Niinistö avoin kovemmalle rikkaiden verotukselle
Presidenttiehdokas Sauli Niinistö (kok.) pitää rikkaiden kovempaa verotusta mahdollisena vaihtoehtona. Niinistö kertoi TV1:n Ykkösaamussa, että suurituloisimpien verotus tulee vastaan, kun valtion budjettia ryhdytään paikkaamaan.
Nykyistä suurempi vero rikkaimmille olisi Niinistön sanoin "oikeudentunnon kannalta äärimmäisen tärkeää", vaikka hän myöntääkin, että kokonaispottina kovempi verotus ei toisi kovin suuria lisävaroja valtiolle.
Ykkösaamun haastattelussa Sauli Niinistö kertoi vierastavansa presidentin pitämistä arvojohtajana.
- Se on aika juhlallinen sana. Se tarkoittaa, että mennään toisen ihmisen sieluun ja sanotaan, että tämä on se oikea tapa.
Presidenttinä Niinistö tavoittelisi johtamisen sijaan johdattelua. Vakavimmaksi puuttumisen kohteeksi ja Suomen yhteiskunnan ongelmaksi hän koki syrjäytymisen, erityisesti lasten.
Kaikki ei Kreikan syytä
Kreikan hyväksymisen euroalueeseen Niinistö myönsi virheeksi, mutta ainakin yhtä suurena virheenä hän pitää vakaussopimuksesta lipsumista. Niinistö muistutti, kuinka komission puheenjohtaja Romano Prodi sanoi vakaussopimusta typeräksi. Siitä lähti moraalikato, jolloin euromaissa ei enää pidetty kiinni kolmen prosentin alijäämäsäännöstä. Toinen ongelma Niinistön mielestä oli se, että "no bailout" -tukikielto kumottiin. Italian tilanne ei johdu siitä, että Kreikka otettiin mukaan, vaan aika paljon Niinistön mukaan juontaa juuri vakaussääntöjen rikkomisesta.
Niinistö ei usko, että Kreikka selviää julkisesta velastaan, joten myös pääomia on leikattava. Uuden pääministerin valinta on hänestä hyvä uutinen, Lukas Papademos on vakauden kannattaja.
"Kamreerit" palaavat politiikkaan, kun pankkimiesten asiantuntemusta kaivataan talousvaikeuksissa, arvioi Niinistö. Itse hän pitää "kamreeria" kunniamainintana.
Samalla ladulla
Sauli Niinistön idänsuhteita on arvosteltu huonoiksi, mutta hän kertoi tutustuneensa naapuriin mm Pietarin jätevedenpuhdistamon rahoituksen yhteydessä ja puoluevierailuilla. Oppimestarin roolia demokratiakysymyksissä hän pitää vaarallisena, mutta asian esilläpitäminen ja avun antaminen sen sijaan kannattavat.
- Ajallinen ulottuvuus venäläisessä demokratiassa on melko suppea verrattuna meihin. Siksi meidän demokratiamme on kehittyneempi, muotoili Niinistö.
"Suomi Natoon, jos eurooppalainen yhteistyö ei kata Suomen tarpeita"
Niinistö otti kantaa myös Natolla pelottelua vastaan. Hän kummasteli, että jotkut haluavat pitää Nato-optiota hirviönä.
Hän moitti, että Nato-keskusteluun on pesiytynyt pelottelua ja uhkaa.
-Nekin, jotka ovat hallitusohjelmissaan hyväksyneet Nato-option, niin toisessa paikassa puhuvat jostain hirviöstä nimeltä Nato, pelotteluna. Minä ihmettelen sellaista logiikkaa, että joku pitää mielestänsä hirviöön option ottaa se haltuunsa.
Niinistö ei nimennyt Nato-lyömäaseen käyttäjiä, mutta tuntomerkit näyttävät sopivan ainakin keskustan Paavo Väyryseen.
Suomen polku Natoon kulkee Niinistön mukaan eurooppalaisen yhteistyön kautta.
Edellisen kerran hän puhui asiasta kuusi vuotta sitten .Kuudessa vuodessa hänen mielestään on edistystä eurooppalaisessa puolustusyhteistyössä tapahtunut. Nyt hän vakuutti pysyvänsä edellleen samalla ladulla.
-Nato sieltä jossain vaiheessa todennäköisesti marssii vastaan, mutta sitä ennen meidän kannattaa tuo yhteistyön polku kulkea niin pitkälle kuin mahdollista. Myös kuusi vuotta sitten sanoin, että jos me haluamme sitten mennä pidemmälle, niin sitten järjestetään kansanäänestys.
Hän arvelee, että puolustusvoimissa tulee leikkausten takia ongelmia pitää kalusto teknisen kehityksen tasalla.
YLE Uutiset