Minun mielipiteeseeni Natoon liittymisestä ei vaikuta pätkääkään se mitä valtion johto siitä sanoo ja en usko myöskään muidenkaan aivot omistavien suomalaisten mielipiteen Natoon liittymisen suhteen muuttuvan pätkääkään valtion johdon sanomisien perusteella.
Toisaalta jos valtion johto päättää hakea Naton täysjäsenyyttä he tekevät sen vaikka Suomen kansa mahdollisessa kansanäänestyksessä äänestäisi Natoon liittymistä vastaan ja samalla jyräisivät kansan tahdon perustelemalla sillä, että Suomen on pakko liittyä Natoon turvallisuussyistä ja kansanäänestyksen tulosta ei kunnioiteta, koska Suomen kansa ei ymmärrä omaa parastaan.
Tämä on pitkä, lukekaa ainakin vähän alkua ja loppu.
Mikä on se "kansan tahto" ja mihin se perustuu?
Väitänpä että se perustuu nimenomaan siihen mitä valtiojohto on asiasta puhunut eli viesti on tähän päivään saakka ollut "ei tarvitse liittyä, pidetään optio auki" ja tätähän mielipidemittaukset ovat tukeneet liki tähän päivään saakka.
Ja poliitikot tietysti äänestäjiä miellyttääksen oman kantansa mukailleet tämän mukaan. Sen suhteen sellainen keskustalainen "Kekkosen-Paasikiven" linja on ollut vahvasti vallalla, ja valitettavasti ottamatta huomioon että maailma on muuttunut ympärillä kiivasta tahtia. Nliittoa ei enää ole, Varsovan liittoa ei enää ole ja tavallisten aseiden käyttökynnys on laskenut huomattavasti kylmän sodan totaalisen ydintuhopelon ajoista. Itäinen naapuri on muuttunut vakaasta ei-niin-vakaaksi.
Valtiojohdon taholta ei ole annettu vielä kansalaisille riittävän yksityiskohtaista tietoa mitä se Nato meille merkitsisi. Meitä on pidetty ikään kuin tarkoituksella vähän pimennossa. Suomalaisten suurella yleisöllä on vähän harhainen kuva että täältä hieman liioitellen sanottuna "rahdattaisiin meidän nuoria poikia kuolemaan jenkkien sotia jonnekin toiselle puolelle maapalloa". Tätä viestiä ainakin vasemmistolaiset ja persut tuppaavat korostamaan. Ja sehän on täysin väärä tulkinta. Ainoa kunnon infopläjäys pitkästä aikaan aiheesta Nato ja Suomi oli taannoin hesarissa.
http://www.hs.fi/sunnuntai/10+kysymystä+Natosta+Mitä+jäsenyys+maksaisi+Suomelle/a1395468694831
Olen 100 varma että jos ja kun se päivä koittaa että valtiojohto alkaa infota aiheesta: mitä se merkitsee käytännössä, mitä se kustantaa, miksi meidän pitäisi liittyä, niin alkaa ääni muuttumaan kellossa.
Hauskana huomiona että tällä viikolla oli jommassa kummassa ip lehdessä äänestys että liitytäänkö vai ei ja ekan kerran näin että äänet oli liki tasan! Aiemmin ei-Natoon -kanta on aina ollut selkeässä johdossa.
Ja tiedoksi Hartsalle, prosessi menee näin (hesarista tiivistelmä):
- jos Suomi hakisi Naton jäsenyyttä,
asiasta päättäisi tasavallan presidentti valtioneuvoston ehdotuksesta ja eduskunnan tuella. Aikeesta hakea jäsenyyttä ilmoitetaan Naton pääsihteerille.
-
Naton huippukokous päättää kutsuista uusille jäsenille. Sen jälkeisissä neuvotteluissa sovitaan, miten hakijamaa liitetään osaksi Naton yhteistä puolustusta ja mitä voimia uusi jäsen pitää valmiudessa Naton toimintaa varten.
- kaikkien
vanhojen jäsenmaiden pitää vahvistaa uusi jäsensopimus. Hakijasta tulee jäsen nopeimmillaan vuodessa.
- Nato
ei vaadi kansanäänestystä, vaan laajaa kansallista tukea jäsenyydelle. Sen osoittamiseksi riittäisi esimerkiksi suurten puolueiden tuki hakemukselle.
Suomessa jäsenyyden vahvistamiseksi tarvittaisiin joka tapauksessa kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa.
Eli seuraavissa eduskuntavaaleissa aihe Nato tulee tai ainakin tulisi olla yksi iso kysymys kun vaaliteemoista puhutaan.
aivot omistavien suomalaisten mielipiteen Natoon liittymisen suhteen muuttuvan pätkääkään valtion johdon sanomisien
Tuo heitto on taas sitä vähemmän rakentavaa Natokeskustelua, johon ei pitäisi sortua. Jokainen tietolähde on tässä asiassa tärkeä, vai meinaatko että kansa tietää paremmin näitä asioita kuin valtiojohto?
Mulla ei ole ainakaan mitään Natokontakteja eikä tuttuja sotilastiedustelun parissa, jonka perusteella Natokantaani muuttaisin suuntaan tai toiseen. Pakko luottaa siihen, mitä valtiojohdon taholta on esittää.
Yksittäisen puolueen edustajan kanta on kuitenkin usein sidottu puolueen kantaan ja se on taas värittynyt suuntaan tai toiseen.