Kasvissyönti

Kasvissyönti?


  • Äänestäjiä yhteensä
    48

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Tämä lihansyöntiasia on siitä metka, että siitä saa lähes yhtä hurmokselliset jarnat kuin uskonnosta. Erona kuitenkin on se, että tässä tapauksessa molemmin puolin on yleensä ihan hyvät perustelut näkökannoille. Siksipä jokainen tehköön kuten parhaaksi näkee. Tuomioiden jakaminen tai osoittelu puolin tai toisin ei johda yhtään mihinkään...
No en kyllä ymmärrä mitä hyviä perusteluita uskonnolle ja kasvissyönnille muka on... Kasvissyöjillä on vaan niin karmea B12- ja sinkkivajaus ettei ne pysty ajatella järkevästi.
 

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Oletko kasvissyöjä, tai edes harkinnut sitä? Oletko vähentänyt lihan, maidon tai kananmunien käyttöä? Suositko luomuruokaa?
En ole kasvissyöjä. Hyvin harvoin tulee kasviksia syötyä. En ole vähentänyt lihan tai maidon käyttöä. Kananmunaa en juurikaan syö. En ole koskaan tarkoituksella ostanut luomuruokaa. Minulle on ihan sama mitä toiset syövät. Kunhan eivät toisiaan eikä minua (no vähän saa toki nuolaista).

Siirryin kasvissyöntiin myös terveydillisistä syistä: kärsin paksusuolen syöpää edistävästä vatsasairaudesta. Crohnin tauti on yleisintä nuorilla miehillä, jotka juovat paljon alkoholia ja syövät lihaa. Oireet ovat kadonneet taudilta, joka on tullut yleensä jäädäkseen.
Tiedät itsekin, ettei voi varmaksi sanoa oletko päässyt taudista eroon, vaikkei nyt oireita olisikaan. Tauti voi toki kadota itsestäänkin, mutta yleensä vasta yli viisikymppisenä. Minulla on Crohn. Se oli diagnoosivaiheessa lääkärin sanoin "melko vaikea". Vuoden kesti löytää oikea lääkitys, mutta nykyään minullakin tauti lähes oireeton. Minä syön mielelläni vaikka loppuikäni pillereitä, jos niillä tauti pysyy loitolla. Muttei sitä voi etukäteen ennustaa.

Kummasta itse olisit valmis luopumaan? Lihasta vai lisääntymisestä?
Lisääntymisestä.
 

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Syön kyllä paljon kasviksia (se suositus puoli kiloa päivässä on naurettavan vähän) ja pidän niistä, mutta en olisi valmis luopumaan lihasta täysin. Lisääntyä sen sijaan en enää aikonut. Ja tosiaan, saa olla aika kiinnostunut ravitsemuksesta, jos vegenä aikoo puutokset välttää. Väittäisin, että tuntemistani kasvissyöjistä tuskin yksikään saa kaikkea tarvitsemaansa pelkästään ruoasta.

Mutta olen kyllä samaa mieltä siinä, että joka päivä ei lihaa tarvitsisi syödä. Päivittäinen lihansyönti on ylellisyyttä, joka on tullut mahdolliseksi länsimaisille ihmisille vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana. Lihan tehotuotanto on sekä epäeettistä että haitallista ympäristölle. Kannatan luomumpaa tuotantoa vähän kalliimmalla. Hieman kalliimpi hinta hillitsisi kulutusta ja liha palaisi siihen vähän paremman ruoan asemaan, mikä sille kuuluu.

Yritän suosia luomua varsinkin eläinkunnan tuotteissa. Kasvien tuotanto-oloista en ole niin kiinnostunut, eikä luomuporkkanan ja tehoporkkanan makuero pääse minun keittotaidoillani esiin :rolleyes: Ostan vain luomukananmunia, se on ehdoton juttu, mutta muuten lipsun kyllä turhan helposti. Onneksi mies on tarkempi luomuilija.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Miksi hitossa sitä viljaa pitää viljellä niin paljon? Suomessakin pitäis siirtyä pelkästään lihantuotantoon. Turha täällä on maataloustuilla kasvatella kitukasvuista viljaa, jolla saadaan kansa sairaaksi.
Tuli vaan mieleen, että mahtaiskohan juuresten viljely olla paljonkin tehokkaampaa safkantuotantoa maa-alaa kohti kuin viljan? Peruna- ja porkkanapellot on aina niin säälittävän pieniä, ja silti ne ei lopu kaupasta koskaan. Ja ne loput viljapellot vois muuttaa rehuntuotantoon tai laidunmaiksi. Ihan tolkutonta että monet maat ja mannut on vedetty sileeks viljan viljelyä varten. Vähempikin riittäisi :dunno:
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
No en kyllä ymmärrä mitä hyviä perusteluita uskonnolle ja kasvissyönnille muka on... Kasvissyöjillä on vaan niin karmea B12- ja sinkkivajaus ettei ne pysty ajatella järkevästi.
Tässäkin toikissa on ollut mitä parhaimpia perusteluja. Itse asiassa parempia kuin lihansyöjillä (joihin itsekin kuulun), joiden argumentit ovat yleensä tasoa - koska liha on hyvää tai ihminen sekasyöjä. Kumpikaan argumentti ei poista lihantuotannosta aiheutivia ongelmia tai edes auta miettimään vaihtoehtoja.

Eikä asia ole niin mustavalkoinen, että on kasvisyöjiä ja lihansyöjiä. Useimmat ihmiset ovat jotain tuolta väliltä. Jotkut syö 90%:sesti kasviksia ja 10%:sesti lihaa... ja toiset toistepäin.
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Niin sen verran vielä itse aiheesta. Ongelma ei ole se että ihmiset syövät liikaa lihaa vaan se että maapallo on ylikansoitettu.
Tavallaan kaikki ihmisen aiheuttamat ongelmat johtuvat siitä, että ihmisiä on liikaa. Jos maailmassa olisi 17 ihmistä, niin ne voisivat touhuta mitä vain.. eikä asia olisi isompi ongelma. Mutta kun maailmassa on ihmisiä aavistuksen enempi, niin silloin pitää elää ja tehdä asiat sen mukaan.
 

Jacques

KKWCS:n Mietaa
Liittynyt
15.10.1999
Viestit
37046
Sijainti
Helsinki
Ylläpidän monipuolista ruokavalioa enkä harrastuksienkaan takia uskaltaisi pudottaa liharuokia kokonaan pois ruokavaliosta. Pelkään etten saisi tarpeeksi proteiinia lihasten palautumiseen.
Sen sijaan olen harkinnut vakavasti punaisen lihan vaihtamista kanaan ja tämän projekti on ihan hyvässä vaiheessa. Tällä hetkellä viikon safkoista puolet sisältää punaista lihaa ja puolet kanaa.

Kalasta en pidä, joten sitä en sen takia syö, vaikka tiedänkin sen olevan hyvä ravintolähde.
 

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Sen sijaan olen harkinnut vakavasti punaisen lihan vaihtamista kanaan ja tämän projekti on ihan hyvässä vaiheessa. Tällä hetkellä viikon safkoista puolet sisältää punaista lihaa ja puolet kanaa.

Kalasta en pidä, joten sitä en sen takia syö, vaikka tiedänkin sen olevan hyvä ravintolähde.
Itse karsastan kanan ym. lintujen syömistä. Puolesta kilosta sianlihaa ei tule paha olo, mutta kolmesta kanankoivesta jo tulee. Sen lisäks ottaa päähän kanojen huono kohtelu ja teurastaminen. Kala maistuisi mutta on niin kallista, joten yleensä joutuu tyytymään Lidlin kalapuikkoihin.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Kyllähän nyt kasvituotteiden tuottamisessa käytetään ihan järkyttävät määrät lannoitteita ja torjunta-aineita. Eikö itämeren suurin saastuttaja ole maatalous?
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Joo siis ehdottomasti kannattaa silloin tällöin syödä päiviä tai viikko pelkkää kasvisruokaa, mutta ei sitä lihaa kannata pysyvästi jättää pois. Silloin kuin ihmisen geenit kehittyivät ei varmasti syöty joka päivä lihaa. Mahdollisimman monipuolisesti lihaa ja kasviksia. Siis myös eri lihoja. Ei ainoastaan nautaa, sikaa ja kanaa vaan myös kalkkunaa, poroa, hirveä jne.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Kyllähän nyt kasvituotteiden tuottamisessa käytetään ihan järkyttävät määrät lannoitteita ja torjunta-aineita. Eikö itämeren suurin saastuttaja ole maatalous?
Onhan se. Suomen pitäisikin vaan siirtyä tuottamaan luomuna sellaista tavaraa mikä täällä kasvaa hyvin. Eikä yrittää viljellä sellaista mikä täällä ei kasva ilman tuholaismyrkkyjä ja lannotteita.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Itse syön mahdollisimman paljon pelkästään kasviksia ja täysjyväviljoja ja ruista. Silloin tällöin mahdollisimman lähellä tuotettua kalaa, joten en voi itseänikään pitää täysin vegenä.
Tuossa jutussahan oli nimenomaan se pointti, että liharuoasta pitäisi tulla harvemmin nautittava herkku.

Siirryin kasvissyöntiin myös terveydillisistä syistä: kärsin paksusuolen syöpää edistävästä vatsasairaudesta. Crohnin tauti on yleisintä nuorilla miehillä, jotka juovat paljon alkoholia ja syövät lihaa. Oireet ovat kadonneet taudilta, joka on tullut yleensä jäädäkseen.

Tofua ei prosessoida millään tavalla. Siinä on paljon proteiineja. Japanilaisella Okinawan saarella syödään eniten tofua (eli soijaa!) maailmassa, ja siellä eletään vanhimmiksi. Toki tälläisiin asioihin vaikuttaa myös perimä ja ympäristö, mutten usko, etteikö myöskin ruokavalio. Kasvissyönnillä ehkäistään myös mm.

- syöpiä, erityisesti juuri paksusuolen syöpää ja eturauhassyöpää
- sydän- ja verisuonisairauksia
- kolesteroli ei käy uhaksi
- ylipainoa
- vatsan ongelmia, kuten ummetusta, närästystä ja haavaumia
- hiilihydraattinen ruokavalio on eduksi mm. urheilijalle (joka toisin kuin väitetään, kärsisi atkinsin dieetin kaltaisista hitaasti sulavista vaihtoehdoista)
- tehotuotantoa ja kasvihuonepäästöjä, se myös tekisi soijan rahtaamisen nykyistä tarpeettomammaksi
- kakkostyypin diabetesta

Lisäksi ruokavalioon tulee todennäköisesti lisää magnesiumia, e- ja c-vitamiineja, hyviä rasvoja ja kuitua.
Crohnin taudista kärsivien kannattaa ehdottomasti jättää kaikki viljat pois ruokavaliosta. Kannattaa lukea Alessio Fasanon juttuja gluteenin vaikutuksesta suolistoon.
Tuossa juttua gluteenin vaikutuksesta autoimmuunisairauksiin kuten Crohn:
http://somvweb.som.umaryland.edu/absolutenm/articlefiles/837-Fasano Scientific American article 8.2009.pdf
Tuossa luento gluteenista ja autismista:
http://www.autism.com/pro_videoflv.asp?flv=baltimore_2010_33_fasano&h=480&w=640&VID=95

Soijahan on yksi maailman eniten myrkytetyimmistä viljelykasveista. Tietysti luomusoija on eri juttu.

Diabeteksesta sen verran että Intiassa on maailman toiseksi eniten kakkostyypin diabetesta ja maailman eniten kasvissyöjiä. Samaan aikaan Yhdysvalloissa on maailman eniten kakkostyypin diabetesta ja siellä syödään maailman eniten lihaa. Eli ei se liha ole tässä se aiheuttaja, eikä kasvissyönti se parannus.
 

arzipuppy

Well-known member
Liittynyt
18.2.2004
Viestit
1460
Sijainti
Helsinki
Crohnin taudista kärsivien kannattaa ehdottomasti jättää kaikki viljat pois ruokavaliosta. Kannattaa lukea Alessio Fasanon juttuja gluteenin vaikutuksesta suolistoon.
Tuossa juttua gluteenin vaikutuksesta autoimmuunisairauksiin kuten Crohn:
http://somvweb.som.umaryland.edu/absolutenm/articlefiles/837-Fasano Scientific American article 8.2009.pdf
Tuossa luento gluteenista ja autismista:
http://www.autism.com/pro_videoflv.asp?flv=baltimore_2010_33_fasano&h=480&w=640&VID=95

Soijahan on yksi maailman eniten myrkytetyimmistä viljelykasveista. Tietysti luomusoija on eri juttu.

Diabeteksesta sen verran että Intiassa on maailman toiseksi eniten kakkostyypin diabetesta ja maailman eniten kasvissyöjiä. Samaan aikaan Yhdysvalloissa on maailman eniten kakkostyypin diabetesta ja siellä syödään maailman eniten lihaa. Eli ei se liha ole tässä se aiheuttaja, eikä kasvissyönti se parannus.
Joo-o. Mutta lihan vaikutus suolistohaavaumiin on myös todistettu. En erityisesti tarkoittanut, että crohn olisi näistä lihansyöjille "tarkoitetuista" sairauksista yleisin. Puhuin siitä vain omalla kohdallani.
Mutta paksusuolen syöpään ja haavaumiin ja muihin mainitsemiini vatsasairauksiin lihansyönnin keventäminen kyllä tilastollisesti auttaa.

Eikä muuten kannata kertoa crohn-potilaalle informaatiota. Olen ne kaikki lukenut; hyvin varhain löydetty crohn on harmiton, jos muuttaa ruokavaliotaan nopeasti. Ajan kanssa palasin yleisempään ruokavalioon, pehmeisiin ja sulaviin ruokiin. Esimerkiksi palkotuotteita en voi hirveästi syödä, mikä on kasvissyöjälle ongelmallista.

Gluteenittomuus ei nyt tähän keskusteluun liity kovinkaan oleellisesti. Leipää ne lihansyöjätkin syövät? Oma leivänkulutukseni ei ainakaan merkittävästi lisääntynyt. Mitä, aamiaisella ja iltapalaksikin.

Muistathan senkin, että kakkostyypin diabetes johtuu myös perimästä? Intian ahtaan, vielä harmittavasti vaikuttavan kastijärjestelmän takia ja samalta alueelta järjestettävien puolisoiden on vaikea päästä siitä eroon.
Aikuistyypin diabetes on yksi yleisimpiä perinnöllisiä sairauksia. Sitä on myös perimän vuoksi runsaasti Suomessa, joka kaipaa hälyyttävästi uutta geenistöä riveihinsa.

Suurin osa soijarouheesta ja jauhoista ja tofusta on luomua. Katso vaikka kaupan hyllyltä.

Sen sijaan se, mitä teurasnaudoille tarjotaan, ei ole. En tiedä, onko hullun lehmän taudin jälkeen tehty lakimuutosta siitä, että eläimet eivät saisi enää syödä toistensa ruhoja, muistaakseni on.
Mutta aidosti luulin, että sen ymmärtäminen, että lehmät syövät toistensa aivoja, olisi liikauttanut suurinta osaa kuluttajista.

Minut voidaan bannata propagandasta. Otan sen tyynesti. Mielestäni kasvissyönti on sekä eettisempää, turvallisempaa ja terveyttäedistävämpää.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Onhan se. Suomen pitäisikin vaan siirtyä tuottamaan luomuna sellaista tavaraa mikä täällä kasvaa hyvin. Eikä yrittää viljellä sellaista mikä täällä ei kasva ilman tuholaismyrkkyjä ja lannotteita.
Ja EU:n sekä kansallisia maataloustukia.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Muistathan senkin, että kakkostyypin diabetes johtuu myös perimästä? Intian ahtaan, vielä harmittavasti vaikuttavan kastijärjestelmän takia ja samalta alueelta järjestettävien puolisoiden on vaikea päästä siitä eroon.

Aikuistyypin diabetes on yksi yleisimpiä perinnöllisiä sairauksia. Sitä on myös perimän vuoksi runsaasti Suomessa, joka kaipaa hälyyttävästi uutta geenistöä riveihinsa. Jos on geneettinen alttius kakkostyypin diabetekseen niin ei varmasti kannata syödä tavalla joka altistaa kakkostyypin diabetekselle.

Suurin osa soijarouheesta ja jauhoista ja tofusta on luomua. Katso vaikka kaupan hyllyltä.

Sen sijaan se, mitä teurasnaudoille tarjotaan, ei ole. En tiedä, onko hullun lehmän taudin jälkeen tehty lakimuutosta siitä, että eläimet eivät saisi enää syödä toistensa ruhoja, muistaakseni on.
Mutta aidosti luulin, että sen ymmärtäminen, että lehmät syövät toistensa aivoja, olisi liikauttanut suurinta osaa kuluttajista.
Tilastollistolliset analyysit ovat täysin turhia, koska niissä on niin paljon muuttujia. Pitäisi tehdä kunnon tutkimus luomulihansyönnistä. Lihakarjalle syötetty soijarehu meinaan pilaa lihan rasvahappokoostumuksen.

Kakkostyypin diabeteksen suurin aiheuttaja on elämäntavat. Tietysti geenit voivat altistaa diabetekselle. Se vauhti millä kakkostyypin diabetes ja muut autoimmuniteettisairaudet lisääntyvät ei ole mitenkään selitettävissä geneettisesti.

Se että lähikauppasi soijasta on suurin osa luomua ei tarkoita etteikö suurin osa maailmassa viljellystä ja syödystä soijasta olisi jotain muuta kuin luomutuotantoa. Käsittääkseni kaikki maailman ihmiset eivät käy samassa kaupassa tai edes ostoksilla Suomessa.

Ei kasvissyönnissä mitään pahaa ole kunhan siihen lisää lihan.
 
Viimeksi muokattu:

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Ja EU:n sekä kansallisia maataloustukia.
Niille rahoille löytyisi varmasti parempaa käyttöä. Tällä hetkellähän suurin osa EU:n budjetista menee maatalouden tukemiseen. Kannattaako EU:ssa harjoittaa sellaista maataloutta joka ei pysty kilpailemaan minkään kanssa?
 

SOKO

Well-known member
Liittynyt
5.8.2007
Viestit
4037
Se että lähikauppasi soijasta on suurin osa luomua ei tarkoita etteikö suurin osa maailmassa viljellystä ja syödystä soijasta olisi jotain muuta kuin luomutuotantoa. Käsittääkseni kaikki maailman ihmiset eivät käy samassa kaupassa tai edes ostoksilla Suomessa.
Soijan haukkuminen ja lihansyönnin puolustaminen on aika huvittavaa, kun ottaa huomioon:
Soijarehu on karjan pääasiallinen valkuaisainerehu EU:n alueella. Korkean valkuaispitoisuuden ansiosta soijarouheella on voitu korvata aikaisemmin käytössä olleet eläinperäiset valkuaisraaka-aineet. Soijarouhe valmistetaan hiutaloimismenetelmällä. Sivutuotteena syntyy soijaöljyä, joka irrotetaan soijahiutaleista uuttamalla. Paahtamisella varmistetaan vielä rouheen puhtaus
Maailman soijakaupasta 90 prosenttia on geenimuunneltua soijaa, jota käytetään teollisuudessa ja maataloudessa.
Se, että lihantuotannossa käytetään laajasti muun ohella soijaa, tekee lihasta moninverroin soijaa kuluttavamman vaihtoehdon ympäristölle. Ensin pitää viljellä soijaa geenimuunneltuna, että saadaan ruokittua ne eläimet, joiden liha sitten ostetaan kaupan hyllyltä.
 
Viimeksi muokattu:

arzipuppy

Well-known member
Liittynyt
18.2.2004
Viestit
1460
Sijainti
Helsinki
Montako tuntia treenaat viikossa? Itsellä tulee n. 8-11 tuntia.
Monta kertaa perus lihansyöjä treenaa viikossa?

Treenaamaton lihansyöjä -> kasvispainoitteinen ruokavalio parempi

Treenaava kasvissyöjä -> b12-vitamiinia, proteiinipitoisempaa ruokaa tai protskupirtelöä. Rautaa saa ihan hyvin kasvissyönnistä.

Ja jos joku kokee lisäravinteiden - noinkin pienimuotoisten - olevan ongelma, niin on ehkä parempi myöntää, että myös lihansyöjät käyttävät niitä aika paljon. Kaikista energia-tai virkistysjuomista aina poretabletteihin tai kalanmakasaöljyyn ja kofeiiniin asti.

Mitä itse kysymykseesi tulee, niin voimistelen noin tunnin päivässä. Sitten kun nämä pahimmat horrorkelit helpottavat, aion myös lenkkeillä, niin kuin aina keväisi, kesäisin ja syksyisin on tapana. Voin raportoida, jos tunnen oloni heikoksi.
Ei minulla hirveän isoja lihaksia ole, niihin voin myöntää kasvissyönnin vaikuttavan. Mutta ei minulla sen tähden ole mitään ulkonäkökomplekseja. Ja koen olevani erittäin hyvässä kunnossa.

HUH! Nyt voisin vähän rauhoittua tämän aiheen suhteen.
 

oldez

Well-known member
Liittynyt
14.3.2003
Viestit
19491
Soijan haukkuminen ja lihansyönnin puolustaminen on aika huvittavaa, kun ottaa huomioon:

Se, että lihantuotannossa käytetään laajasti muun ohella soijaa, tekee lihasta moninverroin soijaa kuluttavamman vaihtoehdon ympäristölle. Ensin pitää viljellä soijaa geenimuunneltuna, että saadaan ruokittua ne eläimet, joiden liha sitten ostetaan kaupan hyllyltä.
No enkös edeltävässä kappalessa haukkunut tuon lihakarjallekin syötettävän soijan?
 

SOKO

Well-known member
Liittynyt
5.8.2007
Viestit
4037
Kyllähän nyt kasvituotteiden tuottamisessa käytetään ihan järkyttävät määrät lannoitteita ja torjunta-aineita. Eikö itämeren suurin saastuttaja ole maatalous?
Maatalous on Itämeren kuormittajien joukossa, jos ei pahin niin ainakin lähellä kärkeä. Suomen osuus Itämeren kuormituksesta on noin 15 % ja Suomen osalta maatalous aiheuttaa 60 % fosforin ja 52 % typen kuormasta.

http://www.mtt.fi/met/pdf/met96.pdf

Kasvissyöjien piikkiin ei tuo Itämeren kuormitus kuitenkaan mene, sillä Suomen maatalouspinta-alasta on varattu eläinten kasvatukseen noin 80 % (30 % ruohon ja 50 % rehun) tuotantoon.
 
Ylös