Yliannos C:tä flunssaan
C-vitamiini ei karkota flunssaa, mutta muutaman päivän jättiannos voi helpottaa oloa, kun tauti on päällä.
C-vitamiinin löytäjä, Nobel-palkittu kemisti Linus Pauling suositteli jättimäisiä, 1 000 milligramman päivittäisiä annoksia flunssan torjuntaan
Mihin tarvitsemme C-vitamiinia?
C-vitamiini eli askorbiinihappo on yksi ihmisen tarvitsemista vesiliukoisista vitamiineista. Vesiliukoisena vitamiini ei varastoidu elimistöön. Sitä on saatava joka päivä ravinnosta tai ravintoainelisinä, sillä ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan C-vitamiinia.
Edistää kalsiumin ja kasviksista ja maitotuotteista saatavan raudan imeytymistä, ehkäisee rasvahappojen sekä A- ja E-vitamiinin hapettumista ja on välttämätön B12-vitamiinin ja foolihapon imeytymisessä.
Edistää raudan ja magnesiumin imeytymistä ehkäisemällä raudan hapettumista. Raudan imeytyminen ruoansulatuskanavasta verenkiertoon tehostuu, jos C-vitamiini otetaan aterian yhteydessä.
Kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin muodostamiseen, josta riippuu verisuonten, luiden, hampaiden ja kaikkien sidekudosten lujuus.
Vaikuttaa ihon ja limakalvojen paranemiseen ja kuntoon.
Sadassa grammassa C-vitamiinia:
Punainen ja keltainen paprika: 200 mg
Mustaviinimarja: 120 mg
Kiivihedelmä: 65 mg
Appelsiini: 50 mg
Lanttu: 40 mg
Vanha kansa tiesi, että C-vitamiinia tarvitaan keripukin torjuntaan. Keripukki oli kavala tauti, joka näivetti merimiehiä pitkillä matkoilla.
Nykyravinnolla keskivertosuomalainen saa helposti ravinnosta tarvitsemansa C-vitamiinin, eikä keripukista ole pelkoa.
Suomalaisten lautasella on edelleen usein perunaa, jossa jopa keitettynä on C-vitamiinia. Kun tähän lisätään muutama hedelmä ja lasillinen tuoremehua, on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema 75 mg päivässä nautittu.
Keskimäärin suomalaiset saavat nykyisin C-vitamiinia ravinnosta 110 mg päivässä.
Vaikka määrä siis ylittää virallisen suosituksen, moni napsii tähän aikaan C-vitamiinia eli askorbiinihappoa myös tabletteina.
Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö vahvistaa, että nyt eletään on C-vitamiinivalmisteiden sesonkiaikaa.
- Asiakkaat kyselevät valmisteita, joiden avulla voisi kasvattaa vastustuskykyä flunssaa vastaan, Rönkkö kertoo.
C-vitamiinista väitöskirjatutkimuksensa tehnyt Harri Hemilä arvelee, että eräitä väärin tulkittuja vanhoja tutkimuksia muistellen moni toivoo edelleen ison annoksen C-vitamiinia pitävän flunssan loitolla.
Näin ei kuitenkaan ole.
Amerikkalaistutkimuksissa on tosin havaittu, että erityisolosuhteissa eli esimerkiksi kovassa fyysisessä stressissä C-vitamiini on estänyt flunssaa jopa 50-prosenttisesti. Tutkimuksiin on osallistunut muun muassa maratonjuoksijoitta ja harjoitusleirillä olevia kanadalaissotilaita.
- Ei voida siis sanoa, että jokainen iltalenkkeilijä hyötyisi samalla tavalla, Hemilä toppuuttelee.
Sen sijaan siitä on näyttöä, että C-vitamiini voi lyhentää flunssan kestoa ja lieventää sen oireita.
- Tätä voi jokainen kokeilla. Jos ekstravitamiini tuntuu auttavan, voi olla iloinen. Jos siitä ei tunnu olevan mitään apua, voi kokeilun jättää sikseen.
Hemilä kertoo itse käyttävänsä flunssan kourissa muutaman gramman vuorokausiannosta.
Niin sanotulla normaalilla, kasviksia ja hedelmiä sisältävällä ruokavaliolla päivittäinen C-vitamiinitarve tulee hyvin tyydytetyksi.
Hemilän mukaan C-vitamiinivalmisteilla ei ole suurta eroa. Vitamiininsa voi hankkia apteekista, luonteistuotekaupasta tai päivittäistavarakaupasta.
Ylimääräinen C-vitamiini erittyy virtsaan ja poistuu elimistöstä. Silmämääräisesti virtsan väri ei paljasta mitään siitä, onko siihen erittynyt paljon vain vähän C-vitamiinia.
Terveen ihmisen vatsan suuri annos C-vitamiinia voi saada löysäksi.
Immunologiaa koskevan väitöskirjan tehnyt, Luontaistuotealan Keskusliiton asiantuntijana toimiva biokemisti Timo Lehto muistuttaa C-vitamiinin tarpeen vaihtelevan yksilöllisesti elämäntilanteen, perimän ja ympäristötekijöiden mukaan.
- Itse olen havainnut, että flunssassa elimistö tuntuu tarvitsevan C-vitamiinia erityisen runsaasti. Tapaan tuolloin ottaa 500 milligrammaa kolme tai neljä kertaa päivässä. Flunssassa vatsa ei reagoi tähän määrään mitenkään, normaalioloissa on toisin.
- On myös näyttöä siitä, että C-vitamiini vähentää lihaskipuja ja nopeuttaa palautumista rankan fyysisen harjoituksen jälkeen.
Lehto suosittelee reipasta C-vitamiiniannosta jo silloin, kun flunssan oireet alkavat tuntua. Vitamiinin tueksi hän ehdottaa sinkkiä, auringonhattuvalmistetta ja oliivinlehtiuutetta.
Professori Antti Aro luonnehtii C-vitamiinin vaikutusta flunssan hoitamisessa kiistanalaiseksi. Hän myöntää, ettei suurestakaan C-vitamiiniannoksesta ole elimistölle haittaa, sillä ylimääräinen vitamiini poistuu kehosta virtsan mukana.
Aron mukaan parasta flunssanhoitoa on jatkuva terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti marjoja ja hedelmiä.
- Flunssassa auttaa lepo ja lämmin juotava. Jos C-vitamiinia kaipaa, sitä löytyy mustaherukkamehusta, Aro suosittelee.
TEKSTI HELJÄ SALONEN