Fyysisen olotilan tuntemukset ja lääkkeet

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Aivan järjetön kurkkukipu iski muutama tunti sitten.
Jos tästä ei kehkeydy järisyttävän kauhistuttava ebola-aidsi, niin mun nimeni on Ståhlberg, Kaarlo Juho (1865-1952).
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Vasenta jalkaa kutitti nilkan tietämiltä, joten raavin sitä. Ja oijoi joi joijoij jioojoi oi sentään miten ihanalta se tuntuikaan! Lähes orgastinen helpotus! Tämä raaputusarpa voitti.
 

Fagerholm

Oman elämänsä Sutil
Liittynyt
19.12.2004
Viestit
39266
Sijainti
Semminki
Meinaillut tässä vähän koko viikon, että onpas aavistuksen huono ja voimaton olo. Eilen nukkumaan käydessä oli todella kylmä kahden peiton alla ja nyt yöllä herättyäni vaivauduin lopulta kuumeen mittaamaan. Siellähän se 38,5 paikkeilla huiteli.
Nyt on tarpeeksi särkylääkettä elimistössä, että voin yön aikana täyttää forumin iloksenne tyhjänpäivisillä anekdooteilla.
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
Aivan järjetön kurkkukipu iski muutama tunti sitten.
Jos tästä ei kehkeydy järisyttävän kauhistuttava ebola-aidsi, niin mun nimeni on Ståhlberg, Kaarlo Juho (1865-1952).
Seuraava vaihe näyttää sisältävän hillitöntä pärskintää ja massiivista räkätuotantoa.
 

Trullinkaasu

Well-known member
Liittynyt
17.6.2007
Viestit
9312
Ihan ok, paitsi niska tosi usein jäykkänä.

Asiasta Janakkan kirjastoon: Takapuoli oli eilen melko ärtynyt, mutta onneksi rektaalivoide nimeltä Scheriproct auttoi. Lievitti tuskaa ja vähensi kitkan määrää.
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Eikös tuo ole aika myöhäistä tässä vaiheessa kun tauti on jo ollut päällä monta päivää?
C vois auttaa.

Yliannos C:tä flunssaan


C-vitamiini ei karkota flunssaa, mutta muutaman päivän jättiannos voi helpottaa oloa, kun tauti on päällä.

C-vitamiinin löytäjä, Nobel-palkittu kemisti Linus Pauling suositteli jättimäisiä, 1 000 milligramman päivittäisiä annoksia flunssan torjuntaan


Mihin tarvitsemme C-vitamiinia?

C-vitamiini eli askorbiinihappo on yksi ihmisen tarvitsemista vesiliukoisista vitamiineista. Vesiliukoisena vitamiini ei varastoidu elimistöön. Sitä on saatava joka päivä ravinnosta tai ravintoainelisinä, sillä ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan C-vitamiinia.

Edistää kalsiumin ja kasviksista ja maitotuotteista saatavan raudan imeytymistä, ehkäisee rasvahappojen sekä A- ja E-vitamiinin hapettumista ja on välttämätön B12-vitamiinin ja foolihapon imeytymisessä.

Edistää raudan ja magnesiumin imeytymistä ehkäisemällä raudan hapettumista. Raudan imeytyminen ruoansulatuskanavasta verenkiertoon tehostuu, jos C-vitamiini otetaan aterian yhteydessä.

Kudokset tarvitsevat C-vitamiinia kollageenin muodostamiseen, josta riippuu verisuonten, luiden, hampaiden ja kaikkien sidekudosten lujuus.

Vaikuttaa ihon ja limakalvojen paranemiseen ja kuntoon.


Sadassa grammassa C-vitamiinia:

Punainen ja keltainen paprika: 200 mg

Mustaviinimarja: 120 mg

Kiivihedelmä: 65 mg

Appelsiini: 50 mg

Lanttu: 40 mg

Vanha kansa tiesi, että C-vitamiinia tarvitaan keripukin torjuntaan. Keripukki oli kavala tauti, joka näivetti merimiehiä pitkillä matkoilla.

Nykyravinnolla keskivertosuomalainen saa helposti ravinnosta tarvitsemansa C-vitamiinin, eikä keripukista ole pelkoa.

Suomalaisten lautasella on edelleen usein perunaa, jossa jopa keitettynä on C-vitamiinia. Kun tähän lisätään muutama hedelmä ja lasillinen tuoremehua, on Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema 75 mg päivässä nautittu.

Keskimäärin suomalaiset saavat nykyisin C-vitamiinia ravinnosta 110 mg päivässä.

Vaikka määrä siis ylittää virallisen suosituksen, moni napsii tähän aikaan C-vitamiinia eli askorbiinihappoa myös tabletteina.

Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö vahvistaa, että nyt eletään on C-vitamiinivalmisteiden sesonkiaikaa.

- Asiakkaat kyselevät valmisteita, joiden avulla voisi kasvattaa vastustuskykyä flunssaa vastaan, Rönkkö kertoo.

C-vitamiinista väitöskirjatutkimuksensa tehnyt Harri Hemilä arvelee, että eräitä väärin tulkittuja vanhoja tutkimuksia muistellen moni toivoo edelleen ison annoksen C-vitamiinia pitävän flunssan loitolla.

Näin ei kuitenkaan ole.

Amerikkalaistutkimuksissa on tosin havaittu, että erityisolosuhteissa eli esimerkiksi kovassa fyysisessä stressissä C-vitamiini on estänyt flunssaa jopa 50-prosenttisesti. Tutkimuksiin on osallistunut muun muassa maratonjuoksijoitta ja harjoitusleirillä olevia kanadalaissotilaita.

- Ei voida siis sanoa, että jokainen iltalenkkeilijä hyötyisi samalla tavalla, Hemilä toppuuttelee.

Sen sijaan siitä on näyttöä, että C-vitamiini voi lyhentää flunssan kestoa ja lieventää sen oireita.

- Tätä voi jokainen kokeilla. Jos ekstravitamiini tuntuu auttavan, voi olla iloinen. Jos siitä ei tunnu olevan mitään apua, voi kokeilun jättää sikseen.

Hemilä kertoo itse käyttävänsä flunssan kourissa muutaman gramman vuorokausiannosta.

Niin sanotulla normaalilla, kasviksia ja hedelmiä sisältävällä ruokavaliolla päivittäinen C-vitamiinitarve tulee hyvin tyydytetyksi.

Hemilän mukaan C-vitamiinivalmisteilla ei ole suurta eroa. Vitamiininsa voi hankkia apteekista, luonteistuotekaupasta tai päivittäistavarakaupasta.

Ylimääräinen C-vitamiini erittyy virtsaan ja poistuu elimistöstä. Silmämääräisesti virtsan väri ei paljasta mitään siitä, onko siihen erittynyt paljon vain vähän C-vitamiinia.

Terveen ihmisen vatsan suuri annos C-vitamiinia voi saada löysäksi.

Immunologiaa koskevan väitöskirjan tehnyt, Luontaistuotealan Keskusliiton asiantuntijana toimiva biokemisti Timo Lehto muistuttaa C-vitamiinin tarpeen vaihtelevan yksilöllisesti elämäntilanteen, perimän ja ympäristötekijöiden mukaan.

- Itse olen havainnut, että flunssassa elimistö tuntuu tarvitsevan C-vitamiinia erityisen runsaasti. Tapaan tuolloin ottaa 500 milligrammaa kolme tai neljä kertaa päivässä. Flunssassa vatsa ei reagoi tähän määrään mitenkään, normaalioloissa on toisin.

- On myös näyttöä siitä, että C-vitamiini vähentää lihaskipuja ja nopeuttaa palautumista rankan fyysisen harjoituksen jälkeen.

Lehto suosittelee reipasta C-vitamiiniannosta jo silloin, kun flunssan oireet alkavat tuntua. Vitamiinin tueksi hän ehdottaa sinkkiä, auringonhattuvalmistetta ja oliivinlehtiuutetta.

Professori Antti Aro luonnehtii C-vitamiinin vaikutusta flunssan hoitamisessa kiistanalaiseksi. Hän myöntää, ettei suurestakaan C-vitamiiniannoksesta ole elimistölle haittaa, sillä ylimääräinen vitamiini poistuu kehosta virtsan mukana.

Aron mukaan parasta flunssanhoitoa on jatkuva terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti marjoja ja hedelmiä.

- Flunssassa auttaa lepo ja lämmin juotava. Jos C-vitamiinia kaipaa, sitä löytyy mustaherukkamehusta, Aro suosittelee.

TEKSTI HELJÄ SALONEN
 

burb

.
Liittynyt
19.2.2002
Viestit
46199
C vois auttaa.
Mjaah.
80 yksikköä tulee pilleristä päivittäin, siihen päälle ruoka, ja mähän tunnetusti syön aivan huikean terveellisesti. Paljonkohan tupakasta tulee?
Saa riittää. Nyt en ala riskeeraamaan että turahtaa vatsa veteläksi. Vai onko tuo nyt se juttu mitä sä ajat takaa?
 

Antsa Rieppo

Well-known member
Liittynyt
1.1.2015
Viestit
46299
Sijainti
Purukiellossa
Mjaah.
80 yksikköä tulee pilleristä päivittäin, siihen päälle ruoka, ja mähän tunnetusti syön aivan huikean terveellisesti. Paljonkohan tupakasta tulee?
Saa riittää. Nyt en ala riskeeraamaan että turahtaa vatsa veteläksi. Vai onko tuo nyt se juttu mitä sä ajat takaa?
Busted!:eek:

Viimeinkin helpotusta flunssan ikäviin oireisiin


Sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää sairastamisaikaa, kun vaivana on flunssaan liittyvä nuha, yskä ja kurkkukipu.

Imeskeltäviä sinkkitabletteja kannattaa kokeilla käytössä heti flunssan alettua.

Imeskeltäviä sinkkitabletteja kannattaa kokeilla käytössä heti flunssan alettua. (MOSTPHOTOS.COM)

Sinkki-imeskelytableteilla voi lyhentää flunssaan liittyvien nuhan, yskän ja kurkkuoireiden kestoa, osoittaa Helsingin ja Sydneyn yliopistoissa tehty tutkimus.

Sinkki-imeskelytablettien vaikutusta flunssan hoidossa on tutkittu jo 80-luvulta asti. Imeskelytablettien hyöty perustuu sinkin paikallisiin vaikutuksiin nielualueella.

Nyt julkaistussa Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkijoiden yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa sinkki lyhensi flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 prosenttia, nenän tukkoisuutta 37 prosenttia, kurkun karheutta 33 prosenttia, käheyttä 43 prosenttia ja yskää 46 prosenttia. Lisäksi sinkki lyhensi flunssaan liittyviä lihaskipuja 54 prosenttia.

Tutkimus julkaistiin BMC Family Practice-lehdessä.


Vain imeskeltävä tabletti auttaa

Mikä tahansa sinkkivalmiste ei flunssan oireita lievitä. Nieltävistä sinkkitableteista ei ole hyötyä flunssan hoidossa, vaan sinkin on oltava sellaisina tabletteina, jotka hitaasti liukenevat suussa.

Suomessa ei ole saatavana sellaisia sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja, joiden hyödystä on tähän mennessä vahvin tieteellinen näyttö. Suomessa on kuitenkin markkinoilla sinkkiglukonaatti-imeskelytabletteja, mutta ne eivät ole välttämättä yhtä tehokkaita kuin sinkkiasetaatista valmistetut tabletit.

Dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta kannustaa flunssapotilaita kokeilemaan sinkki-imeskelytabletteja flunssan hoidossa niin, että päivittäisestä tablettimäärästä saa noin 80 mg sinkkiä.


- Imeskelytablettien käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan alettua ja sitä voi jatkaa muutamia päiviä tai viikon. Jos sinkin käytön aloittaa useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen, ei sinkistä luultavasti ole hyötyä, Hemilä toteaa.
 
Viimeksi muokattu:

jjv

Arschloch
Liittynyt
4.5.2005
Viestit
26891
Viime aikoina olen lähinnä kärsinyt töyhtöisyydestä eli nk. akselitouhula-syndrooma. Takatukka pystyssä.
 
Ylös