Crohnin taudista kärsivien kannattaa ehdottomasti jättää kaikki viljat pois ruokavaliosta. Kannattaa lukea Alessio Fasanon juttuja gluteenin vaikutuksesta suolistoon.
Tuossa juttua gluteenin vaikutuksesta autoimmuunisairauksiin kuten Crohn:
http://somvweb.som.umaryland.edu/absolutenm/articlefiles/837-Fasano Scientific American article 8.2009.pdf
Tuossa luento gluteenista ja autismista:
http://www.autism.com/pro_videoflv.asp?flv=baltimore_2010_33_fasano&h=480&w=640&VID=95
Soijahan on yksi maailman eniten myrkytetyimmistä viljelykasveista. Tietysti luomusoija on eri juttu.
Diabeteksesta sen verran että Intiassa on maailman toiseksi eniten kakkostyypin diabetesta ja maailman eniten kasvissyöjiä. Samaan aikaan Yhdysvalloissa on maailman eniten kakkostyypin diabetesta ja siellä syödään maailman eniten lihaa. Eli ei se liha ole tässä se aiheuttaja, eikä kasvissyönti se parannus.
Joo-o. Mutta lihan vaikutus suolistohaavaumiin on myös todistettu. En erityisesti tarkoittanut, että crohn olisi näistä lihansyöjille "tarkoitetuista" sairauksista yleisin. Puhuin siitä vain omalla kohdallani.
Mutta paksusuolen syöpään ja haavaumiin ja muihin mainitsemiini vatsasairauksiin lihansyönnin keventäminen kyllä tilastollisesti auttaa.
Eikä muuten kannata kertoa crohn-potilaalle informaatiota. Olen ne kaikki lukenut; hyvin varhain löydetty crohn on harmiton, jos muuttaa ruokavaliotaan nopeasti. Ajan kanssa palasin yleisempään ruokavalioon, pehmeisiin ja sulaviin ruokiin. Esimerkiksi palkotuotteita en voi hirveästi syödä, mikä on kasvissyöjälle ongelmallista.
Gluteenittomuus ei nyt tähän keskusteluun liity kovinkaan oleellisesti. Leipää ne lihansyöjätkin syövät? Oma leivänkulutukseni ei ainakaan merkittävästi lisääntynyt. Mitä, aamiaisella ja iltapalaksikin.
Muistathan senkin, että kakkostyypin diabetes johtuu myös perimästä? Intian ahtaan, vielä harmittavasti vaikuttavan kastijärjestelmän takia ja samalta alueelta järjestettävien puolisoiden on vaikea päästä siitä eroon.
Aikuistyypin diabetes on yksi yleisimpiä perinnöllisiä sairauksia. Sitä on myös perimän vuoksi runsaasti Suomessa, joka kaipaa hälyyttävästi uutta geenistöä riveihinsa.
Suurin osa soijarouheesta ja jauhoista ja tofusta on luomua. Katso vaikka kaupan hyllyltä.
Sen sijaan se, mitä teurasnaudoille tarjotaan, ei ole. En tiedä, onko hullun lehmän taudin jälkeen tehty lakimuutosta siitä, että eläimet eivät saisi enää syödä toistensa ruhoja, muistaakseni on.
Mutta aidosti luulin, että sen ymmärtäminen, että lehmät syövät toistensa aivoja, olisi liikauttanut suurinta osaa kuluttajista.
Minut voidaan bannata propagandasta. Otan sen tyynesti. Mielestäni kasvissyönti on sekä eettisempää, turvallisempaa ja terveyttäedistävämpää.