Onkohan tällaisia koematseja järjestetty minkä verran muualla? Kiinnostaisi tietää miten Suomen naisten ja miesten jääkiekon välinen tasokuilu sijoittuu leveys-kapeusakselilla.
Koska onhan toi vähän surullista.
Jotain vertailupohjaa antaa se, että miehet ovat pelanneet kiekko jo ainakin 20/30-luvulta ja naiset ovat aloittaneet joskus 70-luvulla. Pieni etumatka ajallisesti,
Lähinnä miespuolisilla
A-nuoret 18-20 vuotiaat
B1 17 v
B2 16 v
C1 15 v
C2 14 v
D1 13 v
D2 12 v
E1 11 v
E2 10 v
F1 9 v
F2 8 v
G 7 v ja nuoremmat
Kun pojilla oli seuraavat ikäluokat (tosin ennen ei ollut tuota numeroa eli 17-16 pelasivat samassa joukkuessa ja G-ikäluokkaa ei ollut ollenkaan), tytöt/naiset pelasivat alussa kaikki SAMASSA joukkueessa. Siis joukkueessa saattoi olla "tyttöjä" 7 vuotiaista 36 vuotiaisiin. Tämä siis itse näkemänä (about 10 vuotiaana) Tikkurilassa. Toisin sanoen melko väkirikkaallakin alueella tyttöjä ei - tod.näk. parin ensimmäisen vuosikymmenen aikana riittänyt siihen, että joukkueita olisi tehty ikäluokittain. Ensimmäiset jaot olivat varmaan sitten sellaisia, että jaettiin tytöt pieniin (7-14) ja suuriin (14-) eli varmasti on päästy parempaan tilanteeseen kuin alussa. En tiedä mikä on tilanne tänä päivänä ja miten historia menee tuossa. Mutta on aika huono jo valmennuksellisest+pelillisesti, että joukkueissa oli niin eri ikäisiä pelaajia. (joilla pitäisi olla eri harjoitteita jne.) Tämä vaikutti siis harjoituksiin ja peleihin. (kuvitelkaa tilanne, jossa esim. 10 vuotias yrittää karvata 25 vuotiaalta kiekkoa pois) Tämä vaikuttaa ilman muuta naisten maajoukkueiden tasoon. (voi tietysti löytyä jotain hyvääkin)
Lisäksi kapeampi pohja. Luistelusta kiinnostuneista osa menee ringetteen (ainakin ennen) ja osa taitoluistelupuolelle. Vain osaa tytöistä kiinnostaa jääkiekko.
Eikä nyt unohdeta niitä fyysisiä eroavaisuuksia. Kyllä niilläkin on jonkin verran merkitystä. Tosin syytä muistaa, että niistä mies- ja naisjääkiekkoilijoiden taitoerot eivät johdu.
Ja edelleenkin. Vaikka tilanne on "omassa mielessä" tiukka..
..niin arvostan naisten saavuttamat olympiamitallit samoilla kriteereillä, kuin miestenkin. Ei voida verrata - välineyistäkään - mies- ja naiskeihään heittäjien suorituksia.