Erityistutkija: Kriittinen viinakeskustelu tervetullutta
Kauppatorin juhlien julkiseen juomiseen suhtaudutaan nyt kriittisemmin kuin vuoden 1995 kultajuhlissa, toteaa erikoistutkija Esa Österberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).
- En muista, että -95 olisi ollut tällaista kriittistä keskustelua joukkueen juomisesta ja kyllä he aikalailla senkin voiton jälkeen juhlivat.
Österberg pitää alkoholiin liittyvää keskustelua tervetulleena. Tutkijan mukaan kyse ei ole tiukkapipoisuudesta, sillä silloin valtaosa meistä on alkoholin suhteen tiukkapipoja.
- Jos tiukkapipoisuus yhdistyy vähään juomiseen niin silloin suurin osa suomalaisista tiukkapipoja. Noin puolet kaikesta alkoholista Suomessa menee kymmenesosan kurkuista alas. Toisessa päässä meillä on 10 prosenttia raittiita ja siinä välissä olevat eivät niin hirveästi alkoholia vuoden mittaan juo.
Lapset unohtuvat juhlijoilta
Kauppatorin megajuhlasta unohtuivat ne, jotka eivät vielä itse päätä alkoholinkäytöstään tai ole vastuussa muiden käytöksestä.
- Juhlaa kutsuttiin perhejuhlaksi ja sanottiin, että tällä perusteella se kestää vain iltakymmeneen. Kyllä silloin täytyy muistaa että perhejuhlassa on mukana myös lapsia. En tiedä kuinka paljon lapset huomasivat kiekkoilijoiden humalatilan, mutta yleisesti tiedämme, että aikuisen humalatila ei ole lapselle miellyttävä asia.
- Luulen, että NHL:ssä Stanley Cupin voittajat tuskin ensi töikseen päättävät juoda itsensä känniin.
Sinänsä suomalaiset juovat lähes entiseen malliin. Juhlien lisäksi perjantaina ja lauantaina viina maistuu. Sunnuntaina palataan pikkuhiljaa arkeen.
- Jos mittaamme sitä , kuinka iso osa alkoholista juodaan tilanteissa , missä veren alkoholipitoisuus nousee yli yhden promillen niin me olemme yhä maa, missä juodaan humalahakuisesti tai missä ei välttämättä tähdätä humalaan, mutta juominen lipsahtaa ja johtaa humalaan.
Tulevasta kesälomasta tulossa edellisvuotta kosteampi
Tulevasta kesästä odotetaan hieman alkoholipitoisempaa kuin edelliskesästä.
- Raittiit pysyvät raittiina, suurkuluttajat kuluttavat enemmän ja välissä oleva 80 prosenttia luultavasti juovat jonkin verran enemmän.
Veronkorotukset ja siitä seuranneet hinnannousut pudottivat kulutuksemme vuodesta 2007 vuoteen 2010 noin viitisen prosenttia. Nyt kun ei ole tiedossa välitöntä uutta korotusta ja taloudessa menee vähän paremmin, rahaa riittää myös alkoholiin.
Kiekkojoukkueen juhlinta herättää kysymyksen, tarvitaanko Suomessa ulkopuolista holhoamista alkoholinkäytölle?
- Kutsutaan sitä sitten holhoamiseksi tai ei, mutta jos me alennamme alkoholiveroa kuten vuonna 2004, niin kyllä se johtaa siihen että me kulutamme enemmän.
(MTV3)