Örfil
Guest
Vähän samaa talvijuoksussakin. Ei tule ekana mieleen kaivaa pakkasessa juomapulloa esille (tai ottaa edes mukaan) mutta maistuuhan se, kun putelin huulille saa :ahem:
Sydämen sykevälivaihtelu selittää, miksi sama kestävyystreeni tehoaa toisiin paremmin kuin toisiin, selvisi väitöskirjassa.
Seuraavan perusteella:Selvisi, että sykevälivaihtelu oli vahvin yksittäinen selittäjä sille, miksi tietty treeni tehosi toisiin paremmin kuin toisiin. Jos tutkittavien sykevälivaihtelu oli suurta, he kehittyivät parhaiten kovatehoisella kestävyystreenillä. Jos vaihtelu oli vähäistä, oli hyödyllisempää harjoitella matalilla tehoilla.
...pääseekin hyvin säätämään omaa treeniään, sillä...Tutkimukseen sisältyi osio, jossa osa tutkittavista treenasi niin, että heidän päivittäinen sykevälivaihtelun tasonsa huomioitiin harjoitteluohjelmassa. Jos heidän sykevälivaihtelunsa oli normaalitasolla, harjoittelu oli kovatehoista. Muuten harjoittelu oli matalatehoista.
Yksilöllisen sykevälivaihtelunsa mukaan treenanneet saivat merkittävästi muita parempia tuloksia 3 000 metrin juoksussa. Lisäksi räjähtävää voimantuottokykyä kuvaava hyppysuoritus kehittyi ainoastaan sykevälivaihtelun mukaan harjoitelleilla.
http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1479700197460Markkinoilla on sykemittareita, jotka mittaavat sykkeen lisäksi sykevälivaihtelua. Pelkät luvut eivät kuitenkaan suoraan kerro, onko vaihtelu suurta vai pientä.
”Luvut ovat yksilöllisiä. Tämän tutkimuksen perusteella ei ole mahdollista määritellä yleisiä, absoluuttisia lukemia, milloin vaihtelu on pientä tai suurta.”
Omien, yksilöllisten lukemiensa jäljille pääsee, jos mittaa sykevälivaihteluaan esimerkiksi viikon ajan päivittäin. Mittaus kannattaa tehdä, kun ei ole stressaantunut tai sairas. Hyvä ajankohta on esimerkiksi aamu.
Näin mittaamalla saa Vesterisen mukaan oman sykevälivaihtelunsa keskitason. Sen jälkeen on helpompi arvioida tilanteen mukaan, onko vaihtelu suurta vai pien
Kop. Tämä tänään.Kävinpäs juoksemassa elämäni ekat mäkitreenit.
Mäki oli n. 400 metriä pitkä, nousua 16 metriä, mutta sekin oli ihan riittävä näin alkuun. Yllätyin, että se nousu oli lukemana noin "pieni", kun tuntui että kapusi ainakin 50 metriä joka kerta!
Tein siitä Stravaan segmentin ja sen kautta saikin kätevästi joka vedon ajan eriteltyä. Ylösvedot menivät 2:33-2:42 aikoihin. Tein 2 x 3 x(400 + 400 m) setit eli mäki ylös (vauhdilla) ja alas (hölkäten) kolme kertaa, sitten pidempi tauko ja sama setti vielä uudestaan (= kuusi segmenttiaikaa). Tuolla pitäisi alkaa kehittymään jerkkua reisiin ja on mukavaa vaihtelua tiistain vetotreeneille. Josko talveksi keskittyisi voimaan, peruskestävyyteen ja juoksutekniikkaan, kesällä sitten taas vauhtiin enemmän.
Yhteensä tuli köpöttelyä 8,0 kilsaa.
Juoksumadollako heiluttelit?30min lenkki 135 syke. Jalkojen heiluttelu paikallaan tuntui paremmalta kuin liikkeessä.
Suunnolta tulossa erittäin hyvä mittari rannesykkeellä.Kysymys: oletteko saaneet sykevyöstä ihottumaa?
Mulla on ollut kuukausitolkulla iso läiskä vasemmalla puolella kylkeä ja nyt on ilmestynyt samoja pienempiä myös rintaan ja selkään.
Kortisonivoidetta kun vetelee, niin kutina helpottaa, mutta ompelin sellaisen sukan vyön ympärille vanhasta lakanakankaasta, jottei iho olisi suoraan sen hihnan kanssa kontaktissa. Käytön jälkeen sukka veks, ja kummankin pesu.
Pirullinen homma, jos ei voisi jatkossa vyötä käyttää![]()
Eilen vetelin suksilla umpihangessa 15 km. Viima ja tuisku peitti ladun ihan hetkessä. 4 km hitaampi keskinopeus kuin edellisellä kerralla eikä niitä sykkeitäkään saa ylös, kun ei ole mistä ponnistaa. No tulihan harjoitusvastetta.12.5km 117bpm. Vauhti sellanen että vanhuspapat sauvakävelis ohi.