Tyttöjen päätä särkee ja vatsaan koskee – oireita selvästi enemmän kuin pojilla
Tytöt kokevat selvästi poikia enemmän päänsärkyä, kipuja, jännittyneisyyttä ja väsymystä. Joka neljännellä peruskoulun ja lukion tytöistä on oireita lähes päivittäin, ammattioppilaitosten tytöistä jopa joka kolmannella.
Mistä on kyse?
•Tytöt kokevat huomattavasti poikia enemmän erilaisia kipuja, päänsärkyä, jännnittyneisyyttä ja väsymystä.
•Ammattioppilaitosten tytöistä joka kolmas ilmoitti Kouluterveyskyselyssä kokevansa oireita lähes päivittäin. Peruskoulun ja lukion tytöistä näin koki joka neljäs. Pojilla lähes päivittäisiä oireita oli joka kymmenennellä.
•Myös ahdistuneisuutta on Kouluterveyskyselyn mukaan selvästi enemmän tytöillä kuin pojilla.
Vatsakipua, päänsärkyä, niska- ja selkäkipuja, jännittyneisyyttä ja vaikeuksia päästä uneen. Tyttöjen kropat oireilevat huomattavasti poikia enemmän.
Ammattioppilaitosten tytöistä joka kolmas kertoi Kouluterveyskyselyssä kokevansa vähintään kahta oiretta lähes päivittäin. Peruskoulun ylimpien luokkien ja lukion tytöistä näin ilmoitti joka neljäs. Pojista sen sijaan vain joka kymmenennellä oli päivittäisiä oireita. Tyttöjen oireilu on lisääntynyt entisestään viime vuosina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Marke Hietanen-Peltolan mukaan tytöt eivät siitä huolimatta ole sairaampia kuin pojat. Tyttöjen terveystottumuksetkin ovat poikia parempia. – Esimerkiksi päänsärky, vatsavaivat, vaikeudet päästä uneen ja useat muut näistä oireista voivat olla myös psykosomaattisia.
Usein oireiden taustalla ovat Hietanen-Peltolan mukaan suorituspaineet niin koulussa, harrastuksissa kuin kavereiden keskuudessa. Samoja paineita kohdistuu poikiinkin, mutta osa tytöistä ottaa ne raskaammin.
– Tytöissä on varmasti enemmän sellaisia, jotka ottavat suorittaakseen asioita ja ajattelevat, että kaikki asiat pitää tehdä kunnolla. Sen lisäksi pitää vielä näyttää hyvältä. Elämä alkaa mennä suorittamiseksi.
Hietanen-Peltolan mukaan oireilua lisää myös se, että tytöt murehtivat paljon perheenjäsenten ja kavereiden ongelmia. Tytöt kokevat poikia enemmän myös väsymystä, koulu-uupumusta sekä ahdistuneisuutta.
– Ahdistuneisuuskin helposti liittyy suorituspaineisiin tai ainakin pahenee siitä, kun kokee, ettei pysty täyttämään kaikkia vaatimuksia. Kuormittuu ja on huolestunut kaikista asioista, Marke Hietanen-Peltola sanoo.
Tyttöjä käy terveydenhoitajan vastaanotolla huomattavasti poikia enemmän myös siksi, että tytöt tunnistavat oireitaan poikia paremmin. Malli saadaan joskus jo äidiltä kotoa. Oireiden tunnistaminen selittää kuitenkin vain osan tyttöjen ja poikien eroista.
Tytöt, ottakaa rennommin
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärin Marke Hietanen-Peltolan mielestä tyttöjen pitäisi oppia rentoutumaan ja suhtautumaan itseensä armollisemmin.
– Se ei kuitenkaan ole asia, jonka voisimme vastuuttaa tytöille itselleen. Se on koulun, vanhempien ja aika paljon koko yhteiskuntamme asia.
Hietanen-Peltolan mielestä stressinhallintaa kannattaisi opettaa nuorille lisää ja ammattiapua pitäisi olla helposti saatavilla. Elämänhallintaa tai toisaalta jatkuvaa suorittamista opitaan myös vanhempien esimerkistä.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskyselyyn vastasi keväällä 120 000 nuorta. Vastaajat olivat peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilaita sekä lukion ja ammattioppilaitosten ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita.