Seh, mihin julkinen sektori rahaa ja tehoa hukkaa on voittojen maksaminen kolmannelle osapuolelle ulkostamisen kautta.
Minusta vaikuttaa, että sinulla ei ole ymmärrystä tästä tuottavuusasiasta. Otetaan esimerkki terveydenhuollosta.
Suomessa on sairaanhoitopiirit, jotka pyörittävät sairaaloita. Sitten on kunnat/kaupungit, jotka pyörittävät terveyskeskuksia. Kuvitteellinen potilas X murtaa jalkansa ja joutuu leikkaukseen sairaalaan. Leikkauksen jälkeen potilas joutuu jäämään hoitoon viideksi päiväksi. Hoito kuitenkin on sellaista, että se ei vaadi sairaalassaoloa vaan terveyskeskus olisi ok. Koska terveyskeskuksessa ei ole paikkoja vapaana, niin potilas joutuu olemaan sairaalassa. Nyt yksi sairaalapäivä voi maksaa potilaan kotikunnalle, esim. 1000 €/vrk ja terveyskeskuksessa se olisi 400 €/vrk. Hoidonporrastuksen tehottomuuden vuoksi potilaan kotikunta siis maksaa 5x1000=5000 euroa, kun homman toimiessa se olisi ollut 5x400=2000 euroa. Tämä oli yksi esimerkki lukuisista, mutta hyvin yleinen jokseenkin koko maassa.
Huomaat varmaan, että tehottomuuden aikaansaamiseksi ei tarvittu yksityistä toimijaa - se onnistuu ilmankin!
Valtion toimintojen ulkoistaminen nyt on sitä vihoviimeistä omaan pesään kusemista.
Ilmeisesti tarkoitat tässä myös muuta julkista puolta, kuten kuntia. Tässä on hyvä muistaa, että yksityiset yritykset eivät väkisin rynni tekemään voittoja julkisissa palveluissa. Valtio ja kunnat päättävät ITSE, että jokin asia pitää yksityistää. Sen jälkeen ne kilpailuttavat yritykset ja valitsevat toimijan tai useamman. Usein yksityistäminen lähtee menemään pieleen jo tässä vaiheessa, koska valtiovalta on tehnyt kilpailuttamisesta sellaista taidetta, että sitä osaavat hyvin vain harvat. Ja yritykset osaavat sen pelin yleensä paljon paremmin kuin julkisen puolen hankkijat. Olen nähnyt tämän käytännössä monta kertaa.
Ylenmääräisellä säätelyllä on pyritty hyvään, mutta lopputulos julkisen puolen kannalta yleensä aika huono. Ei ole mitenkään outoa, että ensiksi järjestetään enemmän tai vähemmän sekava kilpailutus ja sitten valitaan halvin vaihtoehto, jolle tarjotaan neljän vuoden sopimus.. joka takaa ko. tekijälle usein monopolin tuoksi ajaksi. Ja kun kilpailua ei ole, niin insentiivit toimia parhaalla tavalla myös asiakkaan suhteen häviävät aika nopsaan.
.. ja sitten aloitetaan puheet voitonhimoisista, ahneista ja kauheista yrityksistä, jotka vie kaikki veronmaksajien rahat. Ennen sitä olisi kuitenkin syytä käydä kurkkaamassa peiliin.