Vanhoja kilpailukohtaisia muistoja vuosien varrelta

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Silverstone 11.7.1993

Graham Hillin unelma oli voittaa kotikilpailunsa Englannissa. Unelma ei toteutunut koskaan, mutta unelma eli vielä uran päätyttyä. Tallipäälikkönä Grahamin toiveet olivat oman tiimin voittamisen ilossa kotikilpailussa ja mahdollisesti jonain päivänä nähdä poikansa Damonin voitto kotikisassa. Vuonna 1975 onnettomuus särki unelmat ja Damon jäi isättömäksi.

Damon Hill varttui vaikeuksien ja monen mutkan kautta kilpa-ajajaksi. Edeltävällä kaudella Hill oli ajanut Brabhamilla ja päässyt Williamsille kaudelle 1993. Kauden aikana Hill oli väläytellyt osaamistaan ja ollut voittajaehdokas jo pitkään. Vastoinkäymiset olivat kiusana. Kilparadalla Fabrizio Barbazzan rahat loppuivat ja ura myöskin. Tilalle otettiin nöyränä häntä koipien välissä Minardille palannut ja käteistä tuonut Pierluigi Martini.

Vielä pari kautta aiemmin hän oli ehdolla jopa Ferrarille. Tämän liikkeen jälkeen Martinilla oli vain Minardi. Alkukaudesta hän oli julistanut, että hän ei ole maksukuski. Totuus puhui toista ja näin kävi. Tyrell oli saanut kaksi uutta 021-autoa käyttöön. Uudet tärkeät paineilmaventtiilit menivät kuitenkin Benettonille ja McLarenille. McLaren testasi myös omarakenteista venttiilijärjestelmää. Ongelma oli kuitenkin aerodynamiikan puuttuminen pitkillä suorilla.

Perjantaina satoi ja rajuin tilanne oli Mark Blundellin raju kolari Abbeyssä. Lauantain aika-ajo oli Hillille kotikisan suurin unelma ja myös taakka. Pitkään näytti siltä, että paalupaikka tulisi. Prost meni kuitenkin edelle ja 1.19 ajan alittaminen olisi vaikeaa mutta mahdollista. Hillillä oli 3 kierrosta aikaa lyödä Prostin aika mutta niin ei käynyt ja 1.19.006 oli nopein aika Silverstonessa. Siinä kilpailun voittaja näytti ratkenneen sillä Silverstonen kisassa aika-ajolla oli iso merkitys.

Prost ja Hill valtasivat eturivin ja Michael Schumacher oli kolmas. Ayrton Senna oli neljäs ja Riccardo Patrese oli viides ja Martin Brundle Ligierillä kuudes. Kymmenen kärjen täydensivät Johnny Herbert, Derek Warwick, Mark Blundell ja Aguri Suzuki. Michael Andretti oli 11:sta ja aika-ajon pettymykset olivat Ferrarit Jean Alesi ja Gerhard Berger sijaluvuilla 12 ja 13.

Kisan viimeiseen ruutuun ajoi Luca Badoer ja kisasta karsiutui Michele Alboreto. Kisa televisioitiin YLE TV2:ssa suorana lähetyksenä kuten myös Eurosportilla. Selostajina toimivat Tapio Suominen ja Mika Sohlberg.

Startissa Hill ohitti Prostin ja yleisö esitti suosiota. Senna meni Schumin ohitse ja Maggotsissa meni myös Prostin ohi. Ensimmäisen kierroksen päätteeksi järjestys oli Hill, Senna, Prost, Schumacher, Patrese ja Brundle. Keskeyttäneitä olivat jälleen ulosajanut Andretti ja vetoakselin särkenyt Erik Comas.

Kierrokseen 7 asti Senna pidätteli Prostia ja Schumacheria ja Prost meni ohi. Siinä vaiheessa Hillillä oli 5 sekuntia etumatkaa. Schumi painosti Sennaa ja kierroksella 13 meni ohi. Järjestys rauhoittui ja tässä vaiheessa Aguri Suzuki oli ajanut ulos kierroksella 8 ja Gerhard Bergerin autosta särkyi jousitus. Myöhemmin Berger ilmoitti auton olevan vaarallinen ajettava ja keskeytys johti myös Ferrarilla jousituksen tarkkailuun.

Kierroksella 24 Karl Wendlinger ajoi ulos. Kisan puolessavälin alkoivat varikkokäynnit sillä useimmat olivat matkalla B-seoksella ja A-seoksellakaan ei Silverstonen radalla ilman varikkokäyntiä pärjännyt. Pierluigi Martini keskeytti fyysisen kivun vuoksi kisan kierroksella 31. Siihen mennessä Prost oli kuronut eron Hillin kanssa 3 sekuntiin ja kierroksella 32 Woodcotessa Luca Badoer oli menettänyt auton hallinan ja kolaroinut.

Umpisurkean auton ohjaus oli särkynyt kesken kisan ja sähkölaitteet olivat myös pettämässä keskeytyshetkellä. Turva-auto tuli radalle ja ero oli nollassa. Turva-auto vetäytyi pian pois ja kilpailu jatkui. Kierroksella 41 kotiyleisö pettyi kun Hillin auton moottori särkyi. Samalla kierroksella päättyivät myös Thierry Boutsenin ja Alessandro Zanardin kilpailut. Boutsenilla meni pyöränlaakeri ja Zanardilla särkyi jousitus mikä aiheutti ulosajon. Prost meni johtoon ja ajoi helppoon voittoon.

Kierroksella 53 Martin Brundle keskeytti moottorin ja vaihteiden hajottua. Keskeyttäessään Brundle oli viidentenä. Kierroksella 56 Christian Fittipaldilta hajosi vaihdelaatikko. Viimeisellä kierroksella Sennalta loppui jälleen polttoaine. Sennalla kaikki keskeytykset kausien 1991-1993 Silverstoneilla osuivat samaan paikkaan. Kaudella 1992 bensan loppuminen ei ollut syynä keskeytykseen vaikkakin bensa höyrystyi ja aiheutti tuhoa autossa.

Lopulta voittajaksi tuli Prost. Toiseksi tuli Michael Schumacher ja Riccardo Patrese. Neljänneksi tuli yllättäen Johnny Herbert Lotuksella mikä aiheutti spekulaation Lotuksen parantuneesta vauhdista ja Murray Walkerkin innostui hienosti sujuneesta kisasta. Senna sai viidennen sijan huolimatta siitä että keskeytys sattui kolmannelta sijalta. Derek Warwick otti pisteen.

Seitsemänneksi tuli Mark Blundell ja JJ Lehto ajoi kahdeksanneksi. Jean Alesi oli yhdeksäs ja Rubens Barrichello oli 10:s. 11:sta sija meni Philippe Alliotille ja 12:sta oli Christian Fittipaldi. Ukyo Katayama oli 13:sta ja viimeinen sijoitus meni Martin Brundlelle. Brundle oli 14:sta.

Andrea de Cesaris ei saanut sijoitusta koska ei ajanut 90 % voittajan kierrosmääristä. Kisan pettynein mies oli Damon Hill. Unelma oli kuitenkin lähellä sillä nyt alkoi näyttää selvältä, että ensimmäinen voitto ei ollut enää kaukana ja se tulisi pian. Voitto kotikisassakin ei näyttänyt enää mahdottomalta. Paalupaikan menetys ei harmittanut sillä jälleen paalustakin huolimatta keskeytys olisi voinut tulla. Harmi vain, että voitto tulikin seuraavana vuonna Schumin hylkäyksen jälkeen. Sinällään Hillkään ei voittanut koskaan ajamalla Silverstonea mikä on varsin mielenkiintoinen juttu.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Hockenheim 25.7.1993

Hockenheimissa päätettiin isossa kokouksessa F1:n tulevista kauden 1994 säännöistä. Tässä kokouksessa lopetettiin aiemmat spekulaatiot mahdollisista rangaistuksista ja samalla vahvistettiin sääntö jolla karsinnat lopetettiin ja kaikki pääsivät mukaan kilpailuun.

Vastaisuudessa karsintoja oli vain jos autoja oli enemmän kuin 26. Vaihteistoja lukuunottamatta kaikki automatiikka haluttiin pois ja välitankkaus tulisi palaamaan kisoihin, mutta vain jos FIA kykenisi takaamaan alle 10 sekunnin tankkauslaitteet. Siinä vaiheessa ei vielä sitä pidetty varmana. Jokainen talli kuitenkin periaatteessa hyväksyi tankkauksen mukaantulon.

Aika-ajossa Williamsit valtasivat ruudut 1-2 järjestyksessä Prost ja Hill. Schumimanian innoittamana Schumacher ajoi kolmanneksi ja Senna neljänneksi. Mark Blundell ja Martin Brundle Ligiereillä olivat 250:ttä kisaa juhlineen Riccardo Patresen edellä lähtöruudukossa sijoilla 5-6 ja Patrese oli 7:s. Aguri Suzuki ajoi yllättäen 8:neksi ja kärkikymmenikön täydensivät Gerhard Berger ja Jean Alesi sijoituksilla 9 ja 10.

Sunnuntaina Warm-Upissa Derek Warwick ajoi valtavan kolarin sadekelillä Luca Badoerin kanssa ja auto vahingoittui pahoin. Warwick selvisi mukaan. Kolari muistutti vuoden 1990 Monzan kolaria. Kisa näytettiin suorana TV2:ssa selostajina Tapio Suominen ja Mika Sohlberg.

Kisan startissa Prost sai huonon lähdön ja Hill ja Schumacher menivät edelle. Senna yritti haastaa Prostia ja ensimmäisessä shikaanissa Senna ajoi ulos radalta. Toisessa shikaanissa Brundle spinnasi ja Senna sai yhden sijan parannusta oloonsa. Prostin piti väistää ulosajavaa Ligieriä ja oikaisi shikaanin. Tuomaristo alkoi tutkia asiaa.

Erik Comasin vaihdelaatikko ja kytkin hajosivat ja Andrea de Cesariksen kisa päättyi myös vaihdevikaan. Kierroksella 2 järjestys oli Damon Hill, Michael Schumacher, Alain Prost, Mark Blundell, Riccardo Patrese ja hyvän startin saanut Aguri Suzuki. Luca Badoerin kisa päättyi kierroksella 4 jousituksen hajoamiseen ja McLarenin Michael Andrettin kisa päättyi ohjausviasta aiheutuneeseen ulosajoon samalla kierroksella.

Kierroksella 6 Prost ohitti Schumacherin ja alkoi tavoittaa Hilliä. Aguri Suzukin hyvä kisa päättyi kierroksella 9 kolariin Gerhard Bergerin kanssa. Footworkista särkyi kolarin seurauksena vaihdelaatikko ja kisa jäi siihen. Keltaisia lippuja heilutettiin ja turva-autoa harkittiin. Prost tavoitti Hillin ja ohitti keltaisilla mikä yhdessä aiemman shikaanin oikaisun takia aiheutti stop-go penaltyn.

Prost sanoi tapahtumaa kisan aikana ja sen jälkeen katastrofiksi. Kuitenkin Prost meni kierroksen kuluttua varikolle kärsimään rangaistuksen ja Hill meni uudelleen johtoon. Prost palasi radalle viidentenä ja edessä menivät Hill, Schumacher, Blundell ja Patrese. Senna aloitti takaa-ajon ollen sen alussa 7:llä sijalla. Kierroksella 19 Alessandro Zanardi keskeytti ulosajoon.

Kisan puolivälissä Williamsit ja Senna ottivat riskin ja ajoivat ilman pysähdyksiä. Hockenheimin radalla rengaskulutus oli suuri ja jopa A-renkaat eivät usein kestäneet ilman pysähdystä maaliin saakka ja riski oli äärimmäisen suuri että jossain välissä kilpailua nähtäisiin ulosajoja tai rengasrikkoja. Kaikki muut pysähtyivät.

JJ Lehdon kisa päättyi kaasuttimen jumiutumisen aiheuttamaan ulosajoon kierroksella 22. Damon Hill oli 15 sekuntia Prostin edellä ja Senna oli edelleen 7:llä sijalla ja alkoi tavoittaa Gerhard Bergeriä. Schumacher oli kolmantena yksin ja kaukana takaa tulivat Mark Blundell ja Gerhard Berger. Senna oli kuudentena. Kierroksella 28 Ukyo Katayama ajoi ulos ja vetoakseli särkyi autosta ja kisa oli siinä. Pian Senna ohitti Bergerin ja kolme kierrosta myöhemmin Senna ohitti Patresen.

Kierroksilla 31 ja 32 Schumi viihdytti saksalaisyleisöä ohittamalla kolme autoa kierroksella. Kierroksella jäivät Alboreto, Warwick ja Brundle. Kierroksella 34 Rubens Barrichellon kisa päättyi laakerien hajottua. Kierroksella 43 Hillin ja Prostin ero oli enää 8 sekuntia, mutta Prostin olisi pitänyt kaahata kuin Mansellin Monacossa saadakseen Hillin kiinni. Näin ei näyttänyt tapahtuvan. Damonilta särkyi kuitenkin rengas ja se aiheutti vaikeuksia.

Hill olisi voittanut kilpailun mikäli renkaat olisi vaihdettu alle vaihtamatta jättämisen sijasta. Mahdollista on myös, että rengas olisi silti voinut mennä rikki. Prostin ja Sennan A-renkaat olivat myös jo aivan loppu tuossa vaiheessa. Varikkosuoralle tullessa Prost ja Schumacher menivät ohi. Varikkoshikaanilla Hill ajoi epäonnisesti seinään ja vastoinkäymisten monitoimimies Hill joutui taas kerran puremaan hampaita yhteen. Voitto oli taas ollut niin lähellä, mutta niin kaukana.

Lopulta kilpailun voitti Alain Prost ja Schumacher oli kotiyleisön riemuksi toinen. Mark Blundell ajoi Ligierille hienon kolmossijan ja Ayrton Sennakin hyötyi Hillin keskeytyksestä ollen neljäs. Patrese oli viides ja Berger oli kuudes. Jean Alesi jäi ilman pisteitä ollen seitsemäs.

Martin Brundle oli kahdeksas perässään Karl Wendlinger ja Johnny Herbert sijaluvuilla 9 ja 10. Christian Fittipaldi oli 11:sta ja Philippe Alliot oli 12:sta ja Thierry Boutsen oli 13:sta. Pierluigi Martini oli 14:sta ja Damon Hill sai sijoituksen tulosluettelossa olemalla 15:sta. Michele Alboreto oli toiseksi viimeinen sijalla 16 ja kisan viimeinen oli 17:sta sijalla ollut Derek Warwick. Tässä vaiheessa Prostilla oli 27 pisteen johto mestaruustaistelussa ja kisoja oli jäljellä enää 6.

YLE vetäytyi vähäksi aikaa kisoista ja MTV3:lla olisi seuraavaksi lähetysvuoro kisoissa. Damon Hillin voiton arveltiin kaikesta huolimatta olevan nyt erittäin lähellä ja sen oletettiin tapahtuvan jo seuraavassa kilpailussa Hungaroringilla. Joka tapauksessa hyvin pian.
 
Viimeksi muokattu:

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9354
Laittaisiko itse taas jotain noista kisoista.

Silverstone: tuohon aikaan ei turva-auto ollut niin yleinen käytäntö, että sitä olisi jotenkin odottanut. Ihan yhtäkkiä ruudussa vain näytettiin, kuinka turva-auto ajaa radalla, ei ollut ehtinyt kovin pitkälle rataa, taisi olla tuon Maggotts/Becketts-mutkayhdistelmän kohdilla. Badoerin auto jäi Woodcote-mutkan ulkokaarteeseen. Ei nyt varsinaisesti ihan radan vieressä, mutta ei siinä kohdassa nyt mikään hirveän suuri turva-alue ollut. Jonkunlainen pieni kontakti de Cesariksen kanssa oli ollut muutama kierros aikaisemmin. Tuon takia de Cesaris vietti sitten pitkän aikaa varikolla ja tuli tosiaankin 16 kierrosta kärkeä perässä maaliin.

Hillin auto hajosi sitten toisella kierroksella uusintalähdöstä. TV2:n lähetyksestä vielä se, että taisivat tuolloin näyttää jopa lehdistötilaisuudenkin, mitä ei yleensä kisoissa Suomessa tehty.

Hockenheim: Hill ei tosiaan tehnyt varikkopysähdystä, kun suuri osa muista niin teki. Schumi ja Senna jopa kaksi. Prostin rangaistus oli aika outo, samanlainen tuomittiin toki myös Brundlelle ja Suzukille. JJ tosiaan keskeytti ja tuli liftaamalla varikolle, olisiko ollut Thierry Boutsenin kyydissä. Tuota nähtiin entisaikaan aika usein, varsinkin Hockenheimilla kun rata oli sen verran pitkä ja erityisiä kuljetuksia varikolle ei voinut olla, kun rata oli metsän keskellä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Hungaroring 15.8.1993

Ensi kauden puhekuviot alkoivat tulla esille Unkarissa ja Senna oli edennyt neuvotteluissa Williamsin kanssa pitkälle. Prost uhkasi lopettaa uransa jos Senna tulee tiimiin. Tällä välin Flavio Briatore oli ilmoittanut Riccardo Patresen olevan vapautettu ensi kautta alunperin koskeneesta sopimuksesta. Patresen ainoa todellinen vaihtoehto lopettamisen lisäksi oli mennä Williamsille. Sieltä paikka aukeaisi vain jos kummatkin päätähdet eli Senna ja Prost eivät pääsisi tiimiin. Simtek ja Pacific ilmoittivat ensi kauden mukaantulostaan. Alunperin suunnitelmat oli tulla mukaan jo kuluvalla kaudella ja edellisenä vuonna, mutta rahoitus ei löytynyt tuolloin.

McLaren ja Benetton riitelivät Renaultin hankkimisesta, mutta Ligier löysi 12 miljoonaa dollaria ensi kaudeksi ja moottoreista Benettonin olisi pitänyt maksaa 15 miljoonaa ja McLarenin 17 miljoonaa dollaria, että ensi kaudeksi jommankumman tiimin moottorina olisi ollut Renault.

Lotus havitteli käyttöönsä ensi kaudeksi Mugen-Hondan koneita ja uusia tärkeitä japanilaisia yhteistyökumppaneita joiden mukana oli entisiä Leyton Housen ja Middlebridgen työntekijöitä ja liikemiehiä. Takarivissä Minardin rahat olivat loppumassa ja samoin myös Scuderian. Scuderian loppukausi näytti turvattomalta. Ainoa vaihtoehto olisi yhdistyä mutta vielä tuolloin Scuderia kieltäytyi tarjouksesta yhdistyä Minardin kanssa.

Aika-ajossa Prost vei jälleen paalupaikan Hillin ollessa toinen. Schumacher oli kolmas ja aerodynamiikan kanssa paininut Ayrton Senna oli neljäs. Riccardo Patrese oli viides ja Gerhard Berger oli kuudes. Aika-ajon yllätyksen järjesti Minardin Pierluigi Martini olemalla seitsemäs. Kahdeksas oli Jean Alesi ja kärkikymmenikön täydensivät Footworkit järjestyksessä Warwick-Suzuki. Michael Andretti oli 11:sta. MTV3 näytti Suomessa kisan suorana lähetyksenä.


Prostin auto hyytyi lämmittelykierroksella ja hän joutui lähtemään joukon takaa. Startissa Hill, Senna ja Berger ottivat loistavan lähdön ja jopa Patrese meni ennakkoon vahvimpana starttaajana pidetyn Schumacherin edelle. Alesi ja erittäin nopean lähdön ottanut Andretti ajoivat takaa. Barrichello kolaroi Suzukin kanssa ja kisa oli siinä. Ensimmäisen kierroksen päätteeksi järjestys oli Hill, Senna, Berger, Patrese, Schumacher ja Alesi.

Seuraavalla kierroksella Hill alkoi kasvattamaan eroa ja Senna myöskin. Berger puolusti sitkeästi paikkaansa. Schumi yritti ohitusta kierroksella 4 ajaen ulos ja palasi radalle 10:nä. Kumpaankin McLareniin alkoi sittemmin tulla kaasutinvaikeuksia ja Sennalla myös sähkönsyöttö alkoi pätkiä toisella sijalla.

Michael Andretti keskeytti kierroksella 16 juuri Schumin eteen ja Schumi ajoi ulos uudelleen. Hän palasi radalle sijalle 14 ja juuri hyvää kisaa ajaneen Prostin eteen. Kierroksella 17 Sennan auton kaasutin petti ja alle kierrosta myöhemmin sähkönsyöttö loppui kokonaan kun auton sähköt pettivät. JJ Lehdon auton moottori hajosi samalla kierroksella eli kierroksella 18.

Sitten alkoivat yllättäen varikkokäynnit. Hungaroringin radalla D-seokset usein kestävät kilpailun puoleenväliin, mutta ei tällä kertaa. Kummatkin Williamsit ja Schumacher lähtivät matkaan C-seoksella eli pysähdystä ei tarvinnut tehdä. Varikkokäynneillä Patrese nousi toiseksi ja Prost kolmanneksi. Järjestys oli Hill, Patrese, Prost, Schumacher, Berger ja Alesi. Yllättäen Prostille ilmoitettiin takasiivessä olevan häiriö joka aiheutti odottamattoman pysähdyksen. Vaurio oli vakavampi ja takasiivekettä ei saatu irti.

Oletetun 20-40 sekunnin sijaan siivenvaihtoon kului lopulta 7 kierrosta. Prostin kisa oli pilalla. Prost ehti antaa jopa haastattelun Ranskan tv:seen vaihdon aikana.:D Alesi keskeytti kierroksella 22 ulosajoon ja Christian Fittipaldi kolarin aiheuttamaan jousituksen hajoamiseen. Patrese päästi nopeamman Schumin, mutta Schumin kisa päättyi kierroksella 26 bensapumppuongelmaan. Luca Badoer ajoi ulos kierroksella 37 ja Johnny Herbert kierroksella 38. Kierroksella 39 Michele Alboreton moottori ylikuumeni ja hänen kisa oli ohi. Aguri Suzuki ajoi ulos radalta kierroksella 41.

Kierroksella 45 Alessandro Zanardin vaihdelaatikko hajosi. Kierroksella 54 Erik Comasin auton öljyt valuivat ulos moottorista ja kisa jäi siihen. Tällä välin Patrese spinnasi ja Berger saavutti autoa. Yllättäen Ferrarin Gerhard Berger teki yllätyksen menemällä varikolle kolmannelta sijalta ja viides sija tuli käynnin jälkeen. C-renkaat eivät aina olleet idiootinvarmoja renkaita Hungaroringilla ja näin kävi, että Berger joutui menemään varikolle. Kisan päähuomio keskittyi Warwickin, Martin Brundlen ja Martinin taisteluun neljännestä sijasta. Kierroksella 59 Martini ajoi ulos ja kisa meni siihen. Berger alkoi saavuttaa Brundlea ja Warwickia.

Päivän mielenkiintoisin seurattava oli myös Ukyo Katayama Tyrelillä. Siitä myöhemmin lisää. Kisan onnellisin mies oli Damon Hill. Vihdoin ja viimein tuli se kaivattu ensi voitto. Toiseksi tuli Riccardo Patrese ja kolmanneksi mukaan liittyi Gerhard Berger podiumille. Neljänneksi tuli Derek Warwick ja viitossijan peri Martin Brundle. Kuudenneksi tuli Karl Wendlinger. Loput maaliintulleet olivat Mark Blundell, Philippe Alliot ja Thierry Boutsen.

Ukyo Katayamalla oli mielenkiintoinen kisa. Tyrelille Larroukselta rahoineen siirtynyt japanilainen oli mielenkiintoinen seurattava. Tyrellin kausi oli ollut katastrofi kahteen edeltävään kauteen verrattuna. Paljon oli uudelle autolle laskettu ja tulokset oli nähty. Ruudusta 23 Katayama oli ajamalla ja tahdonvoimalla ja muiden keskeytysten ansiosta noussut 10:neksi. Autosta särkyi kisassa jäähdytin ja moottorin lämpötila oli noussut lähelle 130:tä astetta.

Autosta särkyi ennen viimeistä kierrosta myös jarrut. Katayama joutui jarruttamaan jopa enemmän kuin 200 metriä ennen mutkaa. Hungaroringilla jarruton auto on vaarallinen väline. Samalla se ennakoisi yleensä keskeytystä. Katayamalla myös renkaat sulivat alle sillä varikkokäynnillä tallikaveri de Cesaris sai C-renkaat. Katayama sai D-seokset. Katayamalla ei viimeisellä kierroksella ollut enää aikaa mennä varikolle hoitamaan enää mitään murheita.

Muutenkin Tyrell-tiimin harmonian ytimeen tuli särö koska Andrea de Cesaris oli saanut Tyrellin uudet kehitysosat autoon ja viikonloppuna Katayama ajoi vanhoilla osilla. Vaihdelaatikko alkoi särkyä myös autosta vaihde kerrallaan. Katayamalla kisa oli vaikeuksia täynnä, mutta pieni japanilainen samuraimiekkailija onnistui olemaan ajamatta ulos ja pääsemään de Cesariksen edelle jarruttomalla ja lähes bensattomalla autolla sillä viimeisen kierroksen puolivälissä auto alkoi yskiä ja autosta alkoi loppua polttoaine. Andrealla polttoainetta oli jonkin verran enemmän kuin Katayamalla ennen kisaa. Andrea de Cesaris oli yhdestoista ja Prost oli kaiken jälkeen 12:sta 7 kierrosta jäljessä.
 
Viimeksi muokattu:

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9354
Nuo Katayama-tiedot olivat ihan uusia mulle.

Prostin varikkokäynti venyi aika lailla. En tosin itse muista, että takasiipeä yleensä noin nopeasti olisi vaihdettu, yleensä siinä ehkä pari minuuttia menee vähintään. No, varikkokäynti venyi osin myös sen takia, että Hill halusi tulla varikolle ja Prostin auto jouduttiin työntämään sivuun sen ajaksi.

Alesi ja Fittipaldi osuivat toisiinsa ja Alesi meni aika vauhdilla kaiteeseen ensimmäisessä mutkassa. Alesi ei ollut ollenkaan tyytyväinen Fittipaldin ajamiseen silloin.

Berger veti Brundlesta ohi niin, että autot osuivat toisiinsa. Tämä tapahtui radan toiseksi viimeisessä mutkassa, varikon takana siis. Warwick taisi olla yhden stopin miehiä ja sen takia nousi kolmoseksi aika loppuvaiheessa. Berger meni kuitenkin hänestäkin ohi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Spa-Francorchamps 29.8.1993

Perjantaina Spassa nähtiin erittäin paha ulosajo Alessandro (Alex) Zanardilta. Lotus ajoi täysillä ulos Eau Rouge-mutkassa. Kolarissa Zanardi koki 6 G:n voiman ja auto romuttui pahasti, mutta mies selvisi hengissä. Kisaan hän ei osallistunut varotoimenpiteenä. Päävammoja epäiltiin olevan ja muitakin vahinkoja ja Sid Watkins kielsi osallistumisen ehdottomasti. Lotuksella ei löytynyt toista kuskia joten ainoaa autoa ajoi Johnny Herbert.

Alain Prost ajoi aika-ajoissa jälleen paalulle Hillin ollessa toinen. Schumacher oli kolmas ja Alesi oli neljäs. Senna oli aika-ajon epäonnistuja viitossijallaan. Aika-ajon yllättäjät olivat kauden edetessä vauhtiaan parantaneet Aguri Suzuki ja Derek Warwick Footworkeilla. Kärkikymmenikön täydensivät Riccardo Patrese, JJ Lehto ja Johnny Herbert ainoalla Lotuksella. Michael Andretti alkoi olla erittäin lähellä menettää paikkansa McLarenilla. Aika-ajoissa sijoitus oli 14:sta. MTV3 näytti Suomessa kilpailun suorana.

Startissa Prost sai kerrankin hyvän lähdön ja meni Hillin edelle. Benettonilla oli uutena autossaan automaattinen starttijärjestelmä ja ajovakaudenhallintajärjestelmä. Ikävä kyllä Schumilla ja Patresella laitteet eivät toimineet ja La Sourcessa tuli erittäin ahdasta. Senna ohitti Alesin puskien tieltä ja Schumacherin nousten kolmanneksi ja ahdisteli Hilliä. Senna ohitti Hillin ennen Eau Rougea alamäessä.

Eräs formula-ura päättyi tähän kilpailuun. Nimittäin kotimies Thierry Boutsenin. 10 kilpailua Jordanilla olivat pettymyksiä täynnä ja kilpailu ja ura päättyivät vaihdelaatikon särkymiseen. Tallikaverille jääminen oli ongelma ja se vain lisäsi Barrichellon tavoiteltavuutta ajajamarkkinoilla. Seuraavaksi Eddie Jordanilla oli vaikeaa löytää kuljettajaa seuraavaan kilpailuun.

Ensimmäisen kierroksen päätteeksi järjestys oli Prost, Senna, Hill, Alesi, Schumacher ja Suzuki. Hill ohitti Sennan toisella kierroksella ja lähti tavoittamaan Prostia. Sennaa ahdisteli pian myös Schumacher. Jean Alesi keskeytti kierroksella 4 jousituksen hajottua. Ferrari määräsi kisan jälkeen tehtäväksi rakennetutkimuksen sillä jousituksen hajoaminen oli autossa liian usein ongelmana.

Prost johti perässään Hill ja Schumacher ja Senna tappelivat kolmannesta sijasta ja Johnny Herbert ja Aguri Suzuki taistelivat viidennestä sijasta. Kierroksella 10 Schumi meni Sennan ohi nurmikon kautta. Seuraavalla kierroksella varikkokäyntien alkaessa säännöllisesti Rubens Barrichello keskeytti pyöränlaakerien hajottua. Ensimmäisten pysähdysten jälkeen järjestys oli Prost, Hill, Schumacher, Senna, Suzuki ja Herbert. Suzukin jousitushydrauliikka oli hajoamispisteessä, mutta hänen kisansa keskeytyi kierroksella 14 vaihdelaatikon myötä. Seuraavalla kierroksella keskeyttivät Pierluigi Martini ja Christian Fittipaldi ulosajoihin.

Kierroksella 24 Andrea de Cesariksen moottori hajosi ja keskeytys tuli. Kierroksella 27 Karl Wendlingerin kone särkyi myös ja samalla kierroksella Derek Warwickin auton sähköt alkoivat kadota ja kierroksella 28 virtapiikki tuhosi moottorin ja kilpailu oli ajettu. Kierroksilla 29-32 koettiin ratkaisuhetket.

Williamsilla merkkimestaruus tulisi tässä tai missä tahansa loppukauden kisassa mikäli tulisi voitto. McLaren oli niin kaukana pisteissä, että tallimestaruus oli melkein selvä. Damon Hill ajoi tallikaveriaan Prostia kiinni voitto mielessä. Sama tavoite oli toki Prostilla mielessä. Ilman Unkarin siivenvaihtoa voittaja edelliskisassa olisi voinut olla Prost. Hillillä taas oli näytönpaikka. Lisäksi kuljettajilla oli tallimääräys.

Frank Williams oli painottanut ennen kilpailua, että se kuljettaja joka on viimeisten pysähdysten jälkeen edellä niin saa voittaa kisan. Kilpailun tulisi jäätyä sen jälkeen. Kumpikin kuljettaja halusi voittaa kisan. Molemmat olivat lähteneet suunnilleen samalla rengassarjalla mukaan kilpailuun. Renkaanvaihto tapahtui heti Hillillä, mutta Prost jäi ajamaan. Hillin ainoa keino voittaa oli tavoittaa B-renkailla ajava Prost neljässä kierroksessa sillä niillä kierroksilla Prost olisi tulossa varikolle.

Voitto ei olisi Hillille ollut varma missään tapauksessa sillä Frankin tallimääräys oli enemmän suuntaa antava ja ennen kaikkea kaksoisvoitto ja tiimimestaruus oli panoksena mutta Hillin voitontahto oli suuri ja sama juttu oli Prostilla. Renkaatkin olivat molemmilla Williams-kuskeilla olleet alussa C-renkaat ja toisille stopeille B-seokset. Myös kohtalo puuttui peliin jälleen. Prostin kohtaloksi tuli väärin kuultu varikolle tuloviesti ja ylimääräinen liikenne radalla käänsi pelin Hillin eduksi. Varikollakin tuli pieniä vaikeuksia ja Hill meni edelle. Aivan juuri ja juuri edelle ehti myös Michael Schumacher Benettonilla. Voitto näytti menneen Hillille. Prost olisi voinut voittaa kisan aiemmalla varikkokäynnillä. Span rata kulutti kuitenkin A-renkaatkin niin huonoille rakoille, että kisan maaliin ajaminen ilman stoppia olisi ollut yllytyshullua toimintaa ja B-renkaatkin kestivät usein vain puolet kisamatkasta.

Schumacher yritti lähteä tavoittamaan Hilliä, mutta se oli mahdotonta. Prost lähti myös tavoittamaan Schumacheria. Kierroksella 37 Erik Comas keskeytti bensapumpun hajoamiseen. Kierroksella 41 Prost rikkoi kierrosennätyksen, mutta saavutti sillä vaivaisen kymmenyksen Schumia per kierros. Se riitti Prostille. Alle kierroksen kuluttua Gerhard Berger ja Mark Blundell kolaroivat radalla.

Kisa kuitenkin päättyi kierroksella 44 Damon Hillin toiseen voittoon. Schumacher oli toinen ja Prost huolimatta Frank Williamsin lievästä pettymyksestä oli kolmas ja voitto varmisti tiimimestaruuden. Neljäntenä tuli maaliin kisassa kaikkensa yrittänyt Senna, viidentenä tuli maaliin Johnny Herbert joka toi myös Lotukselle viimeiset pisteet koskaan vaikka sitä ei vielä tuolloin tiedetty ja Riccardo Patrese oli kuudes. Martin Brundle oli 7:s ja Michael Andretti oli 8:s. JJ ajoi 9:nneksi ja kolaroineet Berger ja Blundell olivat 10:s ja 11:sta. Philippe Alliot oli 12:sta ja Scuderian miehet Luca Badoer ja Michele Alboreto oli 13:sta ja 14:sta. Viimeinen maaliintulija oli edelliskisan selvityjä Ukyo Katayama sijalla 15:sta.

Kuljettajien puolella Prostilla oli 28 pisteen johto Sennaan. Pisteitä oli 81 Sennan 53:a vastaan. Hill oli kolmantena 48:lla pisteellä ja Schumacher oli neljäntenä 42:lla pisteellä. Patrese oli viidentenä 18:sta pisteellä ja perässä tulivat jaetulla kuudennella sijalla Brundle ja Herbert joilla oli 11 pistettä. Mark Blundell oli 8:tena 10 pisteellä. Merkkimestaruus oli varmistunut Williamsille 129:llä pisteellä ja toisena tuli Benetton 60:llä pisteellä. McLaren oli kolmantena 56:lla pisteellä ja yllätysnelonen oli Ligier 21:llä pisteellä. Ligier ei ollut vuosiin ollut näin korkealla.
 
Viimeksi muokattu:

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9354
Livenä missasin tästä kisasta noin ensimmäiset 10 kierrosta. Juuri ennen varikkokäyntien alkua pääsin mukaan.

Hill tosiaankin nappasi heti toisen voiton ensimmäisen perään, kovin yleistä tuo temppu ei ole ollut. Itse asiassa Hill jakaa ennätyksen Mika Häkkisen kanssa, sillä molemmat voittivat ensivoittonsa jälkeen kaksi seuraavaa kisaa (sorry, pikku spoilaus kun Monzan juttua ei ole tullut)

Schumi teki komean ohituksen Prostista tuossa kisassa heikkotehoisemmalla autolla. Alesilla oli tuossa neljän vuoden putki aika synkkiä kisoja Spassa, kun hän ajoi yhteensä 17 kierrosta neljän vuoden aikana. Vuonna 1992 seitsemän kierroksen jälkeen kolari Mansellin kanssa, 1993 vika neljän kierroksen jälkeen, 1994 konerikko kolmannen kierroksen alkuun ja 1995 jälleen jousitusvika neljän kierroksen täytyttyä.

Bergerin ja Blundellin kolaria en ikinä ole nähnyt, mutta raporttien mukaan se oli varsin raju osuma ja tapahtui ilmeisesti Stavelotissa. Berger oli muuten aloittanut kisan varikolta, kun autossa oli jotain ongelmia juuri ennen kisaa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Monza 12.9.1993

Monzan kisan alla tuli uusia kuljettajia.

Pedro Lamy tuli Lotukselle miljoonan dollarin maksumiehenä kauden viimeiseen neljään kilpailuun. Jordanin kakkostestikuljettaja Marco Apicella sai paikan kotikisaansa kun ykköstestaaja Emanuele Naspetti kieltäytyi kunniasta. Jordanilla kummatkin herrat toimivat testaajina kauden aikana. Kisakuljettajan pestiin rahat eivät riittäneet sillä Eddie oli vaatinut 800 000 dollarin tuomista tiimiin. Testaajina he saivat 50 000 dollaria kaudelta ja Eddie maksoi lisäksi heille 800 000 markkaa testirahaa joka heillä oli käytössä. Sen jälkeen he joutuisivat rahoittamaan testinsä itse. Thierry Boutsen myös lopullisesti vahvisti lopettamispäätöksen. Apicella maksoi testikuskin kausipalkkansa yhdestä kisasta ja toiseen ei ollut varaa.

Minardi ja Scuderia aikoivat myös yhdistyä viimeistään kauden jälkeen ja Lotus tulisi saamaan Mugen-Hondan koneet käyttöön kaudeksi 1994. Sen sijaan muutamat elintärkeät japanilaiskumppanit vetäytyivät ja se aiheutti harmaita hiuksia tallipäällikkö Collinsille. Suurin huhu oli Michael Andrettin lähteminen kauden jälkeen McLarenilta virallisesti. Epävirallisesti puhuttiin jo Mika Häkkisen tulosta heti seuraavaan kisaan Estoriliin. Andretti oli saanut aikaa ja Ron Dennisin mielipidettä ei enää käännetty. Andretti oli tuottanut pettymyksen ja Ayrton Sennan auttaminen oli jäänyt liian heikoksi. Myös tiimimestaruus menetettiin Ronin mielestä Andrettin heikkoihin ajosuorituksiin.

Kauden jälkeen Andrettilla oli viimeistään paluu Indycarin pariin sillä yksikään muu tiimi ei ottanut Andrettia vakavasti ehdolle. Mild Seven vahvisti myös sopimuksen Benettonin kanssa. Siinä vaiheessa Mild Sevenillä oli painostuskortti Flavion suuntaan. Pitemmän tuen jatkumisen kannalta toisen kuskin piti olla joko Aguri Suzuki tai Ukyo Katayama. Flaviolla oli siinä mielessä tukala tilanne, että Schumin kanssa oli palkkariita ja Schumi olisi ollut menossa McLarenille tai jopa Ferrarille. Pahimmillaan Briatore jäisi ilman huippuluokan kuljettajia.

Aika-ajossa Williamsit menivät menojaan järjestyksessä Prost-Hill. Jean Alesin ja Ayrton Sennan aika-ajon taistelu oli mielenkiintoista seurattavaa. Teoriassa Alesilla oli kotiyleisön edessä mahdollisuus jopa miellyttää tifosoja ajamalla toiseksi tai jopa paalupaikka, mutta sen saaminen edellytti äärimmäistä tuuria ja rohkeutta ajaa niin täysillä kuin mahdollista. Todennäköisempi paikka oli kolmas ruutu. Aika oli 1.22.63. Jean Todt oli antanut käskyn taistella viimeiseen pisaraan saakka ja tifosojen tukikin oli takana. Aikaa oli vain 3 kierrosta ja lopulta Alesi ajoi kuin ajoikin Sennan edelle.

Senna oli neljäs. Schumi oli viides ja aika-ajon kauhunhetket järjesti Gerhard Berger. Berger oli kuudes, mutta Berger kuuli väärin radioviestin ja ajoi 320 km/h vauhdissa ulos radalta. Auto pyöri viisi kertaa ympäri ja lensi hiekkaesteen yli suoraan rengasvalliin. Ihme kyllä Berger ei loukkaantunut. Seitsemänneksi ajoi Johnny Herbert ja loput kymmenen kärjestä täydensivät Aguri Suzuki, Michael Andretti jonka lähtölaskenta oli salaisesti alkanut sillä ennen Monzan kilpailua kisapalaverissa oli suljettujen ovien takana sanottu Andrettille suorat sanat ja se että kausi päättyy jo ennen Adelaidea ja Häkkinen saa tulla ajamaan loput 3 kilpailua ja Riccardo Patrese. Tulokaskuskit Apicella ja Lamy olivat 23:s ja 26:s

MTV3 näytti Suomessa kilpailun suorana. Kisan startissa Prost pääsi hyvin Hillin edelle ja ensimmäiseen shikaaniin tultaessa radalle tuli hyvin ahdasta. Hill ja Senna kolaroivat jolloin Hill ajoi ulos. Liittyessään uudelleen mukaan hän osui Bergeriin ja tippui kymmenenneksi. Senna oli yhdeksäntenä kolarin jälkeen. Hill ohitti Sennan ennen ensimmäisen kierroksen loppua. Alesi oli jo aiemmin ohittanut Hillin ja nostatti tifosojen riemua ajamalla toisena. Tällä kertaa Ferrarilla lähdettiin voitto mielessä. Ensimmäisellä kierroksella 7
autoa kolaroi.

Footworkit Derek Warwick ja Aguri Suzuki kolaroivat ja toisessa sarjassa JJ sai huonon startin ja kilpailuhengessä kolaroi Rubens Barrichellon ja Marco Apicellan kanssa. Apicellasta tuli täten lyhimmän matkan ajanut f1-kuski. Vain 800 metriä.:D Christian Fittipaldi ja Philippe Alliot joutuivat myös kolariin ja joutuivat menemään varikolle. Ensimmäisen kierroksen päätteeksi järjestys oli Prost, Alesi, Schumacher, Berger, Herbert ja Martin Brundle. 1 1/2 kierroksen kuluttua Schumi meni Alesin ohi ja toisen kierroksen jälkeen järjestys oli Prost, Schumacher, Alesi, Berger, Brundle ja Herbert.

Kierroksella 8 Sennan kisa meni lopullisesti pilalle. Keskeytyshetkellä Senna oli 7:tenä ja ohittamassa Martin Brundlea taistelussa kuudennesta paikasta. Kolari tuli ja molemmat olivat ulkona. Prostille tämä varmisti melkein mestaruuden. Siltä ainakin näytti. Damon Hill oli kuudentena. Kierroksella 14 Johnny Herbert ajoi ulos radalta ja Hill oli nyt viidentenä. Bergerin jousitus petti seuraavalla kierroksella ja Hill oli neljäntenä. Hill alkoi tavoittaa Prostia jatkuvasti.

Kierroksella 18 hän meni Alesista ohi ja alkoi tavoittaa Schumacheria. Kierroksella 20 Mark Blundell ajoi ulos. Kierroksella 21 Schumin autoon tuli moottorivaurio ja alle kierrosta myöhemmin moottori hajosi kokonaan. Tässä vaiheessa Hill oli jo lähellä Schumia. Kierroksella 22 Hill oli enää 5 sekuntia tallikaveriaan jäljessä. Kierroksella 23 Michele Alboreton jousitus hajosi.

Kierroksella 48 Hill oli tavoittanut Prostin ja eroa oli korkeintaan 2 sekuntia. Prost kuitenkin jäädytti tilanteen ja tallimääräyksellä varikkokäyntien tai ilman niitä olleen ajankohdan päätyttyä Williams-tallissa oli tuolloin tapana jäädyttää tilanne ja antaa kärjessä olevan kuskin voittaa kisa. Asiasta olisi voinut tulla nokkapokaa, mutta kierroksen kuluttua Prostin moottori hajosi ja kisa oli ratkennut.

Damon Hill otti kauden kolmannen voittonsa ja peräkkäisen sellaisen. Jean Alesi ajoi tifosojen riemuksi toiseksi. Yllätyskolmonen oli lähtöpassit saamaisillaan ollut Michael Andretti. Kisassa välillä 17:sta ollut ja etusiiven varikolla vaihtanut Andretti ajoi lopultakin todella loistavan kilpailun hyötyen toki keskeytyksistä, mutta myöskin ajamalla kolmanneksi. Andretti oli jäänyt Hillille kierroksen. Tämä käynnisti lyhyeksi jääneen ajattelun siitä, että Andretti saisi jatkaa Adelaideen asti ja Häkkinen pysyisi rannalla. Amerikassa toivottiin myös Andrettin huomattavasti parantaneen otteitaan. Ironisesti tämä oli Andrettin paras sijoitus F1:ssä ja viimeinen kerta kuin amerikkalainen kuljettaja oli palkintokorokkeella. Karl Wendlinger ajoi neljänneksi Sauberilla ja sekin nostatti kehuja. Viidenneksi tuli Riccardo Patrese. Erik Comas ajoi Larrouksella kuudenneksi.

Kisan huimimman maaliintulon järjestivät Minardit järjestyksessä Martini ja Fittipaldi. Fittipaldin auto teki piruetit ilmassa ja laskeutui James Bondin tyyliin kolmella pyörällä. Kyllösellä oli Maikkarilla karmeat tilanteet menossa.:D Tuuriakin matkassa oli. Alliot oli maalissa yhdeksäs ja Luca Badoer oli kymmenes. Pedro Lamylta sähköt pettivät ennen maalia mutta sijoistus oli yhdestoista. Kahdestoista oli Prost keskeytyksestä huolimatta ja kolmastoista oli Andrea de Cesaris Tyrelillä josta olivat menneet öljynpaineet. Ukyo Katayama tuli jälleen viimeisenä maaliin.

Seuraava kisa olikin merkittävä jäähyväinen televisioinnin historiassa F1:n kohdalla Suomessa tai näin ainakin uskottiin sillä YLE ei aikonut ilmeisesti näyttää kisoja kaudella 1994 sillä taloustilanne oli liian tiukka ja YLE alkoi panostaa ralliin.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Estoril 26.9.1993

Michael Andretti joutui lähtemään McLarenilta. Edes kolmas sija Monzassa ei pelastanut hänen tallipaikkaansa. Mika Häkkinen pääsi ajamaan kolme viimeistä kisaa kaudella. McLaren testasi Silverstonessa salaisesti Lamborghinin V12-moottoria, mutta päätyi käyttämään Peugeotia kaudelle 1994. Senna ei ollut iloinen ja menisi joko Williamsille tai Ferrarille. Ron Dennis joutui murhemielin jättämään hyvästit Sennalle kauden päättyessä. Andretti ajautui kiistaan Dennisin kanssa myös siitä, että Dennis olisi voinut antaa Andrettin ajaa kauden loppuun asti, mutta vain 250 000 dollarin kisahintaan. Andretti ei taipunut maksukuskiksi ja kausi oli siinä.

Harvey Postlethwaite lähti Ferrarilta Tyrelille. Emanuele Naspetti maksoi 50 000 dollaria eli testipalkkansa yhdestä kisasta. Neuvottelut kahdesta viimeisestä kisasta jäivät sillä Eddie Irvine toi 100 000 dollaria tiimiin ja paikka meni siinä. Andretti ei päässyt enää Mansellin dominoivaan Indycariin mukaan, mutta Ganassi-tallista löytyi paikka kaudelle 1994. Andretti hyväksyi tarjouksen.

Aika-ajoissa Williamsit valtasivat eturivin järjestyksessä Hill-Prost. Hillillä oli teoriassa mahdollisuudet vielä mestaruuteen. Aika-ajon yllätys oli Mika Häkkisen ajaminen Sennan edelle. 1.12.491 oli aika jonka Häkkinen löi viimeisellä yrityksellään ja nousi kuuluisuuteen. Hitsaaja Häkkisestä oli tullut superstara Häkkinen. Sennan mieliala vaihteli olankohautuksesta järkytykseen. Sitten Tolemanin aikojen häntä ei ollut selvästi päihitetty ollenkaan. Ayrtonille sisuuntumista aiheutti myös ajaminen Prostin kanssa mahdollisesti tallikaverina kaudella 1994. Prost oli kuitenkin ilmoittanut lopettavansa uran Viidenneksi tuli Jean Alesi perässään Michael Schumacher kuudentena. Kärkikymmenikön täydensivät Riccardo Patrese, Gerhard Berger, Derek Warwick ja Mark Blundell. Kisassa kauden 1993 debytoinut ja kaudella 1992 Marchilla 5 kisaa maksua vastaan ajanut Emanuele Naspetti ajoi ruutuun 23.

Kisan näytti viimeistä kertaa YLE TV2:lla kokonaisena jälkikäteen klo 16.55-18.30. Selostajina toimivat Tapio Suominen ja Mika Sohlberg. YLE oli tarjonnut vähemmän kuin MTV3 ensi kauden kisoista ja näytti siltä, että YLE ei enää näyttäisi ollenkaan kisoja. YLE panosti myös ralliin tarjoten siitä miljoona markkaa. YLE:llä oli sattunut vuosien varrella paljon mokia ja menoa oli parannettu pitkässä juoksussa paljon alkuaikoihin verrattuna. Poissuljettua ei ollut joidenkin kisojen näkyminen myös kaudella 1994 mutta erittäin epätodennäköistä se silti oli. MTV3:lla oli kuitenkin paremmat selostajat ja asiantuntemus. Jo Kolmostelevision aikoina katsojamäärät olivat lähteneet huimaan nousuun heti kanavan yleistyttyä. Kisan näytti onneksi myös Eurosport suorana.

Varikkotaktiikoista sen verran tiedossa oli, että Williamsit lähtivät B-renkailla ja Schumacher, Häkkinen, Alesi ja Senna lähtivät C-renkailla. Berger lähti salaisesti B-renkailla mukaan kisaan vaikka hämäykseksi Bergerilläkin ilmoitettiin olleen C-renkaat. Kisan alussa Hillin auto sammui ja hän joutui lähtemään koko joukon takaa. Startissa Häkkinen nousi Prostin rinnalle ja Alesi meni raivokkaasti ulkokautta Sennan ohi ja ohitti Häkkisen. Häkkinen pysyi Sennan edellä hetken kunnes Senna ohitti.

Alesi johti ensimmäisen kierroksen päätteeksi perässään Senna, Häkkinen, Prost, Schumacher, Berger, Blundell, Patrese ja Brundle. Takarivissä Hill oli aloittanut takaa-ajon. Kierroksella 8 Emanuele Naspetti keskeytti moottoririkkoon. Samalla kierroksella Hill oli noussut jo kymmenenneksi. Ukyo Katayama ajoi ulos kierroksella 12. Kierroksella 19 Sennan moottori hajosi ja heti sen jälkeen alkoivat varikkokäynnit. Rengaskulutus oli astetta kovempi Estorilissa kuin Barcelonassa ja se tarkoitti sitä, että varikkokäyntejä nähtäisiin myös A-renkailla. Alesi ja Häkkinen menivät varikolle. Schumi meni myös mukaan ja Alesille ja Häkkiselle tulivat C-renkaat ja Schumille laitettiin A-renkaat. Alesi hävisi Häkkiselle ja Schumille varikolla kisan. Yllättäen Prost johti kisaa perässään Blundell, Hill, Häkkinen, Schumacher ja Alesi. Blundell meni hetken kuluttua varikolle ja otti B-renkaat. Se oli virhe mistä tulisi iso hinta.

Kierroksella 25 Schumi meni Häkkisen ohi ja alkoi tavoittaa Prostia. Kierroksella 27 Aguri Suzuki keskeytti vaihdelaatikon hajoamiseen. Kierroksella 29 pysähtyi Prost. Schumi meni edelle ja kierroksella 30 pysähtyi Hill. Schumi siirtyi johtoon. Järjestys oli Schumacher, Prost, Häkkinen, Hill, Alesi ja Berger. Kierroksella 33 Häkkinen ajoi ulos radalta ottaen metrin ilmalennon ja keskeytti. Berger siirtyi kaksi kierrosta myöhemmin varikolle kierroksella 35 ottaen kivikovat ja kylmät B-renkaat C tai D-seosten sijaan. Se yhdessä jousitusvian kanssa aiheuttivat auton karkaamisen päin Derek Warwickin Footworkia. Lopulta auto osui seinään ja kisa oli siinä.

Kierroksella 38 Michele Alboreto keskeytti kolarin aiheuttamaan vaihdelaatikkovikaan. Samaan aikaan järjestys oli Schumacher, Prost, Alesi ja Hill. Prost odotti Michaelin menevän uudelleen varikolle, mutta C-renkaiden sijaan Schumilla olivat A-renkaat joten hänen ei tarvinnut enää pysähtyä. Williamsin varikkoryhmä myös vahvisti tämän radiossa Prostille. Tämä ratkaisi käytännössä voiton. Kierroksella 52 Mark Blundell ajoi ulos kuudennelta tilalta mikä oli paha juttu. C-renkailla tai D-seoksilla Blundell olisi voinut pysyä radalla todennäköisemmin ja siitä tuli palkaksi vain keskeytys.

Samaan aikaan Prost ja Hill alkoivat kiriä Schumia kiinni. Kierroksella 60 Johnny Herbert ajoi ulos ja Pedro Lamy kierroksella 61. Kierroksella 63 Riccardo Patrese ja Derek Warwick kolaroivat ja siinä tilanteessa meni Patresen vitossija. Kisan loppua kohden Prost halusi voittaa kisan ja olisi voinutkin, mutta Frank ei halunnut Prostin ottavan turhia riskejä ja hän pelkäsi myös mahdollista kolaria. Toinen sija ja ylipäänsä mikä tahansa sija riitti jo maailmanmestaruuteen kun Sennan moottori oli hajonnut jo aiemmin kisassa. Schumi ajoi hieman ulos radalta, mutta pysyi Prostin edellä. Kierroksella ohitettavat olivat myös Schumin etu ja näin Schumi otti kauden ainoan voittonsa Benettonilla.

Prost oli toinen ja perässä tuli Hill jolla mahdollisuudet olivat jopa kauden neljänteen peräkkäiseen voittoon ilman auton sammumista. Jean Alesi oli neljäs ja Karl Wendlinger oli viides. Kuudes oli Martin Brundle Ligierillä. JJ Lehto oli 7:s ja Pierluigi Martini oli 8:s ja Christian Fittipaldi oli 9:s ja kymmenentenä tuli Philippe Alliot. Yhdestoista oli Erik Comas ja kahdestoista oli Andrea de Cesaris. Rubens Barrichello oli kolmastoista ja Luca Badoer oli viimeinen maaliintullut kuljettaja sijalla 14. Sijoituksen saivat myös kolaroineet Derek Warwick ja Riccardo Patrese sijaluvuilla 15 ja 16.

Kisan jälkeen oli aika heittää hyvästit YLE:n kisoille kaudelle 1993 ja ylipäätään kausi on toistaiseksi milloin Yleisradiossa on tullut f1-kilpailuja. MTV3 näyttäisi seuraavat kaksi viimeistä kisaa. Lisäksi MTV3 aikoi näyttää ensimmäistä kertaa toiset ja ratkaisevat aika-ajot suorana. Aika-ajoja oli toki Suomessa nähty aiemminkin jo Kolmostelevision aikaan lyhyinä koosteina alkaen kaudesta 1989. Suorana niitä ei kuitenkaan oltu nähty. Lisäksi mielenkiintoa lisäsi Keke Rosbergin mahdollinen paluu selostamoon Erkki Mustakarin tilalle. Kisarintamalla BMS Scuderia Italia eli Lola-Dallaralta loppuivat rahat ja se sulautui osaksi Minardia jo ennen kauden päätöstä.
 
Viimeksi muokattu:

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9354
Monza: JJ:n auto jäi lähtöruutuun lämmittelykierroksella ja joutui lähtemään takaa. Itse startti oli tosi hyvä (tai sitten oli jopa vilppilähtö) ja JJ ylitti valkoisen viivan siinä leveällä osalla. Sitten kun rata kapeni niin tila loppui ja tuli kolari.

Footworkien kolariin kisassa liittyy sellainenkin ironinen asia, että Mugen-pomo Hirotoshi Honda oli mennyt startin ajaksi ensimmäiseen mutkaan saadakseen hyviä valokuvia. Ja sitten Footworkit kolaroivat ja parkkeeraavat siihen eteen...

Estoril: Mä luulin aluksi, että Estorilin kisa olisi suora lähetys. Noihin aikoihin Monzan kisa aloitettiin klo 15 paikallista aikaa, normaalin eurooppalaisen klo 14:n sijaan. Luulin että Estorilissa olisi samanlainen tilanne ja Portugalihan on eri aikavyöhykkeellä. Kuulin jossain vaiheessa Kyllösen väliaikaraportin, että Häkkinen oli ajanut ulos. Siinä vaiheessa siirryin Eurosportille ja näin kisan lopun, ennen kuin sitten katsoin TV2:n lähetyksen.

JJ sai tuossa kisassa stop/go-rangaistuksen siitä, ettei päästänyt Schumacheria helposti ohitseen. Tuo selittyi sillä, että JJ ajeli kovasti kilpaa Patresen kanssa, ja talli ei sitten ollut informoinut että Schumacher oli tulossa ohittamaan kierroksella.

Siinä vaiheessa kun Eurosportia aloin katsoa, Berger ei ollut enää mukana. Mulla oli jotenkin paha aavistus, että jotain sattuu varikolla kun TV2:n lähetystä katsoin. No, ihan varikolla ei tapahtunut, mutta sen jälkeen...

Alesihan näytti useasti urallaan hyviä lähtöjä ja tuo Estorilin startti oli yksi niistä. Viidennestä ruudusta, toki Hillin puuttuessa tavallaan neljännestä ruudusta kärkeen oli näyttävä suoritus. Eikä hänellä ollut sinällään hätää pitää johtopaikkaansa, toki viiden auton letka meni kärjessä aika tiiviisti kisan alussa: Alesi, Senna, Häkkinen, Prost ja Schumacher.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Suzuka 24.10.1993

Suzukassa maailmanmestaruus oli selvä ja Alain Prost oli lopettamassa uransa. Ayrton Senna lähti lopullisesti McLarenilta saatuaan tietää Peugeotin moottorien tulosta tiimiin kaudelle 1994. Pedro Lamy pysyi kauden loppuun asti ja tarvittaessa kolmen seuraavan kauden 1994 kisan ajan Lotuksella. Syy oli selvä sillä Zanardi ei ollut toipunut saamistaan vammoistaan Spassa. Eddie Irvinen osti itsensä Jordanille 100 000 dollarilla. Eddie oli valmis ajattamaan Irvinea ensi kaudellakin otteiden ollessa hyviä.

Muita ehdokkaita paikalle olivat Andrea de Cesaris, Aguri Suzuki ja jopa Mika Salo oli ehdolla. Se oli Jordanin viides kuskinvaihto kaudelle. Kaksi kautta aiemmin Jordanilla ajoi peräti 7 eri kuljettajaa. Minardilla Jean-Marc Gounon osti itselleen kaksi kisaa 2 miljoonalla dollarilla ja Toshio Suzuki maksoi 3,5 miljoonaa dollaria kahdesta kisasta.

Christian Fittipaldin ja Philippe Alliotin kauden 1993 kisat olivat ajettu. Fittipaldi neuvotteli Footworkin kanssa ja Alliot McLarenin testisopimuksesta tai mahdollisesta kakkoskuljettajan paikasta.

Cyril de Rouvre hyökkäsi journalistin kimppuun ja siitä tuli iso soppa Ranskan lehdissä. Ligier maalasi autoon Gitanesin pyynnöstä erikoisen värityksen Japania ja tulevaa Australian kisaa varten.

Aika-ajossa Gerhard Berger oli mielenkiintoinen seurattava. Alain Prostin aika oli 1.37.82 aika-ajon lopulla. Siinä vaiheessa Bergerillä oli enää vain 3 kierrosta aikaa tehdä hyvä aika. Onnistuisiko se? Berger onnistui ja aika oli 1.37.622. Ikävä kyllä hyvät otteet eivät riittäneet edes paaluun saatikka eturiviin. Lähtöruutu oli lopulta viides samalla ajalla. Prost petrasi ja sai itselleen ajan 1.37.154. Paalupaikka meni ranskalaiselle.

Toiseen ruutuun ajoi Ayrton Senna. Kolmanteen ruutuun ajoi MTV3:n suoran aika-ajon katsojien riemuksi Mika Häkkinen. Neljänneksi ajoi Michael Schumacher Benettonilla ja Berger oli viides. Hill ajoi ulos aika-ajon aikana ja oli kuudes. Derek Warwick oli seitsemäs ja Eddie Irvine viikonlopun Suzukan ekspertti ajoi itsensä kahdeksanteen lähtöruutuun.

Jean Alesi ajoi 14:sta ja sitä ennen hänellä oli valtava kolari. Aguri Suzuki ja Riccardo Patrese täydensivät kymmenen kärjen sijoilla 9 ja 10. Kaksi viimeistä ruutua eli ruudut 23 ja 24 menivät maksumies Toshiolle ja Jean-Marcille. Scuderia oli sulautunut Minardiin ja sen kuljettajat olivat Minardin testaajia loppukauden. MTV3 näytti myös kilpailun suorana. Kekeä ei kuitenkaan kuulunut. Mustakari jatkoi Matin kanssa selostamista.

Senna otti startissa parhaan lähdön ja meni edelle. Prost jäi ja Berger ohitti Schumacherin. Eddie Irvine otti myös hyvän lähdön ja oli hetken viidentenä mutta huonon lähdön ottanut Schumi ja Hill ohittivat Irvinen pian. Irvinen pelastukseksi koitui Hillin ja Schumin oma taistelu. Hill ohitti Essesissä Schumin mutta Schumi otti paikkansa takaisin. Andrea de Cesaris keskeytti takana rengasrikkoon ja ulosajoon.

Ensimmäisen kierroksen päätteeksi järjestys oli Senna, Prost, Häkkinen, Berger, Irvine ja Schumacher. Kierroksella 2 Schumi ohitti Irvinen ja Hill ohitti kierroksella 4. Irvine jatkoi 7:tenä. Alesi keskeytti moottorin hajoamiseen kierroksella 7. Kierroksella 9 Hill ja Schumacher olivat tavoittaneet Bergerin. Kolme autoa meni peräkkäin viimeisestä shikaanista ja lähtösuoralla Hill meni ohi kierroksella 10. Schumi ei tätä sulattanut ja sitten tuli kolari Hillin kanssa kierroksella 11.

Keskeytys tuli hetken kuluttua kun Berger meni 130R:n mutkaan ja Hill yritti ulkokautta ohi Bergerin tukkiessa sisälinjan. Schumi oli sisälinjalla ja Benettonin jarrut eivät olleet Williamsin huipputehokkaita ABS-jarruja. Sitten Schumi osui Hillin takarenkaaseen vahingoittaen eturipustustaan. Kisa oli siinä. Hill jatkoi osumasta huolimatta ja Berger meni vaihtamaan C-renkaat uusiin kierroksella 12. Hill oli neljäntenä.

Prost meni kärkeen kierroksella 13 kun Senna meni varikolle vaihtamaan C-renkaita. Hetken kuluttua alkoi kaatosade. Sateella rengaskulutus ei ollut niin suuri että varikkopysähdystä märän kelin renkailla ei välttämättä tarvinnut tehdä. Sade alkoi kuitenkin tihentyä ja Senna alkoi saada Prostia kiinni.

Kierroksella 17 Erik Comas keskeytti moottorin petettyä. Hillin hyvän kisan vei rengasrikko ja siitä seurannut varikkopysähdys. Hänelle laitettiin B-renkaat. Hetken kuluttua niitä ei tarvittu kierroksella 21. Tuolloin alkoi todella paha vesisade. Niissä oloissa Senna sai Prostin kiinni hetkessä ja meni ohi Lusikkamutkassa. Eroa oli kaksi sekuntia kun miehet tulivat uudelleen varikolle.

Prostin pysähdys oli huono ja Senna meni edelle. Häkkinen pysähtyi myös saderenkaille samalla kierroksella. Häkkisellä oli allaan B-renkaat ennen sadekelin renkaita. Kierroksella 25 Karl Wendlingerin moottori ja kaasutin hajosivat ja Jean-Marc Gounonin moottori hajosi kierrosta myöhemmin ja samoin hajosi moottori Ukyo Katayamallakin kierroksella 26. Kierroksella 27 Sennalla oli puolen minuutin johto. Seuraavalla kierroksella Aguri Suzuki keskeytti ulosajoon kierroksella 28.

Sen jälkeen rata alkoi kuivua ja Prost ja Hill ajoivat leveäksi, mutta pysyivät radalla. Sennaa alkoivat estellä kierroksella ohitettavat autot. Sade alkoi hiljentyä ja lakkaamiseen kului aikaa. Lämpötila nousi ja rata kuivui nopeammin pienestäkin tihkusta huolimatta. Hill teki varikkopysähdyksen mutta jäi Sennalle jo melkein kierroksen. Sennalla oli vielä märän kelin renkaat.

Patresella oli kolari ja öljynjäähdytin särkyi autosta. Patrese jatkoi matkaa. Kierroksella 40 Berger keskeytti moottorin hajoamiseen. Senna hävisi jatkuvasti ja Prost tuli takaa. Hill ja Irvine taistelivat nelossijasta. Irvine oli myös märän kelin renkailla ja ohitti itsensä samalle kierrokselle Sennan kanssa. Tämä tulisi johtamaan konfliktiin sillä Kuningas Ayrtonia ei kierroksellaohittelijat saaneet häiritä.

Senna menetti yli 15 sekuntia päästen kuitenkin lopulta edelle. Pian tämän jälkeen kierroksella 42 Prost ja Senna tulivat yhtä aikaa varikolle ja Senna otti riskin sateen lakatessa kokonaan:

D-seokset pitävällä sateen puhdistamalla radalla olivat paremmat kuin kovemmat ja liukkaammat C-renkaat mitkä menivät Prostille. D-seosten kestävyys Japanissa oli hyvin heikkoa normaalisti mutta sade oli putsannut liat ja muut renkaiden syöjät pois joten Senna ajoi nopeasti 24 sekunnin eron.

Viimeisen 12 kierroksen ajan Prost ei enää yrittänyt tavoittaa Sennaa ja tyytyi toiseen sijaan. Takana Barrichello meni tallikaverinsa ohi kuivan kelin renkaiden vaihdolla. Berger oli jo poissa pelistä ja Jordan oli saamassa tukalaan tilanteeseen helpotusta. Kierroksella 45 Patrese ajoi pahan kolarin onneksi välttyen vammoilta.

Neljä kierrosta ennen maalia Irvine kolaroi Derek Warwickin kanssa kierroksella 48. Kierroksella 49 Pedro Lamy ajoi ulos radalta. Kierrosella 51 Martin Brundle ajoi ulos ja keskeytti. Kisan voitti Ayrton Senna ja Alain Prost oli toinen. Kisan nopein kierros meni myös Prostille. Mika Häkkinen keräsi riemuhuudot kotikatsomossa ollen kolmas varman ja virheettömän ajon jälkeen.

Damon Hill onnistui karistamaan loppukierroksilla vähän aikaa jopa kannassa roikkuneen Eddie Irvinen. Jälkeen päin Hillillä oli myös kytkinongelma autossa joka olisi voinut pettää alta. Viimeiset 3 kierrosta ennen maalia olivat vaarallisia sillä kytkin oli pettämässä. Lopulta ruutulippu pelasti Hillin.

Rubens Barrichello oli viides ja Eddie Irvine oli kuudes. 7:nneksi tuli Mark Blundell ja 8:nneksi tuli JJ Lehto. 9:nnen paikan sai keskeyttänyt Martin Brundle ja Pierluigi Martini oli 10:s. 11:sta oli Johnny Herbert ja viimeinen maaliin päässyt kuljettaja oli rataveteraani Toshio Suzuki sijaluvulla 12:sta.

Sijoituksen saivat myös muut keskeyttäneet Pedro Lamy, Derek Warwick ja Riccardo Patrese. Joissain tuloksissa Patrese oli merkitty keskeyttäneeksi ilman sijoitusta ja joissain lähteissä Patrese oli 15:sta. Lamy ja Warwick saivat sijaluvut 13:sta ja 14:sta.

Lehdistötilaisuus oli mielenkiintoinen. Ayrton Senna oli tyyni, mutta sisällä kiehui. Palkintokorokkeella ilme oli vielä normaali. Lehdistötilaisuudessa Senna oli jo vakava. Heti tilaisuuden jälkeen Senna harppoi Eddie Irvinen jälkeen ja hetken juttelun jälkeen tulistui Eddie Irvinelle kisan aikaisista ohituksista. Irvine kiisti tarkoituksella estelleensä Sennaa ja piti sitä kilpailutilanteena. Senna ei näistä lauhtunut vaan raivostui vielä enemmän.

Lopullisesti Sennan pinna loppui kun Eddie Irvine ilmoitti olevansa kilpa-autoilija. Senna ilmoitti Irvinen olevan autourheilijan irvikuva, idiootti ja erään F:llä alkavan englanninkielisen sanan veroinen kansalainen. Sen jälkeen tilanne näytti rauhoittuvan ja Irvinen naureskellessa Sennan maltti loppui ja nyrkki heilui.:D

Senna näytti menettävän malttinsa lopullisesti ja tämä aiheutti McLarenille ja Jordanille keskustelun. Tämäkin episodi herätti valtavaa keskustelua. Senna itse oli aikoinaan ollut nuori ja nälkäinen kuljettaja joka oli suututtanut aikoinaan useimmat sen ajan kuljettajat jopa tallikaveriaan Elio de Angelista myöten.

Varttuneempana Senna oli heiluttanut nyrkkejään Prostin, Mansellin, Alesin ja Schumacherinkin kanssa. Erityisesti Prost ja Mansell olivat saaneet osansa matkan varrella. Hänen asennettaan kritisoitiin ja häntä pidettiin ratojen diktaattorina joka luuli olevansa lakien yläpuolella. Jatkoa arveltiin seuraavan tilanteesta vaikka kaikki lopulta rauhoittuikin.

Se kuitenkin osoitti, että Senna oli vain viimeiseen asti racing-miehiä. Nyrkkeily ei kuulu F1-piireihin, mutta toisaalta Eddie selvisi vähin vammoin sillä Derek Warwick arvosteli myös rankin sanoin ja olisi saattanut itse mennä antamaan isän kädestä ennen kuin Senna ehti mennä itse antamaan läksytyksen. Irvinea alettiin pitämään ongelmaherkkänä suunsoittajana vaikka mies osasi myös ajaa. Tämä juttu tulisi jättämään oman jälkensä F1-piireihin.
 
Viimeksi muokattu:

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9354
Tuosta kisasta mieleen on jäänyt myös Ukyo Katayaman autossa ollut kamera, joka kuvasi auton polkimia. Kaikki autot taisivat olla vielä kolmella polkimella siihen aikaan, eli kytkinpoljin oli autossa. En nyt ole ihan varma, että oliko Tyrrellillä edes puoliautomaattista vaihteistoa siihen aikaan.

Jaa, tuosta tuo löytyykin:
http://www.youtube.com/watch?v=felLcuEhYjA

Brundlelta irtosi rengas yhdessä vaiheessa kisaa. Taisi olla aika lähellä sitä vaihetta, kun sade oli lakannut ja vaihdettiin takaisin slickseihin, eli ei olisi tarvinnut ylimääräistä stoppia sen takia tehdä. Pian sen jälkeen ajoi vielä kisan nopeimman kierroksenkin, olisi ollut yllätysnimi tilastoihin, mutta Prost vei sen lopulta itselleen viimeisellä kierroksella.

Patrese ja Lamy vetivät molemmat aika rajusti radalta, vieläpä samassa kohdassa rataa eli siinä pitkässä Dunlop-vasurissa.

Häkälle ensimmäinen palkintosija, ja ei olisi voinut olla paremmat miehet podiumilla seurana.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Adelaide 7.11.1993

Kauden viimeinen kisa ja jäähyväisten paikka kaudelle 1993. Ayrton Sennan McLarenin aika päättyi ja Prostille kilpailu oli viimeinen. Viimeinen vetoomus Frank Williamsilta oli tehty ja päätöksen Alain oli jo tehnyt. Alain ei aja kaudella 1994 Sennan tallikaverina. Täten 0-auto jää voimaan. 256:tta kisaansa ajava Riccardo Patrese sanoi myös lopettavansa uransa ja samoin teki Derek Warwick. Benetton luopui Renaultista ja käytti Fordin option kaudelle 1994. JJ Lehto alkoi pyöriä Benettonin ajajahuhuissa kaudelle 1994.

Ottajia toiseen paikkaan kuitenkin oli aina Badoerista Katayamaan joten helppoa ei ollut JJ:llä ja Kekellä. Simtek ilmoitti kuljettajakseen David Brabhamin kaudelle 1994. Mercedes laittoi merkkinsä nyt virallisesti näkyville aiemman Ilmorin sijaan Sauberilla kaudelle 1994. Kilpailu oli myös jäähyväiskilpailu tankkauskiellolle vaikka vielä näyttikin siltä, että ainakin kausi 1994 mentäisiin vielä vanhalla säännöllä sillä FIA ei ollut kyennyt takaamaan tankkaustesteissä suurijanoisen Ferrarin tankkausta alle 10 sekuntiin. Aktiivijousitus ja kaikki apuvälineet poislukien vaihdelaatikkoja kiellettiin kaudelle 1994. McLaren halusi ohittaa Ferrarit kilpailuvoittojen määrässä ja Senna halusi ajaa Ron Dennisille läksiäislahjaksi voiton ja paalupaikan.

Senna otti upean paalupaikan Prostin ja Hillin edellä. Tämä oli ainoa paalu joka meni muille kuin Williams-kuljettajille kaudella 1993. Michael Schumacher oli neljäs ja Mika Häkkinen oli viides ja Gerhard Berger oli kuudes. Bergerillä oli paha kolari perjantaina. Jean Alesi oli seitsemäs ja Martin Brundle oli erikoisella Gitanesin väriteemalla kahdeksas. Yhdeksäs oli Riccardo Patrese ja kymmenes oli Aguri Suzuki. Toshio Suzuki otti viimeisen ruudun ja edellä oli Pedro Lamy ja Jean-Marc Gounon. MTV3 näytti jälleen aika-ajon ja kilpailun suorana. Lopultakin sitten kauden alun jälkeen Keke Rosberg palasi Matti Kyllösen MTV3:n selostamoon.

Kisan starttia viivästytti kaksi uusintalähtöä lämmittelykierrokselle. Ensiksi pysähtyi Martin Brundle ja Ukyo Katayama. Brundle sai ottaa paikkansa takaisin. Toisessa lähdössä hyytyi Eddie Irvine. Irvine oli missannut lähtöpaikkansa ja pysäytti auton. Kolmannessa lähdössä ilmoitettiin kilpailua lyhennettävän 2 kierrosta 81:stä kierroksesta 79:ään kierrokseen. Lisäksi Katayama ja Irvine joutuivat aloittamaan perältä kisan.

Kolmas startti onnistui ja Senna ohitti Prostin ensimmäisessä mutkassa. Schumacher oli kolmas ja neljäs oli Hill. Häkkinen otti huonon lähdön ja Berger meni ohi. Pedro Lamy kolaroi Katayaman kanssa ja kisa jäi siihen. Sennan vetäessä pientä eroa Williamsit ja Schumi pysyivät lähellä. Kierroksella 5 Pierluigi Martini keskeytti vaihdelaatikkovikaan. Kierroksella 8 Schumi ohitti Hillin ja yritti Prostista ohi. Johnny Herbert keskeytti kierroksella 9 aktiivijousituksen ja hydrauliikan petettyä. Seuraavalla kierroksella 10 Eddie Irvine keskeytti kolariin. Jouset särkyivät kolarissa ja peli oli pelattu.

Katayama ajoi kolarin kierroksella 11. Kisa päättyi siihen. Kierroksella 15 Schumi yllätti katsojat menemällä varikolle. D-seokset olisivat kestäneet paljon pidempään mutta Schumi yritti erikoista taktiikkaa jolla hän olisi saanut nopeaa etua kisan alkupuolella ja hänellä oli sovittu 3-4 stopin taktiikasta ennen kisaa. 4 stoppia tulisi jos hän olisi riittävässä johdossa. Taktiikkaa ei koskaan nähty sillä Schumi keskeytti moottorin hajoamiseen kierroksella 20. Pysähdysten aikana Häkkinen oli hidas ja Alesi ja Brundle pääsivät edelle. Kierrokset 25-30 olisivat ratkaisevat kilpailun kannalta.

Ayrton Sennalla oli tilaisuus ottaa viimeinen voitto aktiivijousituksella. Kauden 1987 Monacon hän oli voittanut ja halusi voittaa tämän viimeisenkin kisan. Häkkinen oli mennyt varikolle joten tallikaveri ei olisi ongelma. Kierroksella 25 Senna pysähtyi ja Prost siirtyi johtoon. Sennan ainoa toivo oli vain ajaa nopeammin ja päästä Prostin edelle varikkokäynneillä. Muussa tapauksessa kauden 1993 viimeisen naurun saisi Prost. Sitä Senna ei hyväksynyt. Kierroksella 29 Mika Häkkisen jarrut pettivät ja kisa jäi siihen. Häkkisellä oli joitakin kierroksia aiemmin ollut sittemmin legendaarinen loikka McLarenilla mistä näkyy valokuviakin. Prost meni varikolle kierroksella 29 ja Senna pääsi edelle. Järjestys oli Senna, Prost, Hill, Alesi, Berger ja Brundle.

Kierroksella 34 Jean-Marc Gounon ajoi ulos ja keskeytti. Toisilla pysähdyksillä Senna jatkoi kun Williamsit menivät uudestaan varikolle ja pysähtyi vasta kierroksella 55. Tuolloin eroa oli niin paljon, että Senna pääsi 20 sekuntia radalle ennen Williamseja. Ero kutistui kuitenkin 10 sekuntiin joka pian nousi taas 20 sekuntiin.

Alesi ohitti Bergerin ja Patrese ohitti Brundlen. Kierroksella 56 JJ Lehto oli keskeyttänyt kaasuttimen jumiuduttua ja aiheutettua ulosajon. Kierroksella 61 Hill yllätti ja yritti ohittaa Prostia. Prost blokkasi ja Hill ajoi ulos radalta, mutta ei menettänyt sijoja. Kierroksella 73 Karl Wendlingerin jarrut hajosivat ja hän keskeytti. Riccardo Patrese oli saamassa uransa viimeistä pistettä urallaan, mutta polttoaineensyöttö katkesi ja kisa jäi kesken kierroksella 77.

Lopputulos ei olisi voinut olla täydellisempi kaudelle 1993. Kaksi aikansa jättiläistä Senna ja Prost ajoivat rehdin kisan ja Senna oli voittanut viimeisen taiston. Prost oli toinen ja Damon Hill oli kolmas. Loput pisteet saivat Alesi, Berger ja Brundle. Palkintokorokkeella Sennalla oli tunteet pinnassa ja parivaljakko sopi vanhat riitansa ja näin eräs pitkä ja hieno aikakausi F1:ssä oli päättynyt. Aguri Suzuki oli 7:s ja juuri keskeyttänyt Riccardo Patrese oli 8:s. Perässä tulivat Mark Blundell sijalla 9, Derek Warwick sijalla 10, Rubens Barrichello sijalla 11, Erik Comas sijalla 12, Andrea de Cesaris sijalla 13 ja Toshio Suzuki sijalla 14. Viimeisen sijoituksen sai Karl Wendlinger sijaluvulla 15.

Kausi 1993 päättyi Alain Prostin neljänteen mestaruuteen ja perässä tulivat Senna, Hill ja Schumacher. Patrese oli kerännyt 20 pistettä ja oli viides. Alesi keräsi 16 pistettä ja oli kuudes. Brundle keräsi 13 pistettä ollen seitsemäs ja Berger oli kahdeksas 12:sta pisteellä. Yhdeksäs oli Johnny Herbert 11 pisteellä ja Mark Blundell oli kymmenes 10:llä pisteellä. 11:sta sija meni Michael Andrettille ja 12:sta sija meni Karl Wendlingerille 7:llä pisteellä. JJ Lehto keräsi 5 pistettä sijoittuen Christian Fittipaldin edelle. Mika Häkkinen keräsi neljä pistettä sijoittuen Derek Warwickin edelle.

Tallikisassa Williams vei mestaruuden ja McLaren otti 84 pistettä ja Benetton otti 72 pistettä. Ferrarin kausi oli pettymys 28:lla pisteellä ja sijoitus oli neljäs. Ligier keräsi 23 pistettä ja oli selkeä viides tiimi kaudella 1993. Lotus ja Sauber olivat kuudes ja seitsemäs kaudella 1993 vaikka kummallakin oli 12 pistettä.

Kausi 1993 oli kaikkiaan hieno kausi F1:ssä vaikka hienoimmat kisat nähtiinkin kauden alussa Brasiliassa ja Doningtonissa ja tylsimmät kisat Espanjan, Hockenheimin ja Hungaroringin aikaan. Kaudessa oli tiettyä glamouria ja yllätyksiä.

Seuraavalla kaudella Senna ei halunnut käyttää 0-autoa joten Damon Hill sai jatkaa sillä ajamista. Muutama päivä kisan jälkeen YLE varmisti, että se ei jatka F1-lähetyksiä Suomessa ja MTV3 kaappasi lopullisesti lähetysoikeudet itselleen kokonaan.
 
Viimeksi muokattu:

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9354
Adelaidesta vielä mieleen on jäänyt se, että Ken Tyrrell raivosi kilpailun johdolle, kun hänelle selvisi että Katayama joutuu lähtemään takaa. Ei auttanut, vaan Katayama pysyi tosiaan takarivissä. Tämä ja kauden 1998 päätöskisa Suzukassa ovat ainoat, jotka minulle tulevat mieleen sellaisina, että edes toisella lähtöyrityksellä ei päästä matkaan kun joku sammuttaa autonsa. Silloinhan ensimmäinen sammuttaja oli Trulli ja toinen sitten Schumi, molemmat näin takariviin.

Saubereilla teknisten syiden aiheuttamat ulosajot tapahtuivat molemmat samassa paikassa eli radan ensimmäisessä shikaanissa. Mieleen on jäänyt Kyllösen ja Rosbergin sanailu Wendlingerin tapauksen jälkeen, meni jotenkin näin.

Matti: "Tuo oli ehkä helpommin tulkittavissa ajovirheeksi."
Keke: "Se on niin paljon helpompaa nähdä itävaltalaisen tekevän virheen kuin suomalaisen."

Tuosta kisasta vielä sellainen huomio, että McLaren ohitti tuolloin Ferrarin kaikkien aikojen voittotilastossa, 104-103. Ferrari tuli tasoihin seuraavana vuonna Hockenheimissa, meni takaisin edelle Kanadassa 1995, ja sen jälkeen ovat juhlineet voittoa reilusti useammin. Tällä hetkellä tilanne on muuten Ferrarille 215-170.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Laitetaan vielä kauden 1993 rengastietoja kilpailukohtaisesti näin kausikoosteen lopuksi. Seuraavat kaudelle 1997 keskittyvät kisajutut tulevat piakkoin. Nyt kuitenkin rengastietoja vuodelta 1993:

Kyalami: Puolet lähtörivistä lähtivät matkaan B-renkailla ja puolet C-renkailla. Christian Fittipaldi Minardilla teki poikkeuksen lähtemällä matkaan A-renkailla. Fittipaldin ei tarvinnut käydä varikolla kisan aikana minkä takia hän lopulta oli 4:s. JJ:lle tuli myös suunnittelematon pysähdys yhden varsinaisen stopin lisäksi. Sennalle vaihdettiin C-renkaiden sijaan B-renkaat ja Schumille B-renkaiden sijaan C-renkaat varikkokäynneillä.

Rengasarviot olivat vaihtelevia C-renkaiden kestäessä kuitenkin noin 36 kierrosta ja B-renkaat kestivät 54 kierrosta. D-seokset olivat liian heikkoja tällä radalla ja yksikään tiimi ei lähtenyt niillä matkaan. Korkeintaan 18 kierrosta renkaat olisivat kestäneet. A-renkaat olivat liian kovia ja ne eivät olisi toimineet, mutta niillä ei tarvinnut kertaakaan käydä varikolla.

Interlagos: Sade tuli keskellä kisaa ja kaikki käyttivät kaksi pysähdystä eli sadekelin renkaita ja slicksejä. Päärengas kuivalla kelillä olisi ollut C-seos. Se olisi kestänyt noin 36 kierrosta. D-seos olisi kestänyt 18 kierrosta ja B-renkaat 54 kierrosta. A-seoksilla varikolla ei olisi tarvinnut käydä.

Donington: Kuivalla kelillä Kyalamin tavoin vaikeasti mietittävä rata renkaille. 38-43 kierrokset olivat arvioitu aika C-renkailla stopeille ja 57-64 olivat B-renkaiden arvioitu pysähdysaika. D-seokset olisivat kestäneet arviolta 19-21 kierrosta. A-renkaat olisivat kestäneet 70-76 kierrosta joten pysähtyä ei välttämättä olisi tarvinnut. Lisäksi Goodyear toimitti 2 sarjaa erikoiskovia C-renkaita joiden kestävyys oli samaa luokkaa B-renkaiden ja kenties A-renkaiden kanssa. Niitä käyttivät Rubens Barrichello ja Johnny Herbert. Sade toi mukanaan useita pysähdyksiä. Herbert pysähtyi silti vain kerran ja Senna pysähtyi neljästi, Prost 7 kertaa ja Hillkin 6 kertaa. Muut pysähtyivät 3-4 kertaa.

Imola: 10 kierrosta ajeltiin märän kelin renkailla. Sitten kaikki vaihtoivat B-renkaisiin mitkä kestivät maaliin saakka. Arvioidut pysähtymiset olivat D ja C-seoksille kierrokset 25-30 ja B-renkaille kierrokset 45-60 ja A-renkailla stoppeja ei tarvinnut miettiä.

Barcelona: Prost ja Patrese ajoivat A-renkailla ilman pysähdystä ja muut ajoivat C tai B-renkailla. Muutama takarivin kaveri ajoi myös A-renkailla ilman pysähdyksiä. C-renkailla stopit olisivat olleet kierroksilla 32-33 ja D-seoksilla kierroksilla 16-17 ja B-renkailla stopit olisivat olleet kierroksen 50 paikkeilla. A-renkailla stoppia ei tarvinnut tehdä.

Monaco: Senna ja Brundle ajoivat D-seoksilla mikä tarkoitti varikkokäyntiä. Prost ajoi C-renkailla, mutta pysähtyi kerran stop-go rangaistuksen muodossa. Loput rivistä käyttivät C-renkaita ja jotkut harvat muut pysähtyneet käyttivät D-seoksia. A ja B-renkaita ei Monacossa käytetty niiden kovuuden johdosta.

Montreal: C-renkailla olivat melkein kaikki ja B-renkailla olivat vain muutama kuljettaja ja Comas ja Fittipaldi ajoivat A-renkailla ilman stoppeja. D-seoksilla pysähdykset olisivat olleet kierroksilla 15-20 ja C-renkailla kierroksella 35. B-seoksilla kierroksella 55 viimeistään olisi pitänyt tulla varikolle ja A-seoksilla ei tarvinnut lainkaan pysähtyä.

Magny-Cours: Williamsit käyttivät A-renkaita ja Senna ajoi B-renkailla yhdellä pysähdyksellä. Schumacher, Brundle ja Andretti käyttivät C-renkaita mikä tarkoitti kahta pysähdystä. Magny-Cours söi eniten renkaita ja jopa A-renkailla saattoi joutua pysähtymään 2 kertaa. Yksi kerta ennen kierrosta 50 säästi renkaat toiselta pysähdykseltä. B-renkailla 1 pysähdys oli melkein teoriaa ja 2 pysähdystä oli tavallisempi määrä. Kierrosten 36-48 paikkeilla olivat pysähdykset C-renkailla 18-25 kierrosta ja enintään 30 kierrosta oli raja kestävyydellä. D-seosten kestävyys oli olematonta. Hädin tuskin 12 kierrosta renkaat olisivat kestäneet.

Silverstone: C ja B-renkailla pysähtyivät kaikki kerran vaihtelevin määrin. A-renkailla ei tarvinnut pysähtyä ja D-seoksilla piti pysähtyä jo 15 kierroksen jälkeen.

Hockenheim: Prost otti riskin ajamalla ilman pysähdystä A-renkailla. Stop-go pysähdys tuli kuitenkin. Sennan ja Schumin renkaat olivat myös A-renkaita, mutta ne eivät kestäneet. Kummatkin tekivät 2 stoppia. Blundell ajoi A-renkailla yhden pysähdyksen ja Patrese teki myös yhden stopin. Berger ajoi myös ilman stoppia A-renkailla.

Sennan riski ajaa ilman stoppia epäonnistui. Rengasvalinnan huonoin puoli nähtiin kun ilman stoppia ajanut Hill keskeytti rengasrikkoon ja Prostin ja Sennan A-renkaat olivat myös kisan lopussa aivan loppu. A-renkaat kestivät usein korkeintaan 30 kierrosta Hockenheimissa. B-renkaat kestivät korkeintaan 15 kierrosta ja C-renkaat 10 kierrosta. D-seokset olivat supernopeita mutta 5 kierroksen jälkeen ne olisivat olleet muisto vain.

Hungaroring: Kaksi stoppia tekivät kaikki vaikka jotkut eivät olleet suunniteltuja ja C-renkaiden olisi pitänyt kestää maaliin asti. Useimmat käyttivät D-seoksia lukuunottamatta Williamseja ja Schumia joilla oli C-renkaat. D-seoksilla stoppeja olisi Monacon tavoin ollut odotettavissa 1-2 ja C-renkailla korkeintaan yksi. A ja B-renkaita ei käytetty.

Spa-Francorchamps: Williamseilla ja Schumilla oli alussa C-renkaat ja lopussa B-renkaat. Muilla pistemiehillä Sennalla, Herbertillä ja Patresella oli A-renkaat. A-renkaat kestivät korkeintaan 33 kierrosta ja B-seokset 22 kierrosta. C-renkaat 11 kierrosta ja D-seokset olisivat kestäneet vain 4 kierrosta.

Monza: Patrese ja Andretti tekivät kaksi pysähdystä D-seoksilla ja Comas ajoi ilman pysähdystä C-renkailla. Andrettilla ensimmäinen pysähdys oli siivenvaihto, mutta kaikki lasketaan. Muut tekivät yhden pysähdyksen D-seoksilla. Monzan rata kulutti vähiten renkaita kaudella 1993 joten D-seoksillakin melkein kykeni ajamaan maaliin asti kaudella. C-renkaillakin kesti hyvin maaliin asti ja B ja A-renkailla ajaminen olisi ollut tarpeetonta.

Estoril: Alesi käytti kaksi kertaa C-renkaita ja niin myös käytti Brundle. Kisan alussa B-renkailla lähtivät Williamsit ja Berger. C-renkailla lähtivät Senna, Alesi, Schumacher, Häkkinen sai C-renkaat mutta keskeytti ja Berger sai B-renkaat ja keskeytti. Mark Blundell sai C-renkaiden sijaan B-renkaat ja se kostautui ulosajolla. Sennan taktiikka oli myös käyttää C-renkaita. Schumi sai varikolla A-renkaat ja voitti. Kaikki muut maaliin tulleet kuljettajat ajoivat A-renkailla. A-renkaat eivät kestäneet maaliin asti mutta 54 kierrosta oli niiden maksimi. B-renkaat kestivät 36 kierrosta ja C-renkaat 18 kierrosta ja vähän yli. D-seokset eivät kestäneet 10:tä kierrosta enempää. JJ:llä oli stop-go rangaistus myöskin kisassa.

Suzuka: Senna, Häkkinen ja Hill pysähtyivät kolme kertaa sateesta johtuen. Häkkinen otti varikolla C-renkaiden paikalle B-renkaat ja Hill piti C-renkaat. Hill vaihtoi B-renkaat alleen, mutta kaatosade teki niillä ajamisen mahdottomaksi. Senna teki Suzukan ihmeen ja vaihtoi D-seokset ja kaahasi niillä karkuun. Suzukan radan rengaskulutus on vaihdellut vuosien myötä sillä C ja B-seoksilla usein pärjäsi vaihtelevasti kierroksien 14-30 välillä ja D-seoksilla kierrosten 4-10 välillä. A-renkailla vähintään 40 kierrosta oli kesto, mutta ajaminen ilman pysähdystä maaliin asti ei ollut pomminvarmaa. Kaikki muut kuljettajat pysähtyivät kaksi kertaa eli kerran märän kelin renkaat ja kerran kuivan kelin renkaat. Prostilla oli C-renkaat käytössä.

Adelaide: Kaksi pysähdystä kaikilla ja Alesi onnistui säästämään renkaita yhteen D-seoksen pysähdykseen. D-seokset olivat päärengas Australiassa. C-renkailla pystyi ajamaan melkein aina ilman pysähdystä maaliin saakka ja muut renkaat eli B ja A-renkaat olivat tarpeettomia kovuutensa vuoksi.
 
Viimeksi muokattu:

poljat

Well-known member
Liittynyt
3.11.2010
Viestit
121
Sijainti
Selostajan puvuntakki
Hieno yhteenveto v. 1993

CCMK:lle isot pointsit kun on jaksanu noin ison työn tehdä kirjoittamalla noin pitkät selostukset jokaisesta kisasta! :thumbup::thumbup::thumbup:

Jatka samaan malliin etiäpäin vain jos intoa on. Me ainakin haluaisimme sen jatkuvan. KIITOS CCMK!
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Kiitoksia kiitoksia.:alppu:

Hienoa, että innostusta jatkolle näyttää löytyvän joten pitää alkaa kirjoitella myös noita kauden 1999 juttuja.

Seuraavaksi onkin vuorossa noita kauden 1997 juttuja.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Voisi miettiä pientä formaattimuutosta näihin juttuihin. Kauden 1993 jutut olivat suoraviivaisia pienin katselmuksin olevia juttuja.

Kauden 1997 ja 1998 jutuissa on enemmän myös kisan yksittäisiin merkkimiehiin omat juttunsa varsinaisen kisaselostuksen ohella.

Ajattelin, että voisi laittaa kisajutun ohella myös muita pieniä huomioita. Jos ne toimivat niin sitä linjaa voisi jatkaa. Muussa tapauksessa laitan vain perinteisiä juttuja niinkuin tähän asti. 4 ensimmäistä juttua mennään eri tavalla kuin nyt.

Muutokset jutuissa näkyvät kun kausijuttuja tulee.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Kausi 1997 oli mielenkiintoinen kausi. Suomessa f1-lähetyksistä vastasi juuri ennen kauden alkua uuden kolmivuotisen sopimuksen tehnyt MTV3. Maikkari lähetti kisat harjoituksineen suorana. Tämän enempää en aio käydä tv-lähetyksistä juttua paitsi jos niissä tapahtui jotain todella merkittävää. Digitaalisellakin puolella näkyi F1-kisoja Filmnetin puolella ja selostajana oli Timo Putkonen.

Kolme uutta tiimiä tuli mukaan: Ligier jonka nimeksi oli nyt muuttunut Prost. Stewart jonka kuljettajiksi tulivat Rubens Barrichello ja Jan Magnussen. Viimeinen uusi talli oli Lola vihdoin omana tiiminään ja ajajina toimivat Ricardo Rosset ja Vincenzo Sospiri. Footwork oli lopullisesti muuttunut Arrowsiksi ja ajajana oli hallitseva maailmanmestari Damon Hill ja maksurahat toi tiimiin kakkoskuljettaja Pedro Diniz.

Hartin moottorit menivät Minardille ja Arrows otti Yamahat. Tyrell otti Fordin koneet Yamahan sijaan. Jordan palkkasi John Davisin ja uusi tuulitunnelitehdas valmistui Brackleyhin. Eddie Irvinea Jordan ei saanut takaisin tiimiin, mutta suostui Ferrarin avulla rakennettuun tunnelijärjestelmään jos vapauttaisi lopullisesti Irvinen myös optiostaan kaudelle 1998. Kauden 1995 lopulla Irvine meni Ferrarille juuri tämän takia.

Bridgestone liittyi vuoden testauksen ja odottelun jälkeen f1:siin. Se toimitti renkaat Arrowsille, Minardille, Prostille, Stewartille ja Lolalle. Williams otti toiseksi kuljettajaksi Heinz-Harald Frentzenin. Kaudesta 1994 lähtien Frank Williams oli tavoitellut Frentzeniä. Nyt oli Frentzenin aika näyttää taitonsa huipputallissa.

Prostille tuli Shinji Nakano ja Sauberille kisakuskiksi tuli huolimatta valtavasta testirahasta Nicola Larini. Ferrari oli tarjonnut 1,5 miljoonaa dollaria kaudelta testauksesta. Larini kieltäytyi. Jordanilla nähtiin Ralf Schumacher ja testimiehenä yhdessä Martin Brundlen kanssa toimi Nigel Mansell jonka huhuttiin palaavan rattiin.

Kauden 1992 maailmanmestari oli pyörinyt Jordanin testeissä 2 vuotta, mutta paluuta ei tullut enää. Fisichellan Minardin sopimus meni poikki kun Eddie Jordan maksoi Ferrarilta saamillaan tuulitunnelirahoillaan Giancarlo Minardin vaatiman siirtokorvaussumman.

Minardi otti nuoren Jarno Trullin tiimiinsä sillä nuorta italialaista kuljettajaa kaivattiin. Mild Sevenin rahoilla tiimiin tuli myös Ukyo Katayama 15 miljoonalla dollarilla. Ferrari piti Schumin ja Irvinen ja Benettonilla kävi kuhina, mutta lopulta Jean Alesi ja Gerhard Berger jatkoivat.

Berger tosin puhui salaisissa neuvotteluissa lopettavan uransa kauden jälkeen. Benettonilla pyöri kaksi testaajaa eli nuori Alexander Wurz ja erittäin kokenut ja f1-paluuta mahdollisesti tälle kaudelle halunnut Karl Wendlinger. Loppukauden salaisissa testeissä ja Bergerin ollessa sairaana Wendlinger yritti paluuta, mutta kunto ei riittänyt ja f1-ura oli lopullisesti ohi.

McLaren piti Mikan ja David Coulthardin. Häkkinen oli alkanut kyllästyä huonoon vauhtiin ja vaati tallinvaihtoa. Keke ei sitä sallinut vaan piti Mikan McLarenilla. McLaren oli menettänyt Marlboron ja aluksi kaikki luulivat näkevänsä kauden ajan oranssisen McLarenin. Lopulta tulikin West ja tällä kertaa autosta ei tullut Zakspeedin puna-valko-keltaista vaan mustan-hopean harmaa.

Kausi 1997 oli alkamassa ja tämän ajateltiin olevan joko Villeneuven, Frentzenin tai Schumacherin vuosi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Kokeillaan siis uutta formaattia jossa käydään joidenkin kuskien tiettyä kisaa läpi samassa kokonaisuudessa kattavasti. Omia mielipiteitä ja muistikuvia kisasta saa heittää.:thumbup: Jos formaattiuudistus ei toimi niin sitten pitää palata alkuperäiseen formaattiin. 4 juttua kokeillaan ja jos homma ei toimi niin sitten pitää laittaa alkuperäisen suunnitelman mukaan näitä juttuja.

Nyt kuitenkin Barcelonan kisaan vuosimallia 1997:

Barcelona 25.5.1997

Goodyear oli saanut kilpailijan sitten vuoden 1991 kun Bridgestone ilmoittautui mukaan kisoihin. Goodyearilla oli alkanut rengassota. Goodyear oli tuonut Espanjaan uuden huippupehmeän D-seoksen jonka ansiosta aika-ajoissa ajat olivat huippuja verrattuna Bridgestonella ajaviin kuljettajiin.

Kilpailussa nämä renkaat alkoivat tuhoutua niiden heikon lämmönsietokyvyn takia jo varhain ja Goodyear-tiimien täytyi tehdä ylimääräisiä pysähdyksiä. Olivier Panis oli lähtenyt vaikeaan kisaan ruudusta 12:sta, mutta alkoi saavuttaa muita ajajia näiden mennessä ylimääräiselle stopille. Panisilla oli kahden stopin taktiikka ja paremmat Bridgestonen kisarenkaat jotka olivat Goodyearin D-seoksia paremmat. Pystyisikö Panis nousemaan jopa palkintokorokkeelle?

Panisin ainoa keino oli toivoa, että mahdollisimman moni kuljettaja menisi varikolle ja pysähdyksien täytyisi kestää vähintään 10 sekuntia tankkauksien ja renkaanvaihtojen kera. Varikolla oli nopeusrajoitus ja kaikkiaan se Barcelonassa kestäisi 25-30 sekuntia. Panisin kisa menisi pieleen jos hän ajaisi ulos radalta tai törmäisi johonkin. Näin ei saisi käydä.

Prostin auto parempien renkaiden myötä vahvisti myös muiden kuskien ohitusmahdollisuuksia Barcelonan vaikealla radalla. Panis vältti vaaranpaikat mutta ongelmaksi tulivat Eddie Irvine ja Ralf Schumacher. He pidättelivät liikaa ja kisa meni pilalle. Kolmas sija oli tavoite, mutta lopulta Panis sai toisen sijan mikä oli mahtava bonus. Voittokin olisi saattanut tulla sillä Villeneuven renkaat olivat loppu ja vain estelyt pelastivat Villeneuven toiselta sijalta.

Kisassa nähtiin myös Ranskankielisten palkintokoroke kun vaikean kauden Benettonilla aloittanut Jean Alesi oli kolmas.
 
Ylös