Suomi on työryhmien luvattu maa
Ministeriöissä on tällä hetkellä käynnissä 752 työryhmää. Luku käy ilmi valtioneuvoston hankerekisteristä.
Lähes päivittäin kuulemme asetetuista työryhmistä tai työryhmien valmistuneista mietinnöistä.
Yle Uutiset vertaili ministeriöiden asettamien työryhmien määrää viimeisen viiden vuoden aikana. Tilastoissa johtaa valtiovarainministeriö, joka asetti vuosina 2008-2012 yhteensä 293 työryhmää. Häntäpäässä on ulkoasiainministeriö, joka asetti vastaavassa ajassa 16 työryhmää.
Luku kertoo ministeriöissä asetetut työryhmät. Ministeriöiden virkamiehet istuvat usein lisäksi mukana muiden ministeriöiden työryhmissä.
Työryhmien lisäksi ministeriöt asettavat komiteoita, toimikuntia, lautakuntia, neuvottelukuntia, selvityshenkilöitä ja niin edelleen.
Kaikki työryhmät eivät välttämättä löydy valtioneuvoston hankerekisteristä. Hankerekisterissä voi olla myös aktiiviseksi unohtuneita työryhmiä.
...
Opetus- ja kulttuuriministeriössä on pyritty tietoisesti vähentämään työryhmien määrää vuodesta 2008.
- Meillä tehtiin neljä vuotta sitten selvitys, jonka mukaan työntekijämme kuuluivat yhteensä 724 työryhmään. Lienee sanomattakin selvää, että se oli hyvin kuormittavaa. Nyt työryhmien jäsenyyksien määrää on käsittääkseni pystytty pudottamaan, opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Håkan Mattlin kertoo.
Mattlin muistelee itse kuuluvansa 10-12 työryhmään.
- Olen laskenut, että minulla on 500 kokousta vuodessa.
Työryhmiä myös "ratkaisuksi ongelmaan"
Joskus työryhmiä perustetaan silloin, kun ei keksitä, mitä muuta asialle voisi tehdä. Näin uskoo hallinto-oikeuden professori.
- Työryhmä voi olla näennäinen tapa ratkaista ongelma, jota ei pystytä helposti ratkaisemaan. Se ongelma ehkä unohtuu sinne työryhmään. Mutta kyllä työryhmillä sitten voidaan saada järkeviäkin asioita aikaan, jos siellä on asiantuntevaa porukkaa, pohtii professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.