Puolipöhkö!
Selitäpäs melko tarkasti tämä (turbo)warranttien mekanismi!
Isot (saksalaiset) pankit, pankkiiriliikkeet yms laittavat nuo (turbo)warrantit myyntiin.
Siis ilman, että ko firma tekee asian eteen yhtään mitään? Firma on siis spekulatiivisen tulevaisuuden arvonmuutoksen kohteena. Warrantti on "lupaus lunastaa tiettyyn hintaan tietynä päivänä tietty määrä tietyn firman osakkeita". Warrantin liikkeellelaskija on tuon lupauksen takaaja ja myy/ostaa tarvittaessa? Liikkeellelaskijalla tietysti on "parhaat arviot" kurssimuutoksen suunnista, lie todellinen analyytikkojen armeija. Ja asettavat rajat ja arvot niin, että todennäköisesti itse voittavat?
Warrantit myydään pörssissä, ja ostajat päättelevät / toivovat / uskovat / lyövät vetoa arvonmuutoksista tiettyyn suuntaan saadakseen warrantille arvonnousua. Kun kerta warrantin juoksuaika joskus loppuu, niin pörssikauppa lie varsinaista nollasummapeliä. Joku voittaa ja toiset häviää saman verran?
Vai loppua kohden voitetaan ja hävitään liikkeellelaskijaa vastaan? Joko "lunastusvoitto" tai warrantin arvo nolla? Onhan se silloinkin nollasummapeliä pörssipelureiden ja liikkeellelaskijan kesken.
Onhan tuo toki keinottelua, mutta pörssipeli on toisia keinottelijoita vastaan.
Pelkistetysti liikkeellelaskija ja markkinatakaaja suojaavat omat riskinsä.
Tuossa tuo jps jo kiteyttikin homman jujun aika tiiviisti.
Liikkeellelaskijalla/markkinatakaajalla ei tarvitse olla tuon taivaallisen käsitystä siitä mihin suuntaan kurssit kulloinkin heiluvat. Warrantien "hallinnoijan" voitto perustuu "spreadiin", eli osto- ja myyntilaidan väliseen hintaeroon. Usein se on 1 sentti. Se sentti jää jokaisesta lapusta markkinatakaajan holviin.
Kun markkinatakaaja luovuttaa pörssikeinottelijalle nipun warranteja, se tekee samalla hetkellä suojauksen luovuttamalleen warranttinipulle.
En tiedä käytännössä miten noi suojaukset ihan oikeasti toimii ja mitä välineitä niissä käytetään, mutta periaatteessa homma voisi toimia esim. näin:
Hankit liikkeellelaskijalta (markkinatakaajalta) 1000 kpl Nokian ostowarranteja joiden kerroin on yksinkertaisuuden vuoksi tässä esimerkissä 1.
(kerroin 1 tarkoittaa, että warrantin arvo muuttuu 1 sentin kun Nokian osakkeen arvo muuttuu 1 sentin)
Kun markkinatakaaja luovuttaa sulle sen 1000 kpl Nokian myyntiwarranteja se hankkii samalla hetkellä 1000 Nokian osaketta suojaamaan omaa persaustaan sinulle luovuttamansa omaisuuden arvonmuutokselta.
Mikäli Nokian osakkeen arvo on noussut esim. 1 euron sillä hetkellä kun myyt kyseiset warrantit takaisin markkinatakaajalle, olet rikastunut 1000 euroa.
Vastaavasti markkinatakaaja myy suojauksena olleet Nokian osakkeet automaattisesti samalla hetkellä, joten vaikka markkinatakaaja joutuu pulittamaan sulle sen 1000 euroa tämä saa saman rahan takaisin suojauksena olleiden osakkeiden luovutusvoitosta.
Leiväksi markkinatakaajalle koko hommasta jää se yhden sentin spreadi eli 1000x1snt = 10 euroa. Lisäksi, jos warrantit menee arvottomaksi, markkinatakaajalle jäi edelleen ne suojaksi hankitut osakkeet.
Lyhykäisyydessään noin.
Warrantin vipuhan voi olla aika valtava parhaimmillaan.
Ajatellaan, että edellä olevan esimerkin tapauksessa kyseessä olisi toteutushinnaltaan 5,50 euron ostowarrantti.
Ostohetkellä Nokian osakkeen kurssi olisi ollut esim 5,65 euroa
Myyntihetkellä Nokian osakkeen arvo olisi vastaavasti 6,65 euroa.
Osakkeen yhden euron arvon nousun seurauksena...
...Osaketta omistamalla olisi tehnyt 18% tuoton.
...Esimerkin warrantilla tuotto olisi 667 %
Tuottopotentiaalin vastapainona on sitten myös kova riski ja sijoituksen 100% menetys jos Nokian arvo putoaa vaikka vain hetkeksikin 5,50 euron alle.
En tiedä tuliko ymmärrettävä sepustus. Toivottavasti.