Yhdysvalloissa nostaa päätään uudenlainen superpomojen aikakausi, kirjoittaa The Economist.
Pörssiyhtiön tai startupin johtamiseen eivät enää riitä tavallisen ihmisen voimat, vaan bisnestä on tehtävä kellon ympäri. Lisäksi elimistö on viritettävä äärimmilleen.
The Economist kirjoittaa, kuinka suuri osa yritysjohtajista herää arkiaamuisin ennen kuutta. Esimerkiksi Brooklyn Nets -koripallojoukkueen johtajan Brett Yormarkin kerrotaan heräävän jo puoli neljältä. PepsiCon toimitusjohtaja Indra Nooyi nousee neljältä ja Disneyn Bob Iger puoli viideltä.
Äärimmäisen aikaisen heräämisen jälkeen huippujohtajat suuntaavat salille. Hikitreenin lisäksi salilla tehdään montaa muutakin asiaa samaan aikaan. Multitaskaajalta onnistuu sähköpostin ja netin selailu, television katselu ja musiikin kuuntelu samanaikaisesti treenaamisen kanssa.
Urheiluinnostus työntyy myös työpaikoille. Esimerkiksi Deloittella on Teksasissa uusi 300 miljoonan dollarin arvoinen liikuntakeskus, jossa on jumppatilaa 1100 neliömetriä. Ryhmäliikuntatunnit alkavat jo aamuruskon aikaan.
Aamiaiskokoukset ovat myös varhaistuneet varhaistumistaan. The Economistin jutun kirjoittaja oli tavannut roskabondien keksijän Michael Milkenin aamuseitsemältä. Hän oli kieltäytynyt pullasta ja kertonut olleensa jo aikaisemmassa aamiaistapaamisessa.
Miten tätä kaikkea sitten jaksaa? Eräs toimitusjohtaja on kertonut, että hänen tuttavansa käyttävät stimulantteja, kuten modafiniilia (Suomessa kauppanimillä Provigil ja Modiodal) ja Ritalinia. Stimulantit vähentävät unentarvetta ja parantavat keskittymiskykyä. Aineita käyttävät myös yliopisto-opiskelijat päntätessään tentteihin.
Kysymys kuuluukin, pystyvätkö yritysjohtajat tekemään hyviä päätöksiä saapuessaan töihin unenpuutteesta kärsien ja kroppa valmiiksi rääkättynä. Vuorokauden ympäri työskentely voikin olla merkki kyvyttömyydestä delegointiin kuin todiste voittamattomuudesta.
Multitaskaaminenkin vain häiritsee keskittymistä, ei paranna johtamista.