Uusi finanssiromahdus tulee väistämättä, uskoo pankkiireita vuosia tutkinut hollantilaistoimittaja. Ja se voi olla koko maailman kannalta käsittämättömän tuhoisa.
Nyt kirja ilmestyy suomeksi nimellä Rahan ruhtinaat. Kirjan kuvaus pankkiirien maailmasta on paikoitellen järkyttävää luettavaa.
Sisäpiiriläiset pelkäsivät syyskuussa 2008 maailman romahtavan
Ensimmäisiä asioita, joita Luyendijk yritti ymmärtää, oli vuoden 2008 finanssikriisi.
Syyskuussa 2008 Lehman Brothers -investointipankin kaatuminen ajoi maailman rahamarkkinat täydellisen paniikin valtaan. Kukaan ei tiennyt, kuinka monta miljardia missäkin pankissa oli tappioita, ja rahalaitosten välinen luottotoiminta hyytyi kokonaan. Koko satojen miljardien pankkimaailma seisoi veitsenterällä.
Mutta kun Luyendijk alkoi haastatella pankkiireja, paljastui, että tilanteen todellisen vakavuuden ymmärtäneet sisäpiiriläiset pelkäsivät tuolloin tosissaan koko maailman ajautuvan kaaokseen.
Pankkiirit pyysivät puolisoitaan valmistautumaan lastensa evakuointiin.
– Ainakin 20–30 prosenttia haastattelemistani ihmisistä kertoi, kuinka he jossakin vaiheessa romahdusta soittivat vaimolleen tai aviomiehelleen. Hätääntyneet pankkiirit pyysivät puolisoitaan ostamaan mahdollisimman paljon ruokaa, nostamaan mahdollisimman paljon käteistä tai hankkimaan kultaa. Tai valmistautumaan lasten evakuointiin. Jotkut pankkiirit hankkivat myös aseita, hollantilaistoimittaja kertoo.
Luyendijkin mukaan he pelkäsivät, että sadat miljoonat ihmiset huomaisivat yhtä aikaa pankkijärjestelmän romahtaneen. Mistään ei saisi enää rahaa, mutta myös tarvikkeiden saanti, ruokakaupat, bensa-asemat ja apteekit, kaikki pysähtyisivät.
Se olisi ollut täydellinen katastrofi. Siksi poliitikot syytivät miljardeja pankkijärjestelmään tilanteen vakauttamiseksi.
– En ollut koskaan tajunnut, kuinka kauhuissaan sisäpiiri-ihmiset olivat, Luyendijk sanoo.
Finanssikriisin jälkeen pankkiirit ovat joutuneet valtavan raivon kohteeksi. Luyendijk tajusi haastatteluja tehdessään, etteivät pankkiirit olleet välttämättä kuitenkaan rikkoneet mitään lakeja ajaessaan maailman kuilun partaalle. Ongelman ydin on täysin vääristyneet kannustinjärjestelmät.
– Ongelma eivät ole pahat ihmiset, vaan todella kauhea järjestelmä. Siinä systeemissä pankkiireja palkitaan asioista, jotka kyllä tuottavat heille paljon rahaa, mutta jotka ovat talouden, asiakkaan tai veronmaksajan kannalta tuhoisia.
Myös esimerkiksi suomalaiset kunnat ovat kansainvälisten pankkien aggressiivisen markkinoinnin kohteena.
– Pankkien osakkeenomistajat haluavat vain mahdollisimman paljon rahaa. He eivät halua pankkiirien rikkovan lakia, mutta jos pankkiirit voivat myydä paskoja sijoitustuotteita jollekin suomalaiselle kunnalle, niin siitä vaan, Luyendijk sanoo.
Luyendijk kertoo tavanneensa useita monimutkaisia finanssi-instrumentteja rakentelevia henkilöitä, jotka saattavat tienata jopa 800 000 puntaa vuodessa.
– Eivät he välitä, jos joku kuntapäättäjä Suomessa kärsii. He kutsuvat asiakkaita muppeteiksi.
– Ajatus on, että voit myydä melkein mitä tahansa, kunhan jossakin 200 sivuisen sopimustekstin sivulla 169 lukee, että tämä tuote voi räjähtää silmillesi. Ei kukaan niitä dokumentteja lue.
Luyendijk muistuttaa, että Lontoon pankkipalatseissa on myös suomenkielen taitoisia pankkiireita, jotka jahtaavat suomalaisia asiakkaita koko ajan.
– Lontoo voi olla Suomesta kaukana, mutta Lontoon pankkien näkökulmasta Suomi ei ole kaukana.
Toisten ihmisten rahat
Joris Luyedijkin mukaan finanssikriisin aiheuttaneen järjestelmän ydin on edelleen olemassa, vaikka uusia säännöksiä on tullut valtavasti. Pankeissa pelataan valtavalla riskillä, koska pankkiirit tietävät, etteivät he joudu henkilökohtaiseen vastuuseen juuri mistään.
– Pankkimaailma on viime vuosikymmeninä siirtynyt järjestelmään, jota kutsutaan nimellä ”toisten ihmisten rahat”.
– Voit tehdä valtavasti rahaa ottamalla riskejä. Jos joku menee pieleen, lasku lähetään jollekulle toiselle.
Luyedinkin mielestä kapitalismin ei kuuluisi toimia tällä tavalla, vaan niin, että kovasta työstä palkitaan ja virheistä kannetaan vastuu. Ongelman ydin ei hänen mielestään ole pankkien riskinotto.
– Ongelman ydin on siinä, että pankit eivät oikeasti kanna sitä riskiä, me veronmaksajat kannamme.
Valvonta ei toimi
Joris Luyendijikin haastattelemat pankkien riskien sisäiset valvojat sanoivat, ettei heillä ole valtaa aidosti puuttua riskeihin. Kukaan ei halua olla ilonpilaaja, jos mahdollisista riskisijoituksista voi onnistuessaan paukkua kaikille suuret bonukset.
Viranomaisvalvojien tilanne on vielä huonompi.
– He ovat äärimmäisen turhautuneita. He sanoivat, että aidan toisella puolella pankissa voisi tienata 4–5 kertaa enemmän. Vaatii kovaa luonnetta vastustaa houkustusta. Ja pankkiirit eivät ota valvojia vakavasti, he lähinnä naureskelevat näille.
Finanssiromahdus uhkaa
Lähes kahtasataa pankkiiria haastateltuaan Joris Luyedijk on täysin vakuuttunut, että seuraava finanssikriisi tulee ennemmin tai myöhemmin.
– On mielestäni täysin väistämätöntä, että näemme uuden ja entistä suuremman romahduksen. Aikaisemmat skandaalit ja vuoden 2008 kriisi ovat selitettävissä ainoastaan vääristyneillä kannustimilla. Sillä, että pankkiireja palkitaan juuri niiden asioiden tekemisestä, jotka romahduksiin johtavat, sanoo Joris Luyendijk.
Ja ne kannustimet ja palkinnot ovat edelleen olemassa.
– Jos ydinvoimalaa johdettaisiin kuin pankkeja, olisimme kaikki jo paenneet maasta.
Aihetta käsitellään Illan A-studiossa alkaen klo 21.05.