Murhaajaraiskaaja olikin työtoveri - syytön mies vapaaksi 33 vankilavuoden jälkeen
Järkyttävä rikos paljastui toisen henkilön tekemäksi Yhdysvalloissa.
- Tarkan ja tyhjentävän tutkimuksen, mukaan lukien uusien todisteista otettujen dna-testien, perusteella on selvää, että Keith Harward on syytön, lausui Virginian osavaltion yleinen syyttäjä Mark Herring ja pyysi osavaltion korkeinta oikeutta vapauttamaan miehen niin pian kuin mahdollista.
Harward, 59, oli tuomittu vuonna 1982 tapahtuneesta karmivasta rikoksesta, jonka uhriksi joutui aviopari. Mies hakattiin kuoliaaksi sorkkaraudalla ja vaimo joutui tuntikausia kestäneen julman raiskauksen kohteeksi. Pariskunnan kolme lasta nukkuivat hirmutekojen tapahtuessa.
Tuomio perustui pitkälti naisen jaloista saatuihin hampaanjälkiin, jotka niin sanotut asiantuntijat yhdistivät Harwardiin. Ne todisteet kumottiin ja siemennesteestä otetut dna-näytteet osoittivat, ettei teosta vankeuteen tuomitulla miehellä ollut asian kanssa mitään tekemistä. Harward istui elinkautista.
Hän ei Herringin mukaan ollut kertaakaan myöntänyt syyllisyyttään.
- On sydäntäsärkevää ajatella, että hän on viettänyt yli puolet elämästään kalterien takana, kun hän ei kuulunut sinne. Liittovaltio ei voi antaa noita vuosia takaisin, mutta voimme sanoa, että teimme virheen, olemme pahoillamme ja teemme töitä oikaistaksemme tämän, Herring totesi Richmond Timesille.
Sen sijaan dna-jäljet johtivat tulokseen, että tekijä oli Jerry L. Crotty. Crotty ja Harward kuuluivat kumpikin Yhdysvaltojen lentotukialuksen USS Carl Vinsonin miehistöön. Lisäksi uhrin ja yhden vartijan todistuksen mukaan tekijä oli kalju ja karvaton kasvoiltaan. Crotty sopi tähän kuvaukseen, kun taas Harwardilla oli tekoaikaan viikset.
Crottya ei enää saada tilille teosta, sillä hän kuoli vankilassa Ohiossa vuonna 2006. Hän istui pitkää tuomiota muun muassa sieppauksesta ja murron yrityksestä. Viimeiseksi jäänyt, vuonna 2002 alkanut linnatuomio oli Crottyn kolmas. Ensimmäisen kerran hän joutui vankilaan vuonna 1988.
Harward alkoi vaatia dna-kokeita Innocence Project -yhdistyksen kautta jo vuonna 2007.
Michiganin yliopiston oikeustieteen laitoksen ylläpitämän tilaston mukaan Yhdysvalloissa vapautettiin viime vuonna 149 syytöntä vankia. Heidän keskimääräinen vankila-aikansa oli 14,5 vuotta.
Harward pääsee vapaaksi tänään perjantaina kello 13.00 paikallista aikaa.