Ongelmajätteiden kaatopaikalta vuotaa myrkkyjä Venäjällä – Suomenlahti uhattuna
Venäjän syyttäjänvirasto tarkastaa Pietarin lähellä sijaitsevan vaarallisten jätteiden kaatopaikan ja siitä vastaavien viranomaisten toiminnan.
Kriittiseksi tilanne kaatopaikalla kärjistyi alkuvuoden pakkasten hellitettyä, jolloin täynnä olevat jätealtaat täyttyivät sadevedellä ja alkoivat vuotaa yli.
Krasnyi Borin kaatopaikka sijaitsee 30 kilometriä Pietarin keskustasta kaakkoon. Ympäristöjärjestöjen mukaan myrkkypitoinen vesi päätyy alueelta luontoon. Lähellä virtaa Inkereenjoki eli Ižora. Se virtaa Nevajokeen, joka puolestaan laskee Suomenlahteen.
Syyttäjänvirasto heräsi sen jälkeen, kun uutissivusto Fontanka.ru kertoi viranomaisten pakoilevan vastuuta jätekatastrofista.
Kaatopaikan johtaja Viktor Koljadov vetosi Krasnyi Borin kaupunkiin ja Pietarin ympäristöviranomaisiin, jotta laitokseen julistettaisiin hätätila.
Viranomaiset ryhtyivät pompottelemaan vastuuta toisilleen, koska kukaan ei halua joutua syntipukiksi.
Laitos kuuluu virallisesti Pietarin kaupungin alaisuuteen.
Kaatopaikka yrittää puhdistaa yli vuotavaa jätelientä, mutta puhdistuslaitteet ovat vanhoja, tehottomia ja toimivat Koljadovin mukaan vain, kun lämpötila on plussan puolella. HS:n haastattelupyynnön Koljadov ohjasi Pietarin luonnonvarakomiteaan, joka kommentoi vain tiedottein.
Komitea pyrkii rauhoittelemaan asukkaita. Se vei venäläiset televisioryhmät kuvaamaan kaatopaikalle ja vakuutti, että jätetilanne on viranomaisten hallinnassa.
Luoteis-Venäjän vaaralliset jätteet on yli 40 vuoden ajan koottu Krasnyi Boriin. Savella eristetyissä maa-altaissa muhii sikin sokin jopa kaksi miljoonaa tonnia kemikaaleja, raskasmetalleja, liuottimia, radioaktiivisia aineita, fosforia, akkuja ja pattereita. Osa altaista on avoimia, ja sadevesi lisää jätemäärää.
Viime vuonna Pietari olisi halunnut rakentaa alueelle jätteenpolttolaitoksen, jonka suomalaisen konsultti- ja suunnitteluyritys Pöyryn venäläinen tytäryhtiö suunnitteli.
Aikeesta luovuttiin, koska asukkaat ja Leningradin alueen poliitikot vastustivat jätteiden polttamista.
Uutta suunnitelmaa jätteiden käsittelyn varalle ei ole. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev lupasi jo kolme vuotta sitten, että ongelma hoidetaan kuntoon.
Krasnyi Bor on ollut suljettuna noin kahden vuoden ajan, mutta ympäristöaktivistien mukaan sinne on silti kuljetettu jätteitä.