On noita tutkimuksia, mutta eivät ole valtavirtaa ja harvemmin medioissa. Yksittäisiä tutkijoita, professoreita, toisten tieteenalojen edustajia ja valistuneita maallikoita. Moni näistä perustuu ja pohjautuu poikkitieteellisiin lähtökohtiin, joita yhä karsastetaan tutkimusmaailmassa. Ja täysin syyttä. Erityisen ironista on, että talousteoria on tieteenä sulkeutunein eli se viittaa kaikkein vähiten muihin tieteenaloihin.MUTTA miksi noita vastaavia päättelyketjuja eivät tee yliopistot, tutkimuslaitokset, pankit, ministeriöt, ..? Miksi alan talousteoria ei johda tuhoon? (Vai johtaako?). Tämä pistää miettimään, että mättääkö noissa sinällään loogisen kuuloisissa päättelyketjuissa jokin pahemman kerran.
Ei mulla ole vastausta..
Toi pitää paikkaansa!Eikös se buddhalaisuus ole painottanut sellaiset 2500 vuotta sitä, että onnelliseksi ei tule saamalla jatkuvasti mitä haluaa... vaan iloitsemalla siitä mitä on. Siinä on kyllä oikea pointti.
Ja sellanen pysyvyyteen perustuva talousmalli, josta koko sana juontaa juurensa eli talon pito, on lähempänäkin: talonpoikaiskulttuuri, joka perustui paljolti varautumiseen, säästämiseen, säilyttämiseen, vaihdantaan ja monimuotoisuuteen, mutta ei jatkuvaan kasvuun. Siinä mielessä niin tehoton talon pito, että se vaatii jatkuvan kasvun on järjetöntä. Kapitalismi on oikeasti tehotonta; luonnonvarojen tuhlauksen ja velan kasvu ovat vain luoneet illuusion tehokkuudesta.Eikös se buddhalaisuus ole painottanut sellaiset 2500 vuotta sitä, että onnelliseksi ei tule saamalla jatkuvasti mitä haluaa... vaan iloitsemalla siitä mitä on. Siinä on kyllä oikea pointti.
Sivuhuomautuksena voin mainita, että olen itse saanut enemmän irti modernien laitteiden tarjoamista palveluista kuin ulkomaanmatkoistani. Moderni teknologia on nimittäin laajentanut myös sivistävän ja ajatuksia herättävän sisällön tarjontaa, erityisesti Internetissä, jossa nytkin keskustelemme. Suurin osa uudesta sisällöstä on huonoa mutta toki suurin osa matkoistakaan ei ole varsinaisesti sivistäviä. Kuitenkin kummassakin tapauksessa ytimessä on elämys itse, ei sen aikaansaanut formaatti.Niinpä. Kyllä ihmiset oli onnellisempia ennen vaikka ei ollutkaan kaikkea mitä nyt on. Onnellinen voi olla vaikka asuisi pahvilaatikossa kadulla. Sen sijaan materia ei takaa onnellisuutta.
Oikeesti sen sijaan että pistäisi 1000 euroa televisioon niin 1000 euron matkasta saisi paljon enemmän irti. Kuka hitto muistelee vanhuudessa televisiota jonka osti 25 vuotiaana kun voi muistella elämänsä kesää Euroopassa.
Hienoa yksipuolista pelkistämistä. Netin tulo on vähentänyt varmasti töitä postin jakelukeskuksilta, jakelijoilta, kirjapainoilta jne. Toisaalta uusia työpaikkoja on syntynyt myös huomattavasti esimerkiksi nettioperaattoreille, sisällöntuottajille, ohjelmoijille jne. Tuskinpa internetin tuleminen on työpaikkojen määräsä tuonut nettovähenemistä vaan lisännyt työpaikkojen kokonaismäärää. Tosin harvapostinkantaja voi ihan suoraan siirtyä esimerkiksi verkkojen rakentajaksi.1 heistä keksi internetin ja loput jakelivat postia.
Internetin seurauksena postin jakajille uhkaa käydä näin.
"Viime aikoina tappiota tehnyt Itella aloittaa rankan säästöohjelman, johon liittyvät yt-neuvottelut alkavat jo ensi viikolla. Yt-neuvottelut koskevat kaikkiaan 820 työntekijää."
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/114898-itella-rajulle-saastokuurille-–-yt-neuvottelut-alkavat
jälleen kerran porukka on työttömänä ja taas pitäisi keksiä jotain tekemistä.
Mä tarkoitin sitä että 32" television vaihtaminen 42 tuumaseen on huonompi sijoitus kuin matka. Eikä aina tarvitse olla se uusin tietokone tai älypuhelin, jos vanhallakin pärjää. Ainakin itse saan enemmän irti lomamatkasta kuin tietokoneen päivittämisestä. Internethän on itseselvyys nykyään.Sivuhuomautuksena voin mainita, että olen itse saanut enemmän irti modernien laitteiden tarjoamista palveluista kuin ulkomaanmatkoistani. Moderni teknologia on nimittäin laajentanut myös sivistävän ja ajatuksia herättävän sisällön tarjontaa, erityisesti Internetissä, jossa nytkin keskustelemme. Suurin osa uudesta sisällöstä on huonoa mutta toki suurin osa matkoistakaan ei ole varsinaisesti sivistäviä. Kuitenkin kummassakin tapauksessa ytimessä on elämys itse, ei sen aikaansaanut formaatti.
Olisi väärin syyttää pelkästään kapitalistista järjestelmää ja rahataloutta nyt päällä olevasta kriisistä. Esim. Kreikassa on vain yksinkertaisesti eletty yli varojen. Valtio on saanut lainaa, kun ahneet pankkiirit ovat sitä uhkayrityksenä jakaneet. USA:ssa myönnettiin ahneuksissaan luottoja maksukyvyttömille. Huonoa talonpitoa.Ja sellanen pysyvyyteen perustuva talousmalli, josta koko sana juontaa juurensa eli talon pito, on lähempänäkin: talonpoikaiskulttuuri, joka perustui paljolti varautumiseen, säästämiseen, säilyttämiseen, vaihdantaan ja monimuotoisuuteen, mutta ei jatkuvaan kasvuun. Siinä mielessä niin tehoton talon pito, että se vaatii jatkuvan kasvun on järjetöntä. Kapitalismi on oikeasti tehotonta; luonnonvarojen tuhlauksen ja velan kasvu ovat vain luoneet illuusion tehokkuudesta.
Juu. Länsimaissa pitäisi tehdä yhteisesti päätös, jossa automaattisesti pankille annettava tuki, on se sitten missä tahansa muodossa johtaisi myös osakeomistukseen, kokonaan tai osaksi. Silloin pankkien omistajille tulisi konkreettinen riski menettää sijoituksensa muutoinkin kuin osakkeen arvon alenemisena pörssissä.Holtiton rahanjako ei ole kapitalismin perusteiden mukaista. Suuri ongelma on nyt se, että valtiot ovat pankkilaitoksen vankeja: tappiot on pakko kuitata verovaroin. Näin ei välttämättä tarvitsisi olla.
Sen verran tarkennan omaa terminologiaani, joka on hieman värittynyt, että tarkoitan kapitalismilla sellaista talousjärjestelmää jossa kapitaali eli pääoma on sellaisessa asemassa, että kykenee käyttämään valtaansa omien etujen ajamiseen yli muiden. Juuri sellaisessa järjestelmässä me joudumme tällä hetkellä elämään ja toimeen tulemaan.Oikeasti mitään kapitalismia ei ole edes olemassa muualla kuin oppikirjoissa. Käytännön elämässä valtiot ja kunnat säätelevät markkinoita siten, että ne eivät toimi teorioiden mukaan. En tiedä minkä ismin talousteoriassa esim. sanottaisiin, että pankkien riskit pitää maksattaa veronmaksajilla - ei sijoittajilla. Nythän niin tehdään atlantin molemmin puolin.
Tavallaan on koomista, että tuo pääoma on lähinnä kansalaisten rahaa (eläkkeet, säästöt, ...), jota pyritään sijoittamaan mahdollisimman suurien tuottojen toivossa... tarkoitan kapitalismilla sellaista talousjärjestelmää jossa kapitaali eli pääoma on sellaisessa asemassa, että kykenee käyttämään valtaansa omien etujen ajamiseen yli muiden.
Suurin ongelma pankkien ja muun finanssisektorin valvonnassa ja tolkullisten lakien ja säädösten tekemisessä on finanssisektorin merkitys valtiontaloudelle ja politiikkojen vaalirahoitukselle.Sen verran tarkennan omaa terminologiaani, joka on hieman värittynyt, että tarkoitan kapitalismilla sellaista talousjärjestelmää jossa kapitaali eli pääoma on sellaisessa asemassa, että kykenee käyttämään valtaansa omien etujen ajamiseen yli muiden. Juuri sellaisessa järjestelmässä me joudumme tällä hetkellä elämään ja toimeen tulemaan.
Ja tuollainen kapitalismi on toimivan markkinatalouden uhka, este ja monessa tapauksessa vastakohta.
Tuossahan juuri paljastuu se taloususkonnon uskonnollinen usko rahan kaikkivoipaisuuteen, so. maagisuuteen. Se, että jos ja kun virtuaalisen finanssirahan määrä kasvaa niin sillä virtuaalisella määrällä käännellään ja ruokitaan tulevat vanhukset sängyissään. Kosketuspinta reaalitalouteen on ohut ja yksipuolinen: reaalitalous vuotaa virtuaalitalouteen, mutta virtuaalitalous ei vuoda reaalitalouteen. Eli virtuaaliraha ei suostu alistumaan yhä kiristyvän reaalitalouden matalammalle mutta reaaliselle tuotolle. Varsinkaan julkisen puolen.Tavallaan on koomista, että tuo pääoma on lähinnä kansalaisten rahaa (eläkkeet, säästöt, ...), jota pyritään sijoittamaan mahdollisimman suurien tuottojen toivossa.
Ymmärsin kyllä, että 1000 euron televisio on tarpeettoman kallis useimpiin käyttötarkoituksiin. Sen sijaan tietokoneen tapauksessa päivityksistä voi saada merkittävää hyötyä, kun pelaamisesta tulee sujuvampaa ja käytössä oleva kiintolevytila (ulkoiset kiintolevyt mukaan lukien) mahdollistaa suuremmat kirjastot. On myös muistettava, että lomamatka on kertakäyttöinen, kun taas laitteita voi käyttää niiden hajoamiseen saakka, ja lomamatka tuottaa vaivaa käytännön järjestelyiden ja erityisesti tietoliikenneyhteyksien suhteen. Mutta eri ihmisillä on erilaiset mieltymykset, joten ymmärrän myös näkökulmaasi.Mä tarkoitin sitä että 32" television vaihtaminen 42 tuumaseen on huonompi sijoitus kuin matka. Eikä aina tarvitse olla se uusin tietokone tai älypuhelin, jos vanhallakin pärjää. Ainakin itse saan enemmän irti lomamatkasta kuin tietokoneen päivittämisestä. Internethän on itseselvyys nykyään.
Kuinka vanha muuten olet? Ihan näin mielenkiinnosta kyselen. Pointti oli siinä että kuka muistelee vanhana keinutuolissa tietokonetta, jonka omisti parikymppisenä tai tietokonepelejään. Sitä voi sen sijaan miettä kun tuli käytyä Eiffel-tornissa tai vastaavassa. Pointti oli myös siinä että niitä laitteita ei käytetä hajoamiseen asti. En kyllä ymmärrä että miten lomamatka tuottaa vaivaa tietoliikenneyhteyksien suhteen?Ymmärsin kyllä, että 1000 euron televisio on tarpeettoman kallis useimpiin käyttötarkoituksiin. Sen sijaan tietokoneen tapauksessa päivityksistä voi saada merkittävää hyötyä, kun pelaamisesta tulee sujuvampaa ja käytössä oleva kiintolevytila (ulkoiset kiintolevyt mukaan lukien) mahdollistaa suuremmat kirjastot. On myös muistettava, että lomamatka on kertakäyttöinen, kun taas laitteita voi käyttää niiden hajoamiseen saakka, ja lomamatka tuottaa vaivaa käytännön järjestelyiden ja erityisesti tietoliikenneyhteyksien suhteen. Mutta eri ihmisillä on erilaiset mieltymykset, joten ymmärrän myös näkökulmaasi.
Olen 22-vuotias, käytän runsaasti elektronisia laitteita ja olen ollut lukuisilla lomamatkoilla ulkomailla. Olet mahdollisesti kasvanut erilaisessa kulttuuriympäristössä ja oppinut arvostamaan erilaisia elämyksiä, mutta ymmärrän myös sinun näkökantaasi.Kuinka vanha muuten olet? Ihan näin mielenkiinnosta kyselen. Pointti oli siinä että kuka muistelee vanhana keinutuolissa tietokonetta, jonka omisti parikymppisenä tai tietokonepelejään. Sitä voi sen sijaan miettä kun tuli käytyä Eiffel-tornissa tai vastaavassa. Pointti oli myös siinä että niitä laitteita ei käytetä hajoamiseen asti. En kyllä ymmärrä että miten lomamatka tuottaa vaivaa tietoliikenneyhteyksien suhteen?