Meinasin tulla kirjoittamaan tänne toikkiin sellaisen jutun, että mun tutkimushommat aiheesta kun aiheesta rajoittuu wikipediaan. Mutta aiemman tähän toikkiin suorittamani postaushistorian valossa näin ei kuitenkaan ole.Napaani.
Meinasin tulla kirjoittamaan tänne toikkiin sellaisen jutun, että mun tutkimushommat aiheesta kun aiheesta rajoittuu wikipediaan. Mutta aiemman tähän toikkiin suorittamani postaushistorian valossa näin ei kuitenkaan ole.Napaani.
Pikemmin näytät keskittyneen itsetutkiskeluun.Meinasin tulla kirjoittamaan tänne toikkiin sellaisen jutun, että mun tutkimushommat aiheesta kun aiheesta rajoittuu wikipediaan. Mutta aiemman tähän toikkiin suorittamani postaushistorian valossa näin ei kuitenkaan ole.
Eipä ole tullut huomioitua tätä keskustelua näemmä laisin. No vastataan lainauksella viisaamman suusta. Kyseinen artikkeli kannattaa lukea kokonaankin, mutta tämä osa käsittelee Pirkkalais-nimitystä.Mitä tarkoitat tuolla "pirkkalaiset ovat myöhemmän ruotsalaisten hävityksen tulosta"-lauseella?
Tuhosivatko suomalaiset Birkan ja Eskilstunan 1000-luvun alussa?
Mieltäni on myös askarruttanut sellainen hypoteesi, että on mahdollista, että tällä vaietulla aiheella Suomen rautakautisista päällikkökuninkaista on mahdollisesti jotain tekemistä Bírkan tuhon kanssa. Vielä 900-luvun lopulla alussa Mälarenin laaksossa nykyisen Västeråsin lähistöllä sijainnut Bírka oli Skandinavian suurin ja koko Pohjolan toiseksi suurin kaupunki, heti nykyisen Kielin lähellä sijainneen Hedebyn (Hauthabu) jälkeen, ja ennen Oslovuonon rannalla sijainnutta Kaupangia (Nimi tarkoittaa kauppapaikkaa, ja sanasta juontuu muuten Suomen kielen sana 'kaupunki').
Bírka hävisi historian lehdiltä joskun ensimmäisen vuosituhannen taitteen tietämillä, eikä pitkään aikaan tiedetty miksi. Otaksuttiin, että kaupunki tuhottiin jonkun ruotsalaisten keskenään käymän kahinan seurauksena. Viime vuosikymmenellä Bírka löydettiin, ja kaivettiin esiin. Kaupunki oli todellakin ryöstetty ja hävitetty polttamalla. Oleellinen kysymys kuuluu, ketkä sen tekivät ja miksi?
Tämä kysymys on oleellinen siksi, että tiedetään, että Bírkan tuhon jälkeen Sveanmaan pääkaupungiksi nousi väliaikaisesti naapurissa ollut Eskilstúna, jonka pian kävivät Novgorodilaisen kronikan mukaan karjalaiset hävittämässä (minkä jälkeen Sveanmaan pääkaupunki siirrettini puolustuksellisesti turvallisempaan paikkaan, Uppsalaan). Vastattain ruotsalaiset tutkijat mielestään kumosivat kronikan kertoman, sillä karjalaiset eivät ilmeisesti olleet koskaan käyneet ryöstelemässä Mälarenin aluetta, mutta ketkä sitten? Varmaa on kuitenkin, että sekä Bírka että Eskilstuna ryöstettiin ja tuhottiin suhteellisen lyhyen ajan sisällä, ja ilmeisesti asialla olivat idästä tulleet sotajoukot. Näin siksi, että jos norjalaiset tai tanskalaiset olisivat olleet asialla, toki he olisivat varmasti pitäneet Pohjolan toiseksi suurimman kaupungin tuhoamisreissustaan isoa ääntä, ja laulaneet sen saagoihin ja historiikkeihin, sillä vastaavista Kaupangin ja Hedebyn valtauksista on jäänyt jälki historiaan.
Novgorodilaiset eivät siis itse tuhonneet Eskilstunaa, vaan pistivät kronikoissaan sen karjalaisten piikkiin. Miksi? Otaksun syyn olevan se, että novgorodilaiset olivat ilmeisesti kuulleet asiasta heidän kauttaan. Tämä selittyisi sillä, että asialla olivat todellisuudessa suomalaiset, eli kyse oli länsisuomalaisten sotaretkestä Mälarenille.Oma hypoteesini on, että suomalaiset tuhosivat ruotsin pääkaupungin kahdesti, ensin Bírkan ja sitten Eskilstúnan, ja että ruotsalaiset tietoisesti ovat vaienneet tapahtuneesta, myöhemmän historian poliittisista syistä johtuen[/B].
Vinkkiä asiaan antaa myös se, että viime aikoina on esitetty koko tarinan ensimmäisestä ristiretkestä Suomeen olevan jälkikäteen sepitetty, sillä siitä mainitaan ensi kerran vasta 1300-luvulla kirjoitetussa Eerikin kronikassa, ja jopa Vatikaani on vahvistanut, ettei Suomessa missään vaiheessa ole ollut Henrik-nimistä, eikä minkään muunkaan nimistä englantilaista piispaa. On esitetty varsin perusteltuja väitteitä, että koko ensimmäistä ristiretkeä ei koskaan ollutkaan, vaan korkeintaan kyseessä olisi ollut ruotsista tullut avustusjoukko Länsi-Suomalaisten taistelussa Karjalaisia vastaan. Tätä selittäisi se, että 1100-luvun alussa Kalanti ja Ruotsin itäsin maakunta Rodslagen, näyttävät olleen jonkinlaisessa liitossa keskenään. Näin ollen vasta ns. "toinen" ristiretki olisi ollutkin se ensimmäinen, ja vasta silloin Suomi olisi alistettu Ruotsin kuninkaan vallan alle.
Kun historiaa tarkastelee on mielenkiintoista miten sinnikkäästi, tarmokkaasti ja motivoituneesti, etten sanoisi suorastaan kostonhimoisesti, Birger Jaarli, jonka suku ilmeisesti oli ollut mahtisukuna jo Bírkan suuruuden aikana (Nimi Birger kun otaksuttavasti tarkoittaa: 'Bírkalainen'), alisti suomalaiset ruotsalaisvallan alle, ja miten hän halusi nimetä Hämeen keskiosat Pirkanmaaksi (Bírkaland). Oliko kyseessä tosiaan kosto? Se on mielestäni mahdollista, ja joka tapauksessa kosto mahdollisena motiivina selittäisi osaltaan hänen toimintaansa.
Luen kokonaan kun ehdin, mutta poimin muutamia kohtia tuosta lainaamastasi.Eipä ole tullut huomioitua tätä keskustelua näemmä laisin. No vastataan lainauksella viisaamman suusta. Kyseinen artikkeli kannattaa lukea kokonaankin, mutta tämä osa käsittelee Pirkkalais-nimitystä.
Ei Birkan häviämisessä sinällään ole mitään mysteeristä. Se yksinkertaisesti hiipui, koska jäi kauppareittien ulkopuolelle. Noin 970 yhteydet hankaloituivat, kun useat olemassaolleet reitit madaltuivat purjehduskelvottomiksi. Mm. Söderteljen kautta mennyt eteläinen reitti merelle. Samoin suora yhteys Uppsalaan maatui. Jäljelle jäi vain Tukholman läpi kulkeva reitti merelle ja painopiste siirtyikin Tukholman ja Uppsalan välille, jonne mm. Sigtuna perustettiin.Bírka hävisi historian lehdiltä joskun ensimmäisen vuosituhannen taitteen tietämillä, eikä pitkään aikaan tiedetty miksi. Otaksuttiin, että kaupunki tuhottiin jonkun ruotsalaisten keskenään käymän kahinan seurauksena. Viime vuosikymmenellä Bírka löydettiin, ja kaivettiin esiin. Kaupunki oli todellakin ryöstetty ja hävitetty polttamalla. Oleellinen kysymys kuuluu, ketkä sen tekivät ja miksi?
Eskilstunaa ei tainnut olla edes perustettu Birkan jäädessä "sivuraiteelle". Birka ei varsinaisesti ollut "pääkaupunki", vaikka Ruotsin tärkein kaupunki parin sadan vuoden ajan olikin. Ensimmäisenä pääkaupunkina pidetään kai juuri Sigtunaa joka perustettiin tuon mainitun vuoden 970 tienoilla.Tämä kysymys on oleellinen siksi, että tiedetään, että Bírkan tuhon jälkeen Sveanmaan pääkaupungiksi nousi väliaikaisesti naapurissa ollut Eskilstúna,
Nimi "Birger" tarkoittaa suojelijaa, pelastajaa. Ja jos se tarkoittaisi "birkalaista", niin se samalla tarkoittaisi mistä tahansa kauppapaikasta kotoisin olevaa, koska "birk" on kauppapaikka, ja monia muitakin kauppapaikkoja kutsuttiin tuolla yleisnimellä, niin Ruotsissa kuin Suomessa. Meillä jotkin koivu-alkuiset paikannimet saattavat juontua birk-sanasta ja sen väärinkääntämisestä, eikä välttämättä kyseisistä puista. Kaupparauhaa (eli että kauppiaita ei sopinut surmata) kutsuttiin "birkalaiksi" (Bjärkoa-laki, birkerett). Birkan nimi ei muuten luultavasti ollut Birka. Se on moderni väännös paikan latinalaistetusta nimestä birca. Se on voinut olla esim. Birkö, kauppasaari.(Nimi Birger kun otaksuttavasti tarkoittaa: 'Bírkalainen'), alisti suomalaiset ruotsalaisvallan alle, ja miten hän halusi nimetä Hämeen keskiosat Pirkanmaaksi (Bírkaland).
Vääristely ei ole kunniakasta.Nyt sinä WebSlave unohdat sellaisen asian, että näitä asioita pitää ajatella tunteella, ei järjellä. Mikä ikinä tekeekään Suomen muinaishistoriasta näyttävemmän ja maineikkaamman on totta, eikä tylsä koulukirjatieto.
Juu, ei tietenkään. Lähdetietojen tarkistaminen ei vaan ole muotia nääs.Vääristely ei ole kunniakasta.
Olen kiinnostunut historiasta, myyteistä ja legendoista ja fantasiasta, mutten halua sekoittaa näitä keskenään.
Millä tavalla erilaisilta? Kyllä tuo kartta ainakin minun saamaani historiankäsitystä vastaa. Ruotsalaisasutus toki ulottui kartan kuvaamana ajankohtana hieman pohjoisemmaksi kuin tuohon karttaan merkitty Ruotsin valtion alue, erityisesti rannikolla. Suomalaissukuisen asutuksen alue oli kyllä laaja, mutta erittäin harvaan asuttu.Muiden maiden oppikirjoissakin vanhat Skandinavian kartat näyttävät erilaiselta, kuin Suomessa.
Käsityksesi onkin syntynyt oman selvityksesi pohjalta, ei sinulle näin ole koulussa opetettu.Millä tavalla erilaisilta? Kyllä tuo kartta ainakin minun saamaani historiankäsitystä vastaa.
Kvenlandin sijaintia ei tiedetä, joten sen sijoittaminen kartalle on puhdasta arvaamista.
En muista mitä koulussa aiheesta opetettiin, mutta tuo vaikuttaa totuudenmukaiselta ja uskottavalta skenaariolta.Minulle ainakin opetettiin, että ensin jumala loi Suomen kohdalle satojen kilometrien jääpeiteen. Jääkuoren kadottua, Volganmutkasta vaelsi pari Cro-Magnonia, jotka eläisivät vieläkin tyytyväisinä maakuopassa kakkaa taputellen ja syöden, elleivät ruotsalaiset olisi jalomielisesti tuoneet kulttuuria, sivistystä ja uskontoa metsien öriseville asukeille.
Viikinkien aikaankin suomalaiset haisivat niin pahalle ja kauas, etteivät nuo uljaat normannit edes vaivautuneet ryöstelemään naapureilleen niin kovin rakasta ulostetta.
Kyllä jotakuinkin opetettiin. Minulla on tässä käsissäni 1970 painettu kouluihin tarkoitettu WSOY:n Historian kartasto, ja siinä oleva viikinkiajan kartta vastaa tuota yllä olevaa. Mitä nyt ruotsalaisten asuinalue ulottuu hieman pohjoisemmaksi, mutta kartta ei kuvakaan juuri 814 tilannetta. Tämä on 4. painos, karttamateriaali on siis n. 10 vuotta vanhempaa.Käsityksesi onkin syntynyt oman selvityksesi pohjalta, ei sinulle näin ole koulussa opetettu.
Itse asiassa tässä kartassa Kvenland (Kvänland) on merkitty Tornionjokilaakson tienoille eli aika lailla samaan paikkaan kuin linkittämässäsi kartassa.Kainulaisista, tai Kveninmaasta ei oppikirjassa ollut mainintaa.
Kattelin samoilta sivuilta tuota 2000-luvun "top 100"-listaa albumeitten saralta.. Olen tippunut musiikin kelkasta näemmä jo 10 vuotta sitten, kun niin vähän (alle puolet) edes hämärästi tuttuja albumeja tai esittäjiä.Rolling Stones -lehden top 100 artistia kautta-aikain listausta.
Lieneekö lukijaäänestyksellä tehty listaus? En tiedä. Lienee.
Mielenkiintoisia juttuja kun ei ole päädytty tekemään perinteistä hekumaanista kollaasia urasta, vaan toiset muusikot ovat kirjoittaneet oman mielipiteensä ja / tai kokemuksensa kyseisestä artistista.
Kainuunjokilaakso voisi olla parempi sijainti.Itse asiassa tässä kartassa Kvenland (Kvänland) on merkitty Tornionjokilaakson tienoille eli aika lailla samaan paikkaan kuin linkittämässäsi kartassa.
Nimensä puolesta toki. Tosin sekä tänne postatun että mainitsemani historiankartaston mittakaavoissa Kainuunjoki on "Tornionjokilaakson tienoilla". Tarkoitukseni ei ollut viitata, että se sijaitsi juuri tuossa jokilaaksossa.Kainuunjokilaakso voisi olla parempi sijainti.
Tutkitko itse äänestyskuponkeja, onko siinä reikä vai eiYhdysvaltain vuoden 2000 presidentinvaalien hässäkkää.
Vmp.
Artikkeleita siihen liittyen.Tutkitko itse äänestyskuponkeja, onko siinä reikä vai ei
Ja tietenkin Maikkarin uutisia. Siis siihen aikaan ne sentään olivat uutisia, ei mitään kohu-sitä tai kohu-tätä paskaa.Artikkeleita siihen liittyen.