Keskustelua ravinnosta

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
elikkä siis kieltolistalla:
-sika
-broileri
-täysjyvävehnä
-margariini

sallittu:
-tomaatti
-parsakaali
-peruna
-sienet
-merenelävät
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
elikkä siis kieltolistalla:
-sika
-broileri
-täysjyvävehnä
-margariini

sallittu:
-tomaatti
-parsakaali
-peruna
-sienet
-merenelävät
Ei siassa ja broilerissa mitään vikaa ravintona ole. Tuotanto-olosuhteet ovat eri asia. Peruna taas on aika turhaa ravintoa. Jos jotain mukulakasvia haluaa pupeltaa niin sitten kannattaa syödä bataattia.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Ei siassa ja broilerissa mitään vikaa ravintona ole. Tuotanto-olosuhteet ovat eri asia. Peruna taas on aika turhaa ravintoa. Jos jotain mukulakasvia haluaa pupeltaa niin sitten kannattaa syödä bataattia.
Voihan sitä lanttua, porkkanaa ja nauristakin käyttää ruoanlaittoon. Ja tulee makua toisella tavalla kuin jauhoisimmista perunalaaduista.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
elikkä siis kieltolistalla:
-sika
-broileri
-täysjyvävehnä
-margariini

sallittu:
-tomaatti
-parsakaali
-peruna
-sienet
-merenelävät
Eettistä possua saa syödä. Naapurin hauva kelpaa kans, jos se on hyvin rapsutettu.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Mikäs potaatissa vialla? Juurihan sitä kehuttiin että vie nälän tehokkaasti ravintoarvoonsa nähden.
Hah... täyttä paskapuhetta. Varmaan perunaa on verrattu taas johonkin vaaleeseen leipään tai vastaavaan. Proteiini pitää tutkitusti parhaiten nälän loitolla. Todennäköisesti joku perunateollisuuden Foodfilesillä teettämä tutkimus.

Monesti tehdään tutkimuksia joissa verrataan paskaa paskempaan ja tuloksen perusteella väitetään paska parempi kuin mikään muu. Esimerkkinä hypetetty täysjyvävilja. On tehty lukuisia tutkimuksia joissa sillä on todettu olevan vaikka mitä suotuisia vaikutuksia, mutta niissä testeissä täysjyväviljaa on verrattu puhdistettuun viljaan. Jos tutkimuksessa olisi verrattu energialtaan samaan määrään kasviksia niin tulos olisi varmasti ollut toinen. Näillä kyseenalaisilla tutkimusmenetelmillä on saatu nykyiset ravintosuosituksetkin aikaan. Itse voisin tehdä tutkimuksen jossa ensimmäinen ryhmä juo rotanmyrkkyä ja toinen kossua. Sitten voisi julkistaa että kossu pidentää ikää.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Esimerkkinä hypetetty täysjyvävilja. On tehty lukuisia tutkimuksia joissa sillä on todettu olevan vaikka mitä suotuisia vaikutuksia, mutta niissä testeissä täysjyväviljaa on verrattu puhdistettuun viljaan.
Jotain tämäntapaista olen itsekin arvaillut viljojen osalta. Sillon kun syö viljatuotteita, niin miksei nauttisi niistä parhaimmillaan. Eikö söisi aina jotain äklöä täysjyvää sen sijaan, että voisi panna suuhunsa välistä muutakin kuin viljaa... Jostain syystä ite olen viljoista mieltynyt eniten kauraan. Se on jotenkin pehmeimmän makuistakin.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Tulee noita tehotuotantoeläinten kasvatusoloja katellessa mieleen, että kuka haluaisi sellasen tyttöystävän joka olis kasvatettu suljetussa häkissä ilman virikkeitä ja mahdollisuuksia luontaiseen käyttäytymiseen ja pumpattu niin täyteen hormoneja, että olisi täysikäinen ja tissinen jo 4-vuotiaana?
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Jotain tämäntapaista olen itsekin arvaillut viljojen osalta. Sillon kun syö viljatuotteita, niin miksei nauttisi niistä parhaimmillaan. Eikö söisi aina jotain äklöä täysjyvää sen sijaan, että voisi panna suuhunsa välistä muutakin kuin viljaa... Jostain syystä ite olen viljoista mieltynyt eniten kauraan. Se on jotenkin pehmeimmän makuistakin.
Kaura ei muuten sisällä gluteenia ja onkin täten viljojen parhaimmistoa.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Tulee noita tehotuotantoeläinten kasvatusoloja katellessa mieleen, että kuka haluaisi sellasen tyttöystävän joka olis kasvatettu suljetussa häkissä ilman virikkeitä ja mahdollisuuksia luontaiseen käyttäytymiseen ja pumpattu niin täyteen hormoneja, että olisi täysikäinen ja tissinen jo 4-vuotiaana?
Kuulostaa nykyteineiltä.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Esimerkkinä hypetetty täysjyvävilja. On tehty lukuisia tutkimuksia joissa sillä on todettu olevan vaikka mitä suotuisia vaikutuksia, mutta niissä testeissä täysjyväviljaa on verrattu puhdistettuun viljaan. Jos tutkimuksessa olisi verrattu energialtaan samaan määrään kasviksia niin tulos olisi varmasti ollut toinen. Näillä kyseenalaisilla tutkimusmenetelmillä on saatu nykyiset ravintosuosituksetkin aikaan. Itse voisin tehdä tutkimuksen jossa ensimmäinen ryhmä juo rotanmyrkkyä ja toinen kossua. Sitten voisi julkistaa että kossu pidentää ikää.
No olisiko sulla näyttää tutkimuksia, joissa on ensinnäkin riittävän suuri otos ja nimenomaa terveitä koehenkilöitä ja jonka tulos olisi täysjyväviljan vastainen? Erityisesti rukiin? Mitä mä olen törmännyt näihin tutkimuksiin niin terveysvaikutuksia on ylipainoisilla ja 2-diabeetikoilla. Eikä myöskään muita mahdollisia vaikuttavia tekijöitä ole poissuljettu.

Viljattoman ruokavalion heikentävistä vaikutuksia suoliston terveelliseen bakteerikantaan on myös jonkinlaista tulosta.

Ja kannatatko paleo -ruokavaliota vai mitä ja mihin perustat näkemyksesi täysjyvärukiin epäterveellisyydestä? Syötkö itse hapatettua täysjyväruisleipää? Ja muutenkin oma ruokavaliosi? Entä oman liikunnan määrä ja laatu?

Sellainenkin, että se mikä on terveellistä noille yllämainituille riskiryhmille ei välttämättä sitä ole terveelle ja vaikkapa 6000-10000kcal edestä liikuntaa per viikko harrastavalle.

Tuli vaan mielenkiinnosta mieleen kun sulla tuntuu olevan erittäin vahva kanta tiettyihin ravintokysymyksiin. Ei sillä, olen varmaan 80-90% samaa mieltä, mutta en ihan kaikessa. Tai noin jyrkkä ja varma asioista, jotka eivät mun mielestä ole ihan niin yksiselitteisiä. Eivätkä missään nimessä vielä loppuun asti tutkittuja.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Ei ainakaan meidän naapurista.. ellei aio niiden koiraa syödä. Kai nyt joku tietää, että mistä sitä eettistä lihaa saa? Omat ruokaostokset tulevat 95%:sesti K- ja S- ketjujen marketeista. Sieltä olen toisinaan pollaillut lähialueen lihoja. Joskus löytyy, joskus ei.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
No olisiko sulla näyttää tutkimuksia, joissa on ensinnäkin riittävän suuri otos ja nimenomaa terveitä koehenkilöitä ja jonka tulos olisi täysjyväviljan vastainen? Erityisesti rukiin? Mitä mä olen törmännyt näihin tutkimuksiin niin terveysvaikutuksia on ylipainoisilla ja 2-diabeetikoilla. Eikä myöskään muita mahdollisia vaikuttavia tekijöitä ole poissuljettu.

Viljattoman ruokavalion heikentävistä vaikutuksia suoliston terveelliseen bakteerikantaan on myös jonkinlaista tulosta.
(Täysjyvä)viljojen ongelma on gluteeni ja niiden hyödyt tulevat kuidusta. Erilaisten kuitujen hyödyt ruokavaliossa on todettu monissa tutkimuksissa. Viljakuiduissa ei ole mitään erikoista. Eikä viljassa muutenkaan ole mitään erikoista. Kuituja saa monesta muustakin lähteestä kuin viljasta.

Gluteenin negatiivisista vaikutuksista sen sijaan on tehty tutkimuksia ja yhteyksiä löytyy mm. 1-tyypin diabeteksen, reumatismin, alzheimerin, MS-taudin ja psoriasiksen kanssa. Huomaat varmaan että kaikki ovat autoimmuunisairauksia. Lisäksi on vielä monia neurologisia oireyhtymiä kuten autismi ja ADHD. Tietenkin unohtamatta keliakiaa, gluteeniyliherkkyyttä ja vilja-allergioita, jotka vaivaavat suurta osaa väestöstä. Valitettavasti suurin osa gluteenittoman ruokavalion tutkimuksista on tehty keliaakiloilla, joten kovin suoria johtopäätöksiä niistä ei voi vetää. Keliakia on ainakin yksi sairauksista jonka voi varmasti estää syömällä gluteenittomasti.

Tässä hyvä vastine tolle linkkaamallesi tutkimuksellesi. Eli se ei ole gluteenittomuus joka vaikuttaa suoliston bakteerikantaan.
http://journals.cambridge.org/download.php?file=/BJN/BJN104_05/S0007114510001960a.pdf&code=7c9ff734f11ae788454f2789ffa4ab4d

Gluteeni ei ole millään tavalla terveydelle hyödyllinen tai välttämätön. Gluteenin ainoa hyöty on että se parantaa ruoan koostumusta.

Edit. Jos gluteenia ei olisi ja joku yritys yrittäisi nyt tuoda gluteenia markkinoille ruoan koostumusta parantavana lisäaineena niin tällä tutkimusnäytöllä sitä ei hyväksyttäisi.
 
Viimeksi muokattu:

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Ei ainakaan meidän naapurista.. ellei aio niiden koiraa syödä. Kai nyt joku tietää, että mistä sitä eettistä lihaa saa? Omat ruokaostokset tulevat 95%:sesti K- ja S- ketjujen marketeista. Sieltä olen toisinaan pollaillut lähialueen lihoja. Joskus löytyy, joskus ei.
Etsimisen takana ovat, mutta jos saa mainostaa niin esimerkiksi Tamminen on mielestäni hoitanut asiansa hyvin. Ja lihansa on hyvää.

Riistaa et saa mistään kohtuuhintaan?
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
(Täysjyvä)viljojen ongelma on gluteeni ja niiden hyödyt tulevat kuidusta. Erilaisten kuitujen hyödyt ruokavaliossa on todettu monissa tutkimuksissa. Viljakuiduissa ei ole mitään erikoista. Eikä viljassa muutenkaan ole mitään erikoista. Kuituja saa monesta muustakin lähteestä kuin viljasta.

Gluteeni ei ole millään tavalla terveydelle hyödyllinen tai välttämätön. Gluteenin ainoa hyöty on että se parantaa ruoan koostumusta.

Edit. Jos gluteenia ei olisi ja joku yritys yrittäisi nyt tuoda gluteenia markkinoille ruoan koostumusta parantavana lisäaineena niin tällä tutkimusnäytöllä sitä ei hyväksyttäisi.
Tutkimuksia löytyy liki aina tukemaan omia näkemyksiä oli mitä mieltä tahansa. Ja yhä ihmettelen kovin jyrkkiä ja varmoja näkemyksiäsi. Tosin lienevät osaksi kritiikkiä ja siksi kärkeviä nykyiselle ruokavaliosuositukselle ja ovat sinällään tervetulleita.

Mutta tulee mieleen, että kun peräänkuulutat ihmisen holistista näkemystä niin tässä sen unohdat. Maanviljelyn aloittaminen kun on eräs sivilisaation peruskivistä: niin eläinten laiduntaminen kuin villiviljojen kesyttäminen. Villiviljojen jyviä ihminen lienee syönyt aina.

Ja oman suhtautumisesi ja ruokavaliosi jätit mainitsematta. Esimerkiksi hapatettuun täysjyväruisleipään. Ei sillä, että se olisi pakko kertoa, mutta toisi hieman uskottavuutta jos sen tekisit. Ja kuulutko itse johonkin edunsaantiryhmään, vaikkapa lisäravinnepuolelta?

Mutta pääosin olen samaa mieltä. Itse syön täysjyväruisleipäni hyvilla mielin ja herkutellen. En sitä joka päivä mussuta, mutta 1-2 iltana viikossa. Saa vatsan toimimaan ja tuo havaittavasti energiaa seuraavan päivän harjoitukseen.

Ja aina pitää muistaa, että näiden uusitupien ja puskien lisäksi meillä on myös asiantuntevia ravintoalan ammattilaisia. Ihan tuolla virallisella puolella. Ei pelkästään anssimannisia.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Mutta tulee mieleen, että kun peräänkuulutat ihmisen holistista näkemystä niin tässä sen unohdat. Maanviljelyn aloittaminen kun on eräs sivilisaation peruskivistä: niin eläinten laiduntaminen kuin villiviljojen kesyttäminen. Villiviljojen jyviä ihminen lienee syönyt aina.
Vilja on ollut käsitykseni mukaan ruokavaliossa vain noin 10 000 vuoden ajan ja aiemmat lajikeet ovat eronneet huomattavasti nykylajikkeista. Syödyt määrät olivat pienempiä ja eivät todellakaan tehotuotettuja. Nykyään viljan syönti on rajähtänyt käsiin. Sitä syödään enemmän kuin koskaan ja sitä sotketaan ihan joka ruokaan. Lajikkeita on risteteytetty jopa niin että ne sisältävät enemmän gluteenia. Tähän pakettiin kun lisätään vielä omega 3-rasvojen väheneminen ja d-vitamiinin puutostila niin ollaankin nykytilassa. Edelleenkin viljassa ei ole mitään elintärkeää/välttämätöntä mitä ei voisi muista paremmista lähteistä saada.

Ja oman suhtautumisesi ja ruokavaliosi jätit mainitsematta. Esimerkiksi hapatettuun täysjyväruisleipään. Ei sillä, että se olisi pakko kertoa, mutta toisi hieman uskottavuutta jos sen tekisit. Ja kuulutko itse johonkin edunsaantiryhmään, vaikkapa lisäravinnepuolelta?
Itse syön gluteenittomasti ja paleotyylistä ruokaa. Viljoja en ole syönyt yhtään yli vuoteen. Mihinkään edunsaantiryhmään en kuulu.

Mutta pääosin olen samaa mieltä. Itse syön täysjyväruisleipäni hyvilla mielin ja herkutellen. En sitä joka päivä mussuta, mutta 1-2 iltana viikossa. Saa vatsan toimimaan ja tuo havaittavasti energiaa seuraavan päivän harjoitukseen.
Muistaakseni rukiin viljelyssä käytetään viljoista suurimmat määrät laonestoaineita. Kannattaa kokeilla joskus gluteenittomia leipiä. Ne on kanssa hyviä.

Ja aina pitää muistaa, että näiden uusitupien ja puskien lisäksi meillä on myös asiantuntevia ravintoalan ammattilaisia. Ihan tuolla virallisella puolella. Ei pelkästään anssimannisia.
Joo varmasti on. Valitettavasti heidän äänensä kuultaneen vasta kun Puska ja Uusitupa siirtyvät haudan lepoon. Anssi Manninen on minun mielestäni enemmänkin (urheilu)lisäravinnepuolen kuin ravintopuolen asiantuntija.
 

Knoukka

Well-known member
Liittynyt
25.5.2000
Viestit
27426
Vilja on ollut käsitykseni mukaan ruokavaliossa vain noin 10 000 vuoden ajan ja aiemmat lajikeet ovat eronneet huomattavasti nykylajikkeista. Syödyt määrät olivat pienempiä ja eivät todellakaan tehotuotettuja. Nykyään viljan syönti on rajähtänyt käsiin. Sitä syödään enemmän kuin koskaan ja sitä sotketaan ihan joka ruokaan. Lajikkeita on risteteytetty jopa niin että ne sisältävät enemmän gluteenia. Tähän pakettiin kun lisätään vielä omega 3-rasvojen väheneminen ja d-vitamiinin puutostila niin ollaankin nykytilassa. Edelleenkin viljassa ei ole mitään elintärkeää/välttämätöntä mitä ei voisi muista paremmista lähteistä saada.
Varmasti saa, mutta yksilötasolla ja esimerkiksi oma valintani on täysjyväruis kerran tai pari viikkoon. Ensinnäkin nautin rukiista ja se on ravitsemuksen eräs tärkeimpiä puolia. Luotan tässä omaan tuntemukseeni ja toki tietoon. Viljelylajikkeiden köyhtymisestä olen täsmälleen yhtä huolissani. Toki vuosittaisia sekä lajike- että kasvupaikkaeroja on, ja joiden seuraaminen on hieman työlästä.

Tilanne ajatui meillä pieleen siinä, että väestömäärän kasvaessa, varsinkin sotien jälkeen ja samanaikaisen muuttoliikkeen vuoksi ainoa tapa ruokkia tämä joukko oli vilja ja peruna. Niin kauan kun ihmiset olivat raskaissa ruumiillisissa töissä asia oli mitenkuten hallinnassa. Mutta vuosikymmenten myötä tästä välttämättömyydestä tehtiin hyve, joka on nyt tulossa silmille. Tai tullut jo ja pahasti.

Itse syön gluteenittomasti ja paleotyylistä ruokaa. Viljoja en ole syönyt yhtään yli vuoteen. Mihinkään edunsaantiryhmään en kuulu.

Muistaakseni rukiin viljelyssä käytetään viljoista suurimmat määrät laonestoaineita. Kannattaa kokeilla joskus gluteenittomia leipiä. Ne on kanssa hyviä.
Pitäis maistella enämpikin, mutta sellaista tarvetta ei ole vielä ollut. Ja kiitos tästä sidoselvityksestä. Rukii on tosiaan helpommin lakoontuva, mutta lyhytkorsista rukiista on alettu viljellä enenevässä määrin.

Joo varmasti on. Valitettavasti heidän äänensä kuultaneen vasta kun Puska ja Uusitupa siirtyvät haudan lepoon. Anssi Manninen on minun mielestäni enemmänkin (urheilu)lisäravinnepuolen kuin ravintopuolen asiantuntija.
Puskat ja uusituvat on todellakin käsittämättömiä tapauksia. Mutta miehiä katsellessa kyllä jo huomaa, että eivät itsekään usko opetuksiinsa. Elekieli on lahjomaton ja paljastaa vähänkin tiukemmassa paikassa henkilöiden tarkoitusperät armotta.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Puskat ja uusituvat on todellakin käsittämättömiä tapauksia. Mutta miehiä katsellessa kyllä jo huomaa, että eivät itsekään usko opetuksiinsa. Elekieli on lahjomaton ja paljastaa vähänkin tiukemmassa paikassa henkilöiden tarkoitusperät armotta.
Heidän argumenttinsa eivät kestä päivänvaloa ja monet tutkimukset joihin heviittavat ovat todella vanhoja ja todella puutteellisia. Se mikä ennen kelpasi tutkimusnäytöksi ei kelpaisi enää nykyään. Pahimpina niistä mm. Finnish mental hospital study ja PK-projekti. Niin se on monelle ihmisille vaikea myöntää olevansa väärässä. Sidonnaisuuksia löytyy joka suuntaan vaikka eivät itse sitä kehtaa myöntää.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Niin viljoista vielä. Vaikka joku söisikin viljoja niiden syöminen kannattaa viimeistään lopettaa siinä vaiheessa kun todetaan jokin autoimmuunisairaus. Muutenkin jos kärsii jostain kroonisesta vaivasta kuten nivelkipu, närästys, ummetus, ripuli, verenpaine, sepelvaltimotauti jne kannattaa kokeilla gluteenitonta ruokavaliota.
 
Ylös