhuttaessa yli 2000-luvun alkuvuosien 3,94 miljoonan katsojaluvun huippuluvusta jota aiemmat sitten olivatkin jo 4 miljoonan katsojan tai 5 miljoonan katsojan kisoja jolloin mennään sitten jo liian kauas historiassa tavallaan.

3,49 miljoonan katsojan huippuluvulla sentään oltiin viime vuotta korkeammalla tasolla.

Aika-ajoista puhuttaessa keskikatsojamäärä oli todella huono, itse asiassa luokkaa umpisurkea tänä vuonna Englannissa. Vain 1,20 miljoonaa katsojaa jaksoi seurata aika-ajoa keskimäärin vaikkakin huippukatsojaluku oli 2,01 miljoonaa mikä oli erikoisesti viime vuotta parempi!
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Italian Monzan kilpailun aikoihin Englannissa niidenkin katsojaluvut kieltämättä olivat uteliaisuutta herättäviä. Channel 4 teki ainakin näennäisen virheen näyttämällä tämän kilpailun vain kokonaisena jälkikäteen enemmän kuin Belgian Spa-Francorchampsin tapaan suorana lähetyksenä. Toisaalta sellaiseksikin lähetykseksi se keräsi melko hyvin katsojia vaikkakin jälleen keskikatsojamäärät olivat toivomisen varaa herättäviä ja vain katsojien huippuluvut olivat menetteleviä ja jopa tällä kertaa peräti kehuttavia koska huippuluvullaan mitaten Monzan kilpailu olisi ollut tämän kauden katsotuin kilpailu.

Jalkapalloa oli toki tapahtuma-aikaan ruudussa briteissä, mutta formuloiden onneksi kyseessä ei ollut huippuseurojen peli jolloin sitten katsojia saarivaltakunnassa liikeni formuloillekin.

Joka tapauksessa itse kilpailu Monzassa oli melko tylsä Span kisan tapaan, mutta katsojia sillekin oli. Itse asiassa kritiikistä piittaamatta silti viime vuotta parempia katsojalukuja kilpailu keräsi. 3,10 miljoonaa katsojaa seurasi kisaa ja katsojahuippu kisalle oli peräti nykypäivän brittien formulakisan mittapuuta katsoen peräti 4,11 miljoonaa katsojaa!

Bahrainin kisan tai jonkun vastaavan aina hyvin katsojia vetävän kisan kannalta ja puhumattakaan sitten mestaruuden ratkaisevasta kisasta tuon katsojaluvun voisi vielä huippuluvunkin osalta ymmärtää, mutta Monzan kaltaisen kisan ollessa kyseessä!:eek:

Monzan katsojaluvuille ei oikein ole löytynyt selitystä, mutta nykyään ja yleensäkin jo kauan Monzan kilpailut ovat aina olleet nopeita ja lyhyitä mikä tekee siitä täydellisen tiiviin paketin jonka kokonaisissa jälkilähetyksissä tai jopa koosteissakin näytetään yleensä uskomattoman paljon itse ratatapahtumia tai itse kierroksia mikä kaiketi voisi jotakin selittää asian pohjalta. Tosin ei sekään kaikkea selitä ja osin tuntuu viime aikojen brittien katsojalukujen parantumiset olevan muutenkin kiinni kovaa vauhtia lähestyvästä Lewis Hamiltonin mestaruudesta. Ja kisa oli silti huonommin katsottu kuin Italian Grand Prix 2007, mutta enemmän katsottu kuin Italian Grand Prix 2006.

Aika-ajot Monzassa vuorostaan keräsivät viivyttelyjen ja sadekelin johdosta vähän viime vuotta paremmat katsojaluvut keskikatsojamäärästä puhuttaessa, mutta huonommat huippukatsojaluvut kuin viime vuonna. Keskikatsojaluku Channel 4:llä oli 1,75 miljoonaa katsojaa ja huippukatsojaluku oli 2,46 miljoonaa katsojaa. Aika-ajo oli kaikessa kehuttavuudessaan silti huonoiten katsotuin aika-ajo myös viime vuoden aika-ajonkin kanssa ja ne olivat yhdessä huonoimmat sitten Italian Grand Prixin 2008 aika-ajon.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Singaporen Yas Marina Bayn osakilpailu Englannissa oli toden totta lopullisen hämmästyttävä kilpailu katsojaluvuista puhuttaessa. Jälleen kerran katsojalukujen yllättävää paljoutta ei vain oikein voi selittää vaikka ilman muuta Lewis Hamiltonin mestaruustaistelun osalta katsojaluvun paljous selittää jo jonkun verran. Hirvittävän pitkä kisa, kilpailun meneminen kellolle ja lopulta sen lopetus hieman ennen kisan loppumista muutenkin eivät paljoa häirinneet uskomattomasti brittejä.

Channel 4 teki myös tämän kisan kannalta oikean peliliikkeen näyttämällä kilpailun suorana. Uskomattomasti tämän kilpailun osalta pitkään, pitkään aikaan briteissä tehtiin sellainen erikoisuus, että jo kisan lähdössä saatiin korkeimmat katsojaluvut siinä missä briteissä on viimeisten vuosien aikana yleensä saatu korkeimmat katsojaluvut muulta osalta kisaa tai ruutulipulta.

Ferrarin ja Max Verstappenin katastrofaalista keskeytystä, Kimi Räikkösen joutumista jo kohta ties miten monennen kerran toisten typerien ensimmäisen mutkan kisan ratkaisun yrittäjien kolaroimaksi suomalaisen kärsiessä pahasta pistemenetyksestä taas kerran, Jolyon Palmerin selviytyessä pisteille kerrankin jo suuresti oikeastaan kreivin aikaan, (Ajaen periaatteessa omasta mielestäni korkeimmalla sijalla edes hetkenkin aikaa kuin mitä isä-Jonathankaan koskaan ajoikaan ja ajaen myös samalla sijalla edes hetkenkin aikaa kuin paljon parjattu Esteban Gutierrez joskin näiden paljon kritisoitujen nuorten miesten huippusija-ajoissa oli merkittävä ero tapahtuma-aikaan perustuen ja Renault ei koskaan mokannut Palmerin Singaporessa toteutunutta huippuajoa samalla tavalla kuin mitä Sauber-talli yleiseen henkiseen selkärangattomuuteen ja pelkuruuteen vedoten pilasi Gutierrezin huippuajon aikanaan. Palmerilla oli kyllä yksi melko huono varikkokäynti, mutta muuten mies selvitti esteet oikeastaan jo omasta mielestänikin jo kreivin aikaan ja näytti pitkää nenää niin arvostelijoilleen kuin myös äkkipikaiselle ja vain pelkkään voitontavoitteluun sokaistuneelle tallilleen joka on edeltäjineen tonttuillut ennenkin monille muillekin kuljettajille aina Kimiäkin myöten.:mad_old:) yleensäkin todella mielenkiintoista, kaikkien aikojen ainakin näillä näkymin ensimmäistä täysin pimeällä ja keinovalaistuksessa ajettua sadekelinkin kilpailua ja jännittävää yleiskilpailuakin kahden melko tylsän perinteisen radan kilpailun jälkeen katsoi briteissä myös keskimääräisen katsojaluvun kuin huippukatsojaluvun kannalta poikkeuksellisesti yhtä paljon katsojia.

Molemmat katsojaluvut niin keskikatsojaluvun ja huippuluvun katsojaluvut olivat yhtä suuret 4 miljoonalla katsojalla mikä taitaa tehdä tästä kilpailusta kauden toiseksi katsotuimman jo huippukatsojalukunsakin osalta. Samoin myös keskikatsojalukunsa osalta se on joko toiseksi katsotuin tai peräti katsotuin kilpailu tänä vuonna.

Missään vaiheessa katsojaluvut eivät edes mainittavasti pudonneet alle 4 miljoonaan katsojaan mikä myös vaikutti uskomattoman tuntuiselta asialta. Nämä katsojaluvut kilpailusta puhuttaessa olivat ilman muuta viime vuotta parempia ja linjassa myös yleisen Singaporen katsojalukujen kanssa viime vuosista puhuttaessa ja myös Singaporen ensikisaa eli vuoden 2008 Singaporen Grand Prixiä ne olivat parempia.

Aika-ajot taas eivät vähemmän yllättäen keränneet näin paljoa kehuja Englannissa. Keskimäärin aika-ajoa katsoi vaivaiset 1,16 miljoonaa katsojaa ja huippulukukin katsojaluvuista puhuttaessa laski alustavasta 2,21 miljoonasta katsojasta lopulta vain 1,45 miljoonaan katsojaan mikä oli viime vuottakin huonompi katsojaluku.

Singaporen ja jossain määrin Italian kilpailujen kaltaiset katsojaluvut huippulukujen osalta ja ilman muuta nyt olleiden katsojalukujen osalta ovat rohkaisevia lajille joka on kärsinyt paljon ja milloin se ei ole kärsinyt niin ainakin muutosten alla Formula 1 on tuntunut olevan jo pitkään.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Saksan RTL:n lähetysten osalta puhuttaessa näiden viime kilpailujen ajalta voisi sanoa niiden olleen mukiinmeneviä kilpailuja asenteiltaan ja ennakkotilanteiltaan eli ei niin hyviä, mutta huonomminkin ovat kyllä kaverit selostaneet ja vielä ihan viime vuosinakin.

Belgian Spa-Francorchampsin kilpailun aikaan tietenkin muisteltiin paljon Michael Schumacheria ja vuotta 1992 ja hänen ensivoittoaan samalla radalla ja muutoin nykypäiväisessäkin viikonlopussa ennakkoa ja tapahtumia riitti. Harmittavasti itse kilpailu oli melko tylsä kuten sitä seurannut Italian Monzan kilpailukin.

Belgian Spa-Francorchampsin kilpailu keräsi Saksassa RTL:n ruutujen äärelle tänä vuonna kilpailusta puhuttaessa 4,59 miljoonaa katsojaa eli marginaalisesti vähemmän katsojia kuin viime vuonna jolloin 4,66 miljoonaa katsojaa katsoi kilpailua, mutta hyvin vähän paremmin kilpailua katsottiin kuin kolme vuotta sitten jolloin katsojia oli 4,58 miljoonaa katsojia ja selvästi enemmän toissa vuoden takaiseen nähden jolloin kilpailua seurasi 4,25 miljoonaa katsojaa. Muutoin noin vuosien 2007-2017 väliseltä ajalta puhuttaessa mukiinmenevän hyvä katsojaluku kun puhutaan RTL:n lähettämistä Belgian Grand Prixeistä.
 
Ylös