Aspergerin oireyhtymä eli Aspergerin syndrooma (AS)[1] on geeni- tai kromosomimutaatiosta johtuvaa[2] autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston elimellistä poikkeavuutta, joka aiheuttaa neurobiologisia ja neuropsykologisia erityispiirteitä. Osa Aspergerin oireyhtymään liittyvistä erityispiirteistä vaikeuttaa elämää, mutta oireyhtymään liittyy myös vahvuuksia. Aspergerin oireyhtymä on osa autismin kirjoa, joka lukeutuu puolestaan neurokirjoon eli neurologisiin poikkeavuuksiin.
Aspergerin oireyhtymään liittyvien erityispiirteiden esiintyvyys ja voimakkuus ovat tapauskohtaisia. Aspergereilla esiintyy muun muassa laadullisia ja usein myös määrällisiä poikkeavuuksia sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja ei-kielellisessä viestinnässä [3]. Ulospäin havaittavat poikkeavuudet viestinnässä ja sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ovat tyypillisesti suurimmillaan ennen kouluikää ja vähenevät aikuisikään mennessä[4]. Tavallista on myös intensiivinen uppoaminen yhteen tai muutamaan erityiskiinnostuksen kohteeseen. Aspergereilla saattaa ilmetä etenkin lapsuudessa myös käsien räpyttelyn kaltaista epätavanomaista liikehdintää eli stimmailua, tarvetta päivittäisten rutiinien toistumiseen täsmälleen samalla tavalla taikka rituaalinomaiselta näyttävää toimintaa kuten lelujen järjestelyä riviin[5].
Aspergerin oireyhtymään liittyy yleensä poikkeuksellista aistiyliherkkyyttä[6], joka saattaa aiheuttaa jopa invalidisoivaa oireilua.[7] Aspergerin oireyhtymään liittyy osittain edelliseen liittyen myös niin sanottua autistista stressiherkkyyttä. Tämä ilmenee siten, että hyvin monenlaisiset tilanteet, toiminnot ja ympäristöt aiheuttavat ylikuormittumisen kokemusta ja tarvetta levätä ja hakeutua sellaisiin ympäristöihin ja tilanteisiin, jotka eivät kuormita[8][9]. Aspergereilla tavataan tavallista useammin myös uni-valverytmin häiriöitä[10][11], joiden taustalla on usein elimellisiä poikkeavuuksia[12][13][14][15]. Osalla aspergereita esiintyy myös ruoansulatuskanavan toiminnan poikkeavuuksia, joiden vuoksi heidän on noudatettava erityisruokavaliota[16].
Aspergereilla esiintyy usein yhdellä tai useammalla muistin osa-alueella poikkeuksellista lahjakkuutta tai muistihäiriöitä tai molempia. Aspergereilla esiintyy yleisesti myös jonkinasteista kasvosokeutta[17] ja jopa neljälläkymmenellä prosentilla AS-lapsista on arvioitu esiintyvän merkittävässä määrin tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö ADHD:n oireita[18]. Myös hermovärve- eli tic-oireet ovat yleisiä etenkin lapsuudessa