Ravintola-ala: Tämä uusi ilmiö vie asiakkaita
Alkoholin kulutus ravintoloissa on laskenut vuodesta 1997 lähtien. Nyt asiakkaita vie uusi trendi.
Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi listasi torstaina eduskunnassa järjestetyssä Alkoholi, talous ja työllisyys -seminaarissa syitä, miksi ihmiset eivät käy enää yökerhoissa.
- Ensin siirtyivät 50-60-vuotiaiden häät ja syntymäpäiväjuhlat pois, Lappi sanoo.
- Ensimmäinen (asiakkaan) kysymys on, saako tuoda omat alkoholit. Kun yritys sanoo, että ei, niin asiakas vastaa, että naapuriin saa tuoda, näkemiin.
Lapin mukaan jos aiemmin ravintolassa järjestettiin vuosittain 50-60 juhlatilaisuutta, nyt niitä on "muutamia".
Lappi puhuu myös uudesta "ilmiöstä", joka johtaa yökerhojen asiakaskatoon.
- Nuoret vuokraavat halleja ja ilmoittavat niistä Facebookissa. Virosta haetaan viinat. Järjestysmiehiä ei ole, verotuloja ei kerry, ja nuoret voivat nauttia alkoholia.
Lappi uskoo myös, että alkoholin nettikauppa tulee lisääntymään.
- Keskeinen ongelma on, että Virosta tuodaan valtavia määriä alkoholia.
- Ihmisillä on satoja litroja alkoholia komerossaan, Lappi sanoo.
Kotimaisen ravintola-alkoholin hintaa hän pitää kallina.
- Sen jälkeen ihmisillä ei ole varaa enää käydä missään muualla.
- Jos tuoppi maksaa 6,50 euroa, ei sitä voi tarjoilla lämpimänä ja naarmuisista laseista. On pyrittävä parantamaan tarjoilua ja oluen laatua, Lappi myöntää.