Ihan välttämättä eivät kaikki ole vakuutettuja. Lapset roikkuvat automaattisesti vanhempien vakuutuksissa (esim. tytär on vakuutettu sekä mun että vaimon kautta), samoin esim. kotiäiti on vakuututettu työssä käyvän miehensä sairasvakuutuksen kautta. Työttömätkin vakuutetaan automaattisesti työvoimatoimiston puolesta, eläkeläiset ja muut vastaavat taas eläkekassan puolesta. Mutta siis jos ei aikuinen ihminen käy töissä eikä jostains yystä ilmoittaudu työvoimatoimistoon tahi vastaavaan, ei hänellä myöskään ole sairasvakuutusta. Kaipa noitakin tapauksia on, tuskin kuitenkaan nyt ihan hirveitä määriä ja jos näitä on, niin vika on pikemminkin henkilössä itsessään, koska kyllä sen vakuutuksen jotain kautta saa, mutta se saattaa vaatia hieman oma-aloitteisuuttakin. Ei tänne kuitenkaan ketään jätetä kadulle kuolemaan, eli kyllä sairaalaan aina pääsee, kuka sen sitten maksaa, jää jälkeenpäin selvitettäväksi, harvemmin kai kuitenkaan potilas itse, sillä harvemmin kai kellään on fyrkkaa, mutta ei sairasvakuutusta.
Itävallan normi sairasvakuutus on luonteeltaan kuten Suomessa se tyypillinen Kelan sairasvakuutus eli "julkinen", tosin täällä noita "Keloja" on useita ja se minkä piiriin kuulut, riipuu useammastakin tekijästä, eism. asuinpaikastasi (jokaisella kaupungilla on oma julkinen sairasvakuutuskassansa, jollaisen piiriin esim. minä kuulun), kuten myös ammatista. Esim. tavallinen toimihenkilö kuuluu yleensä eri sairaskassaan kuin virkamies, rautateilla on taas omansa jne. jne. jne. Tietysti kaikilla kassoilla on myös omat ehtonsa, kiemuransa ja käytäntönsä, toiset maksavat paremmin kuin toiset ja toisilla on taas jotkut muut edut paremmat jne. Kaikki hemmetin monimutkaista ja ah, niin tyypillistä itävaltalaista sillisalaattia ja byrokratiaa
Täällä saa toki myös yksityisiä lisäsairasvakuutuksia kuten Suomessakin.
Suuri ero täällä Suomeen on se, että täällä sun ei tarvitse mennä mihinkään terveyskeskukseen tahi vastaavaan vaan lääkärilläkäynnit hoituvat yksityislääkärien kautta (illalla/yöllä/viikonloppuisin jne. voit toki mennä sairaalan poliklinikalle, jos tarvitse kiireellistä apua). Nämä yksityislääkärit ovat tehneet sopimuksen sairasvakuutuskassojen (usienmiten kaikkien) kanssa, valitset itse mieleisesti lääkärin ja menet sinne, jos ei miellytä, niin valitset jonkun muun. Sama pätee erikoislääkäreihin, jotkut vaativat toki lähetteen yleislääkäriltä, mutta eivät kaikki (itseasiassa en edes tiedä onko tuon takana edes minkäänlaista logiikkaa). Toki on myös yksityislääkäreitä, joilla ei näitä sopimuksia ole ja joiden luona käyvät sitten riistäjäkapitalistilahtarisiat :frank:
Itävallan systeemi ei tietenkään ole halvin mahdollinen eikä varmasti järin tehokaskaan (mikäpä täällä nyt tehokasta olis, Itävalta on kuitenkin Italian rajanaapuri) ja se antaa myös riittävät vapaudet monenlaisille kusetuksille ja väärinkäytöksille, mutta toisaalta se takaa sen, että pääset yleensä erikoislääkärillekin suhtkoht nopeasti ja tosiaan sulla on itsellä vapaus valita kenen luokse menet, mitä ainakin itse arvostan korkealle.