"Netin loppu" – Eurooppalaisten operaattoreiden suunnitelma netin uudistamisesta pelottaa
Eurooppalaiset telekommunikaatioyhtiöt haluavat tietoliikenteen maksulliseksi, mikä lopettaisi käytännössä kansainvälisen ja vapaan tietoverkon, kertoo CIO-lehti.
Kansainvälisen tietoliikenteen konferenssissa (Wcit) pohditaan joulukuussa, aletaanko äänen, datan ja videon lähettämistä kansainvälisissä verkoissa säädellä. Konferenssissa saatetaan päivittää kansainvälisistä tietoliikennesäännöksiä (Itr). Nykyinen säännöstö on peräisin vuodelta 1988, ajalta ennen internetin kasvua nykyisiin valtaviin mittasuhteisiinsa.
Eurooppa suhtautuu liikenteen sääntelyyn myönteisesti, mutta muun muassa Yhdysvallat vastustaa aloitetta.
Kuka maksaa internetin?
Eurooppalaisten tietoliikenneoperaattorien järjestö (Etno) ehdottaa, että verkossa tietoa lähettävä osapuoli saisi maksaa liikenteen kustannukset. Tämä olisi välttämätöntä, jotta sisällön ja palvelujen tarjoajat saataisiin maksamaan aiheuttamastaan liikenteestä. Suuri osa tietoliikenteestä johtuu palvelujen tarjoajista, kuten vaikkapa Facebookista tai Youtubesta.
Yhdysvallat haluaa säilyttää vapaat säännökset entisellään. Näkemys on maan EU-suurlähettilään mukaan sekä kansalaisten että yritysten yhteinen. Kun nykyinen järjestelmä on toiminut, se toimii myös tulevaisuudessa, järkeilee lähettiläs.
Ennen kaikkea Yhdysvallat pelkää, että maksullisuus käytännössä lopettaisi suuren osan tietoliikenteestä.
Eurooppalaiset operaattorit puolestaan vaativat maksuja, koska muuten palvelujen tarjoajat saavat aina ”ilmaisia lounaita”, kun ne käyttävät ilmaiseksi toisten maiden tai operaattoreiden tietoliikenneverkkoja. Operaattorit kieltävät, että he haluaisivat rajoittaa liikennettä. He haluavat vain, että verkkojen käytöstä maksetaan sille, joka joutuu kustantamaan verkkojen rakentamisen ja ylläpitämisen.
Verkkoliikenteen kasvu tuntuu nimenomaan operaattoreilla, jotka joutuvat koko ajan lisäämään kapasiteettiaan.
Internetin loppu
Muun muassa verkkolaitevalmistaja Ciscon teknologiapolitiikasta vastaava johtaja Robert Pepper kirjoittaa iMedian blogissaan, että vaatimukset aiheuttavat internetin lopun. Jos suunnitelmat toteutuvat, globaali verkko voi hajota eristyneisiin saarekkeisiin, joita voidaan hallita kansallisilla ja jopa alueellisilla rajoituksilla.
Dainow kirjoittaa, että internetin liikenteen reitittämisen kahlitsemista perustellaan kahdella argumentilla. Hallintaa yrittää oikeuttaa turvallisuuden nimissä. Samalla verukkeella koko internet uhkaa kuitenkin menettää vapautensa ja tiedon kulkua voidaan estää.
Toinen argumentti on kaupallisen kilpailun vapauttaminen. Tuntuu ehkä reilulta periä liikenneväylien käyttäjältä maksua kulusta, mutta maksullisuus lopettaisi käytännössä internetin vapauden tai oikeastaan koko internetin sikäli kuin sen tunnemme. Koko internetin vahvuus ja idea ovat nimenomaan siinä, että tietoa voi liikuttaa vapaasti.